Huawei-ansat anholdt for spionage i Polen

3

Huawei i Polen er ransaget. Én anholdt. “Han handlede på egen hånd,” siger Huawei.

Huawei domicil i Shenzhen, Kina (Foto: MereMobil.dk)
Huawei domicil i Shenzhen, Kina (Foto: MereMobil.dk)

Artiklen er opdateret den 12. januar 2019

Lavinen med problemer for techgiganten Huawei vil ingen ende tage. Ekstra Bladet, der citerer Ritzau, skriver, at den polske sikkerhedstjeneste har anholdt en kineser og polak, som mistænkes for spionage.

Kineseren er ansat hos Huawei, lyder det fra TVP, der er en polsk tv-station.

Ifølge kilderne til historien vides det på nuværende tidspunkt ikke om personerne er mistænkt for at spionere på egne eller andres vegne.

Anholdelserne er bekræftet af sikkerhedstjenesten. Den polske tv-station fortæller videre, at Huaweis kontor er blevet ransaget.

Sikkerhedstjenesten har ikke direkte sat navn på, at den anholdte kineser arbejder for Huawei. Det har blot kaldt ham “en forretningsmand med job i en større elektronikvirksomhed”. TVP kæder anholdelserne og ransagningerne sammen.

Huawei i Danmark hører under Huawei i Polen, som er regionskontor.

Han handlede på egen hånd

Den anholdte arbejdede angiveligt som salgsdirektør hos den kinesiske tech-gigant, skriver Ekstra Bladet. Nu er han fyret, fordi han har “miskrediteret Huawei”.

Mandens handlinger har ikke noget med Huawei at gøre. Han handlede på egen hånd, forlyder det. Ifølge efterforskningen arbejdede den tidligere ansatte sammen med en polsk dataspecialist, der også er anholdt.

Selvom Huawei har handlet hurtigt er timingen virkelig dårlig. Den lander nemlig oven i den generelle frygt i den vestlige verden for kinesisk overvågning.

Frygten breder sig

Flere vestlige lande frygter, at Huawei gennem infrastrukturen i de telenetværk, som Huawei leverer til operatører over hele verden, kan spionere. Senest har Norge meldt sig blandt de lande, som overvejer et forbud mod, at Huawei leverer netværksudstyr til teleselskaberne.

I Danmark har SF netop været ude med en melding om, at Huawei skal udelukkes fra at opbygge 5G-netværk i Danmark.

Huaweis danske topchef, Jason LanYang, sendte i starten af december et åbent brev til de danske politikere. Her forsikrede han, at Huawei er et troværdigt firma.

 – ”Jeg vil forsikre jer om, at Huawei lever op til alle love og regler på de markeder, hvor selskabet opererer,” skrev Jason LanYang, adm. direktør for Huawei i Danmark, i brevet.

Huawei har siden 2015 stået for drift, opbygning og vedligehold af TDC’s mobilnet, der efterfølgende har vundet flere udmærkelser for at være det bedste mobilnet i Danmark.

Mere til historien

Frygten for overvågning gennem Huawei-udstyr er langt fra ny. I flere år har der været talt om emnet, men Huawei er aldrig blevet fanget med fingrende i kagedåsen. Der kan findes artikler om Huawei og frygt for overvågning, der strækker sig helt tilbage til 2005.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer