Hvilken iPad skal jeg vælge?

Med de mange iPads at vælge imellem, kan det efterhånden være svært at finde den rigtige. Vi forsøger at guide dig, og finde den rigtige til netop dit behov.

iPad Pro med Smart Keyboard og Apple Pencil (Foto: Apple)
iPad Pro med Smart Keyboard og Apple Pencil (Foto: Apple)

Engang fandtes der kun én iPad, nemlig bare ‘iPad’. Nu er produktlinjen meget større, og der er efterhånden en til de fleste behov.

I skrivende stund, findes der fire typer iPads tilgængelig hos Apple; iPad Mini, iPad (2018), iPad Air og iPad Pro (11 og 12,9 tommer).

Hvilken iPad skal jeg vælge? Læs videre i denne købsguide til iPad. Vi gennemgår iPad-valget trin for trin.

OPDATERET: Læs 2023-guiden til hvilken iPad du skal vælge

1. Lagerplads og plads til SIM-kort

En af de ting som man skal tage stilling til uanset iPad er lagerplads (hukommelse) og plads til SIM-kort. Et SIM-kort bliver internet på ens iPad uafhængigt af andre enheder.

Det er ikke muligt at til indsætte noget hukommelseskort i en iPad. Derfor skal man være sikker på, at den fra starten af nok plads.

Det forskellige størrelser, der er tilgængelig lige nu, er, 32, 64, 128, 256 og 512 GB (gigabyte). Det er også muligt at købe med 1 TB (terabyte), men her er vi også oppe i en helt anden prisklasse.

Hvor meget hukommelse skal min iPad have?

Det er svært at sige, hvor stor hukommelsen præcist skal være, da det afhænger af behov. Hvis du er streamer en hel del og har et begrænset antal af spil og apps, så burde 32 GB række.

Når det er sagt så er 32 GB lagerplads meget lidt. Derfor skal du tænke dig grundigt om.

Gør du brug af downloads, og har et par tusinde fotos eller videoer på iPad’en, så se efter en 64 eller 128 GB, men hver opmærksom på at selv 64 GB har sine begrænsninger. En 4K video ved 60 bps, kan hurtigt fylde 400 MB.

256 GB og 512 GB, er henvendt til dem med RIGTIGT mange fotos og apps. Der skal tages en hel del fotos, før disse vil have begrænsninger.

I skrivende stund har jeg lidt over 20.000 fotos på min iPad. Disse fylder 150 GB. Det kan måske give et lille fingerpeg.

Er det nødvendigt med et SIM-kort i en iPad?

Plads til SIM-kort betales der typisk 1.000 kroner ekstra for ved købet af en iPad. Oven i dette skal du betale for et dataabonnement. Overvej seriøst om det overhovedet er en nødvendighed.

I dag er der gratis Wi-Fi forbindelser mange steder, og rigtigt mange privatboliger og virksomheder har et netværk du kan logge på. Dertil kommer, at du let kan lave internetdeling via smartphonen (hotspot) telefon, uden det koster ekstra.

Der er altså rigtigt mange muligheder for at komme online.

2. Tjek forskelle og ligheder på iPad-udgaverne

På overfladen ligner alle iPads hinanden. I princippet kan de alle afvikle de samme apps, og kan benyttes til nogenlunde det samme. Men der er forskelle.

iPad Mini

iPad Mini 2019
iPad Mini 2019 (Foto: Apple)

Den nye iPad Mini 2019 eller bare iPad Mini 5, kom som en overraskelse. Det var over tre år siden vi sidst så en ny iPad Mini, og nogen spåede størrelsen som “færdig på markedet”.

Nu er den her alligevel, og udstyret med en A12 processor som Air-modellen. Hvad der nok er mere væsentligt er dens 7,9 tommer skærm.

Det er nemlig skærmstørrelsen, som i virkelig adskiller iPad Mini fra de andre modeller. Det er derfor det, som du hovedsagligt skal fokusere på.

Er du til foto- og videoredigering, skriver du meget tekst, tegner du eller er du storforbruger af streamingindhold med god lyd, så er det ikke iPad Mini du skal gå med.

Selvom A12-chippen kører som smurt og den faktisk understøtter Apple Pencil (første generation), så bliver skærmstørrelsen nok en irritation for de fleste, som overvejer denne model.

Hvis du derimod skal have en iPad til læsning, net-surf og som er rigtig transportabel, så er iPad Mini fin nok.

Selvom iPad Mini understøtter Apple Pencil, så overvej om det kan svare sig. Generelt skal Apple Pencil købere overveje om de vil bruge pennen nok.

iPad Mini fejler ikke noget, men du vil opleve, at skærmen over tid alligevel er lidt for lille til det, som du egentlig gerne ville.

Vi vil råde dig til, at tænke dig godt om, inden du smider pengene i en iPad Mini. Selvom du gerne vil have en transportabel tablet, så tag alligevel et kig på iPad (2018) eller iPad Air.

ANMELDELSE: iPad Mini 2019 test – en lille sværvægter

Priserne for den billigste iPad Mini starter fra Annoncelink 3.331 kroner for 64 GB med Wi-Fi. Hvis du også ønsker 4G, så skal du af med 4.399 kroner i lige nu.

iPad (2018)

iPad 2018
iPad 2018 (Foto: Apple)

iPad (2018) er efterfølgeren på iPad (2017). Den har en skærmstørrelse på 9,7 tommer og en A10 Fusion processor.

Skærmen er en anelse mindre end iPad Air, og området mellem glasset og skærmen er større på iPad (2018) end på iPad Air. Det er naturligvis en ulempe, da man vil opleve et større sort område omkring kanten af skærmen.

ANMELDELSE: Apple iPad 9.7” 2018 test – god til prisen

Hvis du er til lettere fotoredigering på hobbyplan, eller tegner uden det er rigtigt professionelt og som dagligt erhverv, så kan iPad (2018) sagtens være ideel.

iPad (2018) læner sig rigtig meget op af den nyere iPad Air, og hvis du har pengene, så vil iPad Air være en bedre fremtidssikring, men det er op til egen vurdering.

iPad 2018 er den “almindelige iPad” med den bredeste målgruppe. For langt de fleste som ikke har et professionelt behov, vil iPad 2018 vil det rigtige valg.

Prisen på iPad 2018 starter fra Annoncelink 2.387 kroner for 32 GB og med Wi-Fi. Vælger du SIM-kort udgaven så ligger prisen omkring Annoncelink 3.435 kroner.

iPad Air (2019)

Apple iPad Air (Foto: Apple)Apple iPad Air (Foto: Apple)
Apple iPad Air (Foto: Apple)

iPad Air (2019) eller bare iPad Air, er den nyeste iPad på markedet sammen med iPad Mini (i foråret 2019).

Med sin A12-processor som vi også finder i iPhone XS og XR, samt en 10,5 tommer skærm, så er den helt klart anbefalelsesværdig.

Den nye iPad Air kan nok ses som erstatning til den tidligere iPad Pro 10,5 tommer, men den har alligevel nogle mangler i forhold til den.

Hvis man sammenligner med iPad (2018), så har den nye iPad Air flere fordele. 3 GB ram mod 2 GB, lidt mere skærm, lavere vægt, kraftigere processor og bedre skærm. Det er nogle af de fordele iPad Air har.

Nu kan du få eSIM til iPad

Er du interesseret i en iPad der skal kunne klare de fleste behov, heriblandt fotoredigering, tegning eller arbejde, så burde iPad Air kunne løse det behov.

iPad Air vil også være en ideel skole-iPad, der sagtens kan holde flere år frem, og stadig være fuldt opdateret softwaremæssigt.

iPad Air (2019) understøtter Apple Pencil (første generation) og Smart Keyboard fra Apple. Derfor kan man også kalde den for en lite-version af iPad Pro.

En iPad Air med 64 GB og WiFi, starter fra Annoncelink 3.990 kroner. Ønsker du også SIM-kortplads du skal du af med mindst Annoncelink 5.004 kroner.

iPad Pro

iPad Pro 2018
iPad Pro 2018 med Apple Pencil (2. generation) (Foto: Apple)

Vi er kommet til toppen af Apples iPad-linje. Der fås ikke større indenfor iPad-verdenen, og denne iPad er derfor også henvendt til de professionelle.

iPad Pro kommer med en 11 tommer skærm for den mindste iPad Pro model, og en 12,9 tommer skærm for den største iPad Pro.

iPad Pro har en A12X processor, og er den eneste model med denne chip i øjeblikket.

Er du interesseret i at droppe din bærbare computer til fordel for en iPad, så er dette den mest oplagte iPad.

ANMELDELSE: iPad Pro 2018 test – iPad er genopfundet

Hvis du arbejder med foto- og videoredigering, tegner på et professionelt niveau eller gerne vil have en iPad med maksimal power, så er det også denne iPad du skal overveje.

Det er også et perfekt valg hvis du skriver tekster eller har brug for et stort overblik i regneark såvel som på nettet. På 12,9-udgaven giver split-screen muligheden for alvor mening.

iPad Pro adskiller sig fra de andre iPads på flere områder. Som den eneste iPad, benytter iPad Pro nemlig Face ID. Hos de andre iPads er det Touch ID der benyttes til biometrisk genkendelse.

Derudover benytter iPad Pro 120Hz i skærmen mod 60Hz hos andre modeller. I grafiktunge programmer vil du derfor opleve grafikken mere flydende, fordi billedet opdateres dobbelt så mange gange per sekund, sammenlignet med andre iPads.

Ligeledes er skærmen afrundet, og designet er en del anerledes.

Apple Pencil giver også endnu bedre mening med denne iPad Pro. Via magnetisme kan den klæbe sig til iPaden og oplade samtidig (trådløst). Man skal dog huske at det skal være en Apple Pencil i anden generation.

Brug af Smart Keyboard er også et oplagt brugsscenarie.

Som den første iOS-enhed nogensinde, benytter iPad Pro USB-C. Det giver en større række muligheder, men der er alligevel en del begrænsninger.

Det er blandt andet ikke muligt, at tilslutte en ekstern harddisk, og importere eller eksportere filer via Apples Arkiver-app.

Det er heldigvis kun et software problem, og man kan derfor håbe på at det bliver løst i iOS 13.

Med det professionele følger en høj pris også. Priserne for den billigste iPad Pro med 64 GB, og Wi-Fi starter fra 6.283 kroner og 7.406 kroner hvis man også ønsker plads til SIM-kort..BLIV OPDATERET GRATIS: Tre gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.


Specifikationer: iPads i foråret 2019 side om side

 iPad MiniiPad 2018iPad Air 2019iPad Pro 11″iPad Pro 12,9″
Skærm7.9″9.7″10.5″11″12,9″
Opløsning2.340 x 1.080 px2.340 x 1.080 px2.224 x 1.668 px2.388 x 1.668 px2.732 x 2.048 px
ProcessorA12A10 FusionA12A12XA12X
RAM3 GB2 GB3 GB4 GB (6 ved 1 TB lagringsplads)4 GB (6 ved 1 TB lagringsplads)
Hukommelse64 / 256 GB32 / 128 GB64 / 256 GB64 / 256 / 512  GB eller 1 TB 64 / 256 / 512  GB eller 1 TB
Bagsidekamera8 MP, f/2.4, 32mm8 MP, f/2.4, 31mm8 MP, f/2.4, 31mm 12 MP, f/1.8, 29mm 12 MP, f/1.8, 29mm 
Frontkamera7 MP, f/2.2, 31mm 1.2 MP, f/2.2, 31mm7 MP, f/2.2, 31mm 7 MP, f/2.2, 32mm 7 MP, f/2.2, 32mm 
StikLightningLightningLightningUSB-CUSB-C
Apple PencilJa. 1. genJa. 1. genJa. 1. genJa. 2. genJa. 2. gen
Apple Smart KeyboardNejNejJaJaJa
Fuldt lamineret skærmJaNejJaJaJa
Antal højtalere2 højtalere2 højtalere2 højtalere4 højtalere4 højtalere
ForbindelserWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac,Bluetooth 5.0Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac,Bluetooth 4.2Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac,Bluetooth 5.0 Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac,Bluetooth 5.0 Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac,Bluetooth 5.0 
SikkerhedTouchIDTouchIDTouchIDFaceIDFaceID
Størrelse203.2 x 134.8 x 6.1 mm240 x 169.5 x 7.5 mm250.6 x 174.1 x 6.1 mm 247.6 x 178.5 x 5.9 mm 280.6 x 214.9 x 5.9 mm 
Vægt300.5 gram469 gram456 gram 468 gram  631 gram 
True ToneJaNejJaJaJa
ProMotionNejNejNejJaJa

Mere til historien

Netop iPad står til at få en stor opdatering i iOS 13. Det ventes at iPad vil få en redesignet hjemmeskærm blandt andet.

Sådan gennemtvinger du genstart af Apple Watch

TIP: Dit Apple Watch reagerer ikke? Sådan tvinger du en genstart af Apple Watch på 10 sekunder.

(mere…)
Smartere Siri kommer først i 2025

RYGTE: Hvis du venter spændt på en smartere Siri, skal du nok vente noget tid endnu.

(mere…)
Nyt Apple Watch i plastik? 

RYGTE: Apple Watch SE i plastik er måske på vej. Der tales også om større skærm på det kommende Apple Watch Series 10.

(mere…)
Her er 2 billigere alternativer til iPad Pro 2024

GUIDE: Den nye iPad Pro med M4-chip er ikke billig. Derfor har jeg set på 2 billigere alternativer til iPad Pro.

(mere…)
Nyd ferien og sæt din iPhone på SMS-feriesvar

TIP: Sådan sætter du din iPhone på SMS-autosvar, når du holder ferie.

(mere…)
Apples AI-funktioner vil måske kræve abonnement

Det kræver de nyeste iPhones, at få adgang til Apples AI-funktioner senere i år, men måske også et abonnement.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram