Samsung Galaxy Watch test – en uambitiøs opgradering

TEST: Galaxy Watch er næsten en genudgivelse af det to år gamle Gear S3. Uret har sine momenter, men Samsung lader sig overhale af Apple på smartwatch.

Jeg er ret vild med Samsung Gear S3, der nu har to år på bagen. Dette smartwatch viste, at Samsung skulle tages seriøst i dette markedssegment.

Galaxy Watch er efterfølgeren til Gear S3. Samsung viderefører alle de gode ting fa Gear S3 og lægger lidt mere i posen.

Alligevel er det en opdatering med begrænset gevinst. Som forventeligt er processoren kraftigere og batteriet lidt større. Den største nyhed er, at Samsung udelukkende markedsfører 4G LTE versionen på vores marked.

For at kunne bruge Galaxy Watch med mobilforbindelse kræves et eSIM understøttet abonnement, men lige nu understøtter ingen teleselskaber i Danmark funktionen på Galaxy Watch.

Specifikationer: Galaxy Watch vs. Gear S3 Classic

Galaxy Watch 46mmGear S3 Classic 46mm
Skærm1,3” Super AMOLED1,3” Super AMOLED
Opløsning360 x 360 px360 x 360 px (278 PPI)
ProcessorExynos 9110, dual-core 1.15 GHzExynos 7270, dual-core 1.0 GHz
RAM1.5 GB768 MB
Hukommelse4 GB4 GB
Størrelse46 x 49 x 13 mm46 x 49 x 12.9 mm
ForbindelserBluetooth 4.2, Wi-Fi b/g/n, NFC, GPS / GlonassBluetooth 4.2, Wi-Fi b/g/n, NFC, MST, GPS / Glonass
SensorerAccelerometer, Gyro, Barometer, HRM, Ambient LightAccelerometer, Gyro, Barometer, HRM, Ambient light, Speedometer
Batteri472 mAh380 mAh
Trådløs opladningJa, men kun via medfølgende opladerJa, men kun via medfølgende oplader
4G LTE-forbindelse (eSIM)JaNej
SystemTizen 4.0.0.0Tizen 3.0.0.2

Holder strøm i tre dage

Samsung Galaxy Watch

Samsung Galaxy Watch (Foto: Samsung)

Strømforbruget matcher hvad vi så på forgængeren. Samsung lover op til tre døgns strøm på én opladning ved blandet brug. Det svarer meget fint til mine oplevelse.

Et Apple Watch Series 3 og Apple Watch Series 4 skal oplades cirka hver anden gang. Dermed klarer Samsung sig bedre på det punkt.

Lang batteritid på et smartwatch, som Galaxy Watch, er særligt vigtigt da uret også anvendes til registrering af ens søvn. Derfor duer det jo ikke at tage det af hver nat.

Jeg synes, at Samsung skuffer på batteridelen. Godt nok er kapaciteten steget en smule på selve batteriet, men det har ikke forbedret holdbarheden signifikant. Efter to års “pause” mellem Samsungs to seneste smartwatches burde de på dette punkt have gjort fremskridt.

Bemærk i øvrigt, at Galaxy Watch oplades trådløst, men kun når du benytter den medfølgende oplader. Almindelige trådløse opladere eller laderen fra Apple Watch kan ikke benyttes.

Ligner og føles som et rigtigt ur

Jeg elsker designet på Galaxy Watch og forgængerne. Det ligner og føles som et ur, hvilket den runde skærm i sagens natur er årsagen til.

Selvom et smartwatch er fyldt med funktioner er det stadig uret, vækkeur og notifikationer, der er vigtigst for mig. Dernæst er jeg glad for motions- og sportfunktionerne. I mange andre situationer er uret på armen som “et smykke” og ikke en gadget. Derfor rammer designudtrykket plet.

Som en ekstra sjov ting så tikker Galaxy Watch. Det er ret cool.

Med det sagt så synes jeg det er billigt sluppet, at der i salgspakken kun forefindes en gummi/silikonerem, der ikke er ret behagelig. Der findes forskellige udvalg af remme. Her skal helt klart finde en an anden type, eksempelvis en læderrem, og supplere med.

Sådan blev Galaxy Watch præsenteret

Hallo… eller Hello?

Samsung Galaxy WatchUdviklingen går i retning af digitale assistenter, som vi (også på dansk) kan henvende os til. Apple har Siri på alle produkter, inklusive Apple Watch, mens Google tilbyder Google Assistant på smartphones. Begge taler dansk.

Samsung understøtter kun deres egen tjeneste Bixby på deres smartwatch. Bixby taler ikke dansk, og er derfor slet ikke relevant.

Du har altså ingen mulighed for at diktere tekst på Galaxy Watch. Det var okay for to år siden, men også her burde udviklingen være gået hurtigere. Jeg er indforstået med vores MEGET lille sprogområde, og at producenterne ikke kan udvikle til alle snævre sprog. Men så kunne Samsung jo i stedet satse på Googles tjeneste, der trods taler dansk.

Jeg har sagt det før. Bixby er ikke en relevant tjeneste, og jeg tror heller ikke den bliver det. Vinderne på dette marked bliver Google, Amazon og Apple. Det synspunkt deler jeg i øvrigt med tech-fremtidsekspert Preben Mejer, som du kan møde i min tech-podcast.

Med andre ord. I forhold til Apple Watch, der er den mest relevante konkurrent, er Galaxy Watch bagud.

Notifikationerne vælter ind på armen

En af de rigtigt anvendelige funktioner er notifikationer om eksempelvis indgående SMS- og Messenger beskeder. Selve beskeden kan læses på uret så længe den kun indeholder tekst. Det vil sige ingen links, videoer og billeder.

Du kan også modtage indgående opkald på uret, også selvom du ikke har eSIM. Det kræver så blot at telefon og ur er i nærheden af hinanden.

Bruger du Galaxy Watch sammen med eksempelvis Galaxy S9 eller Galaxy Note S9optræder der en SMS-indbakke i applisten. Dette er ikke tilfældet, når du bruger uret sammen med en anden Android-baseret telefon.

Apps har vist sig at være en udfordring. Jeg har f.eks. ikke fundet en Facebook Messenger app til Galaxy Watch. Til gengæld er Endomondo kommet med en app. Jeg vil opfordre til, at du inden købet undersøger om de apps, som du gerne vil bruge, findes til uret.

Samsung har deres eget fitness- og træningsunivers som apps i både ur og telefon, og disse spiller godt sammen. Du får også monitorering af dit søvnmønster og pulsmåling. I det hele taget er Galaxy Watch en god makker i forhold til monitering af ens motion eller mangel på samme.

Virker ikke kun med Samsung

Samsung skal have ros for at brede deres smartwatchplatform ud til andre telefoner end deres egne. Jeg har i testperioden primært brugt Galaxy Watch sammen med Sony Xperia XZ3. Det har fungeret uden problemer.

Du kan også bruge Galaxy Watch sammen med en iPhone.

Jeg har dog noteret, at SMS-beskeder kun kan vises som notifikationer, hvorfra du kan svare som tekst (via et minitastatur) eller benytte en standardbesked. Men SMS-indbakken kan ikke åbnes på Galaxy Watch, når du ikke bruger en af Samsungs telefoner.

Så ja! Uret fungerer hos konkurrenterne, men den fylde oplevelse får du på Samsungs egne produkter.

Bruger du Galaxy Watch på andre end Samsungs telefoner så vær opmærksom på, at hvis strømhåndteringen i telefonen lukker ned for styreapplikationerne til uret, så taber det hele tiden forbindelsen. Jeg har tidligere oplevet problemer med Huawei og Nokia telefoner på dette punkt. Om det stadig er et problem ved jeg ikke.

Alt det sjove kan jeg ikke prøve

Den helt store nyhed er, at Samsung udelukkende sender udgaven med 4G LTE (med Bluetooth og Wi-Fi) på markedet i Danmark. Desværre understøttes det ikke af én eneste operatør på nuværende tidspunkt.

Jeg kan derfor ikke sige hvordan det fungerer, når du tager uret med på en løbetur uden telefonen, er i nærheden. Ikke så meget løbeturen men om du kan besvare opkald via Bluetooth headset, hvordan SMS-beskeder opfører sig osv.

Jeg ved heller ikke hvad teleselskaberne eventuelt vil tage for et abonnement til Galaxy Watch. Hos 3, der aktuelt er det eneste selskab, hvor Apple Watch med cellular kan benyttes, koster abonnementet 30 kroner om måneden. Mon ikke det bliver nogenlunde den samme pris for et Galaxy Watch-abonnementet?

Her er teleselskabernes planer for 4G-LTE i Galaxy Watch

Ligesom forgængeren er denne også IP68 og MIL-STD-810G certificeret. IP68 betyder støvtæthed (6) og neddykning i vand (8). Det kan holde til at ligge på 1,5 meter vand i 30 minutter.

Teststandarden MIL-STD-810G står for, at Galaxy Watch tåler fald fra op til halvanden meters højde.

Du kan bruge Galaxy Watch hele dagen, uden at tage det af. Ifølge materialet fra Samsung kan du tage bad med uret eller have det på i swimmingpool eller  når du bader ved stranden. Galaxy Watch er 5 ATM mærket – tåler neddykning til 50 meters dybde. Du skal dog bruge uret som et dykkerur, advarer Samsung.

Konklusion: Desværre for uambitiøst

Samsung Galaxy Watch

Samsung Galaxy Watch (Foto: Samsung)

Samsung Galaxy Watch er et fremragende køb. Hvis den var kommet på markedet for et år siden, men Samsung tager denne gang for små skridt.

Uret har desværre ikke udviklet sig nok. 4G LTE-udgaven er fin at have på markedet, men uden support fra teleselskaberne, er det en kedelig omgang.

Galaxy Watch føles ret meget som Gear S3, der bestemt ikke behøver udskiftning.

Da jeg for to år siden testede Galaxy Gear S3 var konklusionen, at Samsung og Apples smartwatches er de to mest relevante smartwatchprodukter. Nu er Samsung i fuld gang med at lade sig overhale af Apple.

Lige nu Sponseret link koster Galaxy Watch 46mm ned til 2.990 kroner. Sponseret link Galaxy Watch 42mm koster ned til 2.500 kroner. Hvis ikke du har planer om at bruge Galaxy Watch på mobilnetværket (når dette kommer) kan du lige så godt Sponseret link købe Samsung Gear S3 Classic. Dette fås ned til omkring 2.100 kroner.

Jeg giver 3 ud af 6 stjerner.

Her er Galaxy Watch

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Ser ud og føles som et rigtigt ur af god kvalitet
  • God til motions- og fitness tracking
  • Notifikationer og indgående opkald fungerer godt
  • Du kan tage bad og svømme med uret

Lidt at tænke over

  • Kun SMS-indbakke ved brug med Samsungs produkter
  • Aktuelt ingen understøttelse af eSIM hos teleselskaberne
  • Minder rigtigt meget om sidste års model, Gear S3.

Mere til historien

Ifølge Counterpoint Research havde Samsung en global markedsandel på 2 procent i andet kvartal 2018 inden for smartwatches. Det er en tilbagegang fra 6 procent året forinden. Apple fører smartwatch-markedet. Markedsandelen var 41 procent i andet kvartal 2018. Det svarer til en tilbagegang på 7 procent. Fitbit er nummer to med en markedsandel på 21 procent – en fremgang på 13 procent.

Samsung Galaxy Watch
Samsung Galaxy Z Fold 6 og Galaxy Z Flip 6 afsløret på billeder

Billeder af det, som ventes at være de kommende foldbare modeller fra Samsung, er spottet. Se dem her.

(mere…)
Samsung har fremvist Galaxy Ring på Mobile World Congress

På dette års Mobile World Congress har Samsung givet et første kig på Galaxy Ring. Bliv klogere på deres smartring her.

(mere…)
OnePlus Watch 2 test | én ting gør hele forskellen

TEST: 100 timer uden en oplader. Lækkert design og relevante funktioner. Læs min OnePlus Watch 2 test.

(mere…)
Nye billige smartwatches fra Xiaomi

Xiaomi har gang i en masse interessante lanceringer på dette års Mobile World Congress. To smartwatches til skarp pris er lanceret.

(mere…)
Samsung bekræfter betaling for AI-funktioner

BEKRÆFTET: AI i Galaxy-produkter vil koste penge, siger Samsung. Vil det reelt ske?

(mere…)
Samsung klar med Galaxy Ring i juli

Det ventes, at Samsungs bud på en smartring vil være klar til offentligheden i løbet af juli.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
50 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram