Apple iPad er netop fyldt 10 år

Det er nu over 10 år siden, at Steve Jobs, grundlæggeren af Apple, annoncerede den første iPad. Jeg husker hvordan det begyndte – min tiltro var lille.

iPad, 1st gen, 2010
iPad, første generation. Blev præsenteret i januar 2010 (Foto: Apple)

Mandag den 27. januar 2020 fyldte iPad’en 10 år. Steve Jobs, tidligere grundlægger og topchef i Apple, annoncerede den første iPad tilbage i januar 2010 (den 27. januar). Det betyder, at iPad’en nu har 10 år på bagen.

Da iPad’en blev lanceret var min personlige tanke, hvad skal jeg egentlig med den. Jeg så mest brugsscenarier som musikafspiller, som kunne stå og se lækker ud eller hænge på væggen. Når den så ikke blev brugt, som musikafspiller, så kunne den fungere som en lækker digital billedramme.

GUIDE: Sådan får du pengene tilbage for en iPhone eller iPad-app

Trods mit eget manglende behov for en iPad, så havde jeg på fornemmelsen, at Apple havde en anden idé, der kunne findes en plads til iPad i markedet. Jeg kom også med gisninger for, at Apple ville udvikle særlige apps til iPad’en.

Helt forkert var jeg ikke på den. Modsat mange Android-tablets, så har Apple nemlig valgt at der skal være særlige iPad-app’s, som gør brug af den store skærm.

På Android platformen strækkes der i hjørnerne på apps og de bliver derfor ikke udviklet specielt til tablets, som tilfældet er på iPad. Siden da har Google i øvrigt meldt sig ud af tabletmarkedet.

Årtiets vigtigste gadget

Det er muligt, at jeg havde problemer med at se hvad iPad’en skulle. Men andre havde ikke disse problemer.

Faktisk kårede Time Magazine i december 2019 iPad’en, som ”Årtiets vigtigste gadget”. Og noget af det, der har været med til at sørge for iPad’en også har overlevet efter, at skærmene på smartphones er blevet store er, at iPad’en bruges til undervisning, underholdning, film- og videoproduktion m.m.

På farten gør iPad’en med tastatur det også ud for en lille computer, hvor vi på MereMobil.dk kan klare de fleste af vores arbejdsopgaver. Dog er vi ikke der, hvor den på kontoret kan erstatte den rigtige computer.

Mange har i dag erstattet hjemmets computer med en iPad.

iPad’en er også en enhed, som rigtigt mange børn stifter bekendtskab med fra helt små – enten hjemme eller i daginstitutionen.

Institutionsbørn opfostres med tablets

iPad’en lever også meget godt op til det, som Steve Jobs udtalte var målet helt tilbage i 1983.

-“What we want to do is we want to put an incredibly great computer in a book that you can carry around with you and learn how to use in 20 minutes … and we really want to do it with a radio link in it so you don’t have to hook up to anything and you’re in communication with all of these larger databases and other computers,” lød det fra Steve Jobs i 1983.

Meget af det lever iPad’en ret godt op til. Det gør en bærbar som sådan også, men brugervenligheden er bedre på en iPad.

Startede på iOS – men nu eget iPadOS

iPad 10.2", 2019
iPad 10.2″, 2019 (Foto: Apple)

Styresystemet har indtil 2019 været det samme, som på iPhone – nemlig iOS. Men i forbindelse med frigivelsen af iOS 13 i september 2019 havde Apple udviklet et særskilt styresystem, der fik navnet iPadOS.

Her er iPadOS – nyt OS til iPad

Tiden har også budt på forskellige iPad-modeller. Apple har udsendt iPad Mini, iPad Air, iPad Pro og den almindelige iPad. Derudover har skærmstørrelserne også ændret sig lidt med årene.

GUIDE: Hvilken iPad er den bedste for mig?

Ved testen af iPad Pro 2018 konkluderede John G. her fra MereMobil.dk, at Apple havde genopfundet iPad’en. Maskinkræfterne, den store skærm på 12,9 tommer, tastaturet og ikke mindst softwaren, gør den reelt til en lille laptop. Det som for ham gør forskellen er, at de gængse programmer som han bruger, findes i iPad-versioner. Eksempelvis Microsoft Office som er et af de primære værktøjer.

Klar markedsleder

Apple er med iPad klar markedsleder på tabletmarkedet.

Ifølge analysefirmaet Statista blev der i 2019 solgt 136,8 millioner tablets på verdensplan. Disse tal er et skøn ud fra historiske salgstal og prognoser. Apple offentliggør ikke selv salgstallene. Det stoppede de med i slutningen af 2018.

Apple: Du får ikke længere salgstal for iPhone, iPad og Mac

Ifølge IDC, så havde iPad en markedsandel på 31,4 procent i tredje kvartal 2019. De nærmeste konkurrenter var Amazon og Samsung, der havde henholdsvis 14,5 procent og 12,3 procent af markedet.

Apple iPhone 11 er et kæmpe hit

Vi forventer derfor også på MereMobil.dk, at iPad’en vil bestå mange år endnu. I hvert fald så længe salget går fremad.

Årtiets vigtigste gadgets

iPad er på toppen af listen over årtiets vigtigste gadgets

Mere til historien

Apple udsendte tirsdag aften en opdatering til flere af deres enheder, hvilket inkluderer både iOS og iPadOS. Læs mere om opdateringen her, der var også en opdatering til ældre iOS-enheder, som understøtter iOS 12.

Læs også:
TEST: iPad Mini 2019 – en lille sværvægter

Smartere Siri kommer først i 2025

RYGTE: Hvis du venter spændt på en smartere Siri, skal du nok vente noget tid endnu.

(mere…)
Nyt Apple Watch i plastik? 

RYGTE: Apple Watch SE i plastik er måske på vej. Der tales også om større skærm på det kommende Apple Watch Series 10.

(mere…)
Her er 2 billigere alternativer til iPad Pro 2024

GUIDE: Den nye iPad Pro med M4-chip er ikke billig. Derfor har jeg set på 2 billigere alternativer til iPad Pro.

(mere…)
Apples AI-funktioner vil måske kræve abonnement

Det kræver de nyeste iPhones, at få adgang til Apples AI-funktioner senere i år, men måske også et abonnement.

(mere…)
Apple forventer AI vil booste iPhone 16-salget

Apple har store forventninger til salget af de kommende iPhone 16-modeller, hvor de venter AI-funktionerne vil øge salget.

(mere…)
Apple har sløret militære områder i Danmark

Slørede militære områder i Apple Maps vækker undren.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram