Vrede danske kulturpolitikere vil have forklaring på Googles censur

14

Efter Google fjernede Ramasjang-appen på grund af “farligt indhold” kalder kulturministeren Googles censur for “super problematisk”.

Android Lawn
Google er ikke så lette at komme i kontakt med, når det handler til kritiske spørgsmål – og ikke mindst svar. Men den såkaldte Android Lawn ved Googles hovedkvarter i San Fransisco, Googleplex, kan besøges af alle. Her er vores chefredaktør John G. på besøg hos Google, hvilket naturligvis kræver en selfie (Foto: MereMobil.dk)

“Skildringer af tobak og farlige aktiviteter” fik for nylig Google til at fjerne DR’s populære Ramasjang-app. Appen er tilbage i Google Play, men nu vil kulturminister Joy Mogensen (S) på banen.

Joy Mogensen har inviteret Google til en snak med Folketingets kultur- og medieordførere, skriver Berlingske. Kultur- og medieordførerne skal overfor Google “lufte deres tanker om Googles ageren”.

Tanker om Googles ageren gjorde DR’s mediedirektør Henriette Marienlund sig allerede i sidste uge. Over for Politiken rasede hun over den amerikanske techgigants opførsel.

– “Vi har noget indhold, vi mener, har værdi over for danske børn med danske værdier, og så kommer der en global aktør på den her måde og vil redigere vores indhold. Det går simpelthen ikke”, sagde Henriette Marienlund til Politiken.

Googles danske kommunikationschef, Jesper Vangkilde, sagde i samme moment, at “man (Google, red.) er nødt til at sætte en grænse et sted”.

Henriette Marienlund mener, at den grænse hører til i Danmark og hos DR, og at det er i DR man diskuterer, hvad der er godt og dårligt børneindhold. 

– “… jeg skal ikke diskutere det med Google”, sagde hun.

Apple afviser Microsoft xCloud og Google Stadia i App Store

Opbakning til DR

Kulturminister Joy Mogensen (S) står bag DR langt hen ad vejen, og skriver i en mail, at “Google kan lære af DR, når det kommer til at tale med børn”.

Hun kalder det “super problematisk”, at Google censurerer indhold væk fra den ene dag til den anden. 

– “Lakridspiber får nok ikke nogen til at ryge pibe, og Onkel Reje er vist heller ikke en trussel mod nogen. DR har været verdensførende i børnefjernsyn i et halvt århundrede”, siger kulturministeren til Berlingske.

Flere ordfører vil hæve Googles ageren op på europæisk plan. Blandt andre opfordrer Jens Rohde (R), statsminister Mette Frederiksen (S) til at tage problemstillingen op på det næste europæiske topmøde.

Ifølge Joy Mogensen er fælles europæisk handling over for Googles ageren nødvendigt.

– “Vi er nødt til at stå sammen om at beskytte vores kultur- og medieliv. Det her kan Danmark ikke stå alene med,” skriver hun i sin mail til Berlingske.

Ikke kun DR har fået Googles censur at føle. Jesperhus Feriepark havde i halvandet år ikke deres app på Android-platformen, fordi en “tøjdyrs-maskot” havde en stofcigar i hånden. Jesperhus er tilbage på Google Play, men først efter parken havde ændret indholdet i appen.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

Professor i Kommunikation og Digitale Forandringer på CBS Mikkel Flyverbom siger til Berlingske, at hvis Danmark vil stå friere, hvad angår eget indhold, kan det blive nødvendigt at etablere alternative platforme. Det vil i så fald kræve store investeringer i infrastruktur.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
14 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer