Institutionsbørn opfostres med tablets

9

Næsten halvdelen af alle børn i børnehaver og vuggestuer bruger tablets i deres hverdag i institutionen, viser en ny måling.

iPad
iPad

Tablets er blevet populære i en grad, som man ikke lige havde forestillet sig, og det er i alle aldersgrupper – både hos de ældre men også de alleryngste.

 – iPads og andre tablets presser computeren i 2014

Faktisk er den blevet så populær, at den er blevet fast inventar i mange børnehaver og vuggestuer. Dermed har perleplader, pudekampe og puslespil fået en gevaldig konkurrent i de danske daginstitutioner.

En ny måling, der er foretaget af YouGov for Momentum viser, at 42 procent af de 0-6 årige børn har adgang til en tablet. Dette tal var for to år siden på kun 17 procent.

Institutioner tager tablets til sig

I daginstitutionerne bruges tablets til både spil, læring og kreativ udfoldelse, hvilket kan være eksempelvis at tage billeder eller optage små korte film.

– ”Jeg synes, det er en god udvikling, fordi mange har adgang til teknologi i hjemmet. Institutionerne skal forholde sig til den virkelighed, som børnene befinder sig i, og lære dem at agere i den,” siger Steen Søndergaard, lektor i pædagogik på University College Copenhagen til Dr.dk.

Steen Søndergaard har lavet projekter igennem et årti om, hvordan institutioner kan blive bedre til at følge med udviklingen i takt med, at børn bliver yngre og yngre, når de udsættes for teknologi.

 – Børn skades af forældrenes mobilvaner

– ”Institutionerne skal bruge tablets til at lære børnene at lave historier med billeder og fortælle, hvad de ser. Børnene kan komme til at formidle deres viden på en helt anden måde end hidtil, hvor de kun har haft talesproget til rådighed. Med tablets kan de udtrykke sig på en måde, som kan opleves igen og igen og ikke kun eksisterer i nuet,” siger Steen Søndergaard.

Institutionen Valhalla i Skive startede med, at bruge tablets for omkring to år siden, og i dag er de blevet en naturlig del af hverdagen – både for børnene og personalet.

– ”De er med i bagagen, når vi tager på udflugt. De er med, når vi er udenfor og de indgår som så mange andre redskaber i vores arbejde,” siger institutionens leder, Lars Friis Laursen.

I Valhalla oplever de, at børnene bliver aktive og motiveret på en anden måde når tabletten indgår – hvad enten det er i sprog eller viden.

Børn bliver mere skoleklar med tablets

Tablets er ikke kun ren underholdning, der produceres faktisk mange læringsspil til børn, som kan bruges på tablets, så børnene kan bruge dem, som et værktøj til at lærer farver og bogstaver – og endda til at lære at læse.

– ”Jeg er ikke i tvivl om, at børnene bliver bedre rustet til at starte i skole ved at brude tablets. De møder teknologi tidligere, og derfor er de mere klar til at bruge det i skolen,” siger Lars Friis Laursen.

 – iPads giver elever dårligere karakterer

I samme undersøgelse lød det fra mere end halvdelen af forældrene, at brugen af digitale medier tager for meget tid fra børnenes fysiske leg og læring. Steen Søndergaard er også bekymret bekymret over, hvad forkert brug af tablets og computere kan føre til. Det stiller derfor store krav til pædagogerne om at gøre tablets til en del af det øvrige pædagogiske arbejde.

Mere til historien

Pisa-undersøgelsen fra 2012, der blev offentliggjort i slutningen af sidste år, viser at børns adgang til iPads ikke gør dem klogere – tværtimod faktisk. De elever, som har adgang til en iPad både hjemme og i skolen, får lavere karakterer end de elever, der ikke har adgang til en iPad. Undersøgelsen også, at de elever der har adgang til en iPad, men ikke bruger den, får højere karakterer end de elever der bruger iPad’en.

Så måske de kommuner der har udleveret iPads til skoleeleverne har gjort børnene en bjørnetjeneste og i stedet mere været prestige i kommunerne, når de har kunne give skoleelever i deres kommune iPads. Pisa-undersøgelsen foretages hvert tredje år og den næste undersøgelse kan måske sige mere om det blot er opstartsproblemer eller resultaterne fortsætter med, at vise iPad-eleverne klarer sig dårligere.

Læs også:
Pengeby hjælper børn til at forstå økonomi
Samsung Galaxy Tab 3 Kids i handlen
Kurio klar med en smartphone til børn

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer