TDC risikerer gigantregning efter Huawei-sagen

TDC’s mobilnet har kostet over 4 milliarder kroner. Pres fra politikere og virksomheder kan tvinge TDC til, at tage Huaweis udstyr ud af netværket.

Den internationale mistanke og kritik der har ramt Huawei kan sende en gigantregning i hænderne på TDC, hvor Huawei har stået for opbygningen af mobilnetværket hos Danmarks største teleselskab. Det skriver Finans.

Det er frygten for kinesisk spionage, der igen er i fokus.

Kommer der politisk nervøsitet på Christiansborg, som følge af bekymringer fra sikkerhedseksperter og Forsvarets Efterretningstjeneste, kan det udløse et politisk krav om, at Huaweis udstyr i TDC’s netværk skal skiftes til udstyr fra en anden leverandør.

TDC har ifølge Finans brugt omkring 4 milliarder kroner på drift og opbygning af teleudstyr på selskabets 3.300 mobilmaster i Danmark. Pengene er gået til Huawei, som TDC har tegnet en netværkskontrakt med.

-”Det er ikke 100 procent sikkert, at man politisk pålægger TDC at udskifte udstyret, men politikerne, myndigheder og de store kunder vil indirekte presse TDC til at stoppe samarbejdet med Huawei. Og så venter der en stor, uforudset udgift for TDC,” lyder vurderingen fra teleanalytiker John Strand, adm. direktør i Strand Consult til Finans, skriver ITWatch.

Huawei afviser spionage

Fra direktøren hos Huawei i Danmark, Jason LanYang, kommer en forsikring for, at Huawei aldrig vil lade sig bruge til spionage.

– ”Vi vil aldrig understøtte eller tolerere sådanne aktiviteter,” siger Jason LangYang til Finans.

Samtidigt afviser han, at TDC’s mobilnet kan bruges til at tappe fortrolige oplysninger fra danske virksomheder eller privatpersoner.

TDC fortæller, at sikkerheden er en topprioritet også omkring samarbejde med Huawei.

Tidligere på ugen sendte adm. direktør i Huawei Danmark, Jason LanYang, et åbent brev til Folketingets Forsvarsudvalg samt Energi- Forsynings og Klimaudvalget.

I brevet forsikrer direktøren, at Huawei er et troværdigt firma der lever op til alle love og regler på de markeder, hvor selskabet opererer.

Advarsler mod Huawei tages alvorligt i Danmark

Ingen beviser for spionage

Selvom Huawei aldrig er blevet taget med fingrene i kagedåsen, end ikke låget er blevet lettet, så har de konstante mistanker gjort indtryk rundt omkring i verden.

I Storbritannien fjernes 4G-udstyr med Huaweis navn på fra netværket hos British Telecom, det største selskab i landet. Opbygningen af det kommende 5G-netværk er Huaweis også udelukket fra. Alene på basis af bekymringer.

De er den samme type af bekymringer, der kan lægge pres på TDC i Danmark.

Thomas Lund-Sørensen, chefen for Center for Cybersikkerhed har tidligere sagt til Politiken, at der ikke er fundet beviser for, at Huawei har forvoldt sikkerhedsmæssige problemer. Han noterer dog, at virksomheder i Kina har pligt til at hjælpe staten med efterretningsarbejde, såfremt bliver bedt om det.

Mere til historien

Huawei er på verdensplan en gigantisk leverandør af infrastruktur til blandt andet mobilnetværk. I Danmark er det sandsynligt, at Huawei også har leveret komponenter til andre operatører end TDC, også selvom Huawei ikke har bygget hele mobilnetværket. 

Gmail og YouTube brugere skal være opmærksomme

Selvom du har sikret din konto til Gmail og YouTube, så er det ikke nødvendigvis nok.

(mere…)
Din Messenger sikres bedre mod aflytning

Facebook Messenger bliver nu sikret bedre. Måske har du allerede bemærket ændringen.

(mere…)
Sådan beskytter du din iPhone mod tyveri

GUIDE: Du kan gøre livet meget sværere for tyven, der har hapset din nye iPhone.

(mere…)
Pas nu på dit Apple Pay

Du skal lægge mærke til denne mail, hvis du bruger Apple Pay. Jeg har efterprøvet mailen.

(mere…)
Huawei har succes på elbilmarkedet

Samarbejdet mellem Seres og Huawei går rigtig godt og de sælger biler som aldrig før på det kinesiske marked.

(mere…)
Huawei overhaler Samsung på foldbare smartphones

Samsung havde førstepladsen i 4. kvartal på markedet for foldbare smartphones, men det ligner at Huawei overhaler i 1. kvartal.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
27 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram