Samsung Galaxy S10+ test | fed telefon der ikke kører rent hjem

TEST: Vigtige ting fejler i Samsungs topmodel, men det er stadig en virkelig fed smartphone. Kameraet er det største plus.

Samsung Galaxy S10+
Samsung Galaxy S10+, Pris m Black (Foto: Samsung)

Samsung Galaxy S10+ er ikke den mest spændende telefon i år fra den sydkoreanske techgigant. Galaxy S10+ er en Galaxy S9+ med et kraftig facelift. For mig ret det ikke den spændende “jubilæums-model” jeg havde håbet på.

Materialevalget fejler ikke noget. Den har glas på for- og bagsiden samt en aluramme hvorpå det hele er monteret. Hjørnerne buer lækkert, og når du tænder skærmen, står du med et flot AMOLED-display, der overholder standarderne i HDR 10+.

Frontglasset er det brudstærke Gorilla Glass 6. I forhold til Gorilla Glass 5 er den nye version langt mere modstandsdygtig overfor tab. Læs mere om egenskaberne ved Gorilla Glass 6 her.

Sammenlignet med Huawei Mate 20 Pro, der kom i efteråret 2018, er Samsung bagud på designoplevelsen. Mate 20 Pro føles lidt mere lækker. Samsungs design fejler ikke, men Mate 20 Pro føles blot federe. Dette er selvfølgelig en smagssag.

Designet er ikke så vigtigt som funktionsdygtigheden hvor Samsung leverer varen. Galaxy S10+ er på udstyrsdelen en af de vildeste smartphones på markedet lige nu.

I min Samsung Galaxy 10+ test får du svaret på, om du får den ultimative smartphone netop nu. Læs videre herunder.

Specifikationer: Samsung Galaxy S10+

 Samsung Galaxy S10+
Skærm6.4” (19:9)
TypeAMOLED HDR+
Infinity ”O”
OverfladeGorilla Glass 6
Opløsning3040 x 1440 px
PPI522
ProcessorExynos 9820 Octa
RAM6 GB / 8 GB / 12 GB
Hukommelse128 GB / 512 GB / 1 TB
UdvidelseMicroSD-kort (op til 512 GB)
Kamera 112 megapixels (f/2.4) telefoto zoom 45gr, OIS, AF
Kamera 212 megapixels (f/1.5),77 gr, dual aperture, duel pixel, OIS
Kamera 316 megapixels (f/2.2),123 gr., FF, ultra vidvinkel
Frontkamera 110 megapixels (f1.9), 80 gr.
Frontkamera 28 megapixels (f/2.2) live fokus, dual pixel, AF, FF, UHD Selfie, Depth, 90 gr.
Batteri4.100 mAH
StikUSB-C
Trådløs opladningFast charge 2.0, wireless power share
Hurtigoplader medfølgerJa, 15 watt
ForbindelserWi-Fi, Bluetooth 5.0
Dual-SIMJa
FingeraftrykIn-screen
Ansigtsgenkendelse2D
IP-beskyttelseIP68
Størrelse157.6 x 74.1 x 7.8 mm.
Vægt175 gram
SystemAndroid 9
BrugerfladeOne UI

Den nye brugerflade

Galaxy S10+ lancerer med brugerfladen One UI, som er Samsungs nyeste forsøg på at skabe en overskuelig Samsung-oplevelse. Det har betydet mange ændringer, men Samsung beholder stadig sin unikke genkendelighed.

One UI erstatter den tidligere brugerflade Experience 9.0, der var standard på Galaxy S9-serien.

Standard-layoutet er 4×5 app-ikoner på forsideskærmen og i app-listen. Det minder om Apples layout, også i forhold til ikonstørrelsen.

Er du ikke tilfreds kan der vælges mellem 4×6, 5×5 eller 5×6 layouts.

One UI og Samsungs opdaterede brugerflade dækker over, at Samsungs topmodeller er nogle af de mest funktionstunge telefoner på markedet. Der er nødt til at være en god struktur, hvis brugerne ikke skal fare vild.

Jeg overraskes af de mange indstillinger og tilpasningsmuligheder som systemet giver mig. Det er helt vildt, hvad der kan graves frem! For den nørdede bruger er det fedt, men One UI redder ikke den utrænede smartphone-ejer. Det er ret let at havne i ”hvor var det nu, at jeg sådenne funktion”.

Men One UI er en forbedring, der slår Huaweis EMUI.

Oven i de grafiske forbedringer får du et helt nyt lyddesign, som til dels er vellykket. De små ekstra ekkoer, og de “bløde toner” løfter oplevelsen. Samsungs signaturringetone skal du dog skifte med det samme. I versionen på de nye telefoner lyder den forfærdeligt.

Samsungs eget tastatur har jeg sjældent været venner med. Denne gang virker der til at være nogle forbedringer, så tastaturet har været lettere for mig at komme overens med. Pluspoint for denne del, omend jeg dog stadig foretrækker det originale Android tastatur GBoard.

Skærmbilleder fra Galaxy S10+

Som forventet: Har utroligt mange kræfter

Galaxy S10+ kommer med flere ressourcer end de fleste smartphone-ejere er i stand til at udnytte. Exynos 9820 processoren leverer en af de højeste benchmark-målinger, som jeg til dato har målt.

Med både Antutu Benchmark og 3D Mark ligger denne smartphone over Huawei Mate 20 Pro, men ikke ret meget over.

Jeg har ikke noget af klage over. Det vidner bare om, at smartphones i dag har et gigantisk overskud, hvor der mangler apps, som i det daglige er i stand, til at udnytte potentialitet.

I forhold til sidste års topmodel i Galaxy-serien, samt Huawei Mate 20 Pro, får du ikke en mærkbar forbedring i hastigheden, når apps starter, du er på nettet eller når du skifter mellem de forskellige apps. Så det er ikke på grund af hastigheden, at du skal skifte.

Den kraftige ydelse er med til at sikre Galaxy S10+, Galaxy S10 og Galaxy S10e, som relevante telefoner et langt stykke ind i fremtiden. Det går i hvert fald LANG TID, inden den bliver træt.

 Antutu Benchmark3D Mark
Samsung Galaxy S10+317.6904.325
Huawei Mate 20 Pro301.4874.191
Samsung Galaxy S9+248.2473.293

Skræmmer dig til at betale

Det provokerer mig når Samsung med gult advarselsskrift skriver: “Ubeskyttet. Din Wi-Fi forbindelse er ikke beskyttet af Sikker Wi-Fi”.

Mange bliver utrygge, når de ser sådan en melding, og vil måske være tilbøjelig til at aktivere Sikker Wi-Fi.

Sikker Wi-Fi er en betalingstjeneste, der udbydes i samarbejde med McAfee. Trafikken sendes via en VPN-forbindelse, så brugeren beskyttes mod eventuelle “hackere på linjen”.

Samsung skriver videre, i præsentationen af tjenesten: “Hold hackere væk fra dine personlige data, når du har forbindelse til offentlige Wi-Fi netværk”.

Det er ikke forkert, men ligefrem indirekte at skræmme ejerne af telefonerne til at betale 14 kroner om måneden, provokerer mig. Men uden tvivl er det en god forretning for Samsung og McAfee.

Der er inkluderet 250 megabyte datatrafik om måneden, som du ikke skal betale for.

Bruger du systemer som eksempelvis Sonos, vil du opleve, at de ikke fungerer, hvis Sikker Wi-Fi er aktiveret.

Jeg synes, at en telefon i denne prisklasse, burde kunne bruge funktionen, uden at betale.

Verdens bedste (selfie)-kamera

2x zoom med Samsung Galaxy S10+ (Foto: MereMobil.dk)

Galaxy S10+ har på nuværende tidspunkt verdens bedste selfiekamera, ifølge DxOMark, der har speciale i tests af kameraer. Selfiekameraet tildeles 96 point. Til sammenligning får Galaxy Note 9 92 point, mens Huawei Mate 20 Pro ligger på 75 point.

BAGGRUNDKan du stole på kameratests fra DxOMark?

Samlet ligger Galaxy S10+ på en tredjeplads på listen over de bedste kameratelefoner. På pladserne over, og med den samme overordnede score, ligger Huawei P20 Pro og Huawei Mate 20 Pro.

Du får et fremragende kamera med MANGE forskellige funktioner. Mest imponerede er nok muligheden for at tage bokeh portrætter (med sløret baggrund), hvor motivet kan være i farver, mens baggrunden er sort/hvid. Det er ret cool.

Som point-and-shoot kamera, hvor du blot peger og skyder, er jeg også vild med kameraet. Det kan stort set ikke gå galt.

Du får 2x zoom mulighed samt ultra vidvinkel på 123 grader. Begge dele fungerer overbevisende.

Portræt- og hovedkameraerne kommer med optisk billedstabilisator, mens super vidvinkel linsen har fast fokus og ingen stabilisator.

Som nævnt har Samsung en stor mængde kamerafunktioner, som nok kun få vil anvende. Men der er uden tvivl rigtigt meget i kamerapakken hos Samsung.

Hvis du er fan af automatisk justering af dine billeder, så kan du aktivere ”Fotoforslag” og ”Farveoptimering”. Nu bliver himlen mere blå, blomsterne får mere prangende farver og græsset er grønnere. Samsung har tilføjet 10 nye scenegenkendelser, så der nu i alt er 30. Blandt de nye er baby, hund, kat, tøj, og sko.

Da Galaxy S9+ kom på markedet gik den nummer ét hos DxOMark. Det er kun et år siden. Dengang bankede Samsung iPhone X, Pixel 2 og Huawei Mate 10 Pro på plads. Det kan de ikke denne gang. Nu kommer Samsung kun op på siden af den bedste.

Herunder kan du se nogle af de billeder, som jeg har taget med Samsung Galaxy S10+.

Videooptageren har i øvrigt fået en Super Steady funktion, hvor videooptagelserne bliver endnu mere flydende og lækre, hvis du bevæger dig mens der optages.

Instagram-fans kan se frem til en Instagram-funktion i kameraet. Herfra kan du skyde et billede og direkte smide det på din “story”.

Billeder fra Samsung Galaxy S10+

Middelmådig batteritid

Batterikapaciteten er 4.100 mAh. Det er i den høje ende, hvilket er godt. Desværre er Galaxy S10+ også ret strømsulten. På en meget aktiv dag hvor du f.eks. tager mange billeder, kører med bil/tog og generelt bruger mobilen en hel del, vil du ikke komme igennem dagen uden sjatopladning trods det store batteri. Øv.

Jeg synes batteritiden, er middelmådig. Jeg forventer mere af en topmodel.

Heldigvis medfølger der en hurtigoplader i salgspakken samt trådløs hurtigopladning, hvis du har en trådløs oplader, der understøtter det. Dermed kan du hurtigt få ekstra strøm på batteriet.

Samsung kan hurtigoplade med 15 watt. Det er et stykke under Huaweis 40 watts oplader.

Wireless power-sharing er også en mulighed.

Du kan oplade andre enheder, f.eks. trådløst udstyr, via bagsiden på telefonen. Eftersom jeg ikke oplever noget særligt overskud af kapacitet, så er det nok ikke så relevant at dele den strøm, der er på batteriet. Det er det i hvert fald ikke for mig. Men funktionen er smart.

Alligevel giver wireless power-sharing en smule mening. Du kan nemlig oplade andre enheder trådløst, mens Galaxy S10+ sidder i den kablede oplader.

Videoklip fra Galaxy S10+

Farvel til iris-scanner – kan nu snydes med et foto

De seneste Galaxy topmodeller har haft iris-scanner til godkendelse af brugeren. Det fungerede mildest talt middelmådigt. Jeg var på ingen måde imponeret. Samsung havde også ansigtsgenkendelse, der i en stor undersøgelse ikke kunne snydes med et billede.

42 ud af 110 testede smartphones blev snydt med et foto

I Galaxy S10+ og Galaxy S10 er irisgenkendelse forsvundet. Det er ikke et tab.

Den nye ansigtsgenkendelse fungerer effektivt under stort set alle forhold, også når det er mørkt og hvis du tager hat på. Uheldigvis har det vist sig, at genkendelsen kan snydes med et billede. Ærligt talt skuffende. Ifølge specifikationerne er det også kun 2D-genkendelse, der benyttes.

Det er også lykkedes mig at snyde Galaxy S10+ med et billede. Mine sikkerhedsindstillinger står til det maksimale niveau.

Ansigtsgenkendelse er ikke en sikker låsefunktion på denne telefon. Derfor kan den ikke anvendes i apps som MobilePay eller andre apps, der kræver godkendelse.

MobilePay vender tomlen ned overfor ansigtsgenkendelse på Android

Fingeraftrykslæseren er flyttet ind i skærmen

In-screen fingerprintreader er en nyhed på Galaxy S10+ og Galaxy S10, men Samsung burde have holdt sig til en fysisk sensor.

I hovedparten af forsøgene fejler genkendelsen. Dette er også tilfældet på Huawei Mate 20 Pro og OnePlus 6T, der begge har en tilsvarende funktion. Heller ikke på Nokia 9 PureView, der også har in-screen sensor, fungerer det overbevisende.

Samsung aflæser fingeren med ultralyd i stedet for optisk (med lys). Det burde være mere præcist, men jeg er ikke enig.

Med til historien hører, at tommel- og pegefinger på min højre hånd fejler i 9 ud af 10 forsøg. På venstrehånd er fejlraten cirka 2 ud af 10 forsøg. Det skal sammenlignes med Apples Face ID der fungerer perfekt samt en fysisk sensor, der ligeledes stort set ingen fejlrate har.

Sensoren i skærmen er for mig ubrugelig, og bestemt ikke et positivt salgsargument. Den er langt fra så præcis, og hurtig, som en fysisk sensor.

Udviklerne burde tage højde for, at ikke alle brugere har tydelige fingeraftryk. Underligt for slutbrugerne bliver det, når den samme finger fint fungerer på en fysisk sensor.

Sikkerhedsmæssigt har Samsung Galaxy S10+ en ubrugelig fingeraftrykslæser og usikker ansigtsgenkendelse. Tilbage er PIN-kode som en sikker godkendelse af brugerne.

Dagens bloatware

Samsung har som alle andre Android telefoner en lang række Google-apps pre-installeret, men drysser da også en stak ekstra oven i.

Du får pre-installeret Facebook, LinkedIn, Spotify, Samsung Pay, Samsung Store, Game Launcher, Samsung Notes, Microsoft Office Mobile, OneDrive, Galaxy Wearable, Samsung Health, Samsung Members, Smart Switch, Smart Things, Samsung Browser m.fl.

Dertil kommer den omfattende udskiftning af Androids standard-apps med Samsungs egne udgaver. Her i blandt Kalender, Telefon opkald og Samsung Browser.

Bemærk også, at Samsung har deres egen SMS-app. Dermed må du undvære Beskeder på nettet, med mindre du installerer Googles besked-app kaldet ”Beskeder”.

VIDEOBeskeder på nettet – smart funktion på Android

Hvis ikke du vil have de gamle on-screen knapper ”Tilbage”, ”Hjem” og ”Programoversigt”, så kan disse erstattes af en swipe-mulighed. Samsungs egen udgave går til ”hjem” ved et swipe-op i midten af bundlinjen. Yderst til højre fungerer som tilbage, mens programoversigten/skift af apps sker med et swipe-op yderst til venstre.

Selvom swipe-funktionerne ikke helt er ens med, hvad vi finder på andre telefoner, så er det yderst intuitivt og meget anvendeligt.

Super slowmotion


En rigtigt fed smartphone

Samsung Galaxy S10+ (og for den sags skyld Galaxy S10) ER fede telefoner. Hvis du køber en af disse, så har du en smartphone med et voldsomt godt kamera og masser af kræfter i LANG tid fremover.

Det er ikke en telefon, der overrasker. Den går ikke en ekstra mil i forhold til konkurrenterne. Dens nærmeste konkurrent er Huawei Mate 20 Pro, som Samsung ikke formår at trække forbi.

Samsung har som nævnt RIGTIGT mange funktioner, indstillinger og egne apps. Det er fint, men også et røgslør, der dækker over basale ting som ikke spiller.

Den bedste funktion er triple-kameraet, der klart er i superligaen. Dette gælder både i forhold til billeder og video. Den lidt billigere Galaxy S10 model har den samme kamerateknologi som plusmodellen, dog med undtagelse af, at Galaxy S10 kun har én sensor på fronten.

Jeg fik et LED-cover med til telefonen. LED-lys på bagsiden kan eksempelvis lave en blinkende smiley, som den du fotograferer kan se. Manger du et smart cover til din Samsung Galaxy S10+, så tag et tjek tilbehørsudvalget hos Trendcover.dk Annoncelink

Konklusion: Gå efter Galaxy S10 eller Galaxy S10e

Samsung Galaxy S10+
Samsung Galaxy S10+, Pris m Black (Foto: Samsung)

Lad mig gentage: Samsung Galaxy S10+ er en af markedets bedste telefoner, men i anmeldersammenhæng skal jeg se på nyhederne, udviklingen fra foregående model og konkurrenternes bud.

Ud fra ovenstående kriterier lader jeg på 4 stjerner ud af 6 stjerner. Jeg vil gerne anerkende Samsungs evne til at producere en RIGTIG topmodel med et kamera, der virkelig rykker.

Samsung er på niveau med Huawei, der er kommet stormende ind fra sidelinjen, men ikke over.

Byggekvaliteten, skærmen og ydelsen er fantastisk. Hurtigopladning (både kabel og trådløst) er stort plus. Særligt positivt er det også, at der medfølger en hurtigoplader i salgspakken samt et godt in-ear headset.

Desværre fejler fingeraftrykssensoren og ansigtsgenkendelsen i voldsom grad. Desuden er prisen til den stramme side. Og ser man på sikkerheden i de to “låse-systemer” så er det bare ikke godt nok. Er der adgang til folks telefon, så er mange følsomme data i fare.

Stor ros til One UI, der er rigtig vellykket og meget overskueligt. Særligt i betragtning af funktionsmængden.

Samsung Annoncelink Galaxy S10+ koster fra 7.999 kroner (8 GB RAM / 128 GB lagerplads). Galaxy S9+ kostede fra 7.499 kroner (6 GB RAM / 64 GB lagerplads) i foråret 2018. Det er en prisstigning på entry-modellen på 500 kroner. Det synes jeg er voldsomt – særligt i lyset af, der ikke er markante forbedringer.

Jeg vil anbefale dig at kigge i retning af Galaxy S10, der starter på 7.199 kroner. Senere skal jeg anmelde Samsung Galaxy S10e, som er 2.000 kroner billigere end topmodellen. Jeg tror, at Galaxy S10e kan blive årets overraskelse i Galaxy S-serien.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Verdens bedste selfiekamera
  • Et af verdens bedste mobil-kameraer
  • Vanvittig meget processor-power
  • God brugerflade – overskuelig på trods af mange funktioner
  • Hurtigopladning kablet og trådløst
  • Er klar til Wi-Fi 6 standarden (802.11ax)

Lidt at tænke over

  • Batteritiden er middelmådig for en topmodel
  • Ansigtsgenkendelse kan let snydes med et billede
  • In-screen fingerprint sensor fejler for tit
  • Høj pris / overvej de andre modeller i serien

Mere til historien

Samsung har også i denne telefon deres ”intelligente” assistent Bixby, der aktiveres via en knap på siden. Bixby er i min optik stadig en ubrugelig tjeneste – i hvert fald i Danmark. Her er det Google Assistant eller Siri (hvis du har et Apple-produkt), der flytter noget.

Samsung Galaxy S10+
Apple AirPods 4 er helt klart min favorit | Test

TEST: Apple har sendt en ny generation af AirPods på markedet. Jeg har testet AirPods 4 med støjreduktion.

(mere…)
Xiaomi 14T Pro er muligvis den bedste i lang tid | Test

TEST: Xiaomi 14T Pro leverer på kamera, ydelse og batteritid. Her får du rigtigt meget top-smartphone for pengene.

(mere…)
Sådan oplever jeg Sonos Ace | Test

TEST: Sonos Ace lover filmsurround i hovedtelefoner og rumlig lyd. Desværre rammer Sonos ved siden af.

(mere…)
Denne UPS strømbackup redder din dag

PRØVEKØRT: Schneider har en cool strømbackup på markedet. Den redder dit game eller arbejde og sørger for, at strømmen altid er “ens”. Jeg har prøvekørt strømbackupen.

(mere…)
Dreame A1 er måske fremtidens robotplæneklipper 

VIDEOTEST: GPS-styrede robotplæneklippere er smarte, men Dreame A1 er faktisk endnu smartere. 

(mere…)
iPhone 16 Pro er en vingeskudt telefon | Test

TEST: Med iPhone 16 Pro skyder Apple ved siden af. En kameraknap er ikke nok! Læs min test af iPhone 16 Pro.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
105 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram