Netgear Nighthawk M1 test – internet du kan tage med

TEST: Vil du have Wi-Fi i bilen, tasken eller på hotelværelset så tjek lige Netgear Nighthawk M1. Lynhurtig internet uden kabler.

Har du brug for en internetforbindelse, til at tage med i tasken eller i bilen, så er Netgear Nighthawk M1 et godt bud. Det er et mobilt hotspot – eller om du vil ”bærbart batteridrevet mobilt bredbånd”.

I forhold til en fast installation af mobilt bredbånd, som jeg tidligere har testet, er Netgear Nighthawk M1, langt mere et allround produkt.

ANMELDELSE: Så godt fungerer mobilt bredbånd med ekstern antenne

Du kan eksempelvis sætte et SIM-kort i, med udlandstelefoni, og medbringe denne mobile router på rejsen. Så har du dit eget netværk uafhængigt af de ofte begrænsede forbindelser på hotellerne.

FAKTA: Succes med mobilt bredbånd afhænger af mange faktorer. Eksempelvis den hastighed mobilselskabet kan levere, der hvor du bruger forbindelsen. Belastningen af mobilmasten (antallet af brugere og deres trafik) er også en faktor. 4G LTE forbindelser er nemlig en delt resurse. Derfor kan hastigheden være forskellig afhængigt af tidspunkt på dagen.

Leverer en flot hastighed

Med et data SIM-kort fra YouSee har jeg målt meget flotte hastigheder fra denne router. Indendørs kunne den levere op til 70-80 mbit/s download og omkring 60 mbit/s upload. Svartiderne lå i min test på mellem 16 og 19 ms.

I sagens natur afhænger hastigheden af mange faktorer. Blandt andet dæmpningen af signalet fra vinduer, bygninger og andre forhindringer. Du er også begrænset af belastningen på mobilmasterne, som anvendes af routeren.

Nighthack M1 understøtter 4x Carrier Aggregation (og 4×4 MIMO). Den kan altså åbne flere datastrømme mod mobilmasterne, og kombinere det til én forbindelse (hvis udbyderen understøtter det). Dette er en klar fordel.

BAGGRUND: Sådan giver MIMO dig højere datahastighed

Selvom routeren er meget kompakt, er der alligevel blevet plads til 2x TS-9 stik. Disse benyttes hvis en ekstern antenne skal tilsluttes (ekstraudstyr). Ret imponerende at dette også er en mulighed.

Tilslut også via ethernet-kabel

Computere eller smartdevices kan tilsluttes via Wi-Fi forbindelse (2.4 eller 5 GHz), men der er også en ethernet-port bag på routeren, så du kan anvende en kablet forbindelse. Når der køres trådløst (Wi-Fi) kan op til 20 Wi-Fi enheder tilsluttes samtidigt.

Netgear Nighthawk M1 test

Bagsiden på Netgear Nighthawk M1 (Foto: MereMobil.dk)

Wi-Fi dækningen indendørs kan forbedres ved at tilslutte et MESH-baseret Wi-Fi system til ethernet-porten. Jeg har tidligere anmeldt Google Wifi og Netgear Orbi. Begge er gode produkter, hvis hele din bolig skal have hurtigt trådløst internet.

I forhold til fast installeret mobilt bredbånd (følg link til testen længere oppe) opleves Nighthawk M1 langsommere, men den er jo heller ikke tiltænkt som en fast netforbindelse i en husstand.

Hvis du er nervøs for at tømme din datapakke, er dataoffloading en mulighed. Når routeren har kendt Wi-Fi netværk indenfor rækkevidde, tilslutter den automatisk til dette. Forlades Wi-Fi zonen skiftes igen til mobilforbindelsen.

Dataoffloading deaktiverer 5 GHz netværket, og giver ikke fuldt skrald på datahastigheden; cirka halvdelen i forhold til en direkte tilslutning, er min erfaring.

GUIDE: Sådan installerer du selv hurtigt mobilt bredbånd i udkantsdanmark

Display på routeren

Netgear Nighthawk M1 test

Netgear Nighthawk M1 (Foto: MereMobil.dk)

En fed detalje er displayet på forsiden af routeren. Her kan den aktuelle status omkring forbindelser, batterier, tilsluttede enheder osv. aflæses. Du kan også se navnet på netværket og adgangskoden, der skal bruges. Er du nervøs for dette, så kan det deaktivere displayet i indstillingerne.

Har du brug for at dele indhold fra en USB-nøgle på netværket, kan denne tilsluttes i enten en USB 2.0 eller USB 3.0 (Type C) port på bagsiden af routeren. USB-delen anvendes via et browserinterface på computeren. Filerne kan desuden ses via Netgears app til Android og iPhone.

Umiddelbart virker det ikke som en speciel oplagt funktion. Jeg har i hvert fald ikke kunne få den til at optræde som et netværksdrev på min PC.

Routeren har en lang række funktioner indbygget, så du kan bruge den i næsten enhver sammenhæng. Brugerinterfacet på web eller app er rigtigt flot og meget brugervenligt, om end det dog kræver en basal viden om netværk og routere.

Du enten køre batteridrift med Nighthawk M1 eller tilslutte en fast strømforsyning. Netgear lover op til 24 timers driftstid på én opladning.

PODCAST: Duer mobilt bredbånd?… Og en opsang til YouSee

Konklusion: Nighthawk M1 er en perfekt mobilforbindelse på farten

MereMobil topkarakter

Netgear Nighthawk M1 har fået top-karakteren 6 ud af 6 stjerner fra MereMobil.dk

Netgear Nighthawk M1 har let installation, mange muligheder for konfiguration og leverer høje hastigheder med lave svartider.

Jeg er imponeret over hvor kompakt og stilfuldt det kan gøres. Dette er faktisk en ”pæn” gadget – altså set i forhold til, at vi taler om et stykke teknologi.

Dette produkt er ikke relevant, hvis du bor eller opholder dig steder med dårlig mobildækning. Routeren ikke en erstatning for mobilt bredbånd med eksterne antenner uden for bygningen. Men som en fastfølgesvend i tasken eller bilen er det nok et af de bedste produkter på markedet.

Prisen er temmelig tung. Ifølge Annoncelink Pricerunner taler vi omkring 2.900 kroner. Oven i dette kommer så et dataabonnement.

Nighthawk M1 er absolut et produkt til topkarakter. Den leverer alt det man forventer plus lidt ekstra. Det mest negative jeg kan finde er prisen.

Fordele og ulemper

Fordele

  • Let installation og tydeligt display
  • Hurtige up- og downloadshastigheder med lave svartider
  • Understøtter både 2.4 GHz og 5 GHZ samt Carrier Aggregation
  • Mulighed for tilslutning af eksterne antenner
  • Lang driftstid på batteriet

Ulemper

  • Høj pris
  • Lejlighedsvis mobildata-støj på nærtstående højttalere
  • USB-interface til virker er bøvlet

Synes du denne artikel var interessant? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få hver uge de bedste artikler, så du altid er opdateret. Ved tilmeldingen får du med det samme 10 af vores bedste guides og tips tilsendt.


Mere til historien

Jeg har observeret, at der kan være lidt mobildata-støj, når routeren kører. Er du tæt på højttalere kan du nogle gange høre lidt støj.

Netgear Nighthawk M1
Nu er der 30 dages prøvetid på 5G-internet

Virker 5G-internet godt nok? Teleselskaberne er klar med gode tilbud og nogle lader dig endda afprøve 5G-internet i 30 dage.

(mere…)
iPad Pro 2024 er fortryllende lækker

TEST: Du ønsker dig iPad Pro i 2024-modellen, men det er nok ikke den, at du køber. Læs her min 13-tommer iPad Pro test.

(mere…)
Motorola Edge 50 Ultra test | Gør næsten alt rigtigt

TEST: Denne telefon rammer alt det, som du vil elske. Læs detaljerne i min Motorola Edge 50 Ultra test.

(mere…)
Roborock S8 MaxV Ultra er vasker og støvsuger vanvittigt overbevisende

TEST: Robotstøvsuger- og gulvvaskerobotten S8 MaxV fra Roborock er en af de mest overbevisende rengøringsrobotter, som jeg har testet.

(mere…)
Skal du købe Pixel 8a? …måske!

VIDEO: Se med her hvis du vil vide, om Google Pixel 8a er værd at købe.

(mere…)
Husqvarna 410XE NERA test | trådfri robotplæneklipper med kantklipning

TEST: Dobbelte knivsæt og ingen kantråd. Men fungerer kantklipningen og hvordan er satellit- og appstyringen på Husqvarna 410XE Nera.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram