Samsung Galaxy A5 test – god til prisen

TEST: Galaxy A5 er god til prisen, og en af de mere interessante smartphones i mellempris-klassen.

Samsung Galaxy A5

Samsung Galaxy A5

Hvis du ikke vil betale 5, 6 eller 7.000 kroner for en ny smartphone, så er der heldigvis andre muligheder, oven i købet i en god kvalitet. Jeg har over en periode testet Samsung Galaxy A5, hvor du får rigtigt meget mobil for pengene.

Galaxy A5 koster lige nu omkring 2.500 kroner uden abonnement, de billigste steder. Der er ikke tale om en mobil med smartphone-egenskaber, men en rigtig smartphone. Det viser min Samsung Galaxy A5 test.

Med Samsung Galaxy S6 og S6 Edge lige rundt om hjørnet, som lægger en helt ny linje for produktkvaliteten hos Samsung, skal jeg passe på ikke at blive overbegejstret for A5’eren. Forstået på den måde, at vi længere ude af tidslinjen nok vil se endnu bedre mellemklasse-produkter fra Samsung, når de telefoner der er baseret på den nye S6-platform, ser dagens lys i andre priskategorier.

Farvel til plastik

Samsungs hang til brug af plastik i telefondesigns er langt på hylden med Galaxy A5, der har et såkaldt ”Full metal unibody design”. Hele telefonen er i aluminium med undtagelse af glasfronten, der som Galaxy Note 4 og de nye S6’ere er beskyttet af Gorilla Glass 4.

Bagsiden har en coating, der ved første øjekast får en til at tro der er tale om en plastikplade, som på Galaxy Alpha, men det er ikke tilfældet. Overfor MereMobil.dk bekræfter Samsung Danmark, at A5 faktisk er designet fuldt ud i metal.

A5 måler 139,3 x 69,7 x 6,7 millimeter og vejer 123 gram. Tykkelsen er den samme som på Galaxy Alpha, men den forøgede skærmstørrelse på 0,3 tommer, og et lidt større batteri, har flyttet vægten op på 123 gram, mod 115 gram på Alpha. I praksis er det ikke noget man mærker.

Galaxy A5 er en af Samsungs hidtil tyndeste telefoner, hvis der ses bort fra kameralinsen på bagsiden, der rager lidt ud. Når mobilen placeres på et plant underlag, ligger den og rokker en lille bitte smule.

Designet kan beskrives som stilfuldt, og volumentasterne på venstre side samt power ud over tommelfingeren til højre, fremstår flot integreret i produktdesignet. Jeg er ikke så begejstret for headsetstikket i bunden, som jeg synes hører hjemme på toppen, men det lærer man at leve med.

Hjemknappen på fronten er til tider lidt klikkende, som presser kvalitetsfølelsen nedad, men knappen virker, og er uden fingeraftrykslæser, som hidtil på Samsungs telefoner har virket utroligt dårligt, og derfor har funktionen ikke været savnet.

Et af de mere underlige designvalg er højtaleren, som sidder på bagsiden til højre for kameralinsen. Denne placering har jeg ikke set før. Lyden fra højtaleren er ikke synderligt god, men det er den til gengæld, når mobilen bruges til samtaler på almindelig vis. Her er lyden god både hos afsender og modtager. Det gælder også når der anvendes et headset.

Når der spilles musik i headset eller hovedtelefoner er lydkvaliteten godkendt, men jeg oplever den helt generelt som en smule fortættet og indelukket. Lytbart hvis ikke man er musikentusiast.

- Web-TV: Se testen af Samsung Galaxy Alpha

Besparelser på skærmen

Når produktprisen ikke må være for høj, skal der findes besparelser, og i A5’s tilfældet er de blandt andet fundet på skærmstørrelsen. Du får en Super AMOLED-skærmtype med en rigtig god billedkvalitet, men opløsningen er kun HD og ikke Full HD. Der er 1280 x 720 pixels frem for 1920 x 1080 pixels på skærmen.

Farverne er ikke overdrevne, og i farvetesten fremstår sort og HELT sort. I et mørkt rum ligner det skærmen er slukket, hvis den skal vise fuld sort farve. Kontrastforholdet mellem sort og hvid, hvor der ikke ses overlapning, er fuldt ud godkendt.

Så selvom skærmen ikke lever op til hvad vi finder på topmodellerne, er den oplevede kvalitet stadig virkelig god. Skærmstørrelsen er på 5,0 tommer, men Galaxy A5 er alligevel ikke voldsomt stor, hvilket skal tillægges den tynde designprofil.

I praksis er det reducerede antal pixels, ikke noget der reelt opleves som et problem.

Galaxy A5 har ikke nogle lysdioder, så du kan ikke se, om der ligger en SMS eller ubesvaret opkald, før skærmen tænkes. Heller ikke en diode der indikerer opladning eller lavt batteriniveau er der blevet plads til.

Fotos af Samsung Galaxy A5

Begrænset performance

Telefonen kommer kun med en 1,2 GHz quad-core processor (Qualcomm Snapdragon 410) og 2 GB RAM. Det giver et resultat på omkring 21.000 point i benchmarkprogrammet Antutu. Til sammenligning scorer Galaxy Note 4 lige under 46.000 point, cirka samme niveau som Sony Xperia Z3 Compact.

Målt i rå motorkraft er Galaxy A5 langt bagud. Særligt ydelsen på 3D-grafik er udfordret, men det vil kun udgøre et problem, hvis du forventer hard-core gamer-ydelse fra telefonen. Det skal siges jeg sagtens har kunne spille Real Racing 3 på mobilen, uden grafikken har stået stille.

I dagligdags anvendelse har jeg ikke oplevet de store performance-problemer, da Galaxy A5 er god til, at udnytte de kræfter den har, hvilket ikke altid kan siges om de langt dyrere topmodeller.

Før A5 testede jeg Galaxy Note Edge, og her vinder A5’eren, helt overraskende. Den opleves hurtigere til skift mellem programmer og start af applikationer. I generel betjening, vil jeg foretrække Galaxy A5. Det lyder underligt, at en telefon der er så meget billigere, skulle gøre det bedre, men det er ikke desto mindre tilfældet.

Android the Samsung-way

Samsung Galaxy A5 er født med Android 4.4.4 KitKat, og er endnu ikke i Samsungs planer for opdateringer til Android 5.0 Lollipop.

Den helt originale Android-brugerfalde er gjort til Samsungs egen med TouchWiz-overbygningen, som desværre ikke altid er den bedste brugeroplevelse. I versionen på A5 der er stadigt mange ubrugelige ekstraprogrammer, og Samsung kører fortsat med deres egen kontakt, kalender og SMS-applikation, fuldkommen som på deres øvrige produkter.

Applikationerne til grundbetjeningen af telefonen fungerer som sådan fint nok, men i SMS-applikationen optræder fortsat en irriterede fejl, som har eksisteret gennem mange Samsung-produkter. Når en SMS fylder mere end tre beskeder, konverteres den næsten usynligt til MMS.  Uheldigvis kommer disse beskeder ikke altid frem hos modtageren, da ikke alle har korrekt MMS-opsætning på deres telefon. Desuden kræver MMS en dataforbindelse, hvilket skaber problemer hvis man eksempelvis er i udlandet.

Hvis du kan lide Samsungs kalender S Planner, så kan du se frem til, at denne er flyttet med ind på A5. Derudover er software-delen stort set identisk med hvordan Samsungs produkter fungerer, så her er der ingen overraskelser.

En funktion Samsung har slået meget på i topmodellerne er multivindue, hvor to applikationer kan køre side om side. Som en bonus er multivindue kommet med på denne relativt billige model.

Screenshots fra Samsung Galaxy A5

Rimelige billeder

Galaxy A5 har et hovedkamera på 13 megapixels samt en diode til fotolys. Som altid bliver billederne fra et mobilkamera fine, når lyset er godt. Udfordringerne er altid i mørke omgivelser.

A5’s kamera er fint til all-round brug. Her er det også mørket, som udgør de største problemer, og hvor billedstøjen bliver fremtrædende. Jeg synes ikke fokuseringen og opstart af kameraet sker så hurtigt, som det kunne være ønskeligt, men omvendt skal man jo også lige tage prisen i betragtning.

Fotooplevelse og kvaliteten minder meget om, hvad der findes i Samsung Galaxy S5.

Frontkameraet er på fem megapixels, og her finder vi et par selfie-funktioner. Du kan gøre øjnene større, retouchere ansigtet, og lave ansigtet smallere. Det er alt i alt nok mest til sjov, end det vil blive brugt ret meget.

Udløseren kan aktiveres ved at holde håndfladen op foran kameraet, hvorefter en to-sekunders nedtælling sættes i gang.

Fotos taget med Galaxy A5

Overraskende god batteritid

Batterikapaciteten på 2.300 mAh udnyttes godt af telefonen, og jeg har haft strøm nok til at komme arbejdsdagen igennem.

Selv en dag med brug af navigation på et længere stræk, løbetur med Endomondo (med trådløst headset og musik) samt en del netbrug og samtaler, endte på over 16 timers drift.

Har du i en batterikritisk situation brug for længere strømtid, så har A5 også Ultra Strømsparertilstand, hvor 10 procent kapacitet kan udnyttes til 24 timers standbytid.

I modsætning til de dyrere Samsung-telefoner har denne ikke hurtigopladning, og du må derfor vente lidt længere tid på opfyldningen af batteriet, der i øvrigt er fastmonteret, og ikke kan tages ud.

Samsung Galaxy A5

Samsung Galaxy A5

Konklusion: God til prisen

Når du køber Samsung Galaxy A5 får du en smartphone, der er god til prisen. Udover en lækker skærm, godt design og kompakt størrelse får du også 4G LTE dataforbindelse, et rimeligt kamera samt HD Voice og 16 GB intern hukommelse, der kan udvides med op til 64 GB på microSD-hukommelseskort.

Galaxy A5 er en smartphone som fint kan anbefales, da den fungerer ud af boksen. Min største bekymring er fremtiden for produktet, da Samsung ikke umiddelbart har den i Android 5.0-opdateringsplanen. Du risikerer med andre ord at købe en telefon, der ikke supporteres med ny systemsoftware fremadrettet. Købt som beset, kan man sige. Omvendt har du også betalt en relativ lille pris for telefonen.

I lyset af den forestående Galaxy S6 og S6 Edge salgsstart er karaktergivningen omkring A5 meget vanskelig. Jeg har prøvet de nye telefoner, og selvom A5 kører godt, er det intet i forhold til hvad S6’erne gør. Alt i alt tror jeg vi i fremtiden skal regne med endnu bedre produkter fra Samsung, også i mellempris-klassen. Set i det lys bliver A5 et lille (positivt) bump på vejen man hurtigt er kørt forbi.

Jeg vælger som altid, at give karakteren ud fra hvordan produktet opleves isoleret, uden at tage S6’erne i betragtning. Derfor 5 ud af 6 stjerner – skulle man tage S6’erne ind i ligningen, ville vi nok ende på halvdelen af pointene.

- Web-TV: Det mener jeg om Galaxy S6 og S6 Edge

Hovedspecifikationer for Samsung Galaxy A5

- Mål: 139,3 x 69,7 x 6,7 mm
- Vægt: 123 gram
- Skærm: 5.0”, Super AMOLED, Gorilla Glass 4
- Opløsning: 720 x 1280 pixels
- Chipset: Qualcomm Snapdragon 410, 2 GB RAM
- Processor: Quad-core 1,2 GHz Cortex A53
- Grafik: Adreno 306
- Hukommelse: 16 GB intern
- Ekstra hukommelse: Op til 64 GB via MicroSD-kort
- Kamera: 13 megapixels med fotolys
- Frontkamera: 5 megapixels
- Netværk: 4G, 3G, 2G
- Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n dual-band, hotspot
- Bluetooth 4.0 A2DP, EDR, LE
- Navigation: A-GPS, Glonass
- FM Radio: Ja
- Batteri: 2.300 mAh
- System: Android 4.4.4 KitKat med Samsung TouchWiz

Fordele og ulemper

Fordele

- Kompakt tynd størrelse og godt design
- God skærmkvalitet og størrelse
- God lydkvalitet

Ulemper

- Lidt langsom fokusering ved fotos
- Ringe lyd fra højtaleren bag på
- Relativ sløv processor

Mere til historien

Galaxy A5 har en lillesøster med navnet Galaxy A3 der er godt 500 kroner billigere. Processorkraften er den samme som på A5, men kameraet er kun 8 megapixels. Skærmen er 4,5 tommer, og batteriets kapacitet er reduceret lidt i forhold til A5.

Jabra Evolve2 Buds test | Kan du bruge et in-ear headset på job?

TEST: Telefonsamtalerne lyder bedre i Jabra Evolve2 Buds vs f.eks. AirPods Pro. Læs om kompromisserne i min Evolve2 Buds test.

(mere…)
Samsung-chef bekræfter: Galaxy S23 Unpacked event i februar

En Samsung-chef har udtalt, at de vil afholde Unpacked event i februar, hvor det ventes, at Galaxy S23-serien bliver afsløret.

(mere…)
Er Samsung på vej med en ny tablet?

Rygterne svirrer om en ny tablet fra Samsung, der nok vil få navnet Galaxy Tab S8 FE.

(mere…)
Behøver du en topmodel? Test af Motorola Edge 30 Fusion

VIDEO: Motorola Edge 30 Fusion er en billig telefon, der kan gøre det ud for en topmodel. Se testen her inden du køber Edge 30 Fusion.

(mere…)
Samsung: Opdateringer kommer hurtigere i fremtiden

Samsung har været hurtige til udrulningen af Android 13, men tror, at de med Android 14 kan gøre det hurtigere.

(mere…)
Her er de foreløbige rygter på Samsung S23-serien

Ifølge rygterne får Galaxy S23-serien Emergency SOS som iPhone.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram