Sony Xperia 5 test – Sony overhaler sig selv

TEST: Xperia 5 er næsten identisk med den roste Xperia 1. Størrelsen og prisen er mindre, men Sony vinder alligevel – over sig selv. Det er årets Sony-køb.

Sony Xperia 5 test
Sony Xperia 5 (Foto: MereMobil.dk)

Sony Xperia 5 er i bund og grund en Xperia 1 i forklædning, og det er der god grund til at være begejstret over. I vores anmeldelse af Xperia 1 scorede den 5 ud af 6 stjerner, og John G. tøvede ikke med at kalde den Sonys hidtil bedste smartphone.

Med et dalende globalt mobilsalg, hvor særligt de meget dyre flagskibsmodeller har taget det største hug, er der blevet kamp om kunderne i budget- og mellemklassen.

Det er godt for forbrugerne, for det betyder, at man ikke længere nødvendigvis må nøjes, hvis man ikke ønsker at sprænge banken for en ny smartphone.

Sony Xperia 5 er i det store hele en mindre udgave af Xperia 1. Du får stort set den samme telefon bare til en billigere pris. Se blot i sammenligningen af specifikationerne herunder.

Forskellen mellem Xperia 1 og Xperia 5

 Sony Xperia 1Sony Xperia 5
Skærm6.5 tommer, 4K, HDR, OLED6.1 tommer, Full HD+, OLED
Opløsning1.644 x 3.840 (21:9)1.080 x 2.520 (21:9)
BeskyttelseGorilla Glass 6Gorilla Glass 6
ProcessorQualcomm Snapdragon 855Qualcomm Snapdragon 855
RAM6 GB6 GB
Hukommelse128 GB128 GB
UdvidelseMicroSD-kort op til 512 GBMicroSD-kort op til 512 GB
Batteri3.330 mAh3.140 mAh
OpladningUSB Type-C, 18 watt, USB PD hurtiglader medfølger USB Type-C
Kamera 112 megapixels, 26mm, f/1.6, OIS12 megapixels, 6mm, f/1.6, OIS
Kamera 212 megapixels, 52mm, f/2.4, OIS, telefoto12 megapixels, 52mm, f/2.4, OIS, telefoto
Kamera 312 megapixels, 16 mm, f/2.4, super vidvinkel 135 gr.12 megapixels, 16 mm, f/2.4, super vidvinkel 135 gr.
Frontkamera8 megapixels, f/2.0 (FF)8 megapixels, f/2.0 (FF)
Størrelse167 x 72 x 8.2 mm.158 x 68 x 8.2 mm.
Vægt180 gram164 gram
FingeraftrykslæserPå sidenPå siden
Forbindelse4G (5CA LTE), CAT19, Bluetooth 5.0, NFC, Wi-Fi 802.11a/ac/b/g/n, dual-band GPS, 4×4 Mimo4G (5CA LTE), CAT19, Bluetooth 5.0, NFC, Wi-Fi 802.11a/ac/b/g/n, dual-band GPS, 4×4 Mimo
Dual-SIMJa. 2 SIM-kort eller 1 SIM-kort og 1 MicroSD-kortJa. 2 SIM-kort eller 1 SIM-kort og 1 MicroSD-kort
StikUSB Type-C i bunden. 3,5 mm. jackstik-adapter medfølger  USB Type-C i bunden
Vand- og støvtæthedIP65/68IP65/68
PlatformAndroid 9Android 9

De forskelle som springer mest i øjnene er den den mindre størrelse, lavere skærmopløsning og det mindre batteri.

Mindre – ikke lille

Sony Xperia 5 (foto: MereMobil)

At Sony Xperia 5 er mindre end Xperia 1, betyder dog ikke, at det er en lille telefon.

Xperia 1har en højde på godt 16 cm, og byder på en skærm på 6.1 tommer. Dermed er skærmstørrelsen kun en smule mindre end storebroderen Xperia 1. Telefonen er forholdsvis smal, og det gør, at selvom den er lang, er den nem at holde om. Den “smalle talje” får den da også til at se knapt så voldsom ud.

At telefonen er lang og slank, har også den fordel, at den giver en ganske god oplevelse, når du viser læser længere artikler fra nettet. Mere af teksten kan være på skærmen, og du skal scrolle lidt mindre. Det er måske ikke noget, man egentlig bider så meget mærke i, men det er en lille lækker detalje, som er værd at få med.

Sony er begyndt at bløde en smule op for det kantede design, som har været kendetegnet for Xperia-modellerne i en årrække. Den virker stadig mere firkantet end andre telefoner, men kanterne er blevet mere afrundede med tiden, og det synes vi godt om.

Sony vælger igen det sikre – men det er positivt

Testudgavens mørkeblå farve gør at telefonen får et elegant underspillet udtryk. Det er ikke en telefon, som skriger på opmærksomhed. I stedet udstråler den en blanding af enkelthed, seriøsitet og coolness. Det giver en god modpol til de mere prangende telefoner på markedet.

Med Xperia 5 vælger Sony fortsat at satse på det sikre uden eksperimenter. Du får hverken fingeraftrykslæser i skærmen eller 3D-ansigtsgenkendelse. Det betyder, at du på den ene side går glip af nogle af de nye og smarte funktioner, som ses hos andre smartphoneproducenter. På de anden side, så bliver du heller ikke testperson for en række funktioner, som ikke er fuldt udviklet endnu.

Designet spiller godt sammen med Sonys no-nonsense tilgang til smartphones. Sony er måske ikke den største spiller på mobilmarkedet, men de har en dedikeret skare af fans, som gerne vil have deres telefoner bare virker uden for meget stort ståhej. Hvad du måske mister i “blære-værdi” får du tifold igen i funktionalitet og driftsikkerhed.

Fingeraftrykslæseren er ikke præcis nok

Ingen roser uden torne, og dette gør sig også gældende for Sony Xperia 5. Fingeraftrykslæseren er ganske enkelt ikke præcis nok. Sony har placeret den på siden af telefonen, og det giver ganske god mening.

Det at let at lægge højre tommelfinger på og vupti, så låser den op. Eller sådan burde det ihverfald være.

Sådan fungerer det desværre ikke i virkelighedens verden. Under min test af telefonen har sensoren fungeret upåklageligt det ene øjeblik, hvorefter at fingeraftrykslæseren ikke har kunne… ja… læse mit fingeraftryk. Det bliver træls i længden. Det er en af de funktioner, som man ikke tænker nærmere over, når det bare spiller, men som virkelig bliver et irritationsmoment, når det så ikke virker.

Er det ikke bare mig, som ikke placerer fingeren korrekt på læseren? Joeh, det kan godt være, men selv efter tre forsøg har den ikke ville genkende mit fingeraftryk, og så bliver det for dumt. Det der kendetegner en god fingeraftrykslæser er både at den er hurtig, men at den også kan genkende brugerens fingeraftryk fra et utal af vinkler.

Lækker skærm i 21:9 format

Jeg er ganske enkelt blevet ret begejstret for 21:9 skærmformatet. Den lange slanke design gør, at telefonen virker mindre voldsom, og er nem at holde om.

Samtidigt er en hel del videoindhold produceret 21:9 formatet. Det betyder, at når du f.eks. streamer en film fra Netflix, ja så fylder billede hele skærmen uden at skære noget af.

At opløsningen (1.080 x 2.520 pixels) er mindre end storebroderen Xperia 1 (1.644 x 3.840 pixels), er ikke noget jeg vil hænge mig alt for meget i. Sony ved hvad de laver, når de producerer skærme. På Xperia 5 får du altså en virkelig lækker OLED-skærm med skarpe og præcise farver.

Jeg har på intet tidspunkt tænkt, at jeg havde behov for en bedre opløsning. Så selv om den på papiret er “dårligere” end på Xperia 1, så er det ikke noget, som du kommer til at mærke i dagligdagsbrug.

Erfaring fra TV “drypper” ned i Sonys telefoner

At farvegengivelsen er rigtig god, er måske ikke så overraskende, når vi tænker på, at at Sony har stor erfaring med at lave TV-skærme. Den erfaring betyder, at Xperia 5 har en Triluminos skærm og X-reality Engine. De to teknologier giver bedre farver og billedet ser skarpere ud. Kontrasten forbedres, så videoer ikke ser udvaskede ud.

Under indstillinger for billedkvalitet er det muligt at slå forfattertilstand til. Det betyder, at telefonen forsøger, at ramme den billed- og farvegengivelse, som var intentionen fra billed- eller videoskaberens side.

Min oplevelse af funktionen er, at med den slået fra bliver skærmen mere blå og kølig. Når man slår forfattertilstanden til bliver billedet en smule varmere. Jeg fortrækker klart at have denne funktion slået til, men det er en personlig præference, om du kan lide billeder til den kølige eller varme side.

Det er naturlig svært at vurdere, hvor meget de enkelte dele betyder. Jeg kan dog konkludere, at du får et virkeligt god billede, som sagtens kan måle sig med dyrere telefoner.

Det ligner ren Android, men er det ikke

Der er heldigvis sket meget siden de tidligere Android-dage, hvor telefonerne var fyldt med alle mulige mærkelige forudinstallerede programmer. Heldigvis har de fleste producenter lyttet til brugernes klager, og de forsøger nu at begrænse sig.

Dette gør sig gældende hos Sony. Du slipper dog ikke helt for en række Sony og Google apps. Disse kan dog heldigvis fravælges under opstarten af telefonen. Det er en tilgang, som jeg godt kan lide.

Hvad jeg dog er mindre begejstret for er, at jeg ikke kan fravælge de andre forudinstallerede apps. Du må således leve med, at telefonen er født med Netflix, Facebook, en Fortnite installer og spillet Asphalt 9: legends. Det er en mindre ting, men hvorfor skal vi som forbrugere stadig belemres med apps, som vi ikke selv har valgt?

Apps som Facebook kan iøvrigt ikke afinstalleres men skal deaktiveres, hvilket er irriterende, når det nu engang er brugerens telefon, og man selv burde kunne bestemme, hvad der skal være på den.

Nuvel, der er sikkert en god aftale mellem Sony og de pågældende producenter. Jeg vil bare glæde mig til den dag, hvor jeg selv kan bestemme over mine apps.

Anmeldereksemplaret kører Android 9 med sikkerhedsniveau 1. august 2019. Jeg har under testen ikke oplevet nogle problemer eller funktionsfejl.

Skærmbilleder fra Xperia 5

Kanten af telefonen skjuler nyttige funktioner

En ting, som jeg i starten var bange for var en ren gimmick, er Sonys Side Sense, der betjenes på skærmkanten. Det betyder, at når du trykker to gange på skærmens side, så dukker der en oversigt op over dine mest brugte apps. Jo mere du bruger telefonen, jo bedre forslag får du.

Det betyder, at du ikke behøver at bladre rundt på telefonen for at finde dine favorit-apps. Det er en funktion, som er ganske praktisk i daglig brug, og jeg må indrømme, Side Sense er vokset på mig under testen.

Side Sense gør det nemmere, at betjene telefonen med én hånd.

Du kan også lade fingeren glide opad siden. Så dukker menuen multivindue-tilstand op. Den lader dig køre to apps samtidigt på skærmen.

Jeg må indrømme, at jeg ikke har den store fidus til denne funktion. Skærmen er simpelthen for lille til, at det bliver praktisk at køre med to åbne vinduer. Det er kun noget, som jeg har afprøver i forbindelse med min test af telefonen. Det er ikke noget, som jeg har haft behov for at anvende i almindelig dagligdagsbrug.

Du kan også glide nedad med fingeren for at gå en side tilbage. I telefonens indstillinger er det iøvrigt muligt selv at indstille funktionerne.

Selvom der er enkelte gange, hvor den trykfølsomme kant ikke registrerer mit input, så fungerer det alligevel godt nok til, at det er anvendeligt i praksis.

Anvendeligheden af Side Sense opleves forskelligt fra bruger til bruger. Jeg er glad for funktionen, mens John G. gav den en mere kølig beskrivelse i et par tidligere anmeldelser.

Fuld skrue på hestekræfterne

Kan du huske Sonys Compact telefoner? De var mindre udgaver af flagskibstelefonerne uden at gå på kompromis med ydelsen. Det samme gør sig gældende for Xperia 5. Du får samme processor og RAM som på topmodellen Xperia 1. Der er altså ikke noget light over denne udgave.

Dermed skal du ikke nøjes med nedgraderet hardware, når du vælger Xperia 5. Det betyder, at med en Qualcomm 855 processor og 6 GB RAM får du fuld skrue på hestekræfterne.

Den her telefon leverer maksimal ydelse uanset hvad, du sætter den til. Herunder kan du se vores målinger.

Antutu Benchmark3D Mark
Sony Xperia 5343.0825.141
Huawei P30 Pro315.7484.320
Samsung Galaxy S10+317.6904.325

Samme gode kamera som Xperia 1

Sony Xperia 5 har samme gode trippel-kamera som Xperia 1. Dermed får du et rigtigt godt kamera. Sony har alt for længe haft et uforløst talent for kameraer.

De leverer linser til en lang række andre smartphones, men har ikke helt kunne levere varen på deres egne telefoner. Med Xperia 1 og nu Xperia 5 leverer de endelig som forventet.

Hvor andre producenter ofte er glade for at give fuld skrue på farverne, hælder Sony mere en naturlig og neutral farvegengivelse. Personligt kan jeg godt lide denne tilgang. Det betyder nemlig, at jeg selv kan booste farverne efterfølgende, hvis jeg ikke er tilfreds.

Det er en smagssag om man kan lide det ene eller det andet.

Som point-and-shoot fungerer Xperia 5 rigtigt godt.

Sony Xperia 5 (Foto: MereMobil)

Jeg tog på reptile-safari

I John G’s anmeldelse af Xperia 1 holdte han Xperia 1 op mod Huawei P30 Pro. Hans konklusion var, at nogle gange var Huawei bedre og andre gange var Sony bedre. Det afhænger meget af scenen og motivet, hvilket kamera, som tager de bedste billeder.

Jeg have telefonen med på fotosafari i Terrariet Reptile Zoo i Vissenbjerg. Med mørke rum, glasmontre og fluorescerende belysning fik kameraet mulighed for at vise sin kunnen under vanskelige forhold. Der blev her afsløret et par enkelte svagheder under disse forhold.

Kameraet på Sony Xperia 5 kæmper med at få tingene ordentligt i fokus, når jeg vil skyde makro-billeder, hvor jeg rykker tæt på motivet. Her oplevede jeg at kameraet af og til ikke ville stille skarpt på mit motiv.

Det var ikke et problem hver gang, men der var nogle gange, hvor kameraet ikke kunne finde ud af om det skulle stille skarpt på glasset, motivet eller baggrunden. Der var også enkelte scener, hvor telefonen overeksponerede billederne.

I det store hele, formår Sony at levere en rigtigt gode billeder. Under gode lysforhold vil de fleste være vældig godt tilfredse med kameraet og billederne.

Hvis du er typen, som kan lide at efterbehandle dine billeder, vil du blive glad for, at det er muligt at fotografere i RAW-formatet.

Du kan se billederne fra min fototur herunder.

Billeder fra fototur med Xperia 5

Cinema Pro: Til dig som vil styre alt selv

Sony Xperia 5 giver dig muligheden for virkelig at gå i dybden med dine videooptagelser. Som på et dyrt kamera kan du styre farver, hvidbalance, lukkeren, ISO og fokuspunkt. Når du benytter Cinema optager du i 21:9 formatet i 4K opløsning.

For at få succes med Cinema Pro kræver det, at du er villig til at rode med indstillingerne og planlægge dine optagelser. Et godt resultat kræver nemlig, at du har styr på alle parametrene.

Selvom de fleste af os nok er mest til point-and-shoot optagelser fra vores mobiltelefoner, synes jeg alligevel at Sony skal have et klap på skulderen for at inkludere Cinema Pro på telefonen som standard.

Det giver brugeren mulighed for at gå i dybden med videooptagelserne, hvis de ønsker det. Er du fint tilfreds med at lade telefonen gøre det hårde arbejde, er det bare at ignorere app’en.

Selvom semi-professionelle foto og videografer ofte benytter dyrere kameraer og ikke telefoner, er der alligevel en niche af dedikerede mobilfotografer.

Det er et område, som hele tiden udvikler sig i takt med at mobilkameraerne bliver bedre og bedre. Senest har vi set filminstruktøren Steven Soderbergh optage en spillefilm på iPhone. Selvom det nok stadig er et proof of concept, vidner det alligevel om de muligheder, som ligger og venter.

TEST: Tæt på den vilde videooptager i Sony Xperia 1

Herunder kan du se en detaljeret gennemgang af Cinema Pro af John G. Selvom han benytter en Xperia 1 i videoen, fungerer det på samme måde på en Xperia 5.

Det får du ud af Cinema Pro

Du må undvære trådløs opladning

Sony Xperia 5 har et batteri med en kapacitet på 3.140 mAh, hvilket er 190 mAh mindre end Xperia 1. Umiddelbart kunne det lyder som om, at det er en kæmpe forskel, men i praksis betyder det ikke det store.

Med en skærmtid på lige omkring seks timer, er der rigeligt strøm til en hel dag. Det betyder, at du kan forvente at skulle lade den op hver aften. Den forventede batteritid afhænger af, hvor intenst du bruger din telefon.

En fuld opladning tager lige under to timer med den medfølgende oplader.

Hvis du oplader telefonen fra nul procent strøm, kan du forvente omkring 50 procent strøm efter en halv time. Efter en time var batteriet opladet til omkring 80 procent. Du skal altså ikke forvente super hurtig opladning, men hvis du primært oplader om natten, er det ikke noget, som har den store betydning i praksis.

Ligesom på Xperia 1 må du undvære trådløs opladning, og det er en skam. Det er en af de ekstra features, som rigtigt mange er glade for, og det er ærgerligt, at Sony vælger at skære hjørner her.

Konklusion: Sonys bedste telefon igen

Som jeg indledte med at skrive, så er der rigtigt meget at være begejstret over ved Xperia 5. Du får en telefon, som er næsten identisk med Xperia 1, men til en pris på 5.999 kroner uden abonnement får du en besparelse på godt 1.300 kroner i forhold til Xperia 1. Dermed mener jeg, at Xperia 5 er et langt bedre køb end Xperia 1.

Medmindre du bare have en 4K skærm, så ser jeg ingen grund til at vælge Xperia 1 frem for Xperia 5.

Samtidigt kører flere operatører kampagne på telefonen. Deet betyder, at du kan få den til omkring 4.500 kroner med et abonnement. I den prisklasse bliver det nærmest en no-brainer.

Prisen uden abonnement på godt 6.000 kroner lander dog telefonen i samme prisklasse som den fremragende Huawei P30 Pro. En afgørende faktor for mange købere kan meget vel blive tiltroen til Huawei efter handelskrigen mellem USA og Kina.

ANMELDELSE: Huawei P30 er den bedste i P30 serien

Det er helt klart, at Sony går efter købere, som gerne bruger deres telefon til at streame film, optage video og tage gode billeder. Sony satser stort på 21:9-formatet, og sammen med en rigtig god skærm, bliver streaming en fed oplevelse.

Hvis du gerne vil gå i dybden med videooptagelser, kan du komme langt med Sonys Cinema Pro-funktion. Det kræver som sagt, at du er villig til at lege med indstillingerne og planlægge dine skud.

Fingeraftrykslæseren trækker ned i min bog. Den er ganske enkelt for dårlig, og det er noget, som ødelægger helhedsintrykket af en ellers rigtig god telefon. Om fejlen kan rettes i en softwareopdatering.

Jeg tøver ikke med at give Sony Xperia 5 ud af 6 stjerner

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Billeder og videoer i høj kvalitet
  • Lækker skærm med gode farver
  • 21:9 formatet er rigtigt godt
  • Avancerede kamerafunktioner i Pro Cinema
  • Næsten identisk med Xperia 1

Lidt at tænke over

  • Fingeraftrykslæseren er decideret dårlig
  • Ingen trådløs opladning
  • Kameraet kæmper med makrobilleder

Mere til historien

Sony Xperia 5 er i handlen nu og har en vejledende pris på 5.999 kr. uden abonnement. Flere operatører kører en introduktionspris på telefonen. Det er også muligt at få telefonen sammen med et par trådløse Sony hovedtelefoner, som har en vejledende pris på 1.995 kroner.

Sony Xperia 5
Nye rygter om kommende PS5 Pro

Der har længe floreret rygter om, at Sony ville komme med en PlayStation 5 Pro model. Disse rygter får nu nyt liv.

(mere…)
M3 MacBook Air test | en lækker lille opgradering

TEST: Forvent ikke en revolution i MacBook Air M3. Forvent en lækker lille, og dyr, opgradering. Læs min MacBook Air test her.

(mere…)
Xiaomi 14 test | Fejler på vigtige punkter

TEST: Overvejer du at købe Xiaomi 14, skal du først læse min Xiaomi 14 test, så du er oplyst om fordele og ulemper.

(mere…)
OnePlus Watch 2 test | én ting gør hele forskellen

TEST: 100 timer uden en oplader. Lækkert design og relevante funktioner. Læs min OnePlus Watch 2 test.

(mere…)
OnePlus 12R er måske den perfekte budget-telefon i 2024

VIDEO: Du vil have en billig Android-smartphone, der stadig er rigtig god? Se min test af OnePlus 12R her.

(mere…)
OnePlus 12R test | Fantastisk telefon

TEST: Ydelsen, prisen og skærmen er enestående. Kameraet er ikke i top, men fejler ikke. OnePlus 12R er bare en fantastisk telefon.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
24 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram