Huawei P20 Pro test – fed men fejler på ét vigtigt punkt

TEST: Kameraet er enestående, og Huawei P20 Pro holder strøm rigtigt længe. Desværre fejler telefonen for vildt på ét vigtigt punkt.

Huawei P20 Pro er virkelig en fed smartphone. Det er som om Huawei har ramt ned i en guldåre; produkterne er gode, anmelderne jubler og kunderne køber telefonerne. Kan Huawei virkelig gå på vandet? Næsten…

Efter en del uger med Huawei P20 Pro i lommen, er jeg MEGET begejstret. Desværre er der ét altoverskyggende problem.

Velkommen til min Huawei P20 Pro test. Vi starter med specifikationerne for anmelderudgaven.

Hvis du vil købe Huawei P20 Pro, så tjek priserne på P20 Pro her Annoncelink

Huawei P20 Pro – specifikationer

  • Skærm: 6,1” – OLED
  • Opløsning 1.080 x 2.240 pixels (18:9 format) (408 PPI)
  • Processor: HiSilicon Kirin 970 octa-core
  • RAM: 6 GB
  • Lagringsplads intern: 128 GB
  • MicroSD-kort: Nej
  • Dual-SIM: Ja
  • Kamera: 40 MP RGB (f/1.8), 20 MP Mono (f/1.6), 8 MP Tele (f/2.4)
  • Frontkamera: 24 megapixels (f/2.0)
  • 3,5 mm. jackstik: Nej. Adapter i salgspakken
  • Biometrisk: Fingeraftrykslæser + ansigtsgenkendelse
  • Batteri: 4.000 mAh med SuperCharge (oplader medfølger)
  • Trådløs opladning: Nej
  • Wi-Fi: 2.4 og 5 GHz. 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WI-Fi Direct, hotspot
  • Bluetooth: 4.2, BLE, aptX, apX HD, LDAC, HWA
  • Vægt: 180 gram
  • Mål: 155.0 x 73.9 x 7.8 mm.
  • Android 8.1 + EMUI 8.1

Flot, fedtet og mega glat

Huawei, Samsung, Sony og Apple laver flotte telefoner, men designstilen er lige nu polerede bagsider. Disse poleres i en sådan grad, at brugskomforten nedsættes markant. Huawei P20 Pro er ingen undtagelse. Læs eventuelt min anmeldelse (kort version) af Sony Xperia XZ2, der har præcis det samme problem.

Med mindre du har lidt fugtige fingre, så skøjter telefonen rundt i hænderne. Den er frygtelig glat. Flere gange er den trillet ned af både sofa og sofabord. Kun med nød og næppe har jeg undgået at tabe den.

Designet er flot og lækkert, men det giver desværre fedtede fingre gode vilkår for at blive siddende.

Det værste jeg kan sige om designstregen på P20 Pro er kameraoptikken, der rager ud. Det udspringende dobbeltkamera har skarpe kanter, der ikke føles rare.

Jeg noterede også, at SIM-kort skuffen er lavet af et meget blødt metal. På mystisk vis fik jeg vredet toppen på skuffen en smule, så kanten desværre stikker lidt ud, på den ene side. Så pas på når du tager SIM-kort skuffen ud.

Skærmbilleder fra Huawei P20 Pro

Fremragende batteritid og opladning

Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro (Foto: MereMobil.dk)

22 timers drift, og stadig 59 procents kapacitet tilbage på batteriet. Det er fantastisk! En anden dag nåede jeg 31 timer uden opladning – 13 procent tilbage.

Huawei har fremragende strømstyring, og i øvrigt fjernet de konstant irriterende notifikationer om applikationer, der bruger meget strøm, som har plaget de tidligere modeller – særligt hvis ikke du har et teknisk kendskab. Der er stadig nogle indstillinger at pille i under ”Batteri”, men jeg har kørt med standardindstillingerne.

I øvrigt kan du nedsætte opløsningen til HD+ 1.493 x 720 pixels, hvis du vil spare yderligere på batteriet. Standardindstillingen er FHD+ 2.240 x 1.080 pixels. Jeg har prøvet begge dele, og jeg kan reelt ikke se den store forskel.

Jeg har en ældre app-styret babyalarm, der kører via Bluetooth. Denne app og forbindelsen til den lukker telefonen automatisk ned efter et stykke tid. Jeg har ikke kunne forhindre det. Men det er ikke noget, jeg har oplevet på andre telefoner. Hvis du er afhængig af baggrunds-apps med Bluetooth forbindelse kan der her være et issue.

Den gode batteritid kommer blandt andet fra det store batteri på hele 4.000 mAh.

I salgspakken medfølger en SuperCharge lader. På 30 minutter kan den booste batteriet fra 0-49 procent. Det er imponerede.

Min største anke på batteritiden er den manglede trådløse opladning. Det er SÅ ærgerligt, at Huawei ikke er gået den samme vej som Apple, Samsung og Sony. Hvis trådløs opladning skal have sit store gennembrud, skal alle de store med på vognen, og her lader Huawei vente på sig.

Genbrug af processor – stadig med AI

Huawei P20 Pro (og P20) kommer med Kirin 970 processor fra Huaweis egen fabrik HiSilicon. Processoren er genbrug fra Huawei Mate 10 Pro. Du ved den processor, der blev markedsført, som ”processoren med indbygget kunstig intelligens”. Altså AI (Artificial Intelligence).

 – Huawei har lanceret Kirin 970 – processor med AI-muligheder

Ingen forstod rigtigt, hvad det skulle gøre godt for, og forklaringerne fra Huawei var noget tågede. Måske hænger det sammen med, at ”AI” er tidens buzzword i marketingsafdelingerne i alle tech-firmaer.

Nå. Men! Huawei P20 Pro har altså den samme processor. Stadig med AI. Men det er ikke noget, der længere tales helt så meget om.

Benchmarktallene, altså den rå ydelse fra hardwaren, giver 202.743 point i Antutu Benchmark (allround ydelse) og 2.990 point ved 3D Mark (ydelsen særligt ved spil). Det er lidt mere end hvad Huawei kunne vride ud af den samme processor i Mate 10 Pro.

Huawei lander under Samsung Galaxy S9 og Sony Xperia XZ2 i denne disciplin. Gå ikke i panik. Telefonen kører udmærket, og i hvert fald mere smidigt end Samsungs topmodel.

Herunder kan du se mine målinger.

Antutu3D Mark
Huawei P20 Pro202.7432.990
Samsung Galaxy S9+248.2473.293
Sony Xperia XZ2262.8934.367

Temmelig lækker skærm

6.1 tommer OLED skærm med 1.080 x 2.240 pixels (18:9 format) ser bare brandgodt ud.

Frontkameraet og højttaler er integreret øverst på midten, som skaber det berømte ”hak” i skærme. Tilsyneladende er det blevet tidens trend, efter Apple introducerede det på iPhone X i efteråret.

Via Indstillinger kan hakket skjules, hvis ikke du vil se på det, men så forsvinder også det særlige ved telefonens udtryk.

Skærmindstillingerne indeholder også mulighed for nattilstand, hvor det blålige lys filtreres fra om aftenen og natten. Dette kalder Huawei ”Øjenkomfort”.

Huawei har adopteret ”TrueTone” funktionen fra Apple, som findes på iPad Pro. Med TrueTone justeres skærmens hvidbalance efter lyset i omgivelserne. Du kender det fra almindeligt papir, der ikke er kridhvidt. Papiret reflekterer nemlig farverne fra omgivelserne.

I den danske version hedder det ”Naturlig tone”. Gevinsten er, ligesom ved nattilstand, at det er mere behageligt for øjnene når du læser på skærmen i længere tid.

Verdens bedste kamera!

Eksempel på et foto taget med Huawei P20 Pro i night-mode med lang lukketid, low light (MereMobil.dk)

Med 109 point i den samlede score hos kameraeksperterne ved DxOMark fejer Huawei alle konkurrenterne af banen. Samsung Galaxy S9 var nummer ét for en kort stund, men blev slået.

Læs eventuelt artiklen Huawei P20 Pro overgår alle andre i ny kameratest, for at få alle detaljerne. Se desuden mit galleri herunder.

Her kommer de korte bemærkninger om kameraet.

  • Kameraet starter hurtigt, og er hurtigt klar til næste billede.
  • Autofokusering sker lyn hurtigt.
  • Low-light fotografering giver enestående resultater, men motivet skal helst stå stille. Ellers trækkes der slørede streger.
  • Nightshot-mode har 4 sekunders lukketid, endda håndholdt. Det vidner om en fantastisk god billedstabilisator. Nightshot er så effektiv, at det i nogle tilfælde kan tage hyggen ud af motivet, da det bliver overbelyst.
  • Slå beauty-mode fra på front- og hovedkameraet. Det ser unaturligt ud når telefonen glatter rynker på personer ud.
  • På grund af billedstabilisatoren kan zoom-funktionen nogle gange give gode resultater.
Huawei P20 Pro foto

Her ses et eksempel på hvordan lang lukketid (nightmode) næsten bliver for meget. Det øverste billede er taget med night mode (4 sekunders lukketid). Det andet er taget med standardindstillinger (Foto: MereMobil.dk)

Kameraet bruger ”kunstig intelligens” til at genkende motiver og scener. Ja. Det er altså salgsparolen fra Huawei. Ud fra ”intelligensen” optimeres billedet, til det bedste og flotteste resultat. Det fungerer bare ikke altid. En tur i skoven resulterede i, at skovbund og en å blev genkendt som ”sne”.

Jeg er ikke sikker på, at denne form for optimering af indstillingerne altid er optimalt. Jeg har flere gange haft oplevelsen af, at resultatet kom til at se kunstigt ud. Du kan deaktivere funktionen ved at finde punktet ”Master AI” i kameramenuen.

Som jeg tidligere har sagt, så er der (efter min opfattelse) ikke tale om kunstig intelligens. Det er blot avanceret scenegenkendelse – funktionen er i sin grundform arvet fra blandt andet kompaktkameraer.

Videokameraet gør det ligeledes rigtigt godt. Stabilisatoren kommer endnu engang i spil, hvilket klart forbedrer resultatet. Smid også super slowmotion med 960 billeder per sekund (720p) så har du den komplette pakke.

Huawei P20 Pro og P20 har stort set identiske kameraer. På P20 er telefoto-linsen taget ud. Ifølge DxOMark er Huawei P20 den anden bedste kameramobil i verden, netop nu.

Billeder taget med Huawei P20 Pro

Ustabil test-software

Fotoeksempel fra Huawei P20 Pro med 5x zoom håndholdt (Foto: MereMobil.dk)

Da jeg i slutningen af marts tog Huawei P20 Pro i brug fik jeg besked om, at der i begyndelsen af april ville blive udsendt en softwareopdatering. Nu nærmer salgsstarten sig, og jeg har stadig ikke modtaget opdateringen. Faktisk har jeg trukket denne anmeldelse, så jeg kunne få de seneste rettelser med. Så det næste jeg skriver kan være rettet i salgsversionen af P20 Pro.

Ikke alle apps kører helt stabilt. Ind i mellem har apps måtte lukkedes ned, og startes op på nu. En genstart af telefonen har været nødvendig et par gange i testperioden.

Det er efterhånden meget sjældent, at jeg oplever sådanne fejl, men Huawei P20 Pro har været en undtagelse. En spontan genstart, hvor telefonen helt af sig selv re-bootede, har jeg også set.

Da Huawei har stillet i udsigt, at der kommer en softwareopdatering, så formoder jeg disse fejl rettes ved denne update. Derfor tillægger jeg ikke problemerne nogen vægt i den endelige bedømmelse.

Ansigtsgenkendelsen kan snydes

Huawei P20 Pro twilight

Huawei P20 Pro (Foto: Huawei)

Telefonen har lynhurtig ansigtsgenkendelse. Den åbner næsten inden du ved af det, også fra mystiske vinkler. I mørke fungerer det ikke helt så godt, men du kan være heldig. Huawei P20 Pro har en mere præcis ansigtsgenkendelse end Samsung Galaxy S9.

Måske er årsagen en total mangelfuld sikkerhed? I hvert fald har jeg snydt systemet ved at vise den et billede af mig selv.

Dét er simpelthen ikke godt nok, Huawei. Det svarer til, at du placerer et pengeskab på Strøget og får en seddel med koden på, så du kan låse det op. Selvfølgelig kan man sige, at man også skal have et billede af mobilens ejer for at kunne låse op. Men…

Det er jo ikke for ingenting, at iPhone X skyder 30.000 usynlige infrarøde prikker i ansigtet, når Face ID aktiveres. Det giver en sikkerhed på 1:1 millioner, mens sikkerheden i Touch ID fingeraftrykslæseren er 1:50.000.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du Face ID (video)

Som jeg i flere andre sammenhænge har gentaget, så er det mig en gåde hvorfor producenterne ikke aflurer Apples Face ID-princip. Apple fan eller ej: Face ID er den bedste og mest sikre ansigtsgenkendelse på markedet.

Sikkerhed i vores smartphones vægter jeg rigtigt højt. Derfor mister Huawei her topkarakteren. Så lige ved og næsten, at Huawei har fået en topkarakter for P20 Pro.

I øvrigt kan ansigtsgenkendelse i Huawei P20 Pro kun bruges til at åbne telefonen, og ikke til eksempelvis login i apps eller på websites.

Her snydes jeg ansigtsgenkendelsen

Konklusion: Flot. Fremragende. Fed!

Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro (Foto: MereMobil.dk)

Flere ting ved Huawei P20 Pro irriterer mig. Den er alt for glat. Der er stadig relativt meget bloatware installeret. Trådløs opladning mangler. Jeg hader Swiftkey tastaturet. Højttalerlyden er ikke så god, som på Samsung Galaxy S9. Der medfølger et relativt tarveligt headset i salgspakken.

Alligevel er Huawei P20 Pro fremragende. Som smartphone og ikke mindst kamera spiller den bare. Ja. Kameraet er nok det altoverskyggende argument. Naturligvis akkompagneret af LANG batteritid og HURTIG opladning.

Huawei gør SÅ mange ting rigtigt på P20 Pro, at du med det samme bliver forelsket.

Når man så pludselig opdager Huawei Share, hvor billeder fra telefonen kan deles med Windows / Mac computere, på stort set samme måde som AirDrop hos Apple, så stiger humøret yderligere et par grader.

Mange af mine kritikpunkter kan jeg se gennem fingre med, men den totalt fejlende ansigtsgenkendelse trækker ned.

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk anbefaler Huawei P20 Pro.

Huawei P20 Pro lå til topkarakter båret frem af batteritid, kamera og lækkert design. Men at ansigtsgenkendelse så let kan snydes hiver karakteren ned. Derfor ender den på 5 ud af 6 stjerner.

Den vejledende pris er 6.299 kroner uden abonnement. Klik her for at tjekke Annoncelink dagsprisen på P20 Pro.

Ikke desto mindre ER P20 Pro virkelig en fed telefon, der på flere punkter er mere interessant end Samsung Galaxy S9’erne, og som jeg godt kan anbefale. Og er du ligeglad med sikkerheden – ja så er telefonen jo reelt set til topkarakter for dig.

Fordele og ulemper

Fordele

  • Fantastisk godt kamera særligt ved low-light
  • Meget lang batteritid og hurtigopladning (medfølger)
  • Masser af processorkraft og overskud

Ulemper

  • Ansigtsgenkendelse kan let snydes
  • Virkelig glat bagside
  • Ingen trådløs opladning

Mere til historien

Huawei P20 Pro kommer med 128 GB intern hukommelse uden mulighed for udvidelse via MicroSD kort. For mig betyder det intet. Jeg har alle data i skyen og droppede MicroSD-kort for flere år siden. Du skal undvære 3.5 mm. jackstik, men da der medfølger en lille adapter, betyder det reelt ingenting.

Huawei P20 Pro
Fik jeg en museskade af Magic Mouse? Er MX Ergo S-musen løsningen?

TEST: Jeg har prøvet om Logitech MX Ergo S kan erstatte min Apple Magic Mouse, som måske har givet mig en lille museskade.

(mere…)
Sonos Arc Ultra er fed lyd! Test

TEST: Sonos Arc Ultra er en soundbar, der skal høres og nydes. Her er min bedømmelse af Arc Ultra.

(mere…)
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Xiaomi 14T test | Følelsen af flagskib til en lav pris

(mere…)
Mac Mini vs. Mac Studio: Kan jeg nøjes med M4-Mac Mini?

VIDEO: Jeg har testet den nye Mac Mini og Mac Studio. Se med her.

(mere…)
Mac Mini M4 er chokerende lille og vanvittig effektiv | Test

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
112 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram