Apple iPad 2019 test | et godt iPad-køb

TEST: Årets billig-iPad har 10.2-tommer skærm, men trods gammel teknologi er denne iPad et godt køb for de fleste. Læs min anmeldelse her.

iPad 10.2", 2019, test
iPad 10.2", 2019 kører iPadOS. Her ses udgaven med Smart Keyboard.
Tastaturet er ekstraudstyr (Foto: Apple)

Da Apple opdaterede den almindelige iPad i foråret 2018, var det første gang, at Apple Pencil blev understøttet på en iPad i den billigste kategori. Desuden blev CPU-ydelsen forøget med 40 procent sammenlignet med 2017-modellen og grafikken fik dobbelt så mange kræfter.

Nu er 2019-udgaven i butikkerne. Det bedste ved denne version er skærmstørrelsen. Du får ekstra skærmplads uden de fysiske rammer rykkes ret meget, og faktisk vejer iPad 2019 kun 14 gram mere.

Hvad er nyhederne i iPad 2019?

 • Skærmstørrelsen er forøget fra 9,7 til 10,2 tommer. Den nye iPad måler 250.6 x 174.1 x 7.5 mm. Forgængeren målte: 240 x 169.5 x 7.5 mm.
 • Introduktionsprisen er 2.999 kroner (32 GB, Wi-Fi). Det er 200 kroner mere end den tilsvarende model fra 2018, der nu ikke længere fås hos Apple.
 • Kan bruges med Apple Smart Keyboard

En iPad som du kender den

Den forøgede skærmstørrelse er en stor gevinst i stort set alle situationer. Hvad enten du skal konsumere indhold fra streamingtjenester, skrive mails eller læse nyheder på nettet, så får alting bare lidt mere plads.

Netop fordi målene kun er forøget med godt én centimeter i højden og omkring en halv centimeter i bredden, får du ikke en iPad der fylder nævneværdigt mere i tasken. Årsagen er, at Apple har klippet lidt af de sorte rammer omkring skærmen.

Lighederne mellem iPad 2018 og 2019

 • Understøtter Apple Pencil (1st gen)
 • Kører på A10 Fusion processor- og grafikchipsæt
 • Produceret i 100 % genanvendt aluminium
 • Bluetooth 4.2, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac
 • Kamera: 8 megapixels (hovedkamera) / 1.2 megapixels (frontkamera)
 • Fingeraftrykslæser eller kode til oplåsning og beskyttelse af data
 • Styresystem: iPadOS

En lille smule ”pro”

iPad 10.2", 2019
iPad 10.2", 2019 kører ude problemer flere apps side om side. USB-drev er også understøttet (Foto: Apple)

Med understøttelse af Smart Keyboard (cover og tastatur i samme pakke) og Apple Pencil (1st gen) begynder denne iPad at minde om iPad Pro. Jeg er rigtigt begejstret for iPad Pro 2018, som med netop Smart Keyboard, er en kompakt bærbar computer.

På korte rejser til tech-arrangementer og møder generelt er iPad Pro 2018 altid med i min taske.

Forgængeren, iPad 2018, understøttede kun Bluetooth-baserede tastaturer da den ikke havde de tre connectorer på siden, der bruges til at forbinde covertastaturet Smart Keyboard.

ANMELDELSE: iPad Pro 2018 er en genopfindelse af iPad

Mine tanker går i retning af proudgaven, når jeg sætter tastaturet på iPad 2019. Faktisk kan iPad 10.2" 2019 udføre de samme opgaver som proudgaven, men skærmstørrelsen er lidt for lille, hvis du for alvor bruger den aktivt. Særligt når du skal arbejde med flere apps på skærmen samtidigt. Det kunne være mailen og Microsoft Word side om side eller ved redigering af eksempelvis video.

Bruger du Apple Pencil meget så vær opmærksom på, at forsinkelsen mellem spidsen og stregen er længere på iPad 2019 (og iPad 2018) end tilfældet er på iPad Pro 2018. Det betyder ret meget for brugeroplevelsen.

På denne iPad får du desværre ikke Face ID. Du må klare dig med Touch ID fingeraftrykslæseren. Det er en skam! Jeg kunne havde tænkt mig, at Touch ID var blevet udfaset her.

TrueTone, funktionen der tilpasser hvidbalancen på skærmen, efter lyset fra omgivelserne, er der heller ikke blevet plads til. Der er dog stadig Night Shift og naturligvis Siri.

Selvom du får flere profunktioner, så kan iPad 10.2” (2019) ikke erstatte promodellen, hvis du virkelig er hardcore bruger.

Yder bedre

iPad 10.2", 2019
iPad 10.2", 2019 understøtter Apple Pencil. Dette tilbehør medfølger ikke i salgspakken
(Foto: Apple)

Selvom processoren er den samme som vi finder i iPhone 7, så skal du ikke være bekymret for ydelsen. Denne iPad har masser af kræfter, selvom processoren ikke er den nyeste på markedet.

Chipsettet er som nævnt ens i iPad 9.7” 2018 og iPad 10.2” 2019, men Apple formår at klemme lidt ekstra ydelse ud af hardwaren.

Som du kan se på mine målinger herunder, så scores der lidt flere point i Antutu Benchmark, som siger noget om allround-ydelsen, end på den tidligere model.

Også 3DMark giver en højere score. 3DMark er målinger specifikt målrettet mod grafiktunge apps og spil.

Jeg tillægger forbedringerne iPadOS, da også min iPad Pro 2018 yder en del bedre, efter den er blevet opdateret til denne version.

OVERBLIK: Dette skal du vide om iPadOS

Nu er det op til dig at finde noget, som du kan bruge ydelsen til. AR (Augmented Reality) er én mulighed. Her kan apps som Insight Heart, WWF Free Rivers, Civilisations AR, Froggipedia og Boulevard AR være inspirerende.

Naturligvis kan jeg også anbefale AR-udgaven af Angry Birds, der absolut er lidt tid værd.

Når du kører AR-apps vil du opdage, at din iPad bliver pænt varm. Altså et udtryk for, at processoren virkelig får noget at lave.

Du kan også benytte spiltjenesten Apple Arcade på denne iPad.

VIDEO: Det mener jeg om Apple Arcade

  Antutu 3DMark
iPad 10.2” 20192507722565
iPad 9.7” 20181763742758
iPad Pro 12.9" (2018)6361777302
iPhone 11 Pro458925 5174

Er født med iPadOS

Denne iPad er Apples første som er født med iPadOS, der lige nu er nået til version 13.2.

Tidligere har iPad kørt iOS som iPhones, men fra i år er de to systemer to separate styresystemer. Vi går en fremtid i møde, hvor de systemerne vil gå mere og mere i hver sin retning. Meget tyder på, at Apple vil udvikle iPad som et alternativ til små laptops.

Med iPadOS er der gjort mere ud af funktionerne med split-view på skærmen, hvor apps kører side om side. Understøttelse af USB-drev er også en nyhed i iPadOS.

Den mest tydelige forskel er nok widget-baren til venstre på forsideskærmen, som kommer til syne, når din iPad holdes horisontalt. Indholdet i baren kan du tilpasse efter dit eget ønske.

Konklusion: Større og dyrere - men stadig god

iPad 10.2", 2019
iPad 10.2", 2019 kan uden problemer køre spil fra fx Apple Arcade (Foto: Apple)

Apple har ikke længere 9.7-tommer iPads i sortimentet. Hvis det specifikt er sådan en du ønsker dig, må du ud på brugtmarkedet. 10.2-tommer er den nye størrelse for de billigste iPads.

Du kommer i gang for 2.999 kroner. Det er en rimelig pris. Jeg tænker du med denne iPad har en rigtig god tablet de næste to-fire år. De dyrere udgaver er også lækre, men iPad 10.2 2019 er det fornuftige valg.

Som nævnt har Apple sat prisen 200 kroner op siden den seneste budgetmodel. Jeg har dog set iPad 10.2 (2019) på tilbud til 2.400 kroner. Derfor er det nok klogt at tjekke Sponseret link dagspriserne på iPad 2019.

Lagerpladsen starter ved 32 GB. Her havde 64 GB været ønskeligt som minimumsversionen. Næste skridt er 128 GB.

Selvom skærmstørrelsen er en god forbedring, så er jeg skuffet over, at der blot er tale om et genoptryk af sidste års entrymodel. Apple kunne da i det mindste have taget eksempelvis Face ID med over i denne - blot så man får et strejf af lidt moderne teknologi.

Det her er den iPad, som den gennemsnitlige børnefamilie skal købe, men kun hvis du har en flere år gammel træt iPad.

Karakteren bliver 5 ud af 6 stjerner.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

 • Større skærm er en klar fordel
 • Kraftig ydelse til spil såvel som avancerede apps
 • Understøttelse af Apple Pencil
 • Smart Keyboard kan bruges

Lidt at tænke over

 • Baseret på gammel teknologi der går tilbage til iPhone 7
 • Har ikke TrueTone-funktion i skærmen
 • Højttalerne lyder fornuftigt, men stereo kan kun høres når iPad holdes vertikalt
 • Ikke Face ID kun fingeraftrykslæser
 • Opladning via Lightning

Mere til historien

Apple har medsendt Smart Keyboard i mit testkit. Når iPad 2019 monteres, så løftes tastaturet af vægten fra iPad, så tasterne ikke ligger plant på bordet. Jeg må fysisk lægge kræfter i for at bøje tastaturet modsat for at få det plant med underlaget. Desværre bøjer det tilbage igen kort efter. Jeg har set samme problem på Smart Keyboard til iPad Pro 2018 dog ikke i nær så udtalt grad.

Apple iPad 10.2, 2019
Apple løser strålingsproblemer med opdatering

De franske myndigheder suspenderede tidligere på måneden iPhone 12 fra det franske marked, da de havde målt for høje SAR-værdier.

(mere…)
Apple har sendt iOS 17.1 og iPadOS 17.1 ud til udviklerne

Apple har sendt den første betaversion af iOS 17.1 og iPadOS 17.1 ud til udviklere.

(mere…)
iPhone 15 Pro Max har det bedste mobilkamera
(mere…)
iPhone 15-salget skyder i vejret
(mere…)
Er der overdreven varmeudvikling på iPhone 15 Pro
(mere…)
Apple i modvind med nye iPhone-covers
(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram