Kreative skattefifs skaffede Apple til Danmark

3

Myndighederne har været kreative omkring regler og beskatning for at lokke Apple til Danmark. Det afslører Børsen.

Apple Viborg Danmark
Her skal Apples nye danske datacenter ligge (Foto: Apple)

Det var en succeshistorie uden sidestykke da Viborg kommune og Apple kunne annoncere et nyt datacenter til 6,3 milliarder kroner i den jyske muld, men et af verdens mest magtfulde IT-selskaber slår sig ikke bare ned i Danmark, uden at tænke på økonomien. Heller ikke selvom de genererer et overskud på op én milliard danske kroner om dagen.

Dagbladet Børsen har fået aktindsigt hos en række ministerier. Avisen afslører, at arbejdet har stået på gennem fire år, og at myndighederne har været særdeles venlige overfor Apple.

Et datacenter bruger store mængder energi på strøm til maskiner, og ikke mindst kølig, og her ville Apple ramme ind i den dyre beskatning, hvis det ikke var for hjælpen fra de forskellige instanser.

Skat blev bedt om, at konstruere en særlig løsning for Apple, der kunne sikre en lav beskatning. Hvis centeret blev opført som et helt almindeligt datacenter, der bruger energi på køling, blev beskatningen dyrere, end hvis man sendte opvarmet vand videre til fjernvarmesystemet, hvilket endte med at være løsningen.

De kreative skattefifs har Børsen forelagt Sten Kristensen, som er momschef i revisionsselskabet BDO. Han er overrasket over hvor lagt Staten har strakt sig.

– ”Der er åbenbart en politisk interesse, som gør, at embedsværket måske er villigt til at bøje reglerne en ekstra gang for at tiltrække en af verdens største dataproducenter,” lyder det fra momschefen.

Efter Børsens afsløringer er Enhedslisten kommer op af stolen. Partiet vil have undersøgt, om myndighederne har været for ivrige efter at lokke Apple til Danmark, og om der i den sammenhæng er tilbudt ulovlige særaftaler.

Apple åbner kæmpe datacenter ved Viborg

Mere til historien

Der har tidligere været kritiske røster om Apples indtog i Danmark. Særaftaler med Skat og tvivl om, hvorvidt Apple overhovedet vil betale skat i her i landet, har været vendt i medierne.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer