Datatilsynet: TikTok gør ikke nok for at sikre sig forældres samtykke

Datatilsynet er i gang med at undersøge om TikTok indsamler personlige oplysninger ulovligt om børnene uden forældrenes tilladelse.

TikTok er endnu et socialt medie, der særligt henvender sig til børn og unge (Kilde: solenfeyissa - Pixabay.com)
TikTok er endnu et socialt medie, der særligt henvender sig til børn og unge (Kilde: solenfeyissa – Pixabay.com)

TikTok er mega populær. Faktisk er det den app nogensinde, som er hentet mest i ét kvartal. Dette skete i første kvartal 2020, hvor den blev downloadet 315 millioner gange. Samlet er den downloadet mere end to milliarder gange på verdensplan.

Men TikTok møder meget kritik. Og den ser altså ikke ud til at stoppe sådan lige. Datatilsynet er nu i gang med at undersøge den populære app.

Ifølge Datatilsynet så gør TikTok ikke nok for at sikre sig forældrenes samtykke. Man skal være 13 år for at ”være på TikTok” – ifølge reglerne, men virkeligheden er en anden. Der er nemlig mange brugere på TikTok, som er under 13 år.

Nye tal fra DR Medieforskning viser, at der er mange danske børn på TikTok. 4 ud af 10 danske børn mellem 9 og 14 år bruger tjenesten dagligt. Det skriver DR.dk.

Amerikanske influencere dropper TikTok

Det er disse tal, der blandt andet gør, at Datatilsynet undersøger TikTok.

Nu skal TikTok undersøges

-”Udfordringen er, at i Danmark – hvis man er under 13 år – så skal man have forældrenes samtykke til at komme ind på en tjeneste som TikTok,” forklarer Allan Frank, jurist og IT-sikkerhedsspecialist i Datatilsynet, til DR.dk.

TikTok har sendt det, som Allan Frank kalder et fyldestgørende svar inden for fristen, hvilket Datatilsynet nu er i gang med at gennemgå. Dog forventer Allan Frank, at det bliver meget centralt om TikTok gør nok for at sikre forældrenes samtykke.

-”Det kan selvfølgelig være, TikTok kan komme med en god forklaring. Men sådan som det umiddelbart ser ud, ud fra det materiale vi har set indtil nu, så gør TikTok ikke nok for at sikre sig forældrenes samtykke. Det er simpelthen for nemt at komme ind i TikTok-appen,” siger Allan Frank til DR.

TikTok er et kæmpehit blandt særligt børn - også dem under 13 år, hvilket giver problemer (Kilde: Pixabay.com)
TikTok er et kæmpehit blandt særligt børn – også dem under 13 år, hvilket giver problemer (Kilde: Pixabay.com)

Forbrugerrådet Tænk er enig med Datatilsynet

Det er ikke kun Datatilsynet, der er af den opfattelse, at TikTok ikke helt har styr på det. Forbrugerrådet Tænk deler ifølge chefjurist Anette Høyrup samme opfattelse.

Forbrugerrådet Tænk kritiserer TikTok for, at de henter mange personlige oplysninger om børn under 13 år – uden forældrene er involveret. Og mener derfor ikke, at de overholder databeskyttelseslovgivningen.

TikTok slår alle rekorder trods kritik

TikTok svarer igen på kritik

TikTok har sendt et skriftligt svar på kritikken til DR Nyheder. TikTok skriver blandt andet, at det fremgår af deres vilkår, at TikTok er for personer på 13 år eller derover. Angiver en person en alder under 13 år ved oprettelse, så forhindres denne i at bruge kontoen.

Har en person oprettet en konto og skrevet en anden alder, så fortæller TikTok at de undersøger dette og handler på passende vis, når de bliver klar over dette.

-”Vi er klar over, at vores branche står over for en fælles udfordring med aldersbekræftelse, og deltager aktivt i initiativer, der udforsker praktiske løsninger,” lyder det også fra TikTok.

Forbrugerrådet Tænks chefjurist Anette Høyrup mener dog ikke, at det er nok. TikTok løber fra sit ansvar. De har nemlig, ifølge hende, ansvaret for at indhente samtykke fra forældre, når de indsamler oplysninger fra børn under 13 år. Dette kunne være via mail, at forældrene skal give deres samtykke.

TikTok er populær – men USA frygter national sikkerhedsrisiko

TikTok er ikke alene

Det er ikke første gang, at TikTok er i søgelyset for at indsamle data om børn under 13 år unden forældresamtykke. I 2019 fik de en bøde på omkring 35 millioner kroner fra de amerikanske myndigheder. Dette betød TikTok skabte en tjeneste for børn under 13 år. Denne er dog kun tilgængelig i USA.

Det er ikke kun TikTok, som har problemer med om brugerne er gamle nok – eller har forældrenes samtykke. Det gør sig også gældende for Snapchat, Instagram, YouTube, Facebook osv. Tjenesterne ønsker mange brugere. Derfor er det ”gratis” og brugerne betaler med deres ”data”. Sådan lyder det fra Pernille Tranberg, der er rådgiver i dataetik og medstifter af tænkehandletanken Dataethics, til DR.

Men TikTok og Snapchat er særlig målrettet børnene. Og brugerne er der mange af. Ifølge Eva Fog, digital pædagog og stifter af DigiPippi, så er der også flere end DR Medieforskning viser. Hun vurderer, at halvdelen af børn på mellem 7 og 13 år er på TikTok og op til 70 procent af de danske brugere er under 13 år.

Hvad mener du? Er det TikToks ansvar, at børn under 13 år ikke er på tjenesten. Eller har forældrene også selv et ansvar? Skriv gerne i kommentarfeltet herunder.

Mere til historien

TikTok startede under navnet Musical.ly. Også dengang var der kritik om alt for åbne privatlivsindstillinger. Siden er TikTok vokset og et socialt medie, der giver brugerne muligheden for at dele egne videoer eller se andres. Man kan optage videoer på op til 1 minut.

Nye funktioner på Snapchat skal beskytte teenagere

Nye funktioner på Snapchat, skal forsøge at beskytte teenagere.

(mere…)
TikTok er klar med Instagram-lignende app

En ny app fra TikTok er i al stilhed blevet lanceret - og den minder en del om Instagram.

(mere…)
Arto er tilbage – det første danske sociale medie

Der var mange skriverier om Arto med alt fra krænkelser af børn, mobning og trusler på livet. Nu er Arto tilbage!

(mere…)
Skal Meta bruge DINE data til træning?

Hvis du ikke ønsker, at Meta skal bruge dine data til træning af kunstig intelligens, så er denne artikel værd at læse.

(mere…)
Falske annoncer med tv-værter overdrages til EU

Dansk tilsyn vurderer, at EU-reglerne overtrædes af Meta på Facebook og Instagram.

(mere…)
Flertal ønsker aldersgrænsen hævet for sociale medier

Frankrig ønsker at forbyde sociale medier for børn og unge under 18 år. En meningsmåling i Norge peger i samme retning.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram