Nu kan de første bruge 4G-nettet til samtaler

11

Samtaler via 4G-nettet, VoLTE, er nu en realitet hos Telenor. Telia og 3 forventer at være klar i 2016.

Telenor logo
Telenor er først klar med VoLTE (Foto: MereMobil.dk)

Hidtil har 4G-nettet kun været anvendt til datakommunikation, men nu begynder samtalerne så småt at flytte ind på 4G via teknologien VoLTE, og Telenor er med helt fremme.

Som det første teleselskab i Danmark har Telenor nu åbnet for VoLTE.

Der er en række fordele i VoLTE, ud over at aflaste de andre teknologier på netværket. Typisk vil der kun gå ét sekund inden modtagerens telefon ringer, når man har trykket ”ring op”. Normalt tager det op mod 10 sekunder, at etablere en forbindelse.

VoLTE kan også muliggøre samtaler uden der er 2G- eller 3G dækning. Så befinder du dig i et område hvor dækningen udelukkende kommer fra 4G-master, vil samtalen alligevel kunne gennemføres. Desuden er lyden markant bedre, end hvad man normalt er vant til fra mobilnettet.

Ifølge Telenor er det indtil videre kun Samsung Galaxy S6 og S6 Edge telefonerne som kan udnytte VoLTE. Flere smartphones får muligheden i takt med, at telefonproducenterne er klar med softwareopdateringer. iPhone understøtter teknisk set også VoLTE, men her skal der en softwareopdatering til, før det fungerer.

– “Vi benytter VoLTE-standarden, men ovenpå standardsoftwaren skal der lægges en række operatørspecifikke konfigurationer, da hver operatør har sine egne settings (IP-adresser på servere mv.). På sigt bliver det måske muligt for telefonerne, at hente disse oplysninger fra netværket, men for det udviklingstrin VoLTE er på nu, skal disse settings oplyses af operatøren og implementeres i telefonen,” forklarer Tom Lehn-Christiansen, pressechef i Telenor.

Lige nu testes IMS – den næste mobilrevolution

Det fulde udbytte af VoLTE får man når begge parter i samtalen er på 4G-dækning. Hvis den ene part ikke er på 4G vil samtalen dog stadig blive etableret hurtigere.

Også VoLTE hos konkurrenterne

Telenor er ikke ene om VoLTE i netværket. De er blot kommet først ud af starthullerne.

Telia meddeler, at vi skal ind i 2016 inden de er klar, mens 3 starter tests i januar 2016.

TDC håber, at være klar i første kvartal af 2016. Allerede nu har TDC fuld funktionel handover mellem 2G, 3G og VoLTE.

Det næste interessante skridt omkring mobilnetværkene er WiFi calling, eller Voice over WiFi som det også kaldes. Her forventer Telenor at være klar inden for nogle måneder. Også 3 kigger i retningen af Voice over WiFi.

Med Voice over WiFI kan der føres samtaler via Wi-Fi netværket i hjemmet eller på jobbet, så mobildækningen indendørs forbedres, da man ikke er afhængig af, at mobilsignalerne skal trænge ind i bygningen.

Baggrund: Derfor er Voice over Wi-Fi en gamechanger

Mere til historien

Tilbage i december 2014 var der stor optimisme om VoLTE i Danmark. Her var forventningen en lancering hos alle selskaber i 2015, hvilket altså ikke skete.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer