Podcast #02: iTunes forandrede musikken for altid

Med iTunes begyndte en musikrevolution. Kom med på rejsen fra vinyl over iTunes til Spotify. Mød musikeksperten Dan Rachlin, Morten Hjort fra Cph Records og Lau Højen, forsanger i Carpark North.

Musikbranchen kan sætte en række knappenåle i den store historiebog. Vinylpladen i 1950’erne og CD-pladen i 90’erne, er et par eksempler. Men ingen forandring har haft større betydning for forbrugernes adgang til musik, end Apples iTunes Store, der åbnede den 28. april 2003.

Steve Jobs rystede musikindustrien, da han erklærede, at musik skulle sælges i singleform for én dollar per styk. Men det lykkedes og de 200.000 musiknumre i 2003, er i dag blevet til 26 millioner tracks, der kan købes og hentes af brugere i 119 lande.

Siden da er ”køb-og-download” blevet udfordret af streamingbølgen, der anføres af Spotify med konkurrence fra et hav af tilsvarende tjenester såsom TDC Play, WiMP og senest Napster, der netop er åbnet i Danmark.

Panik i pladebranchen

Digitaliseringen af musikken rystede pladebranchen, der måtte se deres vare, musikken, blive piratkopieret og delt på uautoriseret vis. I stedet for at spille med, gik de i panik, og forsøgte at bekæmpe udviklingen. Det svarede til, at lappe en aggressiv dæmning med plaster.

– ”De tog det tydeligvis ikke alvorligt nok. Pladebranchen snork sov og nogle var så kyniske, at de ville gå planken ud, og have alt det fysiske salg de kunne få, før de sadlede om. Det har betydet, at en hel generation af unge mennesker, synes musik skal være gratis, ” siger musikeksperten Dan Rachlin i teknologimagasinet Meremobil.

Dan Rachlin mener, at adgangen til millioner af sange, åbner for en ny problemstilling; at der ikke længere er en ekspedient, der kan anbefale nye sange. Musiktjenesterne har ifølge eksperten behov for et menneske af kød og blod, der kan fungere som guide.

– ”Den autogenerede anbefaling er ret kønsløs. De fleste kan regne ud, at hvis du hører Rasmus Seebach kan vi også anbefale dig Burhan G. Det er der ikke stor kunst i,” lyder det fra Dan Rachlin, der stadig har en særdeles aktiv DJ-karriere.

– Hørte du: Episode #1 om 4G og fremtidens mobilnet

Det fysiske salg skal forsvinde

Hos pladeselskaberne er der de seneste 10 år sket store udskiftninger blandt almindelige ansatte, såvel som på chefniveauerne.

– ”Man har alt alt for sent ansat folk med kendskab til den digitale side af musikken. Selskaberne skulle have været hurtigere ude med at finde ud af, hvad der fungerer og ikke fungerer, i en digital virkelighed,” siger Morten Hjort, digital mediamanager i Copenhagen Records, der har kunstnere som f.eks. Alphabeat, Carpark North og Nik & Jay i deres stald.

Morten Hjort ønsker, at det fysiske salg forsvinder helt, med modvægt af, at det digitale stiger.

Han mener den lette adgang til musikken gavner branchen, kunstnerne og musikelskerne.

Musik alle steder

Mange kunstnere drømmer om, at få deres musik placeret i reklamer, biograffilm og computerspil, der er alternative adgange til at få gjort opmærksom på ny musik.

Carpark North er et band, der har opnået alle tre dele. Senest ved at levere musik til det populære fodboldspil FIFA 08 fra EA Games. Lyt sangen her… I teknologimagasinet Meremobil fortæller forsangeren Lau Højen, at der ikke var de store penge i det, men vigtigheden var, at være med og blive udbredt til nye målgrupper.

Lau Højen er på ingen måde nervøs for den digitale udvikling, men siger også, at kunsterne skal forstå at tjene penge på andet end salg, såsom f.eks. koncerter.

Lyt: Podcast om digital musik

Lyt til episode #2 af teknologimagasinet Meremobil, der i anledning af iTunes 10 års fødselsdag, sætter fokus på digitalt musik og udviklingen, fra vinyl over digitale køb, til streaming.

Podcasten fra MereMobil.dk kan lyttes på alle platforme; Android, iOS, Windows Phone, Mac, Windows osv. Afspiller og downloadlink finder du i toppen af denne artikel. Du kan også hente Meremobil i iTunes Podcast.

– Sådan lytter du til teknologimagasinet MereMobil

Gæsterne i programmet er DJ og musikekspert Dan Rachlin, Morten Hjort der er digital mediamanager i Copenhagen Records samt forsanger i succes rockbandet Carpark North, Lau Højen.

Spotify lancerer musikvideoer i 11 lande

Spotify er klar med musikvideoer i appen i udvalgte lande. I starten er de tilgængelige i 10 lande – flere følger.

(mere…)
Universal Music vil fjerne sange fra TikTok

Musik er vigtig for videoerne på TikTok, men det kan snart blive uden artister fra pladeselskabet Universal.

(mere…)
Dette er det mest streamede på Spotify i 2023

Spotify er klar med årets lister over de mest streamede sange, albums og podcasts i 2023. Se listerne her.

(mere…)
Hemmelig aftale mellem Google og Spotify er afsløret

Retsagen mellen Epic Games og Google har afsløret, at Google har indgået en indtil nu hemmelig aftale med Spotify.

(mere…)
Spotify klar med lydbøger i udvalgte lande

Spotify har netop fortalt, at abonnenter nu også kan lytte til lydbøger. Mere end 150.000 bogtitler er på vej. Hvor er Danmark?

(mere…)
Nu skal der tjenes penge på AI-musik

Google er med ved forhandlingsbordet i kapløbet om, at få kontrol over deepfake-baseret musik på basis af etablerede kunstnere.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram