iPod Touch (7. generation) test | er den nødvendig?

TEST: Vi har prøvet iPod Touch (7. gen). Holder en iPod fortsat i 2019? Er iPod Touch kraftig nok til spil? Skal du købe? Måske… Læs anmeldelsen her.

Apple iPod Touch test (7. generation)
Apple iPod Touch (7. generation) (Foto: Apple)

Der er ingen tvivl om, at jeg var en af dem, som var superglad, da jeg hørte, at Apple lancerede en ny iPod Touch. Ikke alene var det nostalgi på højeste plan, men det var også glædeligt da iPod Touch kan løse mange behov.

Derfor kan iPod Touch være med til at sikre, at udgifterne løber løbsk til en iPhone, eller anden smartphone, or blandt andet børnefamilier.

Børn i dag får ikke den følelse, som jeg eksempelvis gjorde, da jeg fik en båndoptager og senere stereoanlæg på mit værelse. I dag får mange børn en Bluetooth-højttaler og eventuelt en iPod eller en smartphone, hvorfra de kan streame musikken. Musikken er digital. Derfor har børnene heller ikke kassettebånd eller CD’ere stående.

Udviklingen kan vi ikke ændre på. Det er heller ikke formålet med denne anmeldelse. Udviklingen rejser dog et vigtigt spørgsmål; er tiden ”løbet” fra iPod’en?

iPod’ens historie

Apple offentliggjorde den første iPod i oktober 2001. Det betyder også, at den fylder 18 år senere i år. Men er der stadig plads til den på markedet?

HUSKER DU: Apples iPod er fyldt 15 år – vi ser tilbage

Den første iPod kom med 5 GB harddisk, men fik hurtigt vokseværk. I starten havde iPod an anden betjeningsform, mens det med iPod Touch nærmest blev en lille ”iPhone” uden telefonegenskaberne. Det blev hurtigt en stor succes, da den var med til at revolutionere musikmarkedet for hvordan man hørte og købte musik.

Apple iPod Touch (7. generation) (Foto: Apple)
Apple iPod Touch (7. generation) (Foto: Apple)

iPod kører på samme styresystem som iPhone – iOS.

I april 2007 rundede salget af iPod’s mere end 100 millioner solgte eksemplarer på verdensplan, hvilket gjorde enheden til den hurtigst sælgende musikafspiller nogensinde. De seneste tal vi har kunne finde viser, at der er solgt over 400 millioner iPods på verdensplan.

Der har været flere forskellige versioner af iPod igennem tiderne. De forskellige modeller er:

 • iPod (scroll wheel)
 • iPod (touch wheel)
 • iPod (dock connector)
 • iPod Mini
 • iPod (click wheel)
 • iPod Photo
 • iPod Shuffle
 • iPod (farveskærm)
 • iPod Nano
 • iPod Classic
 • iPod Touch.

Du kan se de forskellige udgivelser, samt hvor meget hukommelse som de hver især havde på Wikipedia.

iPod er i dag meget mere end en musikafspiller. Men det er musikafspilleren, der gjorde iPod populær.

Musikken spiller fortsat

Apple iPod Touch (7. generation) (Foto: Apple)
Apple iPod Touch (7. generation) (Foto: Apple)

iPod som musikafspiller er også fortsat yderst godkendt. Det hersker der ingen tvivl om, men spørgsmålet er mere om behovet fortsat er der. Altså er der andre enheder, som har taget over i stedet? Og kan gøre det ligeså godt?

Jeg kan egentlig godt lide tanken om, at børn måske får en iPod før de introduceres til smartphones og andre elektroniske enheder. Dermed får de en del af mulighederne, men ikke telefondelen og prisen holdes nede uden du går for meget på kompromis med ydelse.

Vælger du eksempelvis en iPod fremfor en smartphone, som streamingenhed, så er der også andre alternativer end en ny iPhone, som klart er markant billigere end en iPhone.

Enten kan du vælge en brugt iPhone, hvis du ønsker at blive i Apples univers. Du kan også finde en billigere smartphone, som kan klare opgaven (hvis det er streaming). Dette kunne være Motorola One Vision, der koster 2.299 kroner (vejledende).

ANMELDELSE: Motorola One Vision er måske ‘the only one you need’

Sammenligner jeg med smartphones i dag, hvorpå der oftest streames, så er lyden ikke anderledes. Der afhænger det mere af, hvilket headset man vælger at lytte til musikken i. Så på den måde er iPod reelt set overflødig.

Der er i hvert fald mange enheder, som sagtens kan tage over eftersom diverse streamingtjenesterne blot er apps.

iPod’en som spilenhed

Apple iPod Touch (7. generation) (Foto: Apple)
Apple iPod Touch (7. generation) (Foto: Apple)

En af de ting, som jeg tænkte kunne være iPod’ens styrke i 2019 (foruden musikdelen) var, at det kunne være en “spilenhed”. Særligt med Apple Arcade på vej.

Dermed kunne iPad Touch med musik, spil og foto imødekomme manges behov. Og det kan den sådan set også. I hvert fald hvis vi kigger på specifikationerne.

Indmaden er kraftig nok til mange af de grafiktunge spil. Den nye iPod Touch kommer med Apples A10 Fusion-chip, der har forbedret performance i spil. Den har tre gange så hurtig grafik, som den tidligere generation af iPod Touch. Kvaliteten af skærmen er rigtig fin og billedet står skarpt.

Så i kombination med Apple Arcade kunne en iPod Touch (7. generation) give god mening.

A10 FUSION: Chippen A10 Fusion er tilsvarnede den processorchip, og dermed ydelse, som der findes på iPhone 7 og iPhone 7 Plus. Disse telefoner blev introduceret i 2016. Skærmstørrelserne var hhv. 4.7 og 5.5 tommer.

Et minus for mig er, at skærmen kun er 4 tommer. Som spilenhed eller til at se diverse YouTube-videoer og lignende på, så er det lige småt nok.

Personligt synes jeg også, at enheden er “for smal”, hvis man kan sige det sådan. Den er virkelig lille i hånden på alle måder, hvilket særligt i bilspil og andet er problematisk. Har børn ikke haft andet, så vil de formentlig være tilfredse – ligesom deres hænder også er mindre end mine. Så måske problemet ikke er der for dem.

I takt med at vi er blevet vant til at skærmene på smartphones, er blevet større og større, så synes jeg det er ærgerligt, at iPod Touch (7. generation) ikke er lavet i ”skallen” af en iPhone 7 eller iPhone X i stedet.

I forhold til børn, spil og apps har iPod Touch tilmed den fordel, at der kan dele spil- og appkøb i husstanden. Er spillet først købt én gang, så er til købt til alle enheder. Dette styres via Familiedeling.

GUIDE: Sådan kommer du i gang med familiedeling

Designet har stadig hjemknap

Apple iPod Touch (7. generation) (Foto: Apple)
Apple iPod Touch (7. generation) (Foto: Apple)

Apple har sagt farvel til ”hjem-knappen” på de seneste iPhones. 2019-modellen af iPod Touch har fortsat hjem-knap. Det gør også den virker lidt ”gammeldags”. Men jeg synes stadigvæk designet holder.

Jeg synes, at det havde klædt denne generation af iPod Touch, at den kom med enten fingeraftrykslæser eller ansigtsgenkendelse. Men dette er der altså ikke blevet “plads” til – formodentlig for at holde prisen nede.

iPod Touch (7. generation) er flot og brugervenlig. Der findes et væld af forskellige farvevarianter, så der er også noget for en hver smag.

Et fint lille kamera

Foruden at være spilenhed og musikafspiller, så er der også kamera i iPod Touch. Kameraet er på 8 megapixel og med en blændeåbning på f/2,4. iPod Touch benytter følgende billedformater: HEIF og JPEG.

Forvent ikke mirakler af kvaliteten.

Videooptagelser laves i 1080p med kameraet.

Frontkameraet er på 1,2 megapixels og med en blændeåbning på ƒ/2,2 og kan optage video i 720p HD.

Ifølge Apple er der batteri til op mod 40 timers musikafspilning og op til 8 timers videoafspilning. Men når ungerne sidder med den i hånden på køreturen, så skal du huske en powerbank.

Pris og tilgængelighed

De danske priser er på 1.799 kroner for modellen med 32 GB, mens udgaven med 128 GB koster 2.699 kroner. Den store model med 256 GB intern hukommelse koster 3.599 kroner.

Den nye iPod Touch er tilgængelig i butikkerne allerede nu og fås i farverne space gray, white, gold, blue, pink og ProductRED.

Konklusion: iPod’en holdes kunstigt i live – den skal nytænkes

Apple iPod Touch (7. generation) (Foto: Apple)
Apple iPod Touch (7. generation) (Foto: Apple)

Jeg har nydt at teste iPod Touch. Nydt at være nostalgisk og tænke nye muligheder.

På det danske marked er iPod Touch formentlig primært til børn, der endnu ikke har en smartphone og mangler en enhed, som der kan spilles og streames indhold på, hvad enten det er musik, film eller YouTube.

Alternativt kan iPod Touch også være perfekt til dem, som har et sommerhus, hvor internetdækningen ikke er optimal og man derfor ønsker en enhed, hvor musikken er gemt lokalt.

Da jeg hørte Apple, at lancerede en ny iPod (7. generation) så jeg en række muligheder med enheden og det kan der også fortsat være. Selvom der også er ”problemer”. Med problemer menes, at tiden måske endnu ikke er løbet fra iPod, men på vej til det. Husk på at den nye iPod fortsat er ”som den plejer og har været i mange år”.

iPod’en er fortsat en virkelig god musikafspiller. Lyden er god og lagerpladsen er enorm. iPod (7. generation) kommer med 32 GB, 128 GB og 256 GB, så vælger man ikke den mindste konfiguration er der rigeligt med plads.

Omvendt kan 32 GB måske give god mening i disse streaming-tider. Bruges der mest YouTube og andre streaming-tjenester, burde det være nok.

Apple iPod Touch (7. generation) (Foto: Apple)
Apple iPod Touch (7. generation) (Foto: Apple)

Ellers ser jeg på mange måder, at Apple må genopfinde iPod’en for, at den kan nå sikkert ud i voksenlivet og ikke flyve fra reden som 18-årig uden sikkerhedsnet.

På brugtmarkedet kan du finde en iPhone 7 (128 GB) til cirka 2.500 kroner. Du får samme processorkraft og hukommelse men en større skærm – og så er den klar den dag du køber et SIM-kort.

Kærligheden for mig har altid været stor til iPods. Personligt husker jeg også tydeligt iPod Shuffle, som var virkelig lille, men super cool at have med på cykelturen eller i træningslokalet. Nostalgien kan dog ikke hjælpe til i karaktergivningen. Og jeg må beklageligvis nøjes med at give iPod Touch 4 ud af 6 stjerner.

iPod Touch (7. generation) er ikke dårlig, men den er bare ikke noget særligt længere. Skærmen er for lille og alternativerne er med årene blevet markant bedre.

Skal den forblive i Apples sortiment, så kræver det for alvor nytænkning.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

 • Forholds lav pris
 • Høj ydelse i forhold til pris
 • God startenhed til børn uden behov for telefoni
 • Deling af apps og spil i husstanden via Familiedeling

Lidt at tænke over

 • Skærmen er for lille
 • Konkurrenterne er blevet bedre – fx en mellemklasse Android
 • Tiden er ved at løbe fra iPod Touch

Mere til historien

Du kan læse mere om, hvilke specifikationer iPod Touch (7. generation) kommer med på Apples officielle hjemmeside.

iPod Touch (7. generation)
Apples største salgsargument falder til jorden

Apple Intelligence bliver sandsynligvis ikke til noget i Danmark og resten af EU - i første omgang.

(mere…)
Apple stopper arbejdet på Vision Pro 2

Arbejdet på Apple Vision Pro 2 skulle angiveligt være stoppet til fordel for et andet headset.

(mere…)
Glæd dig til disse nyheder i Apples Besked-app

Vi har samlet nogle af de nyheder, som du kan glæde dig til, når iOS 18 udkommer senere på året.

(mere…)
Disse telefoner får Apple Intelligence

Apple kommer med iOS 18 i efteråret til en række telefoner. Men det er begrænset, hvilke telefoner som understøtter Apple Intelligence.

(mere…)
iPad Pro 2024 er fortryllende lækker

TEST: Du ønsker dig iPad Pro i 2024-modellen, men det er nok ikke den, at du køber. Læs her min 13-tommer iPad Pro test.

(mere…)
Dette vidste du ikke om Apple Pencil Pro

Da Apple lancerede nye iPads tilbage i maj måned, så fik vi også Apple Pencil Pro, med en sjov detalje.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
43 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram