Derfor skal du vælge telefon med Android One

BAGGRUND: Mindre rod og hurtige opdateringer. To af flere grunde til at se efter Android One-logoet på telefonens æske.


Disclaimer: Ovenstående video er produceret med støtte fra Nokia

Mindre larm

Lige nu lever Android One et stille liv, men der er faktisk flere grunde til, at se nærmere på telefoner, som er baseret på Android One.

Android One kan bedst beskrives som en ren, og næsten urørt, Android-version. Producenterne har kun foretaget tilpasninger, der er nødvendige i forhold til eksempelvis funktioner i hardwaren på produkterne.

Oplevelsen for dig som forbruger er, at færre ting bimler og bamler op i hovedet på dig. Desuden garanterer Google løbende opdateringer til systemet, og hurtigere, end vi ser på de producenttilpassede telefoner.

Android One on phone

Med Android One lover Google sikkerhedsopdateringer i 3 år og systemopdateringer i 2 år.


HVAD BETYDER PRODUCENTTILPASSET? Producenter som Samsung og Huawei tilretter Android-systemet med deres eget layout, baggrunde og funktioner. Ofte udskiftes Androids medfødte apps (opkald, SMS og kalender m.fl.), med producentens egne apps til de samme funktioner. På grund af de mange og gennemgribende ændringer skal producenten bruge lang tid på tilretninger og tests af systemet, når der skal udgives opdateringer. Denne proces er med til at forsinke opdateringerne.

3 grunde til at vælge Android One

1. Hurtige opdateringer: Google garanterer opdateringer af Android-systemet i to år frem samt løbende opdateringer af sikkerhedslaget i Android hver måned i tre år.

2. Mere overskuelig: Når en stor del af styresystemet ikke er blevet ændret af producenten, får du en mere overskuelig oplevelse. Der er mindre at forholde sig til, første gang du starter telefonen op.

3. Du vælger selv: Producenten har ikke fra fabrikken lagt eksempelvis Facebook, Booking.com, Instagram, TripAdvisor, Outlook eller andre apps ind på telefonen. Du vælger selv dine apps, og er ikke påtvunget en masse apps, som i nogle tilfælde ikke kan afinstalleres.

LÆS OGSÅ: Android P stjæler funktioner fra iPhone X

Trend: Android bliver renere

Android One salesbox

Se efter Android One logoet på salgsæsken til telefonen (Foto: MereMobil.dk)

Få blot få år siden omprogrammerede producenterne nærmest hele Android-systemet. Stort set alt blev ændret. Opdateringer til systemet var sjældne eller i bedste fald langsomme. Sikkerhedslaget i Android havde ingen fokus på.

Undervejs har vi set hvordan eksempelvis Samsung har ryddet RIGTIGT meget op. Systemet er blevet mere overskueligt på deres telefoner. Der er færre Samsung apps at forholde sig til, men Android er stadig Samsungs egen version med Samsungs gennemgående udtryk.

Flere andre producenter fulgte trop, og har iværksat en større rengøring.

På de allernyeste telefoner ses i opsætningsprocessen en mulighed for at fravælge nogle producent-apps. Selv nogle af Googles egne apps kan vælges fra.

Producenterne har nu mere fokus på vigtigheden af opdateringer, der så småt ser ud til at blive et konkurrenceparameter.

LÆS OGSÅ: Hvad er Android One?


FAKTA: Android One blev præsenteret i 2014. Fokus var markedets billigste Android-telefoner. Siden er Android One bredt mere ud. I vores markedsområde har vi hidtil set HTC U11 Life samt en række Nokia telefoner været baseret på Android One.

De rene Androids

Android One Nokia 8 Sirocco

Nokia 8 Sirocco er en af de smartphones, der kører Android One systemet (Foto: MereMobil.dk)

Da Nokia i 2017 reintroducerede sig selv med blandt andet Nokia 8, slog de meget på ”den rene Android version”. HMD Global, der står bag relanceringen af Nokia som smartphone-brand, gjorde ”Ren Android” til et salgsargument.

Nu har Nokia tilsluttet sig Android One programmet fra Google, der netop fokuserer på den rene Android-oplevelse; Android som Googles udviklere oprindeligt har tænkt det.

Google udgiver selv telefoner i Pixel serien, der minder rigtigt meget om oplevelsen på Android One. Ironisk nok har Google selv justeret en smule på Android. Denne kaldes Pixel Launcher, og kan faktisk installeres på nogle, men ikke alle, Android telefoner.

Der findes en mellemting

Enkelte producenter på markedet har telefoner, som ligger sig mellem en fuld producenttilpasning og Android One. Her har vi set OnePlus og Motorola.

Fælles for disse er, at Android-systemets standardapps er urørte. Desuden får telefonerne typisk hurtigere opdateringer sammenlignet med nogle af de fuldt producenttilpassede. Det ændrer dog ikke på det faktum, at der er tale om en modificeret Android-version, og ikke hvad der svarer til Android One.

Android One findes endnu ikke på mange telefoner, men lige nu er Nokia frontløbere med en serie af produkter til det danske og nordiske marked, der netop er baseret på denne rene Android version. Senest har vi set Nokia 7 Plus og Nokia 8 Sirocco.

Mere til historien

Der findes også en version af Android kaldte Android Go. Her kan du blive klogere på forskellene mellem Android One og Android Go.

Hvornår lukker 2G-mobilnettet?

OVERBLIK: Hvad sker der med 2G? Hvornår lukker teleselskaberne for 2G-mobildækningen?

(mere…)
Sådan undgår du at mobilspil stjæler og misbruger dine børns data

GUIDE: Uskyldige mobilspil lænser data om vores børn og familie. Sådan stopper du dataindsamlingen fra telefonen.

(mere…)
Stil og power i én enhed: Oplev Motorola Edge 40 Pro - anmeldelse

VIDEO: Pålidelig telefon med lynhurtig opladning. Med Motorola Edge 40 Pro siger du farvel til bekymringerne om batterilevetid.

(mere…)
Betaversionen af Android 14 er klar - du kan prøve den nu

Der er nu godt nyt, hvis du elsker at prøve nyt og har en Android-telefon. Android 14 beta er nemlig nu klar til en række enheder.

(mere…)
Sådan ser Google Pixel 7a ud – afsløret på video

En video af den kommende Google Pixel 7a er afsløret inden lanceringen. Se Pixel 7a ser ud her – og hvilke farver den kommer i.

(mere…)
Ny antennetest 2023: Her er de bedste telefoner til data og samtaler

En ny uafhængig antennetest konkluderer, hvilke telefoner der er bedst, når du skal på nettet eller tale i telefon.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
15 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram