Sony Xperia X test – en vinder på stabilitet og kvalitet

TEST: Sony Xperia X er ved første blik anonym, men over tid vinder den stort. Sony står for god kvalitet, stabilitet og langvarig kundeservice.

Sony Xperia X test

Æsken til Sony Xperia X (Foto: MereMobil.dk)

Det første du bemærker ved Xperia X-serien, er de nye salgsæsker, der er designet i Lund, Sverige. På kanten af disse ses de artistiske baggrunde, der er en del af Sonys nye designudtryk.

Baggrundene er i øvrigt malet på lærred og efterfølgende konverteret til brug på telefonen, og i Sonys salgsmaterialer.

Så snart æsken åbnes lægger man mærke til det nye frontglas. Den 5 tommer store skærm har såkaldt kurvet glas, som dækker telefonens bredde, og kurver ud mod siderne. Samtidigt betyder det et farvel til den forhøjede kant, der var omkring for- og bagside på Xperia Z5.

Det er lykkedes Sony at skabe en bagside, der ikke er mega glat, som tilfældet var på Xperia Z3 / Z3+, der kunne glide ned af bordet, bare der kom et opkald. Jeg tænker, det hænger sammen med den lidt rå struktur i metalbagsiden, der kan “tage fat” i underlaget. Omkring kameralinsen ses en blank ring, der stikker lidt ud, hvilket også giver et greb i underlaget.

Med en Lime Gold udgave af den nye Xperia-telefon i hånden kan min Sony Xperia X test begynde.

Sony Xperia X – hovedspecifikationer

 • 5,0 tommer skærm (1080 x 1920 pixels)
 • Qualcomm Snapdragon 650 hexa-core 64 bit processor
 • 3 GB RAM
 • 32 GB intern hukommelse
 • Udvidelse af hukommelse via microSD-kort (op til 200 GB)
 • Kamera: 23 megapixels
 • Frontkamera: 13 megapixels
 • 4G LTE Cat 6
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot
 • Bluetooth v4.2
 • Batteri: 2.620 mAh (Qualcomm Quick Charge 2.0)
 • Mål: 143.0 x 69.0 x 7.9 mm
 • Vægt: 156 gram
 • System: Android 6.0.1 Marshmallow

WEB-TV: Så imponerende er de små kredsløb

Reduceret processorkraft er uden betydning

Sony Xperia X (Foto: MereMobil.dk)

Sony Xperia X (Foto: MereMobil.dk)

For ikke ret mange år siden kørte Android ofte trægt, nærmest uanset hvor meget af datidens processorkraft der blev smidt i motorrummet, men nu har kodehajerne i Googles Android-team, samt hos telefonproducenterne, fået styr på programkoden.

I dag kører Android langt bedre på selv mindre konfigurationer, end vi tidligere har set. Samtidigt kan processorproducenter som Qualcomm og MediaTek også levere chipsets med høj ydelse, selv i midrange prisgruppen.

Xperia X kører på Qualcomm Snapdragon 650 processoren. Det er en hexa-core 64 bit CPU med 1.8 / 1.4 GHz. På chipsettet sidder grafikprocessoren Adreno 510. På papiret lyder det som en noget mindre processor end Snapdragon 810 octa-core (2.0 / 1.5 GHz), der sad i Xperia Z5.

Når jeg ser på de rå benchmark-tal er Snapdragon 650 slet ikke så ringe endda. Xperia X scorer 71.853 point i Antutu Benchmark mod 62.202 point på Xperia Z5. 3DMark kom ud med 862 point på Xperia X, mens Xperia Z5 fik 1.062.

Med andre ord. Ydelsen er ikke dårligere på Xperia X, sammenlignet på Xperia Z5 (målt på ren hardware-power) – men naturligvis er den lavere end på Xperia X Performance.

Sony Xperia X test

Sony Xperia X (Foto: Sony Mobile)

I dagligt brug har jeg ikke oplevet det som et problem. Hele brugerfladen kører smidigt og effektivt uden tænkepauser. Heller ikke når det kommer til skift mellem programmer, eller åbning af apps, har telefonen svigtet.

Jeg har også testet Asphalt 8 på telefonen, som er et relativt krævende bilspil. Dette har fungeret uden fejl, og med flydende grafik. Så du behøver ikke være bekymret over, at telefonen “kun” bruger Snapdragon 650.

Fototur med prerelease af Xperia X i Japan

Overskuelig brugerflade med små torne

Sony har fjernet rigtigt mange bloatware-apps fra brugerfladen – i hvert fald i forhold til foregående modeller. Desuden er brugerfladen nu trimmet, så den fremstår mere ren.

Følgende ekstraprogrammer (bloatware) var inkluderet på Xperia Z5: Whats New, Nyheder fra Sociallife, Lifelog, Movie Creator, Skitse, TrackID, Xperia Lounge, AVG Protection, Playstation, Support, AR-effekt, Live Screen Streaming, OfficeSuite, Privilege Plus, SmartConnect og Googles app-pakke.

På Xperia X er dette udbud (heldigvis) skåret kraftigt ned. Sony følger dermed samme oprydningstrend, som vi har set hos både Samsung og LG.

Screenshot fra Sony Xperia X (Foto: MereMobil.dk)

Screenshot fra Sony Xperia X (Foto: MereMobil.dk)

På forsideskærmene og i applisten (App Drawer) kan du trække ned i skærmbilledet (sæt fingeren midt på skærmen), hvorefter en søgefunktion dukker op. Her kan der søges efter programmer på telefonen. Desuden vises forslag fra Google Play til andre apps. Hvis du ikke ønsker Google Play implementeret i søgefunktionen, kan dette deaktiveres.

Desværre er det fra feltet ikke muligt at søge på eksempelvis kontaktpersoner i telefonen.

Muligheden findes også hvis man går helt til venstre inde i app-menuen, der i øvrigt kan sorteres efter ”Mest brugte”, ”Alfabetisk” m.v.

Du vil desuden lægge mærke til nye ikoner for Sonys standardprogrammer som Beskeder, Telefon, Kontakter m. fl. Kalender-applikationen er nu ikke længere Sonys egen, men den der ligger standard i Android 6.0 Marshmallow.

En irriterende detalje for mig er Sonys implementering af tastaturet fra SwiftKey, der tidligere på året blev overtaget af Microsoft. Huawei har også brugt SwiftKey i både Mate 8 og Mate S, uden jeg kan sige det har været et plus. I forhold til Sonys eget tastatur, som jeg synes er blandt de bedre på markedet fra producenterne, er SwiftKey et tilbageskridt.

Heldigvis er det originale Xperia Tastatur fra Sony Mobile tilgængelig for download via Google Play, hvor du også finder Android 6.0’s originale tastatur.

Ligesom på Xperia Z5 overholder Xperia X det oprindelig layout fra Android i topgardinet. Der kan tilpasses med de funktionsgenveje man selv finder relevant. Desuden kan du skifte til en anden brugerprofil (f.eks. til børnene) fra topgardinet.

Tandhjulet i hjørnet er genvej til Indstillinger, og et tryk på batteristatus sender dig til batteri- og strømindstillingerne.

Xperia X, XA og X Performance side om side

Screenshots fra Sony Xperia X

En ting du ikke vidste om Xperia-serien

En skærm af god kvalitet

Sony holder fast i deres brug af IPS LCD skærm som på tidligere modeller. Det er samme skærmteknologi Apple bruger på iPhone. Ulempen ved skærmen er, at sort ofte fremstår grålig. Til gengæld virker skærmen ofte mere farveægte og naturlig. AMOLED-skærmene er kendt for kraftige kontraster, der sker knaldgodt ud, men hvor kvaliteten af eksempelvis fotos er boostet til den urealistiske side.

Den fem tommer store skærm på Xperia X gør det godt, og har kun en lille grad af udvaskning når skærmen betragtes fra siden. Her har Sony kraftigt optimeret på kvaliteten over de seneste par år.

Opløsningen er 1080 x 1920 pixels (Full HD), men du skal ikke være ked af, ikke at have 1440 x 2560 pixels som på Samsung Galaxy S7. Flere pixels bruger mere strøm, og i dagligt brug gør de flere pixels ikke den store forskel.

Jeg synes, uanset det kun er Full HD, at billedet er rigtigt godt.

Vældig fin batteritid

Sony Xperia X (Foto: Sony Mobile)

Sony Xperia X (Foto: Sony Mobile)

Når det kommer til håndtering af strømforbrug har Sony virkelig en god historik, og det gælder ligeledes på Xperia X. Ifølge materialet, som Sony har udleveret, holder telefonen strøm i op til to dage, baseret på laboratorieanalyse, men jeg passer åbenbart ikke ind i den typiske brugerprofil.

Batteriet klarer sig udmærket gennem en hel dag fra morgen til aften, men kapaciteten på 2.620 mAh klarer sig ikke gennem endnu en dag. Desværre.

Efter introduktionen af Android 6 har Sonys telefoner stort set mistet batteristyre-funktionen STAMINA. Der er kun få spor tilbage. Jeg ved ikke om STAMINA kunne have forlænget strømtiden på min Xperia X, men jeg savner eksempelvis muligheden for, at kunne bestemme hvilke apps der må køre og ikke køre, når skærmen er slukket, hvilket var en af de absolut unikke funktioner.

Jeg tænker det handler om, at Android 6.0 i sig selv har flere strømfunktioner. Eksempelvis App Standby og Doze, der kører usynligt i baggrunden. Når Android N på et tidspunkt bliver tilgængelig bliver det med en betydelig opdatering på Doze-mode i systemet. Det kan være derfor, at Sony allerede nu vælger, ikke at bruge energi på STAMINA funktionerne.

Manglen af Sony STAMINA er ikke specielt på Xperia X. Det er generelt for alle Sony telefoner, der er opdateret til Android 6.0.

Imponerede hurtig fingeraftrykslæser

Jeg er meget imponeret over fingeraftrykslæseren. Placeringen i powerknappen på siden er på ingen måde irriterede, og det fungerer mindst lige så naturligt som hvis sensoren sad på front- eller bagside.

I forhold til Sonys tidligere telefoner, så er der optimeret rigtigt meget omkring sensoren og softwaren der styrer den. Der skal så lidt berøring til, at jeg ofte kommer i tvivl om, hvorvidt funktionen overhovedet er aktiveret. Genialt!

Jeg kunne godt ønske mig, at Sony havde gjort oplåsning muligt, blot ved at lægge fingeren på sensoren uden at trykke først, sådan som det kan lade sig gøre på andre telefoner, men det er også det eneste minus i denne sammenhæng.

Skal telefonen låses op med pin-kode er det irriterede ekstratryk, ENTER, fjernet, så man blot kan nøjes med at trykke de fire cifre. Dejligt.

Kamera: Gode billeder – men…

Sony Xperia X (Foto: Sony Mobile)

Kamera Explode på Sony Xperia X (Foto: Sony)

Xperia X benytter samme kamerasensor som Xperia Z5, men Sony har optimeret på hastigheden samt indarbejdet nogle nye features. Sensoren er 23 megapixels, men i autotilstand får du kun billeder på 8 megapixels (16:9 format). Ifølge Sony handler det om, at man i autotilstand her bedst kan udnytte de forskellige funktioner kameraet tilbyder.

Du kan manuelt indstille kameraet til 20 megapixels (16:9) eller 23 megapixels (4:3) såfremt det ønskes.

Nu er pixels jo ikke alt. Så den køber jeg i første omgang.

Kameraet kan lynstartes fra dvaletilstand ved at dobbeltklikke på powerknappen, end funktion vi også har set på Samsungs telefoner. Holdes den dedikerede kameraknap inde et øjeblik, ligeledes fra dvale, lynstarter kameraet og skyder et billede. Idéen er god, men kameraet når ikke at stille fokus på denne tid, hvorfor billedet desværre ikke bliver særligt skarpt. Featuren skal derfor primært bruges, når det er eneste mulighed for overhovedet at nå at tage det billede, du gerne vil, men her har den til gengæld også sin berettigelse.

En af de store nyheder er Predictive Autofocus (Objektsporing i den danske version). Telefonen forsøger at forudsige bevægelsen i motivet, og er i stand til løbende at refokusere også når motivet bevæger sig hen imod, eller væk, fra kameraet. Flytter du telefonen en smule, efter fokuspunktet er udpeget, vil Objektsporing fastholde fokuspunktet.

Idéen er rigtig god. Point for det, men jeg synes ikke det fungerer godt. Motivet må ikke bevæge sig særligt hurtig, hvis sporingen skal fastholdes, og nogle gange bliver systemet ”forvirret” og begynder pludselig at fokusere, og følge noget andet end det valgte. Det er specielt i situationer, hvor kontrasten mellem motivet og baggrunden ikke er stor nok, at sporingen har sine problemer. Resultatet er man deaktiverer funktionen i disse situationer.

Efter et billede er taget snurrer et lille ikon i højre hjørne. Det er her man kan trykke, for at åbne det seneste foto. Selvom det er muligt at tage mange fotos i træk, så forvirrer det, når det ser ud som om telefonen er ved at gemme. Det kan give en opfattelsen af, at kameraet er langsomt, hvilket ikke er tilfældet.

Når alt kritikken er på plads, så er det værd at se på billederne, der heldigvis er gode. I optimale situationer er billedkvaliteten utrolig god. Steder hvor lyset ikke er optimalt formår kameraet også at skabe fine billeder

Hvis billeder i høj kvalitet er vigtig for dig, går du bestemt ikke forkert i byen med Sony Xperia X. Du kan se en række testfotos i galleriet herunder.

Videooptageren kan skyde filmstykker ved Full HD 60 fps, men de bedste muligheder fås ved 30 fps, hvor telefonen leverer en helt fantastisk god billedstabilisering, trods det faktum, at det hele håndteres i softwaren og ikke i optikken (OIS). Lyden er også rigtig god.

Sony Xperia Z5 er i stand til at optage video i 4K-kvalitet, men denne mulighed er ikke at finde i Xperia X-modellen.

Selv hvis der zoomes (digital zoom) formår telefonen at opretholde en enestående stabilisering af billedet. Videooptageren benytter løbende autofokus, hvor du ikke manuelt kan re-fokusere under optagelsen.

Herunder kan du se en test af videooptageren vi har skudt med Xperia X.

Sony benytter fortsat deres egen album-applikation fremfor Google Fotos. Hvis du kan undvære Googles fotointegration, så gør Sony Album det fint, med alle de forventede muligheder for at lave favoritter, redigere billeder m.v. Når du bladrer gennem billederne er videoklippene levende, og spiller en kort sekvens, når der stoppes på dem. Det giver ekstra lyst til at klikke og gense filmen.

Galleri: Fotos taget med Xperia X

Videostabilisator-test på Xperia X

https://www.youtube.com/watch?v=ILryxqlv1CQ

Fin lyd men til den lave side

Tilslut et sæt gode hovedtelefoner, så vil du høre en fin detaljeret lyd som hverken er overpumpet eller det modsatte. Afbalanceret er nok det mest præcise udtryk. Jeg har afprøvet med et af Sonys egne sæt.

Jeg er typen, der godt kan lide et ekstra højt lydtryk i mit headset, og her forventer jeg mere, end telefonen kan levere. Selv på højeste lydstyrke mangler jeg stadig et på niveauer mere, efter min smag.

Med et helt klassisk in-ear headset klarer telefonen til gengæld at levere høj lyd.

Stereohøjtalere, der er frontvendte, spiller fornuftigt, men uden stor dybde. Vender du telefonen ”forkert” bytter du om på venstre og højre kanal. Softwaren vender ikke højtalernes ”placering” hvis du vender telefonen, sådan som det er set på iPad Pro.

Når Xperia X holdes med liggende med Sony-logoet til venstre, er stereohøjtalerne placeret korrekt.

Kort videodemo optaget med Sony Xperia X

https://www.youtube.com/watch?v=7NpBb7sD9qw

Videoen er optaget med Sony Xperia X. Bemærk lyden.

Konklusion: Xperia X er en vinder over tid

Sony Xperia X (Foto: Sony Mobile)

Sony Xperia X (Foto: Sony Mobile)

Da jeg startede testen af Sony Xperia X var det med en forbeholden tilgang. Telefonen minder rigtigt meget om Xperia Z5, og på mange måder taler vi om detaljejusteringer.

Over tid har Xperia X vist sig at blive et rigtigt godt bekendtskab. Trods den krisestemning der ofte hæftes på Sony, har de om nogen evnen til stabilitet i kvaliteten af mobilprodukterne. Jeg har eksempelvis aldrig testet en Sony-telefon, der fejlede vildt, og heller ikke denne gang. Desuden har Sony en flot historik inden for softwareopdateringer. For eksempel udsendte Sony i maj måned den store Android 6.0 Marshmallow opdatering til Xperia Z2, der nu er to år gammel. Det er altså ikke hos Sony man som kunde bliver glemt. Der er trods alt tre topmodeller mellem Z2 og Xperia X.

X’eren leverer godt på batteritiden, tager under de fleste forhold gode billeder og har generelt utrolig høj kvalitet.

Selvom designet af telefonen umiddelbart kan virke anonymt fungerer det, og der er tænkt over detaljerne. Set ud fra et designperspektiv vil jeg dog lige fremhæve designet på Xperia XA der har fået en tand mere til den moderne side.

Sony Xperia XA – læs om den her

Det største kritikpunkt i brugerfladen er tastaturet fra SwiftKey, som jeg bestemt ikke bryder mig om. Til gengæld er jeg vild med den indbyggede søgemulighed, ved at trække ned på forsiderne.

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk anbefaler Sony Xperia X

Jeg har brugt Xperia X i Lime Gold her i testperioden. Jo farven er speciel, men lidt for speciel til min smag. Jeg vil klart foretrække Rose Gold, som er virkelig fed. Derudover fås telefonen også i sort og hvid.

Den vejledende er pris er 4.500 kroner uden abonnement ved lanceringen, men dagsprisen på Xperia X er sidenhen faldet en del. For dette beløb får du 32 GB intern hukommelse, som du kan udvide med et MicroSD-kort efter behov.

Sony Xperia X slår ikke benene væk under mig. Det er Android telefonen du køber, hvis du vil være sikret en langvarig support, og opdateringer, samt høj stabilitet.

Jeg giver 5 ud af 6 stjerner og udmærkelsen ”MereMobil.dk anbefaler”.

Fordele / ulemper

Fordele
– Godt opbygget og simpel brugerflade
– Flotte fotos
– God lyd, også ved samtaler, samt høj stabiliet

Ulemper
– Dårligt beskedtastatur
– De nye kamerafeatures fungerer ikke ordentligt
– Anonymt produktdesign

Mere til historien

Baggrundene på Xperia X serien er designet af Jack Vanzet, en kunstner med base i Melbourne, Australien. På Jack Vanzets Instagram kan du se flere af hans designs.

Sony Xperia X
iPad Pro 2024 er fortryllende lækker

TEST: Du ønsker dig iPad Pro i 2024-modellen, men det er nok ikke den, at du køber. Læs her min 13-tommer iPad Pro test.

(mere…)
Motorola Edge 50 Ultra test | Gør næsten alt rigtigt

TEST: Denne telefon rammer alt det, som du vil elske. Læs detaljerne i min Motorola Edge 50 Ultra test.

(mere…)
Slut med Netflix på udvalgte Sony-skærme

Understøttelse af Netflix forsvinder fra en række Sony-skærme.

(mere…)
Roborock S8 MaxV Ultra er vasker og støvsuger vanvittigt overbevisende

TEST: Robotstøvsuger- og gulvvaskerobotten S8 MaxV fra Roborock er en af de mest overbevisende rengøringsrobotter, som jeg har testet.

(mere…)
Skal du købe Pixel 8a? …måske!

VIDEO: Se med her hvis du vil vide, om Google Pixel 8a er værd at købe.

(mere…)
Husqvarna 410XE NERA test | trådfri robotplæneklipper med kantklipning

TEST: Dobbelte knivsæt og ingen kantråd. Men fungerer kantklipningen og hvordan er satellit- og appstyringen på Husqvarna 410XE Nera.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
35 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram