Sony Xperia Pro-I er til de få

TEST: Sonys Xperia Pro-I er, ifølge Sony, enhver filmskabers våde drøm. Desværre lever telefonen ikke op til de smykkende adjektiver.

Sony Xperia Pro-I test
Sony Xperia Pro-I koster 13.499 kroner uden abonnement – vejledende (Foto: Sony)

Sony laver både telefoner og kameraer og med Xperia Pro-I, har Sony forsøgt at tage det bedste fra begge verdener og lave den perfekte telefon for filmskabere, youtubere og vloggere.

Med en pris på 13.499 kroner er det ikke en billig telefon.

Trods prisen er der ikke gjort noget særligt ud af købsoplevelsen, da telefonen kommer i en temmelig anonym hvid papæske, der indeholder telefonen, et USB-C kabel samt en 30 watt oplader, hvilket efterhånden er en sjælden ting.

Xperia Pro-I måler 166 x 72 x 8.9mm og vejer 211 gram. Farven er én mulighed: Sort.

INFO: Denne gennemgang og konklusion er baseret på anmeldensen af Xperia Pro-I fra GSMarena, som giver 4,1 ud af 5 stjerner til telefonen. Du kan læse hele testen her. Efterfølgende har vi på MereMobil.dk anmeldt Xperia Pro-I. Du kan læse testen af Xperia Pro-I her.

Volumenknap, fingeraftryk og 3,5 mm. jackstik

Starter vi på bagsiden, der er lavet af Gorilla Glass 6, finder vi øverst et 12 megapixels ultravidvinkel kamera. Og lige under finder vi showets stjerne, der er 1-tommer store hovedkamera på 20 megapixels med optik fra Zeiss.

Herunder finder vi Time of Flight (TOF) kameraet der hjælper med autofokus i mørke omgivelser. Og til sidst et 12 megapixels zoomkamera.

De rillede sider giver et godt greb og er på højre side flankeret øverst af en volumeknap. Under denne ses en powerknap med indbygget fingeraftrykssensor. Derefter finder vi en genvejsknap, der som standard er sat til at åbne Video Pro-appen, men kan konfigureres til at åbne en af de andre videoapps. Nederst sidder en udløserknap til kameraet.

I telefonens bund sidder en USB-C port og en mikrofon. I toppen er indgangen til 3,5 mm jackstik placeret sammen med endnu en mikrofon.

4K-skærm og LED til notifikationer

Fronten består af en stor 6,5 tommer stor 4K, 120 Hz OLED skærm i 21:9 format, der også byder på HDR. I toppen sidder et lille 8 megapixels selfiekamera, sammen med LED-notifikationslys.

I typisk Sony-stil finder vi i top og bund de frontvendte stereohøjtalere der giver god lyd selvom du skulle have glemt ørebøfferne hjemme.

Indmaden i telefonen er tæt på identisk med hvad vi så i Xperia 1 III og består af et Snapdragon 888 5G chipset, med 12 GB RAM og 512 GB lager. Lagerpladsen kan udvides med et microSD kort.

Batteriet er på 4.500 mAh understøtter 30 watt opladning. Det kan oplades fra 0 til 50 procent på 30 minutter eller 1 time og 49 minutter for en fuld opladning.

Styresystemet er Android 11, med nogle få ændringer. En af disse ændringer er Side sense der er et lille vindue der swipes ind fra siden og indeholder genveje til apps og funktioner. I tidligere anmeldelser har vi beskrevet, at Side sense reelt er uanvendelig.

Til gamerne er der også Sonys Game Enhancer, der hjælper til at forbedre ydeevnen når der skal spilles.

Den store stjerne er kamerasensoren

Når en telefon kaldes “pro”, kommer det med en del forventninger og dem vil Sony indfri med et stort 1-tomme stort 20 megapixels kamera. Og det gør de.

Billeder i dagslys er gode og skarpe, men kunne bruge mere farvemætning. Og når mørket falder på gør den også sit arbejde uden at kny, på trods af der ikke findes en decideret night mode.

Sony benytter i stedet hvad de kalder Night scene, som i bund og grund bare en længere lukketid. Men det virker helt efter hensigten og giver gode billeder i mørke omgivelser.

Zoom- og ultravidvinkelkameraerne gør også et hæderligt stykke arbejde og giver gode billeder både i lyse og mørke scenarier.

Video imponerer ikke i mørke

På videosiden er det igen vidvinkelkammeraet der brillierer med 4K-optagelser i op til 120 fps. Farver og skarphed er helt som det skal være. Men når det bliver mørkt bliver kameraet dog udfordret af en del af støj.

Zoom- og ultravidvinkelkameraerne gør det igen godt, dog uden at imponere i mørke.

Ekstern vlog-monitor

Sony Xperia Pro-I med vlog udstyr
Sony Xperia Pro-I med ekstraudstyr (Foto: Sony)

Jeg nævnte i starten vloggere og det er der en grund til. Xperia Pro-I kan nemlig udstyres med en såkaldt Vlog Monitor.

Det er en 3,5 tomme stor skærm, der tilsluttes via USB-C porten og monteres på bagsiden, så man kan se sig selv mens man vlogger med det lækre kamera på bagsiden.

Der er også muligheden for at bruge Sonys The Shooting Grip, sammen med telefonen. Det er, hurtigt fortalt, en kort selfiestang, der også kan bruges som tripod.

Sidst men ikke mindst er der muligheden for at tilslutte en mikrofon via jackstikindgangen, så lyden lever op til kvaliteten fra kameraet.

Det lyder jo alt sammen rigtig godt, men til den forholdsvis høje pris skal der også være noget at komme efter.

Konklusion: Rammer en meget lille målgruppe

Sony Xperia Pro-I
Sony Xperia Pro-I er et nicheprodukt til en meget lille niche (Foto: Sony)

Designet er flot og byggekvaliteten i top. Jackstik og muligheden for microSD-udvidelse er en velkommen tilføjelse, målgruppen taget i betragtning.

Kamerasystemet med de tilhørende foto- og videoapps byder på mange muligheder for de kreative. Desværre lever selfiekameraet med sine 8 megapixels ikke helt op til de andre.

Udløserknappen er meget følsom og kan være svær at få til at fokusere, uden at tage billedet med det samme. Skærmen kan desværre ikke leve op til konkurrenternes lysstyrke.

Så til en pris på 13.499 kroner er det svært at anbefale Xperia Pro-I til den almindelige bruger. Der er simpelthen bedre bud, til en lavere pris fra konkurrenterne.

Til den tiltænkte gruppe, youtubere, vloggere og ande videoentusiaster, er det langt lettere at retfærdiggøre den højere pris og endda også prisen på det ekstra vlogger udstyr, men dette er virkelig en niche-telefon med tryk på “niche

VI MENER: Ovenstående test er konklusionen fra GSMarena. Vores mening er, at Xperia Pro-I er et forsøg på at gøre noget, som er HELT anderledes. Prisen kan dog ikke forsvares, da teknologien, ifølge konklusionerne, ikke er overlegen ift. konkurrenterne. Telefonens største plus for nichemålgruppen er muligheden for at bruge ekstraudstyr, hvilken inden andre produkter tilbyder.

Mere til historien

Er du ikke den store videoentusiast og synes prisen på Xperia Pro-I er i den høje ende, men alligevel har fået smag for Sonys Xperia modeller kan jeg varmt anbefale at tage et kig på Sony Xperia 1 III eller Xperia 5 III.

Sony Xperia Pro-I
Sony bekræfter Xperia-telefon event

Så er det officielt. Der kommer en ny Sony Xperia-telefon. Der er særligt 3 ting, som jeg er meget spændt på.

(mere…)
Sony Xperia 1 VI lanceres snart

KORT NYT: Rygterne svirrer om, at Sony snart vil annoncere Xperia 1 VI.

(mere…)
Motorola Edge 50 Pro test | Udfordrer men scorer ikke

TEST: Prisen er rimelig, men udførelsen og brugeroplevelsen har udfordringer. Læs min test af Motorola Edge 50 Pro.

(mere…)
Billede afsløret af Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI ventes, at være den næste topmodel fra Sony. Nu er et billede lækket. Se billedet her og læs mere om telefonen.

(mere…)
Sony Ult Power Sound – ny lyd-serie

Sony er klar med en ny serie af højttalere og hovedtelefoner, som har fokus på kraftfuld bas. Læs om de nye produkter her.

(mere…)
Samsung Galaxy A55: God til prisen, men ikke uden ulemper

VIDEO: Kameraet og batteritiden overrasker, men ydelsen er begrænset. Se min Samsung Galaxy A55 test her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram