Huawei bekræfter opdateringer til ældre telefoner

Huawei bekræfter, at eksisterende Huawei-mobiler fortsat vil modtage sikkerhedsopdateringer. Huaweis eget team står for udviklingen.

Huawei Nova 5T video
Huawei forsikrer om, at telefoner, som denne Huawei Nova 5T, fra før den 16. maj 2019, stadig vil modtage opdateringer. (Foto: MereMobil.dk)

Vi har tidligere skrevet, at Google ikke må opdatere ældre Huawei-smartphones med software- og sikkerhedsopdateringer. Årsagen er, at licensen der gav Google adgang til dette, er udløbet. Nu er der kommet lidt flere informationer i sagen, som du kan læse længere nede.

Lad os lige først slå fast, hvad det her handler om. Det er nemlig temmelig kompliceret.

Licensen, der har givet Google adgang til at samarbejde med Huawei om de smartphones, der er lanceret før den 16. maj 2019, er udløbet. Licensen er udstedt af det amerikanske handelsministerium.

Den såkalte Temporary General License (TGL) skulle sikre, at teleoperatører i USA, som anvender Huawei-udstyr i netværket, havde tid til at skifte leverandør.

Som bekendt er Huawei på det sorte liste i Washington. Listen forhindrer amerikanske virksomheder i at samarbejde med Huawei, da den amerikanske regering betragter Huawei som en sikkerhedstrussel.

I en periode sikrede TGL, at teleoperatørerne kunne modtage support- og opdateringer til deres udstyr. En sidegevinst ved TGL var, at Google kunne vedligeholde ældre Huawei-telefoner - dem som ligger før USA satte Huawei på den sorte liste - altså før den 16. maj 2019.

Nu er TGL som nævnt udløbet. På papiret betyder det, at Google ikke længere må røre ved de Huawei-produkter som ligger før denne dato. Således bliver det slut med Android- og sikkerhedsopdateringer fra Googles side.

Det har efterladt mange af Huaweis eksisterende kunder med en frygt for, at deres telefoner nu bliver forældede. Huawei har på deres Twitter-konto været ude og forsikre om, at eksisterende telefoner fortsat vil modtage sikkerheds- og softwareopdateringer. Desuden har vi på MereMobil.dk modtaget lidt flere oplysninger i sagen fra Huawei.

Tysk udkast: Et forbud mod Huawei er ikke nødvendigt

Telefoner fra maj 2019 kan stadig opdateres, men..

For at sætte en præcis skæringsdato på, hedder det sig, at telefoner fra FØR den 16. maj 2019 stadig kan opdateres. Det betyder, at alle enheder bagudrettet stadigvæk kan få sikkerhedsopdateringer. Derudover kan de også modtage generelle opdateringer til Googles apps.

Der er dog en hage ved det.

Hvis Huawei på nogen måde ødelægger kompatibiliteten af Googles apps, vil Google ikke være i stand til at samarbejde om en løsning. Det betyder, at hvis en softwareopdatering fra Huawei gør, at en app fra Google ikke længere fungerer optimalt, så kan Google ikke hjælpe Huawei.

Årsagen hertil ligger i, at Google (under normale omstændigheder) certiciferer alle nye softwareopdateringer, for at sikre, at de fortsat overholder kravene Google har til brugen af GMS (Google Mobile Services). Som følge af licensudløbet kan Google ikke lovligt udføre denne certificering. Det er således op til Huawei selv, at løse eventuelle problemer.

Huawei bekræfter overfor MereMobil.dk, at fremtidige systemopdateringer sendes ud via EMUI og at der ikke vil blive rørt ved Googles apps eller Google Mobile Services (GMS). Der skulle derfor ikke være risiko for, at Huaweis udviklere ændrer noget, der vil bringe Googles apps og services i fare.

HVAD ER GOOGLE MOBILE SERVICES? GMS er alle de Google-tjenester som definerer en Android-smartphone i vores marked. Blandt tjenesterne er Google Søgning, Chrome-browseren, YouTube, Google Maps, Gmail, Google Play Store, Google Fotos og mange andre. Google Mobile Services er Googles egen tilføjelse til Android. I modsætning til Android Open Source Project (AOSP) er GMS et lukket univers, der udelukkende håndteres af Google.

Huawei: Vi sørger selv for opdateringerne

Nu hvor Google ikke kan hjælpe, skal Huawei på egen hånd holde de ældre telefoner opdateret, hvilket deres eget udviklingsteam (R&D), der er ret stort, sikkert sagtens kan.

- "Huawei vil fortsætter med at levere system- og sikkerhedsopdateringer. Vores kunder vil modtage softwareopdateringer og services takket være styrken i open source fællesskabet omkring Android samt vores eget avancerede R&D-team," udtaler Huawei til MereMobil.dk.

Huawei slår samtidigt fast, at telefoner med Google Play installeret out-of-the-box, og apps hentet via Google Play og Googles egne apps, vil fortsætte med at modtage opdateringer gennem Google Play. Disse telefoner har således fortsat adgang til Google Play Store og til at installere apps via Google Play.

Huawei er ved at løbe tør for processorchips

Som Huawei-ejer er der således ikke grund til panik. Har du en fin og funktionel Huawei-telefon, er der altså ingen grund til at styrte ud og købe en ny enhed fra en anden producent.

Du skal huske på, at sagen er komplex og der kan ske ændringer i forhold til hvad vi har kendskab til i Danmark.

UPDATE: Telia informerer nu kunderne før Huawei-køb

Med al den modstand, hvordan ser Huaweis chancer så ud? Det kan du få et bud på i episode #74 af tech-podcasten fra MereMobil.dk.

Var det spændende læsning? Få flere technyheder gratis i indbakken to gange om uge. Tilmeld dig her - frameld når du har lyst.

INFO: Telefoner som Huawei P20, P30, P30 Pro m.v. er udviklet før maj 2019 og er således født med Google Mobile Services (GMS). Selvom de er solgt fra en telebutik EFTER maj 2019, er de stadig omfattet af mulighederne for opdateringer, som vi her har beskrevet.

Mere til historien

Siden sagaen om Huaweis handelsforbud med amerikanske selskaber startede sidste år, har det set svært ud for den kinesiske gigant. Efter planen skulle Huawei have stået for etableringen af 5G i flere lande, heriblandt Danmark. Men som historier og rygter om den kinesiske producent er taget til, har flere lande valgt at droppe samarbejdet. Senest var det Storbritannien, der stoppede alle leverancer fra Huawei.

Sådan er iOS 16 - her er vores førstehåndsindtryk

PREVIEW: Efter lidt over to uger med iOS 16 installeret på min iPhone, er jeg nu klar med mine førstehåndsindtryk.

(mere…)
Disse iPhones understøtter iOS 16

Til efteråret er Apple klar med iOS 16 til iPhone. Se hvilke iPhone-modeller der kan opdateres til iOS 16.

(mere…)
iOS 16 siger farvel til disse telefoner

OVERBLIK: Når Apple til efteråret er klar med den store iOS 16-opdatering, så betyder det et farvel til nogle iPhone-modeller, der ikke kan opdateres til iOS 16.

(mere…)
De vigtigste nyheder i iOS 16

OVERBLIK: Nyhederne omkring iOS 16-opdateringen til iPhone står i kø. Her er de vigtigste.

(mere…)
Google lancerer Chromecast med fjernbetjening i Danmark

Chromecast med Google TV og fjernbetjening sælges i Danmark, men også snart officielt fra Googles egen butik.

(mere…)
Disse iPhones forventes at få iOS 16

En ny stor iOS-opdatering er på vej til iPhone. Se her hvilke telefoner, der ventes at blive opdateret til iOS 16.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram