TDC Play fylder 8 år – den første musiktjeneste i Danmark

TDC Play, der åbnede før danskerne kendte til Spotify, har rundet 8 år. Med TDC Play blev konkurrenterne taget på sengen.

TDC Play (Foto: TDC)

TDC Play indeholder nu ikke kun musik (Foto: TDC)

– ”Når vores kunder vågner har vi ændret deres liv. Nu kan de på PLAY downloade alle de sange de vil som en del af deres abonnement hos TDC eller YouSee,” lød det i en pressemeddelelse den 31. marts 2008.

Det var lykkedes TDC, at indgå en aftale med EMI, Sony BMG og Warner Music samt en række mindre musikselskaber, om rettigheder til distribution og download af musik, der ville være på brugerens telefon eller computer indtil abonnementet hos TDC eller YouSee udløb.

TDC Play banede vejen for de indholdstjenester vi har i dag. Nu kan vi både få musik, film, bøger og magasiner digitalt leveret.

Lanceringen af TDC Play gik over alt forventning, og på åbningsdagen, den 1. april 2008, brød serverne ned på grund af overbelastning fra de musikinteresserede TDC-kunder. Godt en måned efter lanceringen blev DRM-krypteringen i musikfilerne brudt, så man kunne beholde sin TDC-hentede musik på evigt, vel at mærke ulovligt.

TDC Play var den eneste musiktjeneste

TDC fik godt tre et halvt år alene på musikmarkedet i Danmark. Spotify satte stikket i (her i landet) den 12. oktober 2011, men på globalt plan kom TDC Play faktisk før Spotify, der åbnede for de første inviterede kunder den 7. oktober 2008.

Play-tjenesten blev i maj 2008 betegnet som en gigantisk succes. TDC oplyste dengang, at 1,4 millioner sange er hentet af brugerne, der også havde lagt 440.000 albums ind på deres telefoner eller computere.

TDC oplyser her på otteårsdagen, at en gennemsnitlig bruger af TDC Play, der nu hedder YouSee Musik, hører 257 numre om måneden.

Der har gennem tiden været skrevet meget lidt om forretningen bag TDC Play, men i juli 2008 kom det frem, at TDC skulle betale mellem 40-50 millioner kroner for de første to år, til musikindustrien, for at kunne tilbyde gratis download. TDC skulle desuden også, efter de første to år, betale for kunderne forbrug, kombineret med minimumsbetaling hver måned, for alle kunder med abonnement og adgang til TDC Play.

I juli 2015 lukkede TDC for download af musik på TDC Play, og gik over til, at være en ren streamningtjeneste.

Danskerne elsker streaming af musik

TDC Play vækkede konkurrence

Først to år efter lanceringen af TDC Play vågnede en af TDC’s konkurrenter. Den 15. april 2010 tilbød Telenor musiktjenesten WiMP (nu TIDAL) til kunderne. Prisen var 99 kroner per måned, som skulle betales ud over abonnementet.

Telia var den 22. maj 2012, yderligere to år senere, klar med deres musiktilbud. Telia lagde Spotify Premium ind i de dyreste abonnementer som en gratis tjeneste. Andre kunder kunne købe afgang for 79 kroner om måneden, hvilket var en rabat på 20 kroner, i forhold til prisen direkte hos Spotify. I dag er Telia Sonera medejer af Spotify.

Teleselskabet 3 åbnede den 5. november 2013 for adgang til musiktjenesten Deezer. I dag har vi adgang til mange flere tjenester. F.eks. Apple Music, Google Play Music og Groove Music samt YouTube.

LYT: Podcast om hvordan iTunes ændrede musikken

Mere til historien

I 2008 arbejdede Nokia, der dengang stod bag hver femte solgte mobil i verden, på en musiktjeneste. Tjenesten gav adgang til download af musik i ét år, hvis man havde købt et Nokia-produkt. Nokias musiktjeneste kom dog aldrig til Danmark.

Apple går efter rettigheder til VM i klubfodbold

Streamingtjenesterne går efterhånden mere og mere efter sportsrettigheder, da der er "kunder i sport". Det gælder også Apple.

(mere…)
Netflix vækster i første kvartal 2024

KORT NYT: Netflix har haft en god start på 2024, hvor første kvartal viste større vækst i abonnenter end forventningerne havde været.

(mere…)
Max: Her er priserne i Danmark

I næste måned sættes stikket i til Max. Her er priserne på abonnementerne. Læs mere om dem her.

(mere…)
Sportfan? Du kommer til at betale

Fra den kommende sportssæson er det nye tider på streamingtjenesterne. Regningen ender hos dig som sportsfan.

(mere…)
Disney+ overtager fodboldrettigheder

Disney+ Danmark har sikret sig rettighederne til en række europæiske topkampe.

(mere…)
Danskernes streaming når nye højder

TV 2 Play og DRTV driver udviklingen i danskernes streaming-lyst med blandt andet sport og dækning af tronskifte.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram