Dårlig mobildækning? Har du prøvet dette?

GUIDE: Oplever du dårlig mobildækning i hjemmet, så skal du prøve at aktivere denne funktion i din smartphone.

mobilmast, mobildækning
Dårlig mobildækning kan skyldes, at din mobiltelefon er teknisk forældet i forhold til netværkene, men der er også andre årsager. Her er en simpel metode til at forbedre dækningen hjemme i din bolig, hvis din telefon understøtter funktionen (Foto: MereMobil.dk)

Trods milliardinvesteringer i mobilmaster, sendeudstyr og ikke mindst licenser, er der stadig steder i Danmark mobilhuller – områder med dårlig mobildækning.

Til trods for, at Energistyrelsen i marts 2019 kunne fortælle, at nye frekvenser skal forbedre mobildækningen i 212 områder i landet, er der stadig mobilhuller rundt omkring i Danmark.

Eksempelvis kunne TV 2 Fyn halvandet år efter meldingen fra Energistyrelsen, berette om et færdselsuheld i Bredbjerg tæt ved Morud, hvor det tog 13 minutter at få forbindelse til alarmcentralen – på grund af dårlig mobildækning.

Bor du i et område, hvor signalerne fra mobilmasterne er dårlige, er der én simpel indstilling i din smartphone, som du skal huske at aktivere. Læs herunder hvordan du gør. Jeg kommer også ind på, at din telefon måske kan være medvirkende årsag til dårlig dækning.

Læs med herunder…

Sådan får du bedre mobildækning indendørs

Mobildækningen er oftest dårligt indendørs, fordi bygningen skærmer for mobilsignalerne, der har svært ved at trænge igennem. Nogle vinduer kan også være en kilde til dårlige signaler fra mobilmasterne – særligt de nye lavenergivinduer.

Inde i boligen har rigtigt mange deres eget trådløse netværk Wi-Fi. Dette kan bruges i kampen mod dårlig mobildækning.

Dit eget lokale trådløse netværk kan faktisk fungere som en lille ”mobilmast”, da rigtigt mange mobiloperatører og smartphones har mulighed for at foretage opkald via Wi-Fi. Funktionen kaldes ”Wi-Fi Opkald”.

Med Wi-Fi-opkald aktiveret, tilslutter smartphonen sig automatisk signalet fra det trådløse Wi-Fi netværk, når signalet fra mobilmasterne er dårligt.

Brugen af Wi-Fi Opkald koster ikke ekstra og virker på iPhone såvel som Android. Det skal blot aktiveres i telefonen.

Sådan aktiverer du Wi-Fi opkald på iPhone

På iPhone aktiverer du Wi-Fi opkald på følgende måde:

  • Åben Indstillinger
  • Vælg Mobilnetværk
  • Find punktet ”Wi-Fi-opkald” og tryk på linjen
  • Aktiver: ”Wi-Fi-opkald på denne iPhone”

Bemærk: Fremgangsmåden er testet i iOS 14 på iPhone 11, men virker på alle iPhones med iOS 14 installeret.

Sådan aktiverer du Wi-Fi opkald på Android-telefoner

På Android-telefoner er det straks mere vanskeligt at give en entydig vejledning til aktivering af Wi-Fi-opkald.

Smartphoneproducenterne har nemlig fri adgang til at flytte funktionen rundt i menuerne. Derfor er nedenstående metode ikke nødvendigvis ens på alle Android-telefoner.

Herunder kan du se fremgangsmåden på en Samsung-telefon samt telefoner med den originale rene Android, hvor mobilproducenterne ikke har haft mulighed for at flytte eller ændre funktionen.

Wi-Fi-opkald på Samsung-smartphones

  • Åben Indstillinger
  • Tryk på Forbindelse
  • Find linjen ”Wi-Fi opkald” og aktiver knappen

Bemærk: Testet på Samsung Galaxy S20, Android 10

Wi-Fi-opkald på Android generelt

  • Åben Indstillinger
  • Vælg Netværk og internet
  • Tryk på Mobilnetværk
  • Tryk Avanceret
  • Vælg Wi-Fi-opkald og aktiver den
  • I Opkaldspræference kan du indstille telefonen primært skal vælge Wi-Fi- eller mobilforbindelsen

Bemærk: Testet Motorola Moto G 5G Plus og Nokia 8.3 5G, Android 10

Tjek om du har mulighed for Wi-Fi Opkald

Før Wi-Fi Opkald fungerer kræver det følgende:

  • Dit mobilselskab skal have aktiveret Wi-Fi Opkald i deres netværk
  • Din smartphone skal understøtte Wi-Fi Opkald, hvilket alle nyere telefoner gør
  • Du skal have et trådløst netværk, Wi-Fi, i boligen
  • Dit trådløse netværk må ikke have en blokering af Wi-Fi Opkald

Valget af smartphone er vigtigt for god mobildækning

Ikke alle telefoner har gode antenner. Desværre findes der ikke en mærkningsordning eller tilgængelige data om antennernes kvalitet fra mobilproducenterne, som du kan læne dig op ad.

Ind i mellem foretages der målinger af antennekvaliteten på udvalgte telefoner, men resultaterne er desværre ikke gyldige i særligt lang tid, da der hele tiden sprøjtes nye telefoner ud på markedet. Det gør, at de testede telefoner hurtigt bliver uaktuelle.

At en telefon som eksempelvis Samsung Galaxy S9 lå i toppen af testen, som en af dem med de bedste antenner, er ikke det samme som, at Samsung generelt har telefoner med gode antenner. Resultatet kan heller ikke bruges til at konkludere, at efterfølgende Samsung-modeller også har antenner af høj kvalitet.

Den seneste uafhængige undersøgelse af antennerne i mobiltelefonerne blev offentliggjort i starten af 2019. Du kan se resultaterne via links herunder.

Vælg en telefon med adgang til flest mobilteknologier

Hvis du har en ældre telefon, der kun understøtter 2G og 3G-forbindelser, bør du købe en ny.

Teleselskaberne udfaser nemlig 3G-masterne. Fremtiden handler om 4G- og 5G-dækning. Hvis du har en 3G-only telefon, kan du derfor komme ud for, at din mobildækning i nogle områder, gradvist bliver dårligere.

Tal fra september 2020 viste, at 400.000 mobilbrugere i Danmark kan have problemer med dækningen, alene fordi de har en telefon hvor teknologien er forældet.

LÆS OGSÅ: 400.000 mobilbrugere kan have problemer med mobildækningen

Det bedste råd jeg kan give, er at købe en telefon med adgang til flest mulige mobilnetværk – som minimum skal telefonen understøtte mobilteknologier op til 4G.

5G rulles ud over hele Danmark. Derfor giver det god mening at købe en 5G-telefon for at sikre sig adgang til endnu en mobilteknologi. 5G-telefoner understøtter nemlig 2både G, 3G, 4G og naturligvis 5G.

Vær opmærksom på, at dit abonnement skal være 5G-klar. Desuden skal telefonen (helst) være 5G-certificeret af mobiloperatøren.

LÆS OGSÅ: Din 5G-telefon virker måske ikke med 5G

Hvis du synes denne artikel var spændende, så overvej at få flere mobilnyheder direkte i indbakken. Tilmelding er gratis – frameld når du har lyst.

Sådan testes antennerne i din smartphone

Mere til historien

Når teleselskaberne ikke blot opsætter mobilmaster steder som mangler dækning, handler blandt andet om omkostningerne. Indtægterne er ganske simpelt så små i nogle områder, at etablering af flere mobilmaster ikke er økonomisk forsvarligt.

Er Eesy dårligere end YouSee?

TIP: Får du dårligere dækning og lavere hastighed ved at vælge Eesy frem for YouSee?

(mere…)
Her finder du den populære FM-nødradio med solceller og håndsving

OVERBLIK:  Solceller, SOS-lommelygte og powerbank skal være i ens nødkit. Denne FM-radio er særligt eftertragtet.

(mere…)
Sådan bruger du dobbelttryk på Apple Watch

TIP: Apple Watch Series 9, Series 10 og Ultra 2 har en smart dobbelttryk-funktion. Læs hvordan du bruger det.

(mere…)
Nyt tv? Så er det i dag du skal slå til!

PRISTIP: Tv-skærme er en populær tilbudsvare, men du skal se dig for, da priserne er MEGET ustabile.

(mere…)
Hvilken PlayStation 5 skal jeg vælge?

GUIDE: Black Friday er lige rundt om hjørnet, og vi har en lille guide klar til dig, hvis du er i tvivl om, hvilken PS5 du skal vælge.

(mere…)
Din smartphone i vinterkulden: 5 tips til at undgå skader

TIP: Smartphonen har det ikke godt i kulden. Du får her 5 tips til, hvordan du undgår skader på mobilen i det kolde vejr.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram