Tæt på den vilde videooptager i Sony Xperia 1

VIDEO: Se her mit forsøg på at skabe en 4K-video i 21:9-format med Sony Xperia 1 og den ret vilde videooptager Cinema Pro.

Oplev potentialet i Cinema Pro-appen. Denne video er skudt med Sony Xperia 1 i 4K HDR, 21:9-format.

Køber du Sony Xperia 1 får en telefon, der kan optage og vise videoindhold i 4K HDR-opløsning. Eksklusivt på Sonys telefon medfølger den semi-professionelle videooptager-app Cinema Pro.

Cinema Pro udfolder potentialet i 21:9 optage- og skærmformatet, som er filmproducenternes standardformat.

Når du bruger Cinema Pro kræver det, at du planlægger dit optageforløb meget nøje. Det er en fordel at vide, hvilke scener du skal have i kassen og i hvilken rækkefølge. For hver scene indstilles lukker, ISO-værdi, hvidbalance, fokuspunkt osv.

Når alt er på plads optager du scenen. Herefter gør du klar til næste optagelse.

Sony Xperia 1 er i butikkerne nu. Se her hvilke muligheder du har for at betale Xperia 1 i mindre bidder uden renter Sponseret link.

Sæt den rette stemning

Du skal, inden du optager, tage stilling til projektets ”stemning”.

Via en række presets kan du få netop det udtryk på filmen, som passer bedst. Stemningen slås an med profiler som Varm, Kølig, Monokrom, Stærk, Lys m.fl. Profilen kan ikke efterfølgende ændres i redigeringen, hvis du fortryder.

Ovenstående videoindslag er optaget med Sony Xperia 1 og Cinema Pro appen. Jeg har valgt den ”rå” optagelse. Jeg har altså ikke lagt et preset ned over hovedoptagelserne. Men fremviser kort lidt af de muligheder, som Cinema Pro giver.

Nok er profilerne ret seje, men skal du redigere videoen bagefter på computeren, så kan du i postproduktionen skabe et nogenlunde tilsvarende resultat ud fra en “ren” optagelse.

Ikke point-and-shoot

Cinema Pro er ikke point-and-shoot. Jeg blev helt forpustet, da jeg så hvor meget, der skal overvejes, inden video-optagelserne kan begynde.

Netop de mange muligheder er med til at udfolde kreativiteten hos nuværende og kommende videoskabere.

Vil du i gang med en kreativ videoproces, og samtidigt have en rigtig fed smartphone i lommen, så er Sony Xperia 1 et godt valg. Cinema Pro giver en meget god fornemmelse af, hvad det handler om, inden du køber noget vildere og dyrere udstyr.

Jeg har ikke fundet nogle apps til smartphonen, der kan håndtere 21:9 formatet i 4K HDR. På computeren kan dette også være en udfordring. Adobe Premiere Pro og Final Cut Pro X kan begge benyttes. Her vil udfordringen for nogen være, at det er betalingsprogrammer.

ANMELDELSE: Sony Xperia 1 kommer tæt på Huawei P30 Pro

Sådan har jeg optaget 21:9-videoen

Stort set hele indslaget om Sony Xperia 1 er optaget med Xperia 1. Jeg har brugt Cinema Pro app, som er installeret på telefonen fra salgsæsken.

Videoklips af selve telefonen er optaget i 4K med Huawei P30 Pro. I redigeringen er disse klips skaleret til 21:9.

Lyden er fra den trådløse klipsmikrofon Sennheiser Memory Mic. Videoklips og lyd fra mikrofonen er lagt sammen i redigeringen. Dette er sket i Final Cut Pro X.

Som du kan se på optagelserne, er videoklips foran Kerteminde Kino de bedste. Jeg opdagede, da jeg kom hjem, at Sonys videokamera ikke er ret glad for de viftende grønne blade og græs. Trods et forsøg på at justere mig ud af det, så lykkedes det ikke til fulde.

På den anden side, er det også meget godt at se begrænsningerne.

Konklusion: Det er ret vildt

Med Sony Xperia 1 og Cinema Pro kommer du langt, hvis du har tålmodigheden til det.

Jeg synes det har været rigtigt sjovt at arbejde intenst med Cinema Pro i forbindelse med ovenstående video. Men nøj hvor har jeg brugt meget tid på det.

Selvom Xperia 1 har en rigtig god skærm, så savner jeg mere lysstyrke når jeg bruger Cinema Pro. Netop fordi du manuelt skal indstille hver scene, så er det essentielt, at du kan se resultatet på skærmen. Her mangler jeg mere power.

Skærm-lysstyrken ved videooptagelser er ikke så væsentligt på andre telefoner (eller i standard kamera-appen på Xperia 1), da disse typisk bruges i auto-mode. Men lige præcis med Cinema Pro kræves der mere af skærmen.

Husk også at læse op på hvordan du bedst muligt arbejder med 4K-HDR-materiale i dit redigeringsprogram. Dette kræver i nogle sammenhænge et helt nyt work-flow.

Det mest trælse ved video på Xperia 1 er, at standard kamera-appen ikke kan optage i 21:9-format. Den højeste indstilling er 4K/16:9.

Jeg forventer en opdatering, der løser dette. I mellemklasse-modellen Xperia 10 Plus, der også har 21:9-skærm, kan der uden problemer optages i 21:9. Netop derfor forventer jeg en opdatering til Xperia 1.

Jeg synes et er ret vildt, at vi nu er kommet så langt med mobilteknologien, at vi er i stand til at lave optagelser med smartphonen som Sony Xperia 1 tilbyder.

ANMELDELSE: Xperia 10 Plus er en gennemsnitlig 21:9-mobilBLIV OPDATERET GRATIS: Tre gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.


Mere til historien

Jeg har forsøgt at forbinde en kablet klipsmikrofon med Sony Xperia 1. Desværre kan Cinema Pro ikke tage lyd ind via kabel (3.5 mm til USB-C adapter). Cinema Pro bruger udelukkende telefonens interne mikrofon. En stor fejl. Samtidigt er billede og lyd heller ikke altid i sync. Her har Sony nogle udfordringer at arbejde med.

Her er en solid allround-telefon med mangler

VIDEO: Motorola Edge 50 Pro er en ret solid telefon, der blot mangler store rettelser via softwareopdateringer.

(mere…)
Hvorfor trækker Sony sig ikke fra smartphones?

Sony Xperia-telefonerne sælger ikke nok. Hvorfor trækker Sony sig ikke ud og dropper smartphones?

(mere…)
Fotofejl på iPhone er løst

KORT NYT: Apple har udsendt en ny softwareopdatering, der retter fejlen med slettede billeder, som pludselig dukkede op igen.

(mere…)
Xperia 10 VI: Prisvenlig, kompakt og med to dags batteri

Sony Xperia 10 VI er interessant i overskrifter, men virkeligheden er måske knapt så spændende.

(mere…)
Sony Xperia 1 VI er officiel – læs detaljerne

Sony dropper tidligere ’darlings’ og har skabt en telefon, der måske er konkurrencedygtig. Her er Sony Xperia 1 VI.

(mere…)
Dette fortæller sælgeren og elbils-ejere ikke

MIN FØRSTE ELBIL: Her er de største hemmeligheder, som jeg sjældent hører bilsælgere og elbils-ejere fortælle om.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram