Strøm i luften kan oplade telefonen HELT trådløst

Både Xiaomi og Motorola har fremvist en ny form for trådløs oplader, der kan levere strøm til dine enheder gennem luften.

Xiaomi er så langt i udviklingen af fjernopladning, at producenten allerede har udsendt en officiel pressemeddelelse om teknologien – den er dog ikke klar til markedet endnu. (Foto: Xiaomi)

Både Xiaomi og Motorola ser ud til at være langt i arbejdet med en ny type trådløs oplader. I begge tilfælde er der tale om en opladestation, der kan oplade enheder på afstand – altså uden brug af kabel eller magneter.

Advarsel: iPhone-magneter kan være farlige for hjertepatienter

I en pressemeddelelse har Xiaomi præsenteret ’Mi Air Charge’. Air charge er kort fortalt en højttalerlignende station, hvorfra ting som smartphone, smartwatch og fitness-tracker kan fjernoplades. Ifølge Xiaomi selv, er det muligt at oplade sine enheder på flere meters afstand, og ting som møblement er angiveligt ikke en faktor. Det vil sige, at Mi Air Charger kan lade trådløst uden at blive forstyrret at ting, som måske står i vejen for signalets direkte vej til enheden.

Xiaomis egen forklaring på teknologien lyder således:

– ”Kernen i Xiaomis fjernopladning ligger i såkaldt rumisolering og energioverførsel. Xiaomis proprietære isolerede opladningstårn har indbyggede antenner, der kan registrere telefonens placering. Et fasekontrolsystem bestående af 144 antenner sender millimeterbrede bølger direkte til telefonen ved stråleform. På smartphonesiden har Xiaomi udviklet et miniaturiseret antennesæt med indbygget ‘beacon antenne’ og et ‘modtagende antennesæt’. Beacon-antennen transmitterer positionsinformation med lavt strømforbrug. Modtagerantennearrayet, der består af 14 antenner, konverterer millimeterbølgesignalet fra opladningstårnet til elektrisk energi gennem ensretterkredsløbet – og dermed bliver den sci-fi-opladning en realitet”.

PODCAST: Når fælden klapper og robotterne holder dig fast

Xiaomis fjernoplader har på nuværende tidspunkt kapacitet til at oplade med 5 watt per enhed. Du kan altså sagtens oplade flere enheder samtidigt, hvor hver enhed får 5 watt.

Således virker Xiaomis Mi Air Charge. (Foto: Xiaomi)

Motorola er også med på vognen

Efter Xiaomis officielle udmelding, har Motorola også meldt sig ind i kampen om fjernopladning. I Motorolas tilfælde, kommer udmeldingen dog ikke som en officiel pressemeddelelse. Det er nemlig general manager for den kinesiske afdeling af Lenovo – som ejer Motorola – Chen Jin, der har delt en video på det kinesiske medie, Weibo, skriver XDA Developers.

Videoen går ikke lige så meget i detaljer, som Xiaomis pressemeddelelse, men viser, hvordan Motorolas fjernopladning kan oplade enheder på op til en meters afstand. Videoen viser også, hvordan signalet let kan stoppes ved at sætte en hånd for opladeren.

På Weibo spørger Chen Jin, om teknologien skal introduceres i kommende Motorola Edge-modeller. Der er dog ingen indikationer af, hvornår Motorola kan have teknologien klar til forbrugermarkedet.

Lægger op til debat

Personligt synes jeg, at det er en superspændende teknologi. Især hvis man tænker på mulighederne for at have et fuldstændigt kabelfrit hjem – højttalere, elkedel, mikrobølgeovn og så videre kan muligvis slippe for at få strøm fra en stikkontakt.

På den anden side, tror jeg ikke, at alle er lige begejstrede. Først og fremmest kommer der givetvis til at være en debat om stråling og faren herved. Der er allerede heftig debat om 5G-stråling – jeg forudser en lignende debat om fjernopladning.

MacBook får måske trådløs opladning

Dernæst er der folk, som angiveligt lider af EHS – også kendt som “elallergi”. I korte træk betyder EHS, at man er særligt overfølsom for elektromagnetisme. Dermed kan de, der påstår at lide af EHS, ikke opholde sig i nærheden af eksempelvis mobiltelefoner og elapparater. Spørgsmålet er så, hvordan det vil påvirke, hvis du lider af EHS og bor i en etageejendom, hvor din nabo, under- eller overbo har en fjernoplader stående.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Elallergi – eller EHS – er ikke anerkendt som fysisk lidelse hverken i Danmark eller af WHO. Derfor er det, set ud fra et lægefagligt og lovmæssigt perspektiv, en påstand, når en person angiver at være allergisk overfor elektricitet. Der er med andre ord ingen hjælp at hente – endnu.

Motorola Edge 50 Ultra test | Gør næsten alt rigtigt

TEST: Denne telefon rammer alt det, som du vil elske. Læs detaljerne i min Motorola Edge 50 Ultra test.

(mere…)
Specifikationerne på Xiaomi 15 er lækket

RYGTE: Specifikationerne på den kommende Xiaomi 15 skulle være blevet lækket i Kina.

(mere…)
Motorola Razr 50 dukket op på Geekbench

KORT NYT: Nye foldbare modeller kan være på vej fra Motorola. Razr 50 er netop spottet på Geekbench.

(mere…)
Her er en solid allround-telefon med mangler

VIDEO: Motorola Edge 50 Pro er en ret solid telefon, der blot mangler store rettelser via softwareopdateringer.

(mere…)
Electric Scooter 4 Pro er et solidt el-løbehjul – vi har prøvet det

MINE INDTRYK: 60 km på en opladning og virkelig driftssikkert. Jeg har set nærmere på Xiaomi Electric Scooter 4 Pro (2nd gen).

(mere…)
Xiaomi har stor succes med deres elbil

Den nye elbil SU7 fra Xiaomi har været på det kinesiske marked i én måned og indtager klart førstepladsen.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
22 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram