Hvert tredje hjem er et ”smarthome”

0

Flere danskere tager smarthome-produkter til sig. Ny undersøgelse viser, at hvert tredje hjem har smarthome-enheder installeret.

Nest Audio
Nest Audio er et af de nyeste smarthome-produkter fra Google. Læs om Nest Audio her (Foto: Google)

Der er efterhånden mange danske hjem, som er faldet for et eller flere smarthome-produkter. Ifølge en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik anvender 1,5 millioner danske borgere i 2020 smarthome-produkter.

Det svarer til cirka hver tredje dansker eller 36 procent af de 16-74-årige. Dette er en stigning fra sidste år, hvor 23 procent svarede at de brugte smarthome-produkter.

– ”Stigningen indikerer, at ‘smarte’ elpærer, alarmsystemer, termostater, stemmestyrede personlige assistenter, musikafspillere og badevægte, som alle er eksempler på forskellige smarthome-produkter, vinder frem i danske hjem,” skriver Danmarks Statistik i undersøgelsen.

Smarthome-produkter kan sagtens gøre dit hjem smartere. Dog er der også nogle smarthome-dimser, som fortsat er lidt ”usmarte”.

PODCAST: Mit (u)smarte smarthome

Noget af det usmarte er eksempelvis, at der ikke er en fælles standard. Derfor kan man risikere at skulle have flere forskellige apps på telefonen og flere forskellige hubs installeret i hjemmet. Simpelthen fordi tingene endnu ikke ”snakker sammen” på tværs.

Bliver smarthome ”smart” i 2021? Fælles standard på vej

Det er derfor heller ikke alle smarthome-produkter, som ”Hr. og Fru Danmark” hurtigt og nemt kan installere. Nogle kræver en større ingeniør-uddannelse.

Fordelingen af målgrupper, som anvender smarthome-produkter ifølge Danmarks Statistik (Kilde: Danmarks Statistik)
Fordelingen af målgrupper, som anvender smarthome-produkter ifølge Danmarks Statistik (Kilde: Danmarks Statistik)

Til gengæld er der nogle produkter, der er virkelig smarte. De kan gøre det nemmere for brugerne at sænke energiforbruget, dermed er de gavnlige både for pengepung og miljøet.

Smarthome-produkter lider dog også af, at nogle er ”bange” for den konstante overvågning, der så er. I undersøgelsen har 21 procent svaret, at de har fravalgt smarthome-produkter af bekymring for privatlivets fred og beskyttelse af personlige data. Mens 18 procent svarer, at de er bekymret for udstyret eller systemet bliver hacket.

Har du smarthome-produkter hjemme hos dig? Hvis ja, skriv gerne i kommentarfeltet herunder hvilke løsninger du har. Hvis nej, skriv gerne hvorfor ikke.

Mere til historien

Smarthome-produkter var i starten specialenheder, hvor de i dag kan købes mange almindelige steder. Eksempelvis har IKEA en hel del forskellige smarthome-produkter, som prismæssigt er til at komme i nærheden af for de fleste.

Læs også:
Så mange bruger Google Assistant
TEST: Sådan overvåger du boligen – den lette måde | test af Netgear Arlo

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer