Første mobil? Hvornår skal barnet have det?

3

Danskerne mener, at børnene skal være ældre end de reelt er når de skal have deres første mobil. Forskellen på hvad vi mener og gør, er stor.

Børn og smartphones (Foto: Telia)
Børn og smartphones (Foto: Telia)

Telia har i år, for sjette år i træk, spurgt danskerne om, hvornår de mener børn er klar til at få deres første mobiltelefon.

Overraskende nok, så viser det sig faktisk at alderen vi synes de skal have deres første mobil i er stigende. Dette er lidt opsigtsvækkende, da mange i dag er afhængige af deres smartphone og børnene ”vokser” op med én i hånden.

 – Børn kan nu betale med smartphonen

Det interessante er også, at en ting er hvad danskerne svarer og en anden ting er, hvad de gør.

Ifølge det danskerne svarer, så skal børnene have deres første telefon når de er 10,6 år gamle og gå i 4. klasse. Men det viser sig, i samme analyse, at de faktisk typisk er 8,5 år gamle når de får den første mobil.

Dermed er der altså en forskel på over to år mellem den alder, som mange altså mener er den rigtige alder og den alder hvor de får den første mobil.

Trygheden er baggrunden for første mobil

Forklaringerne på forskellen kan være mange. En af dem er selvfølgelig, at de danskere der har svaret i undersøgelsen måske ikke har børn i den alder osv. Så man kan have små børn og mene, at de skal være ældre – men på sigt blive påvirket af vennerne får og derfor skifte mening.

– ”Det er forståeligt, hvis stærkt eksponerede mediesager om eksempelvis digital mobning og spredning af billeder betyder, at mange danskere mener, at børn bør vente længst muligt med at få den første mobiltelefon. For langt de fleste forældre og børn er disse problemer dog heldigvis slet ikke en del af deres verden. Mobiltelefonen er omvendt et tryghedsskabende redskab, når børnene eksempelvis selv skal til at gå hjem fra skole eller tage bussen eller cyklen til fritidsaktiviteter,” siger privatkundedirektør hos Telia Gustav Berghog i en pressemeddelelse.

 – Sådan vælger du dit barns første mobil

Danske forældre svarer i undersøgelsen, at årsagen til deres barn har fået den første mobil er ”praktiske årsager”, ”forældrenes tryghed” og ”barnets tryghed”.

Som forældre skal man huske at tale med børnene om hvilken onlineverden, som åbner sig op for dem. Dette sker både på computer, tablet eller mobil.

– ”Adgangen til den digitale verden rummer uendelige muligheder og udfordringer. Vi håber derfor, at forældrene engagerer sig i det nye univers, som børnene bevæger sig ind i, når de får deres første mobil. Vi har som forældre pligt til at hjælpe vores børn med at agere i det digitale univers,” siger Gustav Berghog.

Undersøgelsen er foretaget af YouGov for Telia.

Mere til historien

Sidste år var tallet 9,2 år for hvor gamle børn var når de fik deres første mobil. Også i 2016 var de 8,5 år gamle.

Læs også:
Egen mobil: Først når du er 9 år!

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer