Apple Pay presser prisen på Dankort i vejret

Dankort bliver dyrere for butikkerne. Endnu et skridt i den forkerte retning.

Dankort Visa betalingskort
Ikke kun Dankort har det svært. MobilePay bøvler også. Læs mere her (Foto: MereMobil.dk

Jeg har tidligere hævdet, at populariteten af Apple Pay, der kører via Visa og Mastercard, vil presse dankortet ud af markedet. Min forudsigelse handlede om, at med flere og flere betalinger, der sker via Apple Pay og andre tilsvarende platforme, bliver det mindre rentabelt for Nets at holde liv i vores Dankort.

Min tese har i dag fået nyt liv. Nets har nemlig meddelt, at prisen for at tage imod Dankort i en fysisk butik stiger ganske betragteligt. Hele 8,9 procent.

Årsagen til prisstigningen er, at langt færre anvender Dankort som betalingsmiddel.

Nets har ellers forsøgt at lægge pres på erhvervsministeren og bankerne for at tvinge bankerne til at gøre det muligt at anvende Dankort i stedet for Visa og Mastercard i f.eks. Apple Pay.

I sommer meddelte erhvervsminister Morten Bødskov (S), at han ikke vil tvinge bankerne.

Nordea og Arbejdernes Landsbank vil åbne for Dankort i Apple Pay i 2025. Spørgsmålet er, om det ikke er alt for sent? Det skal siges, at Nordea tidligere har meldt ud, at der åbnes ”i løbet af 2024”, men nu er der åbenbart en ny tidsplan i spil.

Bankerne har, som jeg ser det, ingen økonomisk grund til at ændre et setup, der fungerer. Dernæst vil kun meget få brugere gøre sig den ulejlighed at ændre opsætningen af Apple Pay eller Google Wallet. Hvorfor? Fordi de ikke har nogen økonomisk grund til det. Sagen er jo den simple, at brugerne ikke betaler noget for at anvende f.eks. Visa i deres betalingsapp.

KUN 3 PROCENT: Vi har tidligere skrevet (august 2023), at det ”rene” Dankort udgør kun 3 procent af markedet. Og de mange danskere, som har et Visa/Dankort, benytter ofte den internationale del – altså Visa – til mobilbetalingsløsninger.

Net bekræfter årsagen

Nets varslede allerede i januar, at der var prisstigninger på vej, hvis ikke Dankort kommer ind i Apple Pay.

I dag bekræfter direktøren i Nets, der har ansvaret for Dankort, Esben Torpe Jørgensen, at udbredelsen af Apple Pay er den primære årsag til den aktuelle prisstigning.

Dernæst skal vi huske, at mange omtaler kortet som “Visa Dankort”. Jeg tror, at kun de færreste ved, at kortet består af en Visa-del og en Dankort-del. Hvis det ikke gjorde det, kunne kortet jo ikke anvendes ved betalinger i udlandet.

Dankorttransaktionerne faldt i 2023 med 27 procent, viser tal fra Nationalbanken.

LÆS OGSÅ: Her er den store MobilePay-opdatering

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Der er begrænsninger på, hvor mange penge for betalinger at Nets må opkræve. Konkurrenterne Visa og Mastercard har ikke et tilsvarende loft.

iPhone-brugere SKAL kunne vælge Dankort i Apple Pay

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen minder banker og kortudbydere om de danske regler for betalinger.

(mere…)
Pas nu på dit Apple Pay

Du skal lægge mærke til denne mail, hvis du bruger Apple Pay. Jeg har efterprøvet mailen.

(mere…)
MobilePay-app har fortsat problemer

Der har været meget kritik af MobilePay siden lanceringen af den nye app i sidste uge. Oveni halter appen fortsat efter fredagens nedbrud.

(mere…)
Så kom den store MobilePay-opdatering

I dag landede den helt store overhaling af MobilePay.

(mere…)
MobilePay forandres markant

Nyt design og vigtige nye funktioner rammer tirsdag MobilePay. Få overblikket her.

(mere…)
Ny MobilePay-app på vej – pas på fup og svindel

MobilePay er i næste uge klar med en ny app og derfor ventes det, at du den kommende tid skal være opmærksom på fup og svindel.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
44 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram