De bedste ’ikke kinesiske’ smartphones netop nu

GUIDE: Du vil ikke have en smartphone fra en kinesisk techvirksomhed, men hvad skal du så købe? Jeg har fundet nogle forslag.

Smartphones, iPhone, Samsung, Sony
Samsung, Sony, ASUS og Apple er blandt smartphone-brands, som ikke er kinesiske (Foto: MereMobil.dk)

OPDATERET: Denne guide findes i en opdateret version. Klik her og læs den nyeste udgave

Konflikten mellem USA og Kina, der har ramt Huawei, får nok mange mobilejere med en ”kina-mobil” i lommen til at overveje hvilket land deres næste telefon skal komme fra.

Som landet ligger nu, lammer konflikten kun Huaweis telefoner og netværksudstyr. Andre producenter som Motorola, OnePlus og Xiaomi har endnu ikke haft problemer i forhold til handelskonflikten.

Huawei-sagen har dog vist, at ting vi troede var umuligt var muligt. Vi kender ikke dagen før solen er gået ned, og vi ved ikke om andre kinesiske techvirksomheder pludselig hvirvles ind i stormen. Et faktum er dog, at mange i den vestlige verden er en smule mere bekymrede over kinesisk teknologi, end de hidtil har været.

Jeg har mødt et par stykker, som gerne vil navigere uden om kinesiske smartphones. Primært ønsker de ikke at blive fanget i eventuelle fremtidige konflikter og deraf den følge, at de føler, at de har spildt deres penge.

Jeg kommer her med nogle forslag til, hvilke telefoner du i stedet kan se nærmere på; telefoner der ikke har kinesisk ophav. Om de så produceret i Kina eller har dele fra Kina er en helt anden sag.

Apple (USA)

Apple tilbyder måske ikke altid markedets mest innovative produkter, men det de leverer, plejer at fungere rigtigt godt og stabilt.

Generelt er iPhone kendt for at have en høj pris, men som hos Samsung kan du med fordel gå efter sidste års model fremfor de allernyeste.

Apples trumfkort er iPhone SE (2020) til 3.699 kroner. Den kører på samme platform som iPhone 11-serien, men er ikke helt så smart. Eksempelvis får du ikke Face ID eller gestures. Du skal nøjes med den gammeldags hjem-knap. Til prisen er iPhone SE dog virkelig god.

Læs testen af iPhone SE

Vil du have Face ID og finger-bevægelser (gestures) uden det koster alt for meget, er det iPhone Xr du skal se efter. iPhone Xr kan du finde til lige under 5.000 kroner. Du kan selvfølgelig også gå all-in med iPhone 11 eller iPhone 11 Pro.

ASUS (Taiwan)

Det er ikke meget vi hører til ASUS i vores markedsområde. De er mest tilgængelige gennem butikker som Power og Elgiganten samt online.

Af samme årsag er det ikke ret tit, at vi på MereMobil.dk anmelder telefoner fra den taiwanske techproducent.

Senest har ASUS lanceret ASUS ROG Phone 3, der henvender sig til gamers. Priserne ligger fra 6.799 til 8.499 kroner.

I sommeren 2019 havde vi ASUS Zenfone 6 i hænderne. Zenfone 6 er for kort tid siden blevet opdateret til Android 10.

ASUS har mange modeller i alle prisklasser præcis som andre producenter. Hvordan kvaliteten af modellerne er, har jeg som nævnt ikke en kvalificeret mening om.

Går du efter en ASUS-telefon, er det gode råd at se efter om telefonen har Android 10, så du i det mindste ved købet har den aktuelt nyeste Android-udgave.

Nokia (Finland)

Der findes Android-telefoner med Nokia-mærket på. I dag står det finske firma HMD Global bag. Firmaet er stiftet af tidligere Nokia-ansatte, der bruger varemærket under licens.

Strategien er at levere telefoner, som er så tæt på den rene Android-version som muligt. Der satses på hurtige opdateringer af Android-versionen såvel som sikkerhedslaget, hvilket fra starten af HMD Global har været et godt salgsargument.

I den nye udgave af Nokia, har der været en del lyspunkter og telefonerne har over en bred kam modtaget gode anmeldelser.

Den hidtil nyeste telefon er Nokia 8.3 5G, der skulle lande i butikkerne her i sommeren 2020. Den vejledende pris er 4.499 kroner for den billigste konfiguration med 6 GB RAM og 64 GB lagerplads. For 4.999 kroner kan du få 8 GB RAM og 128 GB lagerplads

Lad mig et kort øjeblik rette blikket mod den kinesiske telefon Motorola Moto G 5G Plus for at vise prisforskellen. Moto G 5G Plus minder MEGET om Nokia 8.3 5G. Specifikationerne er blot bedre og prisen betydeligt lavere. Her taler vi 2.999 kroner for et stort set enslydende produkt – blot fra Kina. Du skal altså være meget opmærksom på prisen, når du køber ”vestlige” mobilbrands.

Da HMD Global fik licens til Nokia-varemærket var de meget aggressive og ude af busken. I dag er det begrænset, hvad vi hører fra dem. Det virker som om, at gassen er gået af ballonen.

Samsung (Sydkorea)

Samsung har en lang historie på markedet i vesten herunder Danmark. Der findes et utal af telefoner i alle prisklasser. Fælles for dem er, at Samsung leverer Android-telefoner med deres eget brugerinterface og apps lagt på toppen.

De hidtil nyeste brede produkter er Samsung Galaxy S20-serien hvor Galaxy S20 4G er det snusfornuftige valg, hvilket også gælder prisen omkring 5.300 kroner. I nichemålgruppen er Galaxy Note20 Ultra værd at kigge på, hvis du vil have noget endnu vildere.

Det kan være en fordel at købe telefoner fra den foregående generation fremfor de nyeste. Prisen er bedre og de første fejl er blevet rettet. Samsung Galaxy S10 koster i dag cirka 4.300 kroner og må betegnes som et fornuftigt køb.

Samsung mellemklasseserie starter med ”A”. Her skal du være ekstra opmærksom. Nogle gange er prisen for høj i forhold til, hvad en topmodel fra sidste år koster. Uanset hvad bliver en A-telefon aldrig en topmodel, da den tilhører mellemklassen – se derfor også på de ældre topmodeller.

De hidtil nyeste modeller i A-serien er Samsung Galaxy A51, A51 5G og A71.

Samsung har mange muskler og bringer meget innovation til bordet og senest har Samsung udvidet deres løfter i forhold til opdateringer. Mange enheder får nu tre store Android-opdateringer. Du kan se listen her.

Sony (Japan)

Japanske Sony leverer fantastiske telefoner særligt i topklassen. Et eksempel er Sony Xperia 1 II, der i min test fik topkarakter.

Den største ulempe ved Sony Xperia 1 II er prisen, der ligger omkring 8.500 kroner uden abonnement.

Sony har også billigere produkter. Et eksempel er Sony Xperia 10 II. Prisen er lidt under 3.000 kroner. Det er en fin telefon, men du skal vide, at Motorola med kinesiske rødder er langt bedre til at levere value-for-money i den priskategori. Senest er OnePlus, ligeledes fra Kina, begyndt at rumstere på denne banehalvdel med OnePlus Nord.

Som nævnt har Sony styrken i topklassen. Derfor er det relevant at se nærmere på forgængeren til Xperia 1 II, der blot hedder Xperia 1. Prisen er nu faldet til omkring 5.000 kroner de billigste steder. I sommeren 2019 fik denne model 5 ud af 6 stjerner i min test.

Xperia 1 fås også i en fysisk lidt mindre udgave med navnet Sony Xperia 5.

Generelt er Sony kendte for at gå den sikre vej. Innovationen er begrænset, men til gengæld får du en velfungerende stabil smartphone.

Hvad skal du vælge?

Uanset hvad man synes om Kina og kinesiske techvirksomheder, så har de evner til hurtigt at udvikle nye teknologier til en lav pris.

Vil du udelukkende have smartphones, der ikke står kinesere bag, så skal du nok forberede dig på, at det bliver lidt dyrere.

For mange vil Apple eller Samsung være det mest åbenlyse valg men jeg synes også Sony bør komme med ind i overvejelserne.

Det er svært at finde ud af, hvor seriøse ASUS og Nokia (HMD Global) er i deres mobilsatsninger. ASUS kunne være interessant, men der mangler simpelthen et større engagement fra deres side på markedet. Du kan risikere at købe en telefon, der hurtig ender i glemslen hos producenten.

Nokia-telefoner er som nævnt fine på mange parametre, men heller ikke de gør meget væsen af sig lige nu. Deres rene Android og hurtige opdateringer tiltaler mig dog. Dermed er vi tilbage ved Samsung eller Apple.

Min konklusion er, at de bedste ”ikke kinesiske” smartphones netop (anset pris) er: Sony Xperia 1 II, Samsung Galaxy S20 og iPhone 11 Pro.

Hvis du efter at have læst denne artikel, har erfaringer med ikke kinesiske telefoner du vil dele, så smid en kommentar herunder. Der er helt sikkert noget jeg har overset.

VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig fire gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Grunden til balladen med Huawei er, at Huawei producerer netværksudstyr. Mobilnet og internet er i dag betegnet som samfundskritisk kommunikation. Hverken OnePlus eller Motorola (som to eksempler) producerer den slags udstyr. Du kan i denne podcastepisode høre, hvad Huawei-konflikten handler om i detaljer.

Apple og Samsung taber terræn

Det globale smartphonemarked er i fremgang. Især premium-modeller står til et boost i salg.

(mere…)
Her er 2 bud på 5G-internet til hjemmet med ubegrænset data

Hvis du er utilfreds med din nuværende internetforbindelse, eller du vil have større fleksibilitet, så kan 5G-internet være en mulighed.

(mere…)
5 billige powerbanks til opladning af telefonen

GUIDE: Her er 5 powerbanks til under 200 kroner. Du får en billig powerbank, der er let at have med.

(mere…)
Derfor skal du IKKE oplade din telefon til 100 procent

TIP: Du kan forlænge batteriets levetid betragteligt ved ikke at oplade til fuld kapacitet.

(mere…)
5 gode grunde til at undgå apps på dit smart-tv

GUIDE: Dit smart-tv er slet ikke så smart, som du tror. Her er 5 grunde til, at fravælge apps på selve tv-skærmen.

(mere…)
De 10 mest læste tips i 2024

Et godt tip er aldrig helt skidt og vi forsøger også, at komme med gode tips til jer i ny og næ. Du kan se de mest læste tips i 2024.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
27 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram