Opgrader dit gamle TV - Apple TV vs. Chromecast

GUIDE: Smart-TV-platformen på din fladskærm er langsom og ikke tidssvarende. Skal du købe Apple TV eller Chromecast?

Streaming Apple TV vs Chroecast
Apple TV koster omkring 1.500 kroner mens Chromecast med Google TV kan købes til cirka 570 kroner (Grafik: MereMobil.dk)

Det gammeldags flow-tv er under pres. Fra 2018 til 2020 steg antallet af danskere, som mindst én gang om ugen streamede tv-indhold med 11 procent, mens flow-TV-tilslutningen faldt med 5 procent. Det fremgår af rapporten "Mediernes Udvikling i Danmark – TV og streaming" fra Kulturministeriet.

Intet tyder på, at udviklingen siden rapportens udgivelse, er ændret.

Der er stadig seere til megaevents som Tour de France, kongehusstof og skelsættende nyhedsbegivenheder, men når det kommer til Paradis Hotel, Nak og Æd, 3xBeliggenhed og Luksusfælden er vi danskere glade for streaming.

Dertil kommer eksklusivt indhold fra Viaplay såvel som Netflix og Disney+, der spiser af vores tid foran skærmen, som ikke nødvendigvis er en fladskærm i stuen. Tjenesterne er nemlig, i modsætning til flow-tv, tilgængelig på tablets og smartphones.

Store krav til teknologien i skærmene

Det fulde udbytte af streaming kræver en god TV-skærm, men ikke nødvendigvis en ny skærm hvert år. Hvis du har en nyere fladskærm, der understøtter 4K-opløsning, er du godt med.

Problemet er blot, at TV-producenterne efter en kort årrække glemmer kunderne og deres dengang dyre TV-køb. Det betyder, at forskellige streaming-apps måske ikke længere kan hentes og opdateres eller helt forsvinder fra producentens smart-TV-platform.

Det kan også være, at skærmens smart-TV-brugerflade over tid føles snegle langsom, fordi de forskellige apps kræver mere og mere af computeren i skærmen.

Din skærm er IKKE dårlig

Når computerkræfterne i faldskærmen ikke længere er tilstrækkelige, så ledes tankerne straks hen på udskiftning. Det hjælper her og nu at købe en ny skærm, men det er ofte slet ikke nødvendigt.

Mit bud er, at danskerne hvert år udskifter mange TV-skærme, som kun fejler det, at producenten ikke længere vil vedligeholde dem med ny software.

Hvis din skærm kan vise 4K, også omtalt som UHD (Ultra HD), så har du i udgangspunktet ikke en dårlig skærm. Den skal såmænd bare have en ’ny computer’.

En streaming-boks er løsningen

Løsningen er at beholde din fladskærm og tilslutte en ekstern streaming-boks. Fremover bruger du skærmens indbyggede TV-tuner til flow-tv fra din kabel-TV-udbyder og boksen til streamingtjenester.

Du kan også klippe kablet til antenneforeningen og køre ren streaming. Både DRTV og TV 2 Play har livekanaler, så du kan streame flow-tv side om side med arkivindhold.

Der findes mange streamingbokse, men i udgangspunktet er der kun to typer, som er interessante. Den ene er baseret på Googles Android-platform, mens den anden kører tvOS, som Apple står bag.

Den gode nyhed er, at streamingboksene ikke er voldsomt dyre – og slet ikke koster i nærheden af, hvad du skal betale for en helt ny fladskærm. Vi taler om priser fra 570 til 1.500 kroner.

LÆS OGSÅ: Tjenesten FIFA+ er himlen for sportsfans


TEST: Apple TV 4K

Medieboksen fra Apple er en all-round-boks, der ikke blot kan vise indhold fra alle de streamingtjenester du kan forestille dig, men som også indeholder f.eks. spil fra Apple Arcade.

Billedkvaliteten er fænomenal god og alle tænkelige formater, som 4K HDR og 4K Dolby Vision, er understøttet. Boksen finder selv ud af, hvilket videoformat som din skærm understøtter. Dertil kommer, at farvebalancen kan kalibreres meget simpelt, hvis du har en iPhone ved hånden.

Boksen håndterer også afvikling af musik fra f.eks. YouTube Music, Spotify og Apple Music.

Noget af det som for alvor imponerer, er integrationen med andre Apple-enheder som AirPods og iPhone.

Tager du f.eks. dine AirPods på ved siden af Apple TV, spørger den straks om du vil tilslutte headsettet til boksen. Ét klik så spiller lyden i headsettet.

Møder du en tekstboks på skærmen til password eller en søgning, så udløser det straks en popup-besked på din iPhone. Du kan nu bruge telefonen til at skrive med fremfor et håbløst skærmtastatur baseret på inputs fra fjernbetjeningen. Dette er helt unikt for Apple TV.

For iPhone-ejere er Apple TV-boksen et godt valg.

Du kan læse en større anmeldelse af Apple TV 4K her.

  • Apple TV 4K (2021-model)
  • PRIS: Cirka 1.500 kroner
  • Vurdering: 5 / 6 stjerner
Apple TV 4K
Brugerfladen på Apple TV 4K (Foto: Apple)

TEST: Chromecast med Google TV

En lille dims på cirka 7 x 6 centimeter. Det er Chromecast med Google TV, som blot monteres i en ledig HDMI-port på skærmen. Nu forvandles din gamle TV-skærm til et topmoderne smart-TV, som den medfølgende fjernbetjening kan styre.

Fjernbetjeningen opsættes automatisk, så du kan bruge denne til det hele. Således betjener du smart-TV-brugerfladen med denne og kan samtidigt kontrollere lydstyrken på skærmen og en eventuelt tilsluttet soundbar.

I lighed med Apple TV så er 4K HDR og Dolby Vision også tilgængeligt, så du får den optimale billedkvalitet.

Chromecast understøtter i tusindvis af apps og services, men det vigtigste er de tjenester vi bruger i Danmark – som selvfølgelig er tilgængelige. Selv Apples streamingtjeneste Apple TV+ kan bruges på Chromecast.

Googles løsning er ikke en medieboks som Apple TV. Det er en "streamingboks" – og det er den virkelig god til at være.

Du kan tale til Google TV og bede om vejrudsigten eller om at ’Afspille The Crown på Netflix’. Desværre virker talekommandoerne langt fra på alle apps.

Googles største fordel er prisen.

  • Google Chromecast med Google TV
  • PRIS: Cirka 570 kroner
  • Vurdering: 6 / 6 stjerner
Chromecast with Google TV brugerflade
Sådan ser brugerfladen på Chromecast med Google TV ud (Foto: Google)

Konklusion: Apple eller Google?

De to mest interessante systemer til streaming leveres af Apple og Google.

Hvis du i forvejen har et hav af Apple-produkter, er Apple TV et oplagt valg. Her får du problemfri integration med alt fra AirPods til iPhone.

Apple TV med 4K-opløsning koster cirka 1.500 kroner.

Googles nyeste produkt ‘Chromecast med Google TV’ minder rigtigt meget om Apple TV. Du har adgang til de samme apps og betjeningen er nogenlunde lige så hurtig.

Chromecast med Google TV betjenes af den medfølgende fjernbetjening, der dog i dens kvalitet opleves noget ringere end Apples fjernbetjening. Vi skal så her huske, at prisen kun er cirka en tredjedel.

Det skal siges, at netop fordi den nye Chromecast har sin egen brugerflade og fjernbetjening, så er der intet problem i at være iPhone-ejer og bruge den.

Den største forskel på de to produkter er, at Apple TV reelt er en medieboks, hvor du også kan hente spil og andre apps ned på den. Chromecast er udelukkende fokuseret omkring streamingtjenester.

Vil du have den bedste integration op mod Apple-produkter, er det Apple TV du køber. Chromecast med Google TV er for dem som udelukkende fokuserer på streaming og vil have markedets mest pris- og brugervenlige streamingløsning.

GUIDE: Så meget koster streaming på elregningen

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

Chromecast kan gemmes bag TV-skærmen men kræver ekstern strømtilslutning.

Apple Reality Pro headset – de nyeste rygter 

Detaljerede beskrivelser af Apple Reality Pro - et kommende VR-headset - er kommet frem i en rapport fra Bloombergs Mark Gurman.

(mere…)
Apple klar med sikkerhedsopdatering til gamle iPhones

Den næsten 10 år gamle iPhone 5S, samt iPhone 6 og iPhone 6 Plus er nogle af de modeller, som kan downloade en ny opdatering.

(mere…)
Så vild er Mac Mini - test af den billigste

VIDEO: Jeg har testet Mac Mini med M2-chip. Det var en vanvittig oplevelse.

(mere…)
Ny opdatering til iOS 15 er klar

Apple har netop frigivet nye softwareopdateringer, men der er også en opdatering klar til iPads og iPhones, som fortsat kører iOS 15.

(mere…)
Mac Mini M2 test | Fantastisk og billig

TEST: Apple har skruet den bedste desktopcomputer sammen, at du kan købe – til prisen. Mac Mini er billig, hurtig og fantastisk.

(mere…)
iOS 16.3 er klar til download

Apple har netop frigivet softwareopdateringen til iOS 16.3, der byder på rettelser til iPhone. Der er også opdateringer til andre Apple produkter.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram