5G er en trussel mod fiber

Fiberselskaberne springer måske ud som mobilselskaber og satser på 5G.

Fiberselskaberne håber, at de kan score kassen på at levere kapacitet via deres fibernetværk. Men det er ikke nødvendigvis kun ved at levere internet til virksomheder og private.

Fiberselskabernes konkurrenter, mobilselskaberne, skal nemlig bruge fiberforbindelser til de kommende 5G-mobilnetværk.

Mobilselskaberne skal bruge masser af kapacitet til mange nye mindre 5G-mobilsites, og den kapacitet kan fibernettene levere, men samtidig anser fiberselskaberne også 5G-nettene som en stor trussel. Det skriver Finans.dk

De nye 5G-mobilnetværk kan potentielt underminere økonomien i fibernetværkene, fordi mobilselskaberne med 5G kan levere forbindelser med høj kapacitet og lav latency til en meget konkurrencedygtig pris.

På MereMobil.dk har vi tidligere omtalt produkter fra 3, TDC/YouSee og Telia, som ved hjælp af selskabernes 4G LTE mobilnetværk kan bruges som et alternativ til en kablet internetforbindelse. 4G LTE leverer mange steder en fornuftig forbindelse, men med 5G flyttes barren tre trin længere op.

ANMELDELSE: Stor test af fastmonteret 4G-bredbånd til hjemmet

Overvejer at satse på 5G

Truslen fra de kommende 5G mobilnetværk er så stor, at fiberselskaberne overvejer om de selv skal hoppe med på vognen og satse på 5G,

3 vil klippe kablet til xDSL-forbindelsen

-"5G er både en strategisk mulighed og en potentiel trussel for fibernettet. Spørgsmålet er, om vi selv skal gå ind som en 5G-operatør for at eliminere truslen? Det er helt klart noget, vi har på radaren, men vi har ikke taget en beslutning endnu," siger Niels Duedahl, topchef i energiselskabet SE, til Finans.

Ifølge Finans.dks oplysninger så har SE sidste år undersøgt, om selskabet skulle købe Telia i Danmark, som i årevis har skrantet økonomisk. Men ifølge Finans.dk blev handlen ikke til noget efter muligheden havde være drøftet med SE's repræsentantskab.

- "Det vil være et stort skridt for energiselskaberne at blive mobiloperatør. Men det er ikke utænkeligt – evt. i en konstellation, hvor flere selskaber går sammen om et ejerskab," siger Torben Rune, teleekspert og partner i Netplan, til Finans.

En anden spiller på fiber er TDC, der har en ny strategi på området. Strategien er at udrulle mest muligt fiber. Derfor er oprettelse, gravning, reetablering og installation er uden omkostninger for kunderne. MereMobil.dk har indsigt i en konkret erhvervsløsning hvor en erhvervskunde blev tilbudt gratis etablering af fiber.

Virker mobilt bredbånd til hjemmet?


Synes du, at denne artikel var interessant? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få hver uge de bedste artikler, så du altid er opdateret. Ved tilmeldingen får du med det samme 10 af vores bedste guides og tips tilsendt.


Mere til historien

Det kommer ikke bag på os på MereMobil.dk, at 5G er en potentiel trussel mod fiberselskabernes milliarddyre nedgravning af fiberkabler, men det er yderst interessant at få det offentligt bekræftet af topchefen i SE.

Danskerne satte igen data-rekord

Nye tal viser, at danskerne endnu engang har sat nye rekorder i brugen af mobildata. Nyhedsbegivenheder og sport trækker.

(mere…)
Nest WiFi Pro test | godt til de fleste

TEST: En enkel og pålidelig netværksløsning til Wi-Fi i de fleste boliger. Her er mine erfaringer med Nest WiFi Pro.

(mere…)
3-direktør: Danmark har kun brug for to mobilnetværk

Tre landsdækkende mobilnetværk til 5,8 millioner mobilkunder er for meget, mener 3’s direktør.

(mere…)
5G har rundet skarpt hjørne hos 3 i Danmark

Data via en 5G-dataforbindelse er nu mere almindeligt end data via 3G, viser tal fra 3’s netværk.

(mere…)
Nuuday i krig med 3: 5G bliver aldrig så godt som fiber

Nuudays topchef nærmest aflyser 5G-krigen og spår, at danskerne også i fremtiden vil vælge fiberforbindelser.

(mere…)
3 vil konkurrere mod fiber

Det er unødvendigt at grave endeløse kilometer af fiberkabler ned, mener 3's direktør.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
67 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram