Opdateringer til Android er ”det vilde vesten”

De store producenter lover intet, eller kun meget lidt, om opdateringer af Android softwaren på din smartphone. Det viser en stor rundspørge.

Køber du en Android smartphone, er den i mange tilfælde ”købt som beset”. Kun to ud af otte adspurgte producenter har klare løfter til køberne om, hvad de skal forvente af softwareopdateringer efter købet.

Det viser en rundspørge MereMobil.dk har foretaget blandt Asus, Huawei, HTC, Motorola, Nokia, OnePlus, Samsung og Sony.

Nokia, der drives af HMD Global, er klokkeklare om både opdateringer af Android styresystemet og sikkerhedslaget i Android.

– ”Der udsendes sikkerhedsopdateringer månedligt i tre år. Alle Nokia smartphones fra Nokia 3 og fremtidige produkter vil i deres levetid modtage minimum to hovedopdateringer (bogstavopdateringer) til Android systemet. (Eksempelvis fra Android O til Android P og fra Android Q, red.),” udtaler HMD Global til MereMobil.dk.

Også det Lenovo-ejede Motorola har en tydelig udmelding. Der loves ikke helt så mange opdateringer som hos Nokia, men Motorola kommer med en præcis angivelse af forventningerne.

– ”Vi garanterer én stor opdatering af Android til Moto G- og Z serierne (inden for produktets levetid, red.). Vi garanterer opdateringer af sikkerhedslaget i minimum to år på samtidige produkter i hele vores produkt-lineup. Inklusive E-serien. Der udsendes sikkerhedsopdateringer minimum hvert kvartal. I praksis formentlig oftere,” lyder det fra Motorola.

LÆS OGSÅ: Her er producenternes officielle udtalelser om opdateringer

De fleste lover ingenting

De to største producenter på markedet, Samsung og Huawei, lover ingenting i forhold til opdateringerne.

Hos Huawei afhænger Android-opdateringer af den aktive brugerbase, når det kommer til opdatering af Android-versionen. Huawei holder øje med sikkerheden på platformen, og kan aktivere en nødplan ved en sikkerhedsbrist, fortæller de til MereMobil.dk.

Huawei lover sikkerhedsopdateringer én gang i kvartalet inden for den periode, hvor et produkt vedligeholdes. Hvor lang perioden er, oplyser producenten ikke noget om.

Samsung har ikke udsendt et officielt statement, men henviser til en opdateringsside. Her beskrives den aktuelle plan for opdateringer af sikkerhedslaget på de enkelte enheder.

…”Når der er behov”

Kinesiske OnePlus har fået vind i sejlene inden for de seneste par år, men software- og sikkerhedsopdateringer er ikke noget kineserne har klare udmeldinger omkring.

– ”Vi udsender opdateringer af sikkerhedslaget, når der er behov for det,” lyder en officiel udtalelse til MereMobil.dk fra OnePlus.

Android-versionerne garanteres opdateret i op til to år af produktets levetid. OnePlus angiver ikke i det officielle statement, hvor ofte de vil opdatere Android eller i hvor lang tid produktet vedligeholdes.

I et forumindlæg har OnePlus dog skrevet om, at de opdaterer Androidplatformen og sikkerhedslaget i to år fra releasedato. I yderligere et år efter holdes sikkerhedslaget opdateret. Indlægget handler om nuværende og tidligere modeller. MereMobil.dk har ikke kunne identificere om personen, der har oprettet indlægget, kan betragtes om officiel talsperson for firmaet.

I praksis udsendes der opdateringer

Android update

For at holde dine personlige data personlige, er det vigtigt, at producenten løbende sikkerhedsopdaterer softwaren – ligesom vi kender det fra styresystemet på computeren (Foto: MereMobil.dk)

Selvom det lyder foruroligende, når producenterne kommer med vage eller ingen klare svar, behøver du ikke gå i panik.

I praksis opdateres sikkerhedslaget og Android-versionerne på mange modeller fra alle producenter. Der er blot stor forskel på, hvor hurtigt opdateringerne sendes ud til forbrugerne, samt hvor mange opdateringer der kommer.

Android 8.0 blev frigivet fra Googles udviklerhold den 21. august 2017. Først i april 2018 blev Samsung Galaxy Note 8 opdateret. I februar 2018 startede udrulningen af Android 8 til Samsung Galaxy S8 og Galaxy S8+. Kort efter blev udrulningen afbrudt og genoptaget den 28. marts 2018.

Huawei, Sony og HTC har også gennem tiden været flinke til at opdatere telefonerne. Fællestrækket er blot, at de ikke lover ret meget konkret.

Oftest har producenterne størst fokus på opdatering af de dyreste telefoner, da det er deres flagskibsmodeller.

Jeg mener: Forbrugerne skal vide hvad de køber

Smartphonen er omdrejningspunktet for det moderne digitale liv. Adgangskoder, mails, sociale medier, kommunikation med alt fra chefen til kæresten, din musik, dine billeder osv. Alt ligger i smartphonen i dag.

Som mobilkøber bør du som minimum kunne forvente en klar udmelding ved købet, hvorvidt telefonen holdes vedlige af producenten. Særligt når det handler om sikkerhedslaget. Selve Android-versionen er knapt så vigtigt.

Jeg mener, at opdateringer er et parameter som du skal have med i overvejelserne, når du vælger smartphone. Uanset hvad så skal du kende, og været oplyst om, planerne fra producenten.

Når det er sagt, så er de almene forbrugere ikke specielt sikkerhedsbevidste. Ifølge en undersøgelse fra sikkerhedsfirmaet Kaspersky Lab, blandt danske forbrugere, har kun 46 procent beskyttet smartphonen med noget så simpelt som en pinkode eller et kodeord.

LÆS OGSÅ: Få nu kode på den smartphone!

Opdateringer eller ej. Du er den første til at være ansvarlig for sikkerheden omkring dine data.

BAGGRUND: Derfor skal du vælge en telefon med Android One

Mere til historien

En tredjedel af danskerne med en smartphone tilgår banktjenester mobilt. 57 procent har adgang til deres personlige mailkonto fra mobilen. Det viser tal fra Kaspersky.

iOS 17.5 er på vej – her er nyhederne

Apple har udgivet den anden betaudgave af iOS 17.5. Vi har set på de største nyheder i opdateringen.

(mere…)
Googles næste foldbare får måske nyt navn

Google Pixel Fold var den første foldbare fra Google. Nu går rygterne på, at efterfølgeren får et andet navn. Læs mere om det her.

(mere…)
Gmail og YouTube brugere skal være opmærksomme

Selvom du har sikret din konto til Gmail og YouTube, så er det ikke nødvendigvis nok.

(mere…)
Galaxy S22-serien får AI-funktionerne fra Galaxy S24

Samsung har bekræftet, at en opdatering til Galaxy S22-serien og andre enheder fra 2022 er på vej inkl. de nye AI-funktioner.

(mere…)
Android 15 er ude i beta – se nyhederne

Google har sendt første betaversion af Android 15 ud til offentligheden. Se hvordan du får den.

(mere…)
Din Messenger sikres bedre mod aflytning

Facebook Messenger bliver nu sikret bedre. Måske har du allerede bemærket ændringen.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
210 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram