Hvad er forskellene på “ren” Android, Android One og Android Go?

0

BAGGRUND: Android finder vej til at hav af enheder. Derfor tilbyder Google forskellige udgaver. Få styr på forskellene i Android One, Go og “ren Android”.

Artiklen er baseret på oplysninger fra Android Authority.

Googles Pixel 2 XL er udstyret med det mange kalder “ren” Android. (Foto: Venture Beat)

Vi starter med fællestrækkene. Alle Android-udgaverne er open-source, men Android som vi kender den på vore breddegrader, har fået Googles apps og tjenester lagt ned over open-source versionen.

Det betyder altså, at eksempelvis Android 8.0 Oreo er tilgængelig i tre udgaver: “Ren” Android, Android One og Android Go.

Fra Cupcake til Oreo – Android historien gennem 10 år 

Her kommer definitionerne.

“Ren” Android

Denne udgave af Android findes på Pixel-enheder. Her får du den fulde Android-oplevelse med alle de features, som Google har bygget på. Det betyder også, at denne Android-version stiller visse krav til hardwaren.

Oftest vil det være denne udgave af Android, som nogle af telefonproducenter vælger at modificere. Det gælder eksempelvis Huawei, der videreudvikler den “rene” Android til EMUI – deres brugerfladeoverbygning på Android.

Android One

Som nævnt stiller den “rene” udgave af Android en del krav til hardwaren. Det betyder, at de billigste telefoner ikke nødvendigvis kan køre Android på en tilfredsstillende måde. Det opdagede Google i 2014. Derfor udviklede man en særlig udgave af Android, der var henvendt til telefoner med langsomme processor, minimale mængder RAM og yderst sparsom lagerplads.

Moto E5 er vildt billig – læs om Motorola lavpris Android her

Resultatet af Googles projekt blev Android One, der var henvendt til billige telefoner til det indiske marked. I foråret 2018 skete der dog en rebranding af Android One. Derfor finder man i dag Android One installeret på Nokias topmodel Nokia 8 Sirocco samt Motorola Moto X4, der heller ikke er en lavpristelefon fra den nederste hylde.

I dag er Android One i praksis næsten det samme som “ren” Android, da der kun er meget små forskelle på softwaren mellem en Nokia 8 Sirocco og Googles Pixel 2.

Android Go

Billige telefoner skal også have Android, og når Android One i dag findes på topmodeller har Google valgt at lancere Android Go. Android Go skal finde vej til markedets billigste telefoner. Og netop det er en udfordring, da billlige telefoner mangler RAM og processor-kraft.

På grund af langsom hardware er Android Go-telefoner udstyret med skrabede udgaver af eksempelvis Maps og Gmail. På den måde kan Google tilbyde sine tjenester til selv de mest skrabede modeller.

Android Go er en light-variant af Android

Android Go adskiller sig også på et andet punkt: Det er ikke Google, der står for udviklingen. I stedet er det den enkelte mobilproducent, som ændrer den “rene“ udgave af Android og optimerer den til deres budgettelefon.

Mere til historien

Fordi Android er open source kan alle i princippet ændre i kildekoden. Servicelaget med Googles tjenester som Maps, Gmail osv. er ikke open source. Her bestemmer Google det hele selv.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer