Sådan bliver næste generation af Android-processorer

Arm har løftet sløret for de kommende CPU’er og GPU’er til kommende chipsets i Android-enheder. Kom tæt på mulighederne i de nye chipsets her.

Med to nye flagskibsprocessorer, bliver der masser at se frem til i kommende Android-enheder. (Foto: Android Authority)

Når Arm netop har løftet sløret for næste generation af processorkerner, så er det interessant fordi det giver et godt bilede af, hvad vi kan forvente i kommende smartphones.

Det forholder sig nemlig sådan, at stort set alle Android-telefoner kommer med et Arm-baseret chipset. Det er altså ligegyldigt, om du har en Samsung eller en Motorola, eller om chipsettet kommer fra Qualcomm eller MediaTek – teknologien kommer fra Arm.

Men hvad betyder den næste generation af processorer for den næste generation af telefoner og tablets? Det har vi kigget nærmere på her med udgangspunkt i en omfattende artikel fra Android Authority.

Den største fremgang i ydeevne nogensinde

Arm har annonceret to nye high-end processorkerner, Cortex-A78 og Cortex-X1, som kommer med to forskellige forudsætninger.

Hvis vi starter med Cortex-A78, så kommende den med forbedringer, som kan kategoriseres som forventelige. I forhold til Cortex-A77, byder A78 på en forbedring af processorens ydeevne på syv procent. Dertil kommer et strømforbrug, der er reduceret med fire procent i forhold til den tidligere generation.

Måske lidt mere interessant for dig som forbruger er det, at Cortex-A78 er fem procent mindre end forgængeren. Det betyder, at en quad-core-opsætning fylder 15 procent mindre, hvilket giver plads på bundkortet til andre forbedringer – såsom grafikprocessor.

Arm Cortex-X1 er en helt anden størrelse, både fysisk men i dén grad også når det kommer til ydeevne. Arm forventer, at X1 vil præstere hele 30 procent bedre end A77, hvilket vil være den største fremgang i ydeevne nogensinde. Det betyder også, at Cortex-X1 vil præstere 23 procent bedre end Cortex-A78, som altså er offentliggjort samtidigt.

Den større ydeevne har selvsagt også sin pris. For at udnytte Cortex-X1 kræver det nemlig både et højere strømforbrug samt mere plads på bundkortet. Sidstnævnte kan resultere i to ting: Udeblivelse af nogle funktioner eller en fysisk større enhed.

Lavere strømforbrug med flere funktioner

Det, der sandsynligvis vil være mest mærkbart i daglig brug, er den optimerede fremstillingsproces. Fremstillingsprocessen bliver målt i nanometer og den meget korte forklaring er, at jo færre nanometer, des mere effektivt strømforbrug.

I dag er designet i en størrelse, der hedder 7nm på de fleste topmodeller. Det forventes at falde til 5nm i 2021. Mellemklassetelefoner plejer at følge samme udvikling dog et skridt bagude. Så når topmodellerne rykker til 5nm, så rykker de billigere modeller til 7nm.

Det lavere strømforbrug, der helt automatisk følger med de færre nanometer, betyder blandt andet, at producenterne kan tilføje flere funktioner uden at bekymre sig om at skulle installere større batterier.

Et kerneeksempel herpå er 5G. For implementeringen af 5G-modems har betydet et væsentligt øget strømforbrug i telefonerne. Med 5G-netværk lige på trapperne vil det helt naturligt betyde et behov for større batterier – hvilket igen betyder mindre plads til diverse funktioner eller bare større enheder.

Med mere effektive og fysisk mindre processorer ser problemet dog ud til at være løst. Først og fremmest fordi processorens lavere strømforbrug udligner 5G-modemmes. Dernæst giver de mindre processorer mulighed for at tilføje større batterier, uden at telefonerne behøver blive fysisk større.

I stedet for større batterier kan producenterne også vælge at udnytte den ekstra plads til nye bedre funktioner. Det kunne eksempelvis være bedre forbindelsesmuligheder eller bedre maskinlæring og kunstig intelligens generelt.

Bedre skærme

En sidste fordel ved de nye processorer jeg vil fremhæve, er muligheden for bedre skærme. Her tænker jeg især på mellemklassetelefoner, der kan få 90 eller 120 Hz opdateringsfrekvens og måske endda bedre.

Det bliver mere og mere almindeligt for high-end-telefoner at få skærme med højere opdateringsfrekvens. Hvad selve displayet er i stand til og hvad processoren kan håndtere, er dog to forskellige ting. I teorien kunne producenterne sagtens smide et panel på 120 Hz i en billig telefon, men skærmen vil ikke blive fuldt udnyttet, hvis processoren ikke kan følge med.

Når mellemklassetelefonerne også får mere effektive arkitekturer, tror jeg ikke, at det bliver ualmindeligt med minimum 90 Hz – selv på de mere prisvenlige hylder.

Du kan blive klogere på teknologien omkring 90- og 120 Hz mobilskærme i denne udgave af podcasten fra MereMobil.dk.

Mere til historien

Indtil nu har Apples A Bionic-chipsets været langt foran Android-producenterne. Det gælder både på rå processorkraft og grafik. Med næste generation af Arm-processorer forventes det, at forskellen på Apple og Android svinder betydeligt ind.

OnePlus garanterer nu fire store Android-opdateringer

OnePlus lover fra 2023 fire store Android-opdateringer og 5 års sikkerhedsopdateringer på udvalgte modeller.

(mere…)
Samsung: Opdateringer kommer hurtigere i fremtiden

Samsung har været hurtige til udrulningen af Android 13, men tror, at de med Android 14 kan gøre det hurtigere.

(mere…)
Qualcomm har annonceret processoren Snapdragon 782G

I stilhed har Qualcomm netop præsenteret processoren Snapdragon 782G, som er efterfølgeren til Snapdragon 778G+.

(mere…)
Nokia T21 – ny Android-tablet til familien

En ny Android-tablet har set dagens lys. Den henvender sig både til virksomheder, men også som familiens tablet. Læs mere om Nokia T21.

(mere…)
OnePlus 11 får masser af RAM

Rygterne svirrer om den kommende OnePlus 11 og det tyder på, at den kommer med en masse RAM og et lækkert keramisk cover.

(mere…)
Android 13 på vej til Galaxy Z Flip4 og Galaxy Z Fold4

Ejere af flere Samsung-telefoner kan glæde sig, da Android 13-opdateringen nu vil blive udrullet til Galaxy Z Flip4, Galaxy Z Fold4 og Galaxy A52.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram