YouSee internet via 5G-bredbånd | min første test

TEST: Jeg har testet trådløst 5G-bredbånd fra YouSee som erstatning for mit kablede internet.

Når SIM-kortet er sat i og strømmen tilsluttet kan du komme på internettet (Foto: MereMobil.dk)

Internet er lige så vigtigt som strøm og rindende vand i boligen, men da jeg skulle flytte, måtte jeg erkende, at internetadgangen var det første, som måtte lade livet. Årsagen var, at min antenneforening ville have penge for to måneder, hvor jeg ikke boede på adressen. Derfor var jeg nødt til at finde et alternativ så jeg ikke skulle undvære internet – eller betale for noget jeg kunne brugte.

Jeg kastede min gamle ven, internet via kabel-tv-stikket – kendt som coax, under bussen. I stedet fik jeg en 5G bredbåndsrouter fra YouSee. Nu skulle jeg teste 5G-bredbånd. Kan jeg virkelige erstatte det gamle internetkabel, der går ind i huset, med trådløst bredbånd?

Sådan er mit internet-setup

Jeg havde ét centralt sted, hvor stikket fra YouSee kom ind i boligen. Her var min bredbåndsrouter til kabel-tv tilsluttet. 

Efter YouSees router var mit Wi-Fi system tilsluttet med et kabel. I dette tilfælde Netgear Orbi, der via i alt tre adgangspunkter dækkede huset med trådløst internet.

ANMELDELSE: Netgear Orbi giver formel-1 hastigheder på internettet

Da jeg modtog pakken fra YouSee med 5G-bredbånd routeren, var det blot at tilslutte 5G-routeren til Netgear Wi-Fi systemet i stedet for den kablede bredbåndsrouter. Alle trådløse enheder kunne derfor køre videre med det samme.

YouSee leverede tidligere 1.000 Mbit/s download og 100 Mbit/s upload på min adresse, men jeg skulle nu leve med en stor nedgang i internethastigheden.

5G-bredbånd gav en markant nedgang i internethastigheden

Routeren har tre ethernetporte på bagsiden (Foto: MereMobil.dk)

Selvom YouSee har et næsten landsdækkende 5G-net, er der på nuværende tidspunkt ikke fuld power på 5G-hastigheden alle steder i landet.

I grove træk gik jeg fra 1.000 Mbit/s download til 100 Mbit/s i gennemsnit med op mod 150-180 Mbit/s i nogle perioder. Uploadhastigheden lå mellem 50 og 100 Mbit/s.

Det skal tilføjes, at 5G-routeren stod midt i huset og jeg gjorde intet ud af at optimere ved f.eks. at finde en bedre placering.

Vi boede ikke så langt fra en mast og 7-8 kilometer fra Odense C har YouSee endnu ikke så meget power på 5G. Jeg kender en person med en tilsvarende router, der i et andet område af landet fint trækker omkring 300 Mbit/s download.

Der var således en tydelig forskel i hastigheden, når mit internet kom via et kabel ind i huset. Det interessante var, at svartiderne (ping) var nogenlunde ens – omkring 10-15 ms – nogle gange ned til 7-10 ms andre gange en smule højere.

Når vi taler stabile og gode internetforbindelser er svartiderne lige så vigtige som hastigheden og her levede 5G op til mine forventninger.

Sådan oplevede jeg internet via 5G

Vi er to voksne og to børn i husstanden. Alt kører via streaming; Netflix, DR TV, TV 2 Play osv. Dertil netradio, Spotify og ikke mindst YouTube, som ungerne er glade for.

Reelt oplevede ingen i husstanden, at bredbåndsforbindelsen nu kom fra en 5G-router. Alt kørte videre som før.

I den første del af testperioden kunne jeg dog komme ud for, at nogle websites måtte reloades for at blive korrekt indlæst. Jeg kunne også se, at der ved opstart af en streaming via f.eks. DR TV eller Netflix, gik 3-5 sekunder inden streamen var helt up-to-speed, hvor billedet stod helt klart.

I forhold til det daglige brug var resultatet således, at alt kørte videre. Med nørdbrillerne på og ved målinger var der forskel, men jeg tror, at almindelige slutbrugere ville være fuldt ud tilfredse.

YouSee opstiller en teknisk forhindring

YouSee har en begrænsning på 1.000 GB datatrafik om måneden. Jeg brugte cirka 850 GB på en måned (Foto: MereMobil.dk)

YouSee vil gerne sælge bredbånd via 5G eller vil de? I hvert fald opstiller de en unødig teknisk forhindring, der kan skræmme kunderne væk fra 5G-internet.

Det handler om begrænsningen i datamængden. På det store abonnement er der nemlig inkluderet 1 TB datatrafik om måneden – svarende til 1.000 GB.

For mange brugere vil det være nok, men for de få er det ikke nok.

Jeg har brugt cirka 850 GB i testperioden og vi har ikke sparet på noget, men jeg kan godt forestille mig situationen, hvor vi lige præcis runder 1.000 GB og så lukker forbindelsen altså. Lukker vil sige, at hastigheden sættes ned til 128 kbps/s, hvilket reelt er det samme som at lukke forbindelsen.

Denne tekniske forbinding vil gøre, at mobilt bredbånd er være svært at anbefale lige nu.

Jeg kan godt forstå, at der er en begrænsning, men den skulle være lidt højere, da den jo i virkeligheden har til formål at forhindre misbrug. Mon ikke YouSee kunne finde en anden metode – med mindre, at begrænsningen er for at forhindre en pludselig stor kundetilgang?

BAGGRUNDHvad betyder 5G-auktionen for dig?

Konklusion: Internet via 5G bliver fremtiden

YouSee 5G-bredbånd kræver ikke teknikkerbesøg (Foto: MereMobil.dk)

I takt med udbygningen af 5G-nettet, flere frekvenser og mere båndbredde, bliver 5G-bredbånd attraktivt for mange. Hvis YouSee samtidigt får styr på databegrænsningen, skal det nok blive godt.

Prisen er 349 kroner om måneden plus 99 kroner i oprettelse. For dem som ikke har andre muligheder for at få internet, er det måske en rimelig pris. Men i dag hvor kablede forbindelser via Fastspeed samt det TDC-ejede Hiper, kan købes for 249 kroner om måneden, er det for dyrt.

Jeg tror, vi over tid vil se, at mange dropper den kablede netforbindelse – ligesom vi har set det med fastnettelefonen og kabel-tv-pakkerne. Det sker, når konkurrencen forøges og priserne falder.

I forhold til internet via kabel har 5G-bredbånd den fordel, at den ikke kræver teknikkerbesøg. Det er blot at sætte SIM-kort i og strøm til, så der du i princippet online.

Lige nu er buddet på 5G-internet fra YouSee godt for dem, der ikke har andre muligheder, men for den brede befolkning er det ikke relevant.

4 ud af 6 stjerner.

BAGGRUNDDen fantastiske historie om Arnes internet

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Forholdsvis let installation og opsætning
  • Rimelig hastighed og fornuftige svartider
  • Fleksibelt – du kan selv flytte routeren og tage den med i f.eks. sommerhus

Lidt at tænke over

  • Databegrænsningen på 1 TB er ikke nok for alle
  • Højere hastigheder på kablet internet
  • Prisen er ikke skarp nok

Mere til historien

Hvis du er i tvivl om hvad 5G er for noget, så kan du her se min 5G-explainer.

YouSee 5G-bredbånd
Samsung Galaxy Z Flip6 er et fremskridt | Test

TEST: Samsung Galaxy Flip6 er et skridt frem fra Galaxy Flip5, men der er stadig udfordringer. Her kan du læse min test af 2024-klaptelefonen.

(mere…)
Sony bliver ved med at skyde forbi

VIDEO: Sony Xperia 1 VI er et fremskridt. Desværre rammer Sony ikke skiven, selvom Xperia 1 VI dog har flere fordele. Se min videotest her.

(mere…)
OnePlus Nord CE 4 Lite er lidt for “lite” | Test

MINE INDTRYK: Inden sommerferien ramte præsenterede OnePlus den nye lavprismodel Nord CE 4 Lite. Er den værd at købe?

(mere…)
Samsung Galaxy Z Fold6 rammer ikke mig | Test

TEST: Høj kvalitet, fleksibel brug og imponerende skærmteknologi. Samsung Galaxy Z Fold6 har også de nyeste AI-funktioner. Læs testen her.

(mere…)
Jeg har prøvet et MEGA-solidt el-løbehjul

MINE INDTRYK: 60 km på en opladning og virkelig driftssikkert. Jeg har set nærmere på Xiaomi Electric Scooter 4 Pro (2nd gen).

(mere…)
OnePlus Nord 4 er alt du behøver | Test

TEST: Denne budget-telefon vil de fleste blive glade for. OnePlus Nord 4 har alt du behøver og ikke ret mange problemer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram