Telenor: Nu fungerer iPhone til 4G-samtaler

Telenor er nu klar med VoLTE på de nyeste iPhone-modeller. Dermed kan der føres samtaler på 4G-nettet. Læs her hvordan.

I november åbnede Telenor, som det første teleselskab i Danmark, for Voice over LTE (VoLTE).

Indtil sidste år gik alle taleopkald via enten 2G eller 3G netværket, og tidligere skiftede 4G mobiltelefonerne tilbage på de ældre 3G eller 2G mobilnetværk, når den skulle bruges til samtaler. Ved hjælp af VoLTE er det nu muligt at gennemføre samtaler over 4G nettet - og som noget nyt også på Apples rasende populære iPhone 6 / 6 Plus og iPhone 6S / 6S Plus modeller.

Nu kan de første bruge 4G-nettet til samtaler

I første omgang var det kun Samsung Galaxy S6 og S6 Edge telefonerne, som kunne udnytte VoLTE på Telenors netværk, men nu er der også efter lidt begyndervanskeligheder åbnet op for VoLTE på de nyeste iPhone-modeller. Dermed kan en stor del af Telenors kunder få glæde af den forbedrede lydkvalitet og hurtigere call-setup hastighed.

Apple iPhone 6S og iPhone 6S Plus (Foto: Apple)

Apple iPhone 6S og iPhone 6S Plus (Foto: Apple)

- ”4G har i flere år været garant for høje hastigheder på mobilt internet, men vi er slet ikke færdige med at udvikle og udnytte 4G-teknologien endnu. Med VoLTE får 4G-nettet en helt ny funktion som infrastruktur til mobilsamtaler. Vi er også i gang med flere forskellige tiltag for at udvide datahastighederne på 4G, og innovationen vil fortsætte de kommende år, hvor mere og mere mobiltrafik flytter over på 4G,” udtaler Telenors netværksdirektør Peter Nødbak i en pressemeddelelse fra teleselskabet.

Flere modeller tilføjes løbende

Selvom der er mange smartphones på det danske marked, som rent teknisk kan køre med VoLTE, så skal der ovenpå standardsoftwaren lægges en række operatørspecifikke konfigurationer. Hver teleselskab (operatør) har sine egne konfigurationer såsom IP-adresser på servere, og hver enkelt mobilproducent skal derfor lave en opdatering for at understøtte VoLTE på Telenors netværk. Det er lidt ligesom med MMS som også kræver specielle konfigurationer for at fungere.

Ifølge Telenor bliver det på sigt måske muligt for telefonerne automatisk, at hente disse oplysninger fra netværket, men dette er ikke muligt på det nuværende udviklingstrin af VoLTE standarden.

Fordelene ved at afvikle samtaler i 4G mobilnettet er, at opkaldene går igennem hurtigere - den såkaldte call-setup tid. på 4G nettet går der typisk kun omkring et sekund fra man trykker ”ring op” til modtagerens telefon ringer, såfremt begge telefoner er på 4G nettet. Uden VoLTE kan det tage over 10 sekunder at etablere et opkald, når smartphonen skal bruge tid på at skifte fra 4G til 3G- eller 2G-nettet.

Flere steder i landet er 4G dækningen på højde eller bedre end 3G og 2G dækningen, og VoLTE giver altså en bedre oplevet dækning. Derudover er HD-lyd standard på VoLTE, hvilket giver bedre stemmegengivelse og reduktion af baggrundsstøj.

VoLTE er også vigtig, da den sammen med VoWiFi (også kendt som Wi-Fi calling) gør fremtiden mobildækning endnu mere finmasket - specielt indendørs. Læs mere i vores baggrundsartikel om VoWifi. Telenor forventer at åbne for VoWifi inden for få måneder.

Sådan aktives VoLTE

Hvis man har en iPhone 6/6 Plus, 6S eller 6S Plus kan man bruge VoLTE på Telenors mobilnetværk, når følgende forudsætninger er opfyldt:

1. Du skal have modtaget en besked fra Apple om, at du kan opdatere styresystemet til iOS 9.2, og du skal have accepteret denne opdatering.

2. Dernæst skal du have modtaget en besked fra Apple om, at du kan opdatere telefonens operatørindstillinger. Denne opdatering skal du også have accepteret.

3. Når disse to ting er på plads, er telefonen teknisk klar til 4G-samtaler, men de fleste vil desuden skulle slå 4G-samtaler til i telefonens indstillinger: Vælg Indstillinger -> Mobil -> Slå 4G til for både "Stemme og data".

Derudover er det selvfølgelig et krav, at man benytter et privat- eller erhvervsabonnement fra Telenor. Andre selskaber, der benytter Telenors mobilnetværk - herunder CBB/Bibob,  kan ikke benytte VoLTE på nuværende tidspunkt.

Mere til historien

VoLTE er et vigtigt skridt imod nedlæggelsen af 2G og 3G netværkene, som teknisk set ikke når 4G LTE til sokkeholderne.

iOS 16.2 bringer disse nye features med sig

KORT NYT: Apple ventes at sende en større opdatering ud inden jul med flere nye features.

(mere…)
Apple frigiver iOS 16.1.2 opdatering

Apple har frigivet en opdatering, som blandt andet forbedrer pålideligheden af funktionen Crash Detection.

(mere…)
Sådan sletter du automatisk apps der ikke bruges på din iPhone

TIP: Der kan frigøres hukommelse på din iPhone eller iPad ved automatisk at slette ubrugte apps. Se her hvordan du gør.

(mere…)
Verdens største iPhone-fabrik ramt af corona-protester

Politi og myndigheder iført beskyttelsesdragter forsøger, at standse flygtende ansatte på Foxconns enorme iPhone-fabrik i Zhengzhou.

(mere…)
SwiftKey er atter tilgængeligt til iPhone

Microsoft valgte at droppe SwiftKey-tastaturet til iOS i starten af oktober og fjernede det fra App Store. Nu er SwiftKey tilbage.

(mere…)
5G har rundet skarpt hjørne hos 3 i Danmark

Data via en 5G-dataforbindelse er nu mere almindeligt end data via 3G, viser tal fra 3’s netværk.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram