Podcast #02: iTunes forandrede musikken for altid

Med iTunes begyndte en musikrevolution. Kom med på rejsen fra vinyl over iTunes til Spotify. Mød musikeksperten Dan Rachlin, Morten Hjort fra Cph Records og Lau Højen, forsanger i Carpark North.

Musikbranchen kan sætte en række knappenåle i den store historiebog. Vinylpladen i 1950’erne og CD-pladen i 90’erne, er et par eksempler. Men ingen forandring har haft større betydning for forbrugernes adgang til musik, end Apples iTunes Store, der åbnede den 28. april 2003.

Steve Jobs rystede musikindustrien, da han erklærede, at musik skulle sælges i singleform for én dollar per styk. Men det lykkedes og de 200.000 musiknumre i 2003, er i dag blevet til 26 millioner tracks, der kan købes og hentes af brugere i 119 lande.

Siden da er ”køb-og-download” blevet udfordret af streamingbølgen, der anføres af Spotify med konkurrence fra et hav af tilsvarende tjenester såsom TDC Play, WiMP og senest Napster, der netop er åbnet i Danmark.

Panik i pladebranchen

Digitaliseringen af musikken rystede pladebranchen, der måtte se deres vare, musikken, blive piratkopieret og delt på uautoriseret vis. I stedet for at spille med, gik de i panik, og forsøgte at bekæmpe udviklingen. Det svarede til, at lappe en aggressiv dæmning med plaster.

- ”De tog det tydeligvis ikke alvorligt nok. Pladebranchen snork sov og nogle var så kyniske, at de ville gå planken ud, og have alt det fysiske salg de kunne få, før de sadlede om. Det har betydet, at en hel generation af unge mennesker, synes musik skal være gratis, ” siger musikeksperten Dan Rachlin i teknologimagasinet Meremobil.

Dan Rachlin mener, at adgangen til millioner af sange, åbner for en ny problemstilling; at der ikke længere er en ekspedient, der kan anbefale nye sange. Musiktjenesterne har ifølge eksperten behov for et menneske af kød og blod, der kan fungere som guide.

- ”Den autogenerede anbefaling er ret kønsløs. De fleste kan regne ud, at hvis du hører Rasmus Seebach kan vi også anbefale dig Burhan G. Det er der ikke stor kunst i,” lyder det fra Dan Rachlin, der stadig har en særdeles aktiv DJ-karriere.

- Hørte du: Episode #1 om 4G og fremtidens mobilnet

Det fysiske salg skal forsvinde

Hos pladeselskaberne er der de seneste 10 år sket store udskiftninger blandt almindelige ansatte, såvel som på chefniveauerne.

- ”Man har alt alt for sent ansat folk med kendskab til den digitale side af musikken. Selskaberne skulle have været hurtigere ude med at finde ud af, hvad der fungerer og ikke fungerer, i en digital virkelighed,” siger Morten Hjort, digital mediamanager i Copenhagen Records, der har kunstnere som f.eks. Alphabeat, Carpark North og Nik & Jay i deres stald.

Morten Hjort ønsker, at det fysiske salg forsvinder helt, med modvægt af, at det digitale stiger.

Han mener den lette adgang til musikken gavner branchen, kunstnerne og musikelskerne.

Musik alle steder

Mange kunstnere drømmer om, at få deres musik placeret i reklamer, biograffilm og computerspil, der er alternative adgange til at få gjort opmærksom på ny musik.

Carpark North er et band, der har opnået alle tre dele. Senest ved at levere musik til det populære fodboldspil FIFA 08 fra EA Games. Lyt sangen her... I teknologimagasinet Meremobil fortæller forsangeren Lau Højen, at der ikke var de store penge i det, men vigtigheden var, at være med og blive udbredt til nye målgrupper.

Lau Højen er på ingen måde nervøs for den digitale udvikling, men siger også, at kunsterne skal forstå at tjene penge på andet end salg, såsom f.eks. koncerter.

Lyt: Podcast om digital musik

Lyt til episode #2 af teknologimagasinet Meremobil, der i anledning af iTunes 10 års fødselsdag, sætter fokus på digitalt musik og udviklingen, fra vinyl over digitale køb, til streaming.

Podcasten fra MereMobil.dk kan lyttes på alle platforme; Android, iOS, Windows Phone, Mac, Windows osv. Afspiller og downloadlink finder du i toppen af denne artikel. Du kan også hente Meremobil i iTunes Podcast.

Sådan lytter du til teknologimagasinet MereMobil

Gæsterne i programmet er DJ og musikekspert Dan Rachlin, Morten Hjort der er digital mediamanager i Copenhagen Records samt forsanger i succes rockbandet Carpark North, Lau Højen.

Spotify klar med lydbøger

Spotify har lanceret en sektion med lydbøger, som i første omgang er henvendt til amerikanerne.

(mere…)
Sådan lyder Sonys 10-spors mobilstudie

VIDEO: Music Pro er et mikro-lydstudie i Sony Xperia 1 IV. Vi har testet mulighederne med Music Pro.

(mere…)
Den ikoniske iPod takker af - en historisk æra er slut

Apple oplyser, at det er slut med den ikoniske iPod. Nu "aflives" iPod Touch, som den sidste iPod model.

(mere…)
Spotify træder ind i metaverset med Spotify Island

Spotify er klar til metaverse. Dette er er den første musikstreamingtjeneste, som tilslutter sig Roblox.

(mere…)
Spotify runder 180 millioner betalende brugere

Selvom 1,5 millioner russiske brugere er suspenderet fra Spotify, så er tjenesten vækstet alligevel. Der er nu over 180 millioner betalende brugere af Spotify.

(mere…)
Sony genopliver Walkman til vanvidspris

To nye Sony-musikafspillere har set dagens lys. De bærer det nostalgiske Walkman-navn, men henvender sig LANGT fra til alle.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram