IoT er lige til skraldespanden

Bornholmerne smider nu NB-IoT i skraldespanden for at spare tid og penge.

Et af de første større offentlige danske eksempler på fremtidens muligheder med IoT (Internet of Things) kan man nu ved selvsyn afprøves på Bornholm. Udover flere solskinstimer kan bornholmerne, og de mange turister på øen i Østersøen, nu glæde sig over, at nogle af øens skraldespande snart bliver intelligente.

En lille sensor på indersiden af låget på hver skraldespand fortæller renovationsselskabet, hvor tømning er påkrævet. Det giver bedre ruteplanlægning, færre ture, mindre slitage, mindre CO2-udslip og bedre økonomi. (Foto Telia)

En lille sensor på indersiden af låget på hver skraldespand fortæller renovationsselskabet, hvor tømning er påkrævet. Det giver bedre ruteplanlægning, færre ture, mindre slitage, mindre CO2-udslip og bedre økonomi. (Foto Telia)

Begrebet “intelligent skraldespand” dækker over, at skraldespanden selv kommunikerer med det bornholmske renovationsselskab BOFA, når det er tid til at tømme skraldespanden. Det skriver Telia i en pressemeddelelse.

Udfordringen i et sommerhusområde er, at sommerhusene ikke altid er beboet. Derfor risikerer BOFAs renovationsvogne at køre rundt i sommerhusområdet blot for at tømme helt tomme eller halvtomme skraldespande.

TT-netværket er klar med IoT over hele landet

Når skraldespandene kommunikerer tilbage til BOFA, så kan renovationsselskabet planlægge sine daglige opsamlingsruter bedre. De undgår at tømme tomme eller halvtomme skraldespande. BOFA kan derved spare sine renovationsvogne for unødvendige kilometer, hvilket sparer både tid, penge, slitage og CO2-udledning.

IoT-løsningen er et projekt mellem Telia, Bornholms Regionskommune og BOFA. I første omgang drejer det sig om 68 skraldespande i sommerhusområdet på Dueodde på det sydlige Bornholm.

Hos Bornholms Regionskommune ser man perspektiver i den intelligente renovationsordning.,

-”På Bornholm prøver vi at gøre det til en dyd at tænke i smarte løsninger på det grønne område. I dag henter vi affald i sommerhuse fra påske til efterårsferien. Vi håber med forsøget at kunne påvise, at det er muligt at tilpasse afhentningerne til de individuelle behov og dermed kunne tilbyde tømning året rundt for de samme penge. Det vil være en forbedret service til vore turister, specielt dem der besøger os uden for sæsonen,” siger Anne Thomas (Å), der udover at være viceborgmester også er formand for Klima- og Bæredygtighedsudvalget på øen.

Landsdækkende NB-IoT

Den nye skraldespandsløsning benytter Telias landsdækkende NB-IoT netværk, hvilket giver et par teknisk fordele.

– ”En af fordelene ved NB-IoT er det ekstremt lave strømforbrug. Det giver os mulighed for at bruge sensorer, hvis levetid overstiger levetiden af den enkelte affaldsbeholder. Vi undgår derved at kæden brydes grundet et dødt batteri. Samtidig har det nye netværk både en længere rækkevidde og bedre indtrængningsevne end de konventionelle mobilnet,” siger Thomas Kjærsgaard, der som erhvervskundedirektør i Telia også har ansvaret for kommunale kunder.

Telia skriver i pressemeddelelsen, at teknologien i princippet kan overføres direkte til andre dele af renovationssektoren. Det vil dog ikke have samme effekt i et almindeligt villakvarter med helårsbeboelse. Her er behovet for dagrenovationen hyppigere og mere konstant end i et sommerhusområde, hvor renovationsbehovet er præget af store udsving.

-”Vi må ikke falde i den grøft, at vi digitaliserer alene for digitaliseringens skyld eller bare fordi, vi kan. Til gengæld skal vi digitalisere overalt, hvor det giver mening, så det skaber værdi for samfundet, miljøet og vores kunder; i dette tilfælde Bornholms Regionskommune,” siger Thomas Kjærsgaard.

Den intelligente renovations ordning i Dueodde er blevet til i samarbejde med teknologi-virksomheden Waste Control.

Mere til historien

De intelligente skraldespande er et projekt mellem Telia og Bornholms Regionskommune, og projektet skal evalueres om et år.

Grønt lys: Norlys opsluger Telia

Onsdag kom den længe ventede meddelelse om, at Norlys’ opkøb af Telias danske forretning er godkendt.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Telia klar med brugte telefoner i butikkerne

Det er nu muligt at købe brugte telefoner i Telia-butikker. Det er en del af konceptet ”Pre-loved”.

(mere…)
Norlys’ repræsentantskab godkender Telia-køb
(mere…)
Telia skifter navn

Inden så længe vil varemærket Telia ikke længere være på det danske mobilmarked.

(mere…)
Telia taber mobilkunder – Telenor køber dem

To af de store teleselskaber i Danmark har fremlagt regnskaber.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram