Huawei overvejer at droppe vesten – kan give dyrere telefonregning

41

Trækker Huawei sig ud af vesten kan det få konsekvenser for de danske telekunder, som kan se frem til langsommere og dyrere implementering af 5G.

– ”Hvis man bliver bedt om at gå, er der ingen grund til at blive”.

Det var budskabet fra Huaweis formand Liang Hua i en tale ved et topmøde i Davos, skriver TV 2. Davos ligger i det østlige Schweiz.

Formanden henviste til de kolde vinde, der møder techgiganten i den vestlige verden hvor flere teleoperatører, og politikere, er bekymrede for om Huaweis udstyr i telenetværkene kan udnyttes til spionage.

Udmeldingen kommer som en udløber af stormvejret, der handler om sikkerhed og frygt for spionage. Teleoperatører i Tyskland, Storbritannien, Norge, Canada, Australien og USA har åbent talt om, at Huawei ikke skal levere infrastruktur til 5G-netværk. I Danmark kører debatten også.

I disse danske mobilnet har Huawei udstyr

Et Huawei-farvel kan forsinke og fordyre mobilnettet

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har været kaldt i samråd om Huawei-sagen. Regeringen vil se nærmere på en eventuel lovændring, så der bliver mulighed for at vælge leverandører fra, når 5G-nettet skal bygges.

– ”Det vil i yderste instans betyde, at du kan forbyde leverancer fra en bestemt leverandør,” lød det fra ministeren på samrådet.

Hvis Huawei forsvinder, kan det blive dyrere og langsommere, at rulle 5G-nettet ud i Danmark. Det mener teleselskabet 3, der overvejende har Huawei-udstyr i deres netværk. I sidste ende er det kunderne som får regningen.

 – ”For os og telemarkedet vil det at fjerne en spiller betyde, at der reelt kun er et duopol tilbage bestående af Ericsson og Nokia. Det vil formentlig betyde noget for priserne. Worst case scenario er, at vores udrulning af 5G vil blive forsinket, fordi det bliver dyrere, ligesom det vil tage tid at udskifte udstyr i netværket, som vi allerede har,” siger netværksdirektør i 3, Kim Christensen, til Politiken.

Ifølge netværksdirektøren er 3 i gang med at overveje en ”plan b”, hvis regeringen pludselig trækker Huawei ud af ligningen.

TDC vil også blive udfordret. Ifølge teleanalytiker Torben Rune, fra Netplan, er 4G og 5G hos TDC “filtret sammen”. I yderste konsekvens kan det betyde, at TDC igen skal bygge et helt nyt netværk. Også her står kunderne bagefter med regningen.

TDC risikerer gigantregning som følge af Huawei-sagen

En ny måling, som Wilke har fortaget, viser, at kun 15 procent af kunderne hos TDC overvejer at vende ryggen til TDC som følge af Huawei-sagen. Det skiver ITWatch.

Mere til historien

Selvom Huawei er i et stormvejr af frygt, så skal vi holde fast i, at der aldrig er fundet beviser for, at de rent faktisk spionerer eller aflytter gennem mobilnetværk.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
41 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer