Kritisk kommunikation via mobilnettet åbner hos Telia

En ny løsning til kritisk kommunikation åbner på Telias net i Sverige. Det er en walkie-talkie funktion der kører via via 4G LTE-nettet.

Mission kritisk kommunikationsløsning fra Motorola Solutions
Mission kritisk kommunikationsløsning fra Motorola Solutions (Foto: Motorola)

Telia i Sverige lancerer en ny såkaldt Push-to-Talk Service fra Motorola Solutions til selskabets 4G LTE mobilnet. Dermed bliver Telia den første teleudbyder i Norden til at tilbyde Motorolas Kodiak Broadband PTMCPTT missionskritisk løsning. Det skriver Telia og Motorola Solutions i en fælles pressemeddelelse.

Den nye 3GPP-kompatible løsning giver mulighed for push-to-talk, der kan betegnes som en walkie-talkie funktion. Her kan enkeltpersoner og grupper kommunikere med hinanden hurtigt og effektivt.

Lydkvaliteten er bedre end man normalt oplever med en walkie-talkie, da løsningen bruger wideband AMR lydkomprimering. Dette giver en digital støjfri lydkvalitet svarende til den man kender fra 3G og 4G LTE mobilnettet.

OM MISSIONKRITISK KOMMUNIKATION: Dette er kommunikation, som er samfundskritisk. Når alt anden kommunikation bryder sammen, skal missionkritisk kommunikation virke. Under f.eks. et strømnedbrud er det nødvendig at teknikere hos elselskaber kan kommunikere, selvom strømmen er gået i hele landet. Det kan også være politi og brandvæsen som under en storbrand midt i en by skal kommunikere frit, selvom klokken er 24 nytårsaften, hvor mobilnettet traditionen tro er rødglødende.

Videoopkald og geo-fencing og andre tjenester

Derudover kan brugerne også sende MMS-beskeder samt push-to-video. Brugeren kan også optage et videoklip, som bliver sendt til mange modtagere på samme tid. Af andre services kan der nævnes push-to-text, geo-lokalisering, geo-fencing, device-sharing samt status- og driftsbeskeder.

Alle beskeder bliver prioriteret på Telias mobilnetværk, hvilket gør løsningen kan bruges på tværs af forskellige sektorer. Eksempelvis transport- og sundhedssektoren, byggebranchen og tung industri. Andre sektorer, som helt sikkert vil kunne finde løsningen interessant, er beredskabstjenester såsom politi, ambulancer, brandvæsen etc.

Motorolas løsning kan også fungere over Wi-Fi. Yderligere tekniske specifikationer kan findes her (PDF-fil).

Motorola tilbyder også services

Mission kritisk kommunikationsløsning fra Motorola Solutions
Trafikken fra Motorolas løsning prioriteres på netværket så kommunikationen kommer igennem forud for anden trafik (Foto: Motorola)

Selvom det er Telia, der som den første teleudbyder i Norden lancerer løsningen, så vil Motorola Solutions og deres partner Celab Communications også levere løsninger til den nye service. Motorola solutions kan tilbyde deres LEX L11 enhed, der bedst kan beskrives som en robust håndværker-smartphone.

Ifølge Telias pressemeddelelse er LEX L11 udstyret med PTT, kanalskift, programmerbare knapper og en nødknap til missionskritiske opgaver. Enheden har derudover høj lydkvalitet med både ekko- og støjreduktion. Tilsammen er funktionerne med til at skabe en meget pålidelig end-to-end løsning fra platform via netværket og helt ud til slutbrugernes enheder.

– “Vi ser en stigende efterspørgsel fra virksomheder, som har brug for at forbinde deres teams ude i felten via pålidelige og letanvendelige PTT services,” siger Michael Kaae, Regional Vice President i Europa hos Motorola Solutions.

– “Gennem aftalen med Telia i Sverige har vi allerede nu gjort det muligt for tre store teleudbydere i Europa at give deres kunder adgang til vores missionskritiske PTT-løsning. Vores netværksintegrerede, missionskritiske PTT-bredbåndsplatform leverer en af markedets bedste ydelser. Det gælder både omkostningseffektivitet, pålidelighed, skalerbarhed, lydkvalitet og de mange andre avancerede funktioner, som den indeholder. Vi ser frem til bistå teleudbyderne med at tage den nye service i brug.”

Den nyeste kontrakt med Telia i Sverige er den tredje af sin slags i Europa. Motorola Solutions har for nylig også har indgået aftaler med både det hollandske teleselskab KPN og det franske teleselskab SFR. Begge teleselskaber tilbyder missionskritiske netværksservices. Der er blandt andet indgået kontrakter med Dutch Rail i Holland og French National Railway SNCF i Frankrig.

Mere til historien

Beredskabskommunikation og branche-specifikke radioløsninger bruger i Danmark TETRA nettet, der også kendes under navnet SINE (Sikkerhedsnettet). TETRA er dog ikke ret meget andet end en hybrid mellem en walkei-talkie og en 2G-mobiltelefon. Smarte funktioner som f.eks. videodeling i realtid kan slet ikke lade sig gøre. Den nye service kan vise sig at blive en naturlig afløser for netop TETRA nettet.

Bose garanterer lydkvaliteten i nyt headset – Moto Buds+

TEST: Lyd fra Bose! Feel the bass! Det lyder lovende og Motorola Moto Buds+ skuffer da heller ikke.

(mere…)
Her er Moto Buds+ med lyd fra Bose

Motorola er klar med et nyt headset, hvor Bose har hjulpet med at finjustere lyden.

(mere…)
Bred opbakning til ny telefon-serie

De vigtigste forhandlerkæder i Danmark bakker op om den nye Moto-serie.

(mere…)
Motorola Edge 50 Pro test | Udfordrer men scorer ikke

TEST: Prisen er rimelig, men udførelsen og brugeroplevelsen har udfordringer. Læs min test af Motorola Edge 50 Pro.

(mere…)
Motorola Edge 50-serien – pris og tilgængelighed

PRISERNE: Fra Pro til Ultra. Her er hvad du skal vide om de danske priser på den nye Moto Edge 50-serie.

(mere…)
Her er Motorolas nye prisvenlige edge-serie

OVERBLIK: Motorola er klar med 3 nye telefoner, hvor alle kan være med. Priserne virker ret rimelige og specifikationerne ser fine ud.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram