Samsung først med 5G – detaljerne du skal kende

Galaxy S20-serien er de første telefoner i Danmark, som er klar til 5G. Læs mere om 5G på Samsungs Galaxy S20-topmodeller her.

Samsung Galaxy S20 Ultra
Samsung Galaxy S20 Ultra og de øvrige modeller er født med 5G og klar til det næste skridt inden for netværksteknologi (Foto: MereMobil.dk)

Hele 2019 talte vi rigtigt meget 5G – uden der rigtigt skete noget, men så kom TDC og lovede, at de ville være landsdækkende med 5G inden udgangen af 2020.

5G-netværket giver kun mening, hvis telefonerne og routerne kan udnytte teknologien og her kom Samsung først på banen – i hvert fald på smartphonedelen.

Samsung Galaxy S20-serien bliver de første telefoner på det danske marked, som kan udnytte 5G-netværkene, når disse begynder at rulle ud.

I den nye portefølje for foråret 2020 kun to modeller ikke klar til 5G. Det drejer sig som Samsung Galaxy Z Flip og Samsung Galaxy S20 4G. Sidstnævnte fås dog også i en 5G-version, hvis du vil betale 800 kroner mere.

De øvrige modeller Samsung Galaxy S20+ og Galaxy S20 Ultra i alle varianter er 5G-parate.

Galaxy S20’erne er såkaldte ”non standalone” 5G-enheder. Det betyder, at 5G benyttes til at forøge hastigheden. Livlinen er fortsat 4G-nettet, som er en nødvendighed for 5G-adgangen. Først senere lanceres 5G-standalone enheder, der kan bruges på rene 5G-netværk.

Det er så at sige første generation af 5G-telefoner, der lanceres i dette forår.

Samsungs nye telefoner er parate til alle de 5G-frekvenser, som vi kommer til at anvende i vores markedsområde.

Samsung Galaxy S20 Ultra er den eneste af de tre modeller, der understøtter mmWave som benytter frekvensbånd på 26,5-29,5 GHz, 27,5-28,35 GHz og 37-40 GHz. Med mmWave får telefonen adgang til utrolig høj kapacitet. Ulempen er, at der næsten skal være frit sigte mellem mobilmasten og telefonen, før frekvensbåndet kan anvendes.

Frevenser til mmWave er endnu ikke tildelt operatørerne i Danmark.

5G er en trussel mod fiber

OM 5G I GALAXY S20-SERIEN: Den tekniske betegnelse for 5G i S20-serien er: Non standalone (NSA), 5G sub-6. NSA betyder, at 5G netværket kun fungerer, hvis mobilnetværks kontrolfunktioner kører via 4G LTE. 5G NSA er altså afhængig af et fungerende 4G LTE-netværk. Telefonen anvender således 4G som hovedkanal. 5G-delen anvendes blot til at blive ekstra hastighed. Galaxy S20-serien understøtter følgende 5G-frekvensbånd: N1 (2100 MHz), N3 (1800 MHz), N5 (850 MHz), N7 (2600 MHz), N8 (900 MHz), N28 (700 MHz), N40 (2300 MHz), N77 (3700 MHz), N78 (3500 MHz). Understøttelsen er afhængig af den enkelte operatør. Samsung Galaxy S20 Ultra er den eneste telefon i S20-serien, der understøtter mmWave.

Hønen eller ægget?

Hvad kom først? I dette tilfælde er det telefonerne, som kom først – i hvert fald når vi taler om 5G.

TDC, også omtalt som TDC NET, er i fuld gang med at opsætte 5G-udstyr i master landet over.

Lige nu er TDC i gang i følgende områder: Helsingør, Varde, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Ballerup, Sønderborg, Fanø, Svendborg, Ærø, Nyborg, Faaborg-Midtfyn, Fredensborg, Langeland, Herlev, Bornholm, Assens, Middelfart og Odense.

Det er Ericsson, der bygger 5G-infrastruktur for TDC.

Selvom teknikkerne kravler rundt i masterne, så betyder det ikke 5G-adgang på Samsungs nye telefoner, der lander i butikkerne en 13. marts 2020.

Ifølge TDC er der endnu ikke en dato på, hvornår nettet åbnes for kommerciel adgang. Derfor ved vi heller ikke om 5G-adgang er noget, der skal betales ekstra for.

De øvrige teleselskaber arbejder også på 5G. Det er blot ikke så åbne omkring deres planer, som vi har set det fra TDC.

BAGGRUND: 5 hurtige om 5G – forstå fremskridtet

HØR MERE OM 5G: I min tech-podcast har talt med 3’s netværksdirektør Kim Christensen. Han fortæller mere om 3’s planer for 5G. Men beskriver også, at han lige nu ikke ser den perfekte businesscase for 5G. Du kan også høre interviewet herunder – gå frem til 4:45 minutter.

Mere til historien

En anden nyhed på Galaxy S20-serien er mulighed for at benytte eSIM. Du kan her læse om de danske teleselskaber er klar til eSIM på Galaxy S20’erne.

Samsung Galaxy Z Fold6 er lækket totalt

Et stort læk afslører angiveligt alle specifikationerne på den kommende foldbare Samsung Galaxy Z Fold6. Se dem her.

(mere…)
Nu er der 30 dages prøvetid på 5G-internet

Virker 5G-internet godt nok? Teleselskaberne er klar med gode tilbud og nogle lader dig endda afprøve 5G-internet i 30 dage.

(mere…)
Så er Galaxy Watch FE en realitet

Samsung har netop lanceret deres nyeste smartwatch, som lyder navnet Galaxy Watch FE. Se pris og tilgængelighed her.

(mere…)
Samsung sætter prisen op

Det lader til, at den næste Samsung-topmodel bliver endnu dyrere end forgængeren.

(mere…)
Kunderne vil have billigere wearables

Mens vi venter på avancerede sensorer i smartwatches vender kunderne ryggen til premium-modellerne.

(mere…)
Billeder af Galaxy Z Fold 6 og Galaxy Z Flip 6 lækket

De første officielle billeder af de kommende foldbare modeller fra Samsung er nu lækket.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram