Sony Xperia Pro-I test | Kameratelefonen udover det sædvanlige

TEST: Sony følger sjældent den slagne vej, når det kommer til telefoner og det giver både plusser og minusser på den nye Xperia Pro-I, som vi har testet.

Sony Xperia Pro-I er telefonen for dem der ønsker et kamera ud over det normale (Foto: MereMobil.dk)

Sony lægger ikke skjul på at Xperia Pro-I er målrettet et professionelt publikum, fremfor den almindelige forbruger. Dette er man heller ikke er i tvivl om, når først telefonen er i hånden. Det er en robust telefon, der oser af kvalitet og som er fyldt med hardware fra den øverste hylde.

Vi har testet Sony Xperia Pro-I. Læs anmeldelsen herunder.

Specifikationer: Sony Xperia Pro-I

 • Styresystem: Android 11
 • Processor: Qualcomm Snapdragon 888, 5G
 • Skærm: 6,5 tommer OLED-skærm, 1644 x 3840 pixels (643ppi) 120 Hz opdateringshastighed, HDR, 1 milliard, Corning Gorilla Glass Victus.
 • Hukommelsesvarianter: 12 GB RAM / 512 GB intern hukommelse med microSD udvidelse
 • Kamera: Hovedkamera 12 megapixels 1” sensor med dobbelt blænde (f\2.0-f\4.0) og OIS, 12 megapixels telefotolinse med 2x zoom og OIS, 12 megapixels ultravidvinkel
 • Frontkamera: 8 megapixels
 • Sensorer: Fingeraftrykslæser, Accelerometer, Barometer, Gyrosensor, Kompas, Lyssensor, Nærhedssensor
 • Batteri: 4.500 mAh, 30 watt kablet opladning, ingen trådløs opladning
 • IP-certificering: IP68
 • Fysiske mål: 166 x 72 x 8.9mm
 • Vægt: 211 gram
 • Andet: Bluetooth 5.2, USB-C (3.2 Gen 1), NFC og Wi-Fi 6, frontvendte stereohøjttalere og 3,5 mm jackstik

Praktisk og flot design

De tre kameraer på den matte bagside, der gør man undgår de værste fingeraftryk (Foto: MereMobil.dk)

Designet er simpelt med rene linjer og praktisk. Det betyder, at du får en forholdsvis tynd og flot telefon. Den ligger godt i hånden takket være de fine riller, der pryder siderne af telefonen.

Højre side byder øverst på en volumeknap. Under denne ses en powerknap med indbygget fingeraftrykssensor. Derefter finder vi en genvejsknap, der som standard er sat til at åbne Video Pro-appen, men kan konfigureres til at åbne en af de andre videoapps.

Nederst sidder en udløserknap til kameraet, der både er en velsignelse og en forbandelse. For hvor det er helt fantastisk med en knap, der lynhurtigt åbner kameraet og med et halvt tryk fokuserer og samtidtigt giver anledning til mange bandeord, når man igen og igen åbner kameraet, fordi ens håndflade uheldigvis trykker på knappen, når man scroller igennem Instragram.

Fantastisk skærm og højttalere

4K-skærmen med 120Hz opdatering i 21:9 format er som skabt til at indtage den ene film efter den anden. Og med ”Creator Mode” får du 10 bit HDR, der ifølge Sony lader dig se film, som de skal ses.

Det kan lyde som salgsgas, men holdt op imod for eksempel en iPhone 12 Pro ser det bare mere afbalanceret ud. Ingen overmættede farver eller hårde kontraster. Bare lige tilpas.

Det sammenholdt med de frontvendte højtalere, giver en rigtig god oplevelse. Om det er film, spil eller musik er lyden fyldig og god. Og jeg har taget mig selv i oftere at lytte til musik direkte fra telefonens højtaler, frem for et headset eller caste til dedikerede højtalere.

Batteritiden er ikke imponerende

Desværre er 4K og 120Hz opdateringshastighed også lig med højt forbrug af strøm. Ved almindeligt brug klarer telefonen fint en dag, men vær klar til at finde laderen frem, når mørket falder på.

I testperioden har jeg oplevet en mærkelig tendens, hvor batteriet er faldet helt op til 20 procent på en nat, hvis telefonen ikke har været tilsluttet en lader. Jeg har ikke kunne identificere, hvad det er der sluger strømmen i løbet af natten.

Når telefonen er i brug, er der som sådan ikke noget at udsætte på strømforbruget og alt kører som smurt. Apps åbner lynhurtigt og alt loader uden meget ventetid.

Kameraet er den store stjerne

Photography Pro appen byder på muligheden for at justere stort set alle parametre i dit billede (Foto: MereMobil.dk)

Sony har ikke gået stille med dørene, når det kommer til at fortælle, at sensoren i Pro-I er den 1” sensor man også finder i deres RX100 VII kamera. Sagen er bare den, at Sony har beskåret den kraftigt.

Det sagt, så er billederne fra hovedkameraet rigtigt gode. Farveprofilen er god uden at være overmættet og HDR-effekten er ikke så voldsom, som man tit ser fra konkurrenterne.

Billederne ser, i mangel af et bedre ord, realistiske ud fremfor de farvemæssigt overmættede og kontrastfulde billeder man ofte ser på for eksempel Instagram. Det er en smagssag, hvad man bedst kan lide.

Fotoappen Photography Pro er virkelig “pro”. Her er mulighed for at justere alle parametre for at få præcis det billede du ønsker. Bliver du derimod skræmt væk af ord som blænde og ISO, kan du vælge autotilstand og lade telefonen gøre arbejdet for dig.

Når det kommer til video, er der hele to apps. Video Pro og Cinema Pro. Video Pro er den de fleste nok vil bruge. Her klarer telefonen alle indstillinger, men der er stadig mulighed for at selv at styre alt fra fokus over lukkerhastighed til ISO.

Cinema Pro er til den professionelle, hvor du starter et projekt, hvor du gemmer dine optagelser for senere at redigere dem. Ikke noget jeg forventer at se den almindelige bruger benytte.

Videooptagelserne er ligesom billederne gode og naturlige at se på.

De to sidste kameraer, ultravidvinkel og zoom, tager også gode billeder uden at imponere på samme måde. De er lidt mere triste at se på, og har en tendens til at blive overbelyste.

Sony går altså meget efter, at man bruger manuel kontrol, når man tager sine billeder og med tre forskellige apps er det ikke den mest brugervenlige oplevelse. Slet ikke i en verden hvor vi vænner os mere og mere til at lade telefonen klare indstillingerne for os.

Xperia PRO-X videopro
Video Pro app på Xperia Pro-I (Foto: Sony)
Xperia PRO-I, v-vlog monitor
Hvis du virkelig går op i v-logging så kan du købe en vlog-skærm til Xperia Pro-I (Foto: Sony)

SÅDAN OPDATERES SONY XPERIA PRO-I: Sony lover sikkerhedsopdateringer hver måned i minimum tre år. Derudover garanteres to opdateringer til Android-platformen.

Billeder taget med Sony Xperia Pro-I

Konklusion: Ikke for alle

Det her er en niche telefon! Men vil du have en telefon med professionelle muligheder i billede- og videodelen kan jeg ikke komme på et bedre bud. Den er flot og er udstyret med både hardwaren og softwaren til at lave et fænomenalt stykke arbejde.

Desværre er der så den lidt overfølsomme udløserknap til kameraet, den middelmådige batteritid, ingen trådløs opladning og den høje pris på 13.499 kroner.

Prisen er udslagsgivende i min dom over Pro-I. For hvor det er en telefon der trækker beundrende blikke og giver anledning til mange spørgsmål, står folk af, når prisen bliver nævnt. Kun de mest nørdede af mine foto interesserede venner, kunne finde på at investere i den.

Og jeg er enig. Jeg er blevet forkælet af mærker som Samsung og Apple, der klarer det hårde arbejde for mig og bare lader mig trykke på skærmen for at få et flot Instagram klart billede. Med Pro-I skal der arbejdes for sagen.

Der skal altså en del interesse i fotografering og video til for at denne telefon er interessant. Har du dennne interesse, skal du helt sikkert give Xperia Pro-I et kig. Ellers vil jeg anbefale at kigge andetsteds.

4 ud af 6 stjerner.

Aktuelle priser på Sony Xperia Pro-I

Herunder kan du se dagspriserne på Sony Xperia Pro-I.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?
Klik her for at ændre dit samtykke

Vælg "Accepter alle", klik på "Gem og luk" og genindlæs siden, hvis der fortsat intet sker.

Sony Xperia Pro-I produktvideo

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

 • Flot og praktisk design
 • Dedikeret udløserknap til kamera
 • God samtalelyd
 • 3,5mm jackstik
 • Flotte resultater fra det primære kamera
 • Fremragende ydeevne

Lidt at tænke over

 • Manuel kamerakontrol er ikke for alle
 • Frontkamera lever ikke op til konkurrenternes
 • Uhensigtsmæssige tryk på udløserknappen sker ofte
 • Kraftig varmeudvikling ved brug af kamera eller i spil
 • Middelmådig batteritid
 • Prisen er for høj

Mere til historien

Synes du Xperia Pro-I lyder interessant, men at prisen er for høj er der lidt at spare på Sonys Xperia 1 III. Her får du samme lækre ydeevne og manuelle kontroller i foto apps, men må vinke farvel til den store 1” sensor fra Pro-I.

Sony Xperia Pro-I
Hørefejl? – Doro HearingBuds giver nye muligheder

TEST: Doro HearingBuds skærer igennem kaos og det højlydte. Og så spiller de bare fremragende.

(mere…)
Lavpris-mobil: Det er jo næsten umuligt at vælge

VIDEO: Jeg har sat to gode lavpris-telefoner i duel. Hvilken er bedst?

(mere…)
Fik du set den nye M3 MacBook Pro og iMac?

VIDEO: Her er mine første indtryk af M3 MacBook Pro og den nye 24” iMac.

(mere…)
Skal du skifte til iMac M3? TEST

TEST: M3-versionen af iMac er superfed, men overgår den M1 iMac? Læs min test af iMac M3 med 24 tommer skærm..

(mere…)
Sony Xperia 10 V får Android 14

Android 14-opdateringen er frigivet til Sony Xperia 10 V enheder rundt i Europa. 

(mere…)
Underlig begrænsning på PlayStation 5 Slim

En X-bruger har observeret at disk-drevet på den nye PlayStation 5 Slim, bliver afregistreret ved nulstilling.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram