iPad Pro 2018 test – iPad er genopfundet

TEST: Skærmen, betjeningen og udførslen sidder lige i skabet. iPad kan nu i flere tilfælde erstatte en computer. Læs min anmeldelse af den nye iPad Pro her.

Gennem tiden har jeg ikke været specielt vild med tablets. Jeg har følt mig begrænset, da computerens og dens mange muligheder, er mit primære arbejdsredskab. I takt med at skærmene på smartphones er blevet større, har det været vanskeligt at finde et behov for en tablet.

Tabletudviklingen har ikke stået stille. Nu har jeg fundet et anvendelsesområde, hvor den for mig giver mening. I flere og flere situationer tager jeg nu en tablet i anvendelse. I dette tilfælde en iPad.

Da 2017-versionen af iPad Pro kom begyndte jeg så småt at have den med i tog og fly, som den eneste ”computer” på endagsture til pressemøder og den slags. Den nye iPad Pro 2018 gør det samme som sin forgænger, bare bedre, federe og dyrere.

I forhold til de tidligere iPads er 2018-udgaven af iPad Pro en genopfindelse.

Væk med alt det overflødige

iPad Pro 2018

iPad Pro 2018 (Foto: Apple)

Du får ingen hjemknap eller en fingeraftrykslæser. Apple har en enorm selvtillid omkring betjeningsformen på iPhone X-serien og den er nu overført til iPad. Og det virker helt vildt godt!

Face ID-teknologien bruges til oplåsning, og den har i testperioden ikke fejlet én eneste gang. Det er en god start.

På iPad Pro 2018 er Face ID videreudviklet, så det nu fungerer uanset om iPad’en holdes horisontalt eller vertikalt. Det er altså ikke helt den samme teknologi som i iPhone X-serien.

Du skal ikke være bekymret for den manglende fysiske hjemknap. Betjeningen fungerer mindst lige så intuitivt, som tilfældet er på iPhone.

Endelig! Så kom USB Type-C

Lightning-stikket har været fint, men Apple holder nu ikke stædigt fast i deres egen teknologi. Tidligere flyttede USB Type-C ind på MacBook som erstatning for standard USB-porte og Apples egne stik. Nu er turen endelig kommet til iPad.

Det betyder en del. Blandt andet en ny oplader. I salgspakken ligger nu en 18 watts oplader, mod 12 watt på de tidligere iPads. Det er en USB-C oplader, hvor tilslutningsstikket er USB-C og ikke det brede USB-B stik som på mange andre opladere til produkter med denne type stik.

Kablet er således med USB-C i begge ender, sådan som vi også ser på det på Googles Pixel telefoner.

Nu venter vi bare på, at Apple skifter fra Lightning til USB-C i iPhones, men mon ikke det kommer i 2019?

USB-C giver nye muligheder

Via USB-porten kan der tilsluttes en ekstern monitor eller projektor (op til 5K opløsning) er understøttet. Tilslutning af kameraer til overførsel af data er også en mulighed.

Et andet scenarie er, at du kan oplade en telefon, eller andre enheder, via USB-C porten på iPad.

Apple har en række forskellige adaptere til USB-C, der gør det muligt at forbinde iPad Pro til omverdenen. Tænk nøje over dine behov inden du køber dig fattig i disse.

Farvel til 3.5 mm Jack stik

Det gamle analoge 3.5 mm. Jack-stik er forsvundet. Personligt synes jeg ikke det er et problem, ligesom jeg heller ikke synes det var et problem, da stikket forsvandt fra iPhone.

Hvis du har et sæt yndlings-hovedtelefoner, så kan du jo bare lade adapteren sidde på kablet.

Apples originale adapter koster 79 kroner. Den medfølger ikke i salgspakken, hvilket nok burde havde været tilfældet.

I øvrigt fungerer adapteren også på MacBook Pro, selvom denne stadig har en analoge udgang. Jeg har også afprøvet adapteren med succes på lavpristelefonen Motorola One.

Kraftigere end de fleste computere

Der er knald på maskinkraften i den nye iPad Pro, som drives af A12X Bionic processoren. Ifølge Apple leverer denne processor mere rå maskinkraft end 92 procent af alle bærbare PC’ere, der blev solgt sidste år. Det er ret vildt.

Nu skal der bare findes noget meningsfyldt at bruge de mange kræfter til. Arbejder du med billeder, så kan du se frem til Adobe Photoshop CC, der udkommer til iPad Pro i 2019. Med Photoshop CC vil du få glæde af den forøgede grafikperformance, der er dobbelt så kraftig som i den foregående iPad-generation.

Brug din iPad som en computer

Langt fra i alle sammenhænge kan iPad Pro erstatte en bærbar computer, men vi kommer tættere og tættere på, at det er en reel mulighed.

Som nævnt bruger jeg nu iPad Pro på farten, uden min bærbare computer er med som backup. Jeg skriver artikler i Word, der synkroniserer med OneDrive og Sharepoint. Redigerer billeder og videoklips. Læser nyheder på nettet osv.

Årsagen til det kan lade sig gøre er naturligvis apps. Word og Outlook er særdeles potente apps, som er tilpasset den store skærm og måde man betjener en iPad på. Disse er bare to eksempler på apps, der udfolder mulighederne ved dette produkt.

En anden grund er Smart Keyboard Folio, der både er fuldt tastatur og cover i én og samme pakke.

Jeg er ekstremt overrasket over hvor langt man når blot med en iPad. For rigtigt mange vil en iPad fuldt ud kunne erstatte computeren i hjemmet.

Fed lyd

Uanset hvordan du holder iPad Pro så lyder den godt. Selvom Apples tablet nu er blevet tyndere, så er der stadig ordentlig lyd. Den indeholder hele fire højttalere og fem mikrofoner.

Derudover har Apple arbejdet med at sprede stereobilledet ud, så stereoeffekterne fremstår endnu tydeligere. Det er uklart om dette opnås via processering af lyden eller blot handler om den fysiske placering.

De ekstra mikrofoner gør det muligt at optage videoklips i stereo. Og Siri kan nu høre dig på den dobbelte afstand.

Ny Apple Pencil med trådløs opladning

iPad Pro 2018

iPad Pro 2018 med Apple Pencil (2. generation) (Foto: Apple)

Du kan udvide funktionaliteten i iPad Pro med en Apple Pencil, der ligesom tastaturet er ekstraudstyr. Læg mærke til, at der er tale om anden generation af Apple Pencil.

Du kan ikke bruge første generation på den nye iPad eller anden generation på tidligere iPads. Her tvinger Apple altså iPad-brugerne til en ekstra udgift på over 1.000 kroner.

Den nye Apple Pencil virker ikke med din gamle iPad

Den nye Apple Pencil parres og oplades ved at den flade side lægges på toppen af iPad. Opladningen sker nemlig trådløst. Apple Pencil holdes fast af en kraftig magnet, så den digitale pen har et sted at bo.

En indbygget sensor gør det muligt at dobbelt-tappe på siden af Apple Pencil. Dette kan udløse forskellige funktioner i apps. Som muligheden for at aktivere et viskelæder eller en værktøjslinje.

Inden du køber Apple Pencil, skal du VIRKELIG overveje, hvad du vil bruge den til. Altså om du reelt har et behov. Men vi kommer ikke uden om, at Apple Pencil nok er den mest præcise og bedste digitale pen på en tablet.

 – Derfor er Apple Pencil bedre end S Pen

Konklusion: Jeg er vild med den nye iPad Pro

iPad Pro 2018

iPad Pro 2018 er den tyndeste iPad, der hidtil er produceret. Den er kun 5.9 mm. på det tyndeste sted (Foto: Apple)

Nogle bruger iPad til YouTube, spil og sjov. Jeg bruger primært iPad i mit arbejde. Her vinder iPad Pro med tastatur virkelig for mig.

Den store skærm, med mulighed for split-screen, lang batteritid og ikke mindst et rigtigt godt tastatur er jeg voldsomt glad for. Det nye design med en skærm, der går længere ud til kanten samt Face ID og ingen hjemknap får samtidigt iPad Pro til at føles moderne.

I forhold til 2017-promodellerne har de ekstra processor- og grafikkræfter gjort hverken fra eller til. Du skal dermed selv afgøre, hvor stort dit behov for rå maskinkraft er.

Priserne starter på 6.699 og 8.699 kroner for henholdsvis 11 og 12.9 tommer udgaverne. Dette er priserne for Wi-Fi udgaverne med 64 GB hukommelse. Går du all-in ender priserne mellem 14 og 17.000 kroner  for selve iPad’en.

Det mest fornuftige køb er i pro-sammenhæng sidste års modeller. Her starter priserne ved 5.599 kroner for 10.5 tommer versionen. Den store 12.9 tommer 2017-version er udgået. Så her må du på brugtmarkedet.

Batteritiden er god. Apple lover op til 10 timer på én opladning. Det ekstra store batteri på 12.9 tommer udgaven tager dog rigtig lang tid at lade op. Du skal forvente omkring tre en halv time.

For mig er iPad den eneste rigtige tablet at vælge. Der findes også fine Android tablets, men udvalget af apps, som udnytter fordelene ved den store skærm, er langt større på iPad.

Du skal også købe en iPad, hvis du har en Android telefon. Flere og flere tjenester interagerer med ”skyen”. Via den vej kan data synkroniseres på tværs af enhederne – selvom det er Android og iPad i kombination.

Når først du står med den nye iPad Pro i hånden vil du nok som jeg opleve, at Apple med denne model har genopfundet iPad.

Køber du den nye iPad Pro så pas ekstra godt på den. Angiveligt at iPad Pro 2018 let at bøje.

6 ud af 6 stjerner.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

– Maskinkraft er der større end hvad de fleste bærbare computere kan levere
– Den store skærm udvider anvendelsen til andet end blot ”sjov”
– Fed lyd og godt billede på skærmen
– Sikkerhed via Face ID fungerer fantastisk
– Kæmpe stort udvalg af tablet-apps

Lidt at tænke over

– Du skal bruge adapter til kablet headset
– Opladning tager lang tid
– Overvej nøje dit behov for størrelse af skærm og hukommelse inden køb
– Er Apple Pencil vigtig for dig?
– Høj pris

Mere til historien

Rigtigt mange vil kunne nøjes med Wi-Fi versionen, da det altid er muligt at komme på nettet via hotspot-deling når ens smartphone er i nærheden.

iPad Pro 2018
Rygter om ny tablet fra OnePlus – OnePlus Pad 2?

KORT NYT: Der svirrer lige nu rygter om, at OnePlus er på vej med en ny generation af deres tablet. Læs de seneste rygter om OnePlus Pad 2 her.

(mere…)
Samsung Galaxy A55: God til prisen, men ikke uden ulemper

VIDEO: Kameraet og batteritiden overrasker, men ydelsen er begrænset. Se min Samsung Galaxy A55 test her.

(mere…)
Xiaomi 14 Ultra test | Muligvis årets bedste telefonkamera

TEST: Xiaomi 14 Ultra er en stor og kraftfuld smartphone med masser af RAM og lagerplads. Men det er, når du starter kameraet, at du for alvor bliver imponeret.

(mere…)
Sennheiser Accentum Plus test | fantastisk til prisen

TEST: Vil du have hovedtelefoner med aktiv støjreduktion og god lydkvalitet til en god pris? Læs min Sennheiser Accentum Plus test her.

(mere…)
Samsung Galaxy A55 test | faktisk ret god billigtelefon

TEST: Denne telefon bringer dig ned i gear! Kameraet og batteritiden overrasker men ydelsen er begrænset. Læs min Galaxy A55 test her.

(mere…)
Det bedste smartwatch til Android-telefoner

DUELTEST: Lang batteritid eller omfattende sundhedsdata. Det er hovedforskellene på disse to smartwatches.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
21 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram