Sådan installerer du selv hurtigt mobilt bredbånd i Udkantsdanmark

GUIDE: Sådan bruger du mobilt bredbånd som alternativ til en halvsløv xDSL forbindelse. Læs den store guide til internet via mobilt bredbånd.

Poynting XPOL-A001 med 2 dBi forstærkning.

Poynting XPOL-A001 med 2 dBi forstærkning. Antennen er rundstrålet. I det fjerne ses den blå skorsten hvor mobilantennerne er monteret (Foto: MereMobil.dk)

Opdateret 14/9-2020 med nyt Oister abonnement.

Der er stadigvæk mange områder af Danmark, der ikke kan få hurtigt bredbånd via faste forbindelser som xDSL, COAX (kabel-TV) eller fiber.

I disse områder må man f.eks. leve med en ustabil ADSL2 forbindelse. Men det er altså ikke sjov at surfe på internettet, hvis forbindelsen er ustabil og den maksimale overførselshastighed ligger tættere på 1 Mbit/s end 10 Mbit/s.

Dette er specielt noget sommerhusejere, landmænd og andre beboere ude på landet kan nikke genkendende til.

Udfordringerne med ordenligt internet er dog ikke forbeholdt beboerne i Udkantsdanmark. Flere byboere i landets største byer kan sikkert også nikke genkendende til problematikken.

For at skaffe hurtigere bredbånd til danskerne, er staten begyndt at stille dæknings- og kapacitetskrav i licensauktionerne over frekvenser til mobil brug. Det betyder, at staten pålægger teleselskaberne at dække bestemte områder og levere en minimumskapacitet til hver bruger i disse områder. Det er fortrinsvis udenfor de store byer, at dæknings- og kapacitetskravene er gældende.

Så hvis man nu bor et sted med dårlig kobber (xDSL) forbindelse, og ønsker sig en hurtig og stabil internetforbindelse, hvordan skal man så gribe sagen an? Vi har på MereMobil.dk sammensat denne guide, som kan hjælpe dig godt på vej.

Velkommen til guiden i mobilt bredbånd – en genvej til hurtigere internet.

Indholdsfortegnelse

 1. Læs dette før du begynder
  1.1 Dækning af flere private husstande
  1.2 Skal din virksomhed dækkes?
  1.3 Routere til mobilt bredbånd
 2. Vælg det rigtige mobilselskab
  2.1 Det koster mobilt bredbånd
 3. Sådan tjekker du, om der er mobildækning
  3.1 Undersøg hvilken type dækning du kan få
  3.2 Sådan afprøver du billig dækningen
 4. Vælg den rigtige antenne til mobilt bredbånd
  4.1 To-i-én antenner til mobilt bredbånd
  4.2 Antenne med kraftig forstærkning
 5. Opsætning af routeren
  5.1 Tips til Wi-Fi dækning af hele huset
 6. Prøv dig frem – sådan gør du
 7. Dine tips og spørgsmål

1. Dette skal du vide, før du begynder

Det er faktisk ikke så svært at komme i gang, men da der tale om trådløse signaler, så er vi nødt til at tage et par forbehold:

Denne guide er skrevet til folk, som har lidt gør-det-selv handy-man i blodet, og som er frisk på en lille udfordring. Hvis du er typen, der ikke kan se forskel på en skruetrækker og en malerpensel, så skal du kontakte en professionel antennemontør.

Når vi taler om trådløse signaler, så er der ingen garanti for et perfekt resultat. Hvis du følger vores guide, så står du væsentligt bedre stillet, da et godt resultat forudsætter et grundigt forarbejde. Det lyder allerede nu meget besværligt, men det er altså ikke en uoverkommelig opgave – selv for en novice.

Denne guide viser, hvordan du opsætter en 4G-antenne og mobilt bredbånds router. Dette er en fornuftig løsning, hvis det er en enkelt husstand, der har skal have internet.

1.1 Dækning af flere private husstande

Hvis du søger en løsning, hvor hele områder med flere husstande (mere end 15-20 husstande) skal have hurtigt internet, så er det langt nemmere, og billigere, at købe en dedikeret Wi-Fi løsning fra en WISP (trådløs internetudbyder), der lever af at lave små lokale trådløse netværk.

Du kan kontakte følgende WISPs, som dækker hver deres geografiske område af Danmark: Lollands.net, Airnet, Primanet, internet4u.dk, Vestjyllands.net, Samsø Bredbånd, wified.dk, Ønet, 24-7 net eller Zebnet. Firmaerne Skywire og Zibrawireless leverer flere steder i landet.

Hvis du er nysgerrig på denne form for kollektiv løsning, så kan man med fordel læse lidt mere om den i Samsø Bredbånds jubilæums magasin – find det her.

1.2 Skal din virksomhed dækkes med mobilt bredbånd

Erhvervskunder har også en anden mulighed for højhastighedsinternet. Teracom, der driver det digitale sendenet i Danmark, tilbyder forskellige erhvervsløsninger baseret på dedikerede punkt til punkt forbindelser eller FWA, og løsningerne kan leveres over det meste af landet.

I denne guide tager vi udgangspunkt i en typisk Huawei mobilt bredbåndsrouter, da disse routere ofte sælges sammen med mobile bredbåndsabonnementer hos f.eks. Telenor, TDC/YouSee, Telia og 3. Routerene kan også købes flere onlinebutikker til omkring 1.200-2.000 kroner.

1.3 Routere til mobilt bredbånd

Der er efterhånden kommet flere nyere routere på markedet, som kan køre gigabit 4G – altså opnå teoretiske hastigheder på over 1 Gbit/s. De danske teleselskaber vil kunne levere disse høje hastigheder i løbet af de kommende år, men de er ikke helt klar endnu (marts 2018, red.).

Er du i markedet efter en “fremtidssikret” router så kig nærmere på modellerne Netgear Nighthawk M1 eller Huawei E5788. Et nyt produkt er danske MiWire, som er en kombineret router og antenne i et, som man bør se nærmere på, hvis man oplever dårlig dækning.

For at kunne bruge denne guide skal undersøge om den router, som du vælger, har mulighed for tilslutning af (to) antenner, og hvilket stiktype routeren benytter.

2. Vælg det rigtige mobilselskab

Hvilket teleselskab skal du vælge til mobilt bredbånd? I øjeblikket (marts 2018, red.) er der størst chance for et godt resultat, hvis du vælger et teleselskab, som benytter mobilnetværk fra TDC/YouSee, Telenor eller Telia. Disse selskabers mobilnetværk benytter i stor stil lave frekvensbånd (800 MHz), som rækker meget langt fra mobilmasterne.

Disse teleselskaber har også meget store netværk, som betyder, at hver enkelt mobilmast kan dække et geografisk mindre område. Det giver mere kapacitet i området, og det er lettere at lave “line-of-sight” fra din antenneinstallation. I sidste ende får du en mere stabil forbindelse med en højere hastighed.

I storbyen kan du med fordel også tilvælge teleselskabet 3. Ude på landet og i sommerhusområderne kan 3 ikke altid følge med de tre store selskaber, fordi 3 benytter høje frekvensbånd. Høje frekvenser rækker kortere end lave frekvenser. Samtidig har 3 det mindste antal mobilmaster – cirka halv så mange som konkurrenterne.

Du skal dog ikke afskrive 3 fuldstændigt, før du har undersøgt selskabets dækning. I nogle land- og sommerhusområder har selskabet fremragende mobildækning.

Der er også væsentlig forskel på selskabernes mobilt bredbåndstilbud og priser. Jeg kan kun opfordre dig til, at du undersøger det grundigt.

De fleste teleselskaber har abonnementer til omkring 249-399 kroner om måneden. Telenor, Telia og 3 har traditionelt haft udbudt noget mere attraktive løsninger (prismæssigt) end TDC/YouSee, men på det seneste er TDC/YouSee for alvor kommet med på vognen.

2.1 Det koster mobilt bredbånd

Her er en oversigt over de forskellige mobilselskabers tilbud på mobilt bredbånd, som kan bruges af en familie

 • TDC/YouSee: 1 TB data for 399 kroner
 • Telenor: 1 TB data for 249 kroner
 • Telia: 2 GB data for 249 kroner. Markedsføres som bredbånd via 4G. Løsningen er geografisk låst til området omkring ens hjemmeadresse.
 • 3: 1 TB GB for 230 kroner (overskrides datamængden så er der speeddrop til 2 Mbit/s)
 • Oister: 2 TB data for 229 kroner
 • Net-1: Ubegrænset 4G til 299 kroner – dog med lavere hastighed/kapacitet end konkurrenterne og selskabet benytter en speciel router, som skal lejes til 39 kroner per måned.

Priserne er opdaterede: 14. september 2020.

3. Sådan tjekker du, om der er mobildækning

Først og fremmest skal du undersøge om der i det hele taget er mobildækning på din adresse. Til det formål kan du benytte teleselskabernes dækningskort, som findes på hjemmesiderne.

Du skal kigge efter om dit teleselskab tilbyder 3G eller 4G dækning. 2G kan ikke bruges. Det er bedst hvis teleselskabet tilbyder 4G LTE dækning. Du kan også ringe til dit teleselskab og spørge, om de kan tilbyde dækning på netop din adresse.

Vi skal understrege, at det er 4G-dækningen, som du skal satse på. 2G og 3G bliver lukket ned indenfor en overskuelig fremtid. GSMA Intelligence vurderer i en rapport, at 2G på verdensplan er næsten udryddet i 2025.

Spørg også selskabet hvilken mobilmast der er den nærmeste, så du ved hvilken retning, du skal pege antennen. De fleste seriøse teleselskaber kan være behjælpelig med den oplysning, hvis man spørger pænt… (og insisterer på at de skal finde ud af det). Det er ikke sikkert, at den almindelige kundeservicemedarbejder lige er “kvik nok” til at hjælpe med det. I de fleste tilfælde kan de finde en medarbejder, som kan svare på spørgsmålet.

Du kan på Mastedatabasen.dk finde de nærmeste mobilmaster. Dernæst må du prøve dig frem, da du måske ikke er dækket af den mobilmast der står nærmest.

3.1 Undersøg hvilken type dækning du kan få

Det er vigtigt, at du nøje undersøger hvilke teknologier (2G/3G/4G LTE) den nærmeste mobilmast udsender. Teleselskaberne udruller stadig 4G LTE, og du får måske ikke 4G LTE sendt fra den nærmeste mobilmast. Den nærmeste kan sagtens være en 2G/3G mobilmast uden 4G.

Før du køber dig fattig i antenner, så afprøv om du god nok dækning blot ved at stille routeren i dit vindue. Rigtigt mange steder i landet er mobildækningen så god, at brugen af en ekstern antenne er helt unødvendig. En vinduesplacering er ret vigtig, da det sikrer de bedst mulige sende og modtageforhold – også selvom fruen i huset bestemt ikke er glad for en grim kasse i vinduet. Her skal du selvfølgelig være opmærksom på, at lavenergiruder med metalfilm ikke er et godt miks med radiobølger. Denne slags vinduer reducerer signalet markant.

Det er vigtigt, at placere routeren i et vindue, som vender mod mobilmasten. Routeren kan med fordel placeres på første sal, så er der endnu bedre mulighed for et godt signal. Der kan være stor forskel på radiodækningen i 1 meters højde og i 3,5-5 meters højde. En høj placering er altså en rigtigt god ide, da radiobølgerne lidt oppe i højden oftere sendes over forhindringer i det omkringliggende landskab.

Som en udvidet undersøgelse kan du selv teste dækningen på adressen. Den absolut mest “low-tech” metode er, at tage sin smartphone, sætte en stige op af endegavlen, gå op i toppen af stigen og kigge på telefonens signalstyrke og se hvilket mobilnetværk telefonen finder (2G, 3G eller 4G).

3.2 Sådan afprøver du billigt dækningen

De fleste teleselskaber tilbyder også taletidskort, hvor man for 50-100 kroner kan købe et taletidskort fra et andet teleselskab. På den måde kan du (billigt) afprøve dækningen, ved at sætte taletidskortet i din egen telefon. Du kan også låne en vens telefon, hvis han/hun har et andet teleselskab.

Hvis der kun er nogenlunde signalstyrke i et par meters højde (gerne 4-5 meter eller derover), så vil en ekstern antenne næsten med garanti kunne give et rimeligt godt resultat. En ekstern antenne er langt mere følsom en den lille antenne i din smartphone.

Her er det værd at pointere, at 4G er bedst, 3G er absolut minimum og 2G duer slet ikke. Ved 2G viser en smartphone ofte symbolerne E eller G. På nogle smartphones angives 3G som H eller H+. Viser smartphonen 4G, LTE eller 4G LTE, så er du sikret den absolut bedste løsning med 4G.

4. Vælg den rigtige antenne til mobilt bredbånd

Poynting XPOL-A002 retningsbestemt 4G antenne

Poynting XPOL-A002 retningsbestemt 4G antenne

Ude på landet er der langt mellem mobilmasterne, og her er en retningsbestemt antenne den bedste løsning, hvis der ikke er tilstrækkelig med signal til udelukkende at bruge routerens interne antenner.

Til 3G kan du sagtens nøjes med én enkelt antenne, mens det er lidt anderledes med 4G LTE, og da 4G LTE er vejen frem, så sørg for at købe en fremtidssikret antenne.

4G LTE benytter MIMO teknologien, der anvender fire antenner; to til at sende og to til at modtage. For at få den højeste hastighed, så skal du altså benytte et system med to antenner, hvor den ene antenne modtager vertikalt og den anden horisontalt.

4.1 To-i-én antenner til mobilt bredbånd

Der skal altså anvendes to antenner, hvor den ene antenne roterer 90 grader i forhold til den anden. Der fås også to-i-én antenner, hvor der er indbygget to antenner i én kasse. To-i-én antenner har to antennestik/kabler, som går fra antennen til routeren.

En to-i-én antenne er Poynting XPOL-A002 eller Poynting XPOL-A0016. Antennen er en 8 dBi panelantenne med en vertikal/horisontal antenne indbygget. Antennen peges mod nærmeste mobilmast, og de to ledninger fra antennen kobles til routeren. Antennen er set til omkring 1.500 kroner på nettet.

Poynting XPOL-A001 2 dBi

Poynting XPOL-A001 med 2 dBi forstærkning (Foto: MereMobil.dk)

En alternativ til Poynting XPOL-A002/16 er Macab PRO-1100 Mimo 3G/4G/GSM antenne, som sælges til omkring 800 kroner på nettet.

Der fås også en model kaldet Poynting XPOL-A001. Denne har en forstærkning på 2 dBi, og er relevant, hvis ikke du har særligt langt til mobilmasten. Eventuelt kan se en direkte fra antennens placering. Dette er en rundstrålet antenne.

4.2 Antenne med kraftig forstærkning

Du kan også se efter to-i-én antennen Poynting LPDA-A0092, der også er en retningsbestemt antenne med 11 dBi forstærkning. Denne antenneløsning anbefales kun, hvis du bor virkelig ude på Jens Hansens brakmark, på en ø i smålandshavet eller midt i skovområder, da løsningen efter danske forhold (i de fleste tilfælde) er som at skyde gråspurve med kanoner.

Her er der dog tale om én klassisk retningsbestemt antenne. Der skal benyttes to styks, hvis du ønsker at benytte den til 4G LTE. Begge antenner peges mod den samme mobilmast, og monteres omkring 90 grader i forhold til den anden antenne. Antennerne kobles til hver deres antenneindgang på routeren. Antennetypen er set til omkring 1.500 kroner pr. styk.

Poynting LPDA-A0092 Retningsbestemt 3G/4G antenne

Poynting LPDA-A0092 Retningsbestemt 3G/4G antenne

Et billigere alternativ er en Macab PRO-5000 3G/4G/GSM antenne. På papiret giver antennen 11 dBi. Det er også er en retningsbestemt antenne. Antennen er set til omkring 600 kroner på nettet. Selve monteringen foregår på samme måde som Poynting LPDA-A0092.

Hvis du selv har mod på at undersøge antennemarkedet lidt nærmere, og måske købe en anden slags antenne, så sørg for at antennen kan modtage og sende alle frekvenser fra 700 til 2.600 MHz. På den måde så ender du ikke med en antenne, der risikerer at blive forældet om få år.

Et nyt produkt er MiWire, som er en kombination af router og antenne i et. Produktet er velegnet, hvis du selv ønsker en løsning, som selv gør alt det svære arbejde. MiWire fungerer på den måde, at antennen selv finder den bedste mobilmast, og fordi routeren er indbygget i antennedelen, så er der intet tab i antennekablet. Det betyder også, at MiWire kan levere en stabil forbindelse, hvor andre antenneløsninger ikke virker ordenligt, og MiWire kan sørge for monteringen, hvis du selv vil slippe for alt det svære arbejde. MiWire løsningen er en fin, omend lidt dyr løsning, hvis du blot vil have en løsning, der virker.

Er du fuldstændig på herrens mark, så har en onlineforhandler som bedresignal.dk en fremragende guide til antenner.

5. Opsætning af routeren

De fleste routere er præ-konfigurerede fra fabrikken, og det er blot at sætte simkort i routeren og tænde for strømmen. Når routeren startes første gang sætter den sig selv op, og er klar til brug på nogle få minutter, hvis du følger den medfølgende startguide. Dette punkt vil vi ikke komme nærmere ind på i denne guide. Her må du tage et kig i vejledningen til routeren. Ellers er Google din ven.

Når det gælder montering af antennen, så er der lige et par ting, som du skal være klar over. De fleste nyere routere opdager selv, at der tilkobles en ekstern antenne. På visse lidt ældre routere skal du måske aktivere den eksterne antenne i routerens menu, da routeren ellers bruger dens interne antenner.

Skal du rode med routerens indstillinger så gøres dette typisk ved at indtaste adressen 192.168.1.1 eller 192.168.8.1 i din browser, og så finde menupunktet, hvor der vælges mellem intern og ekstern antenne. På nogle routere findes punktet under menuen “System” og “Antenne-indstilling”. På nogle routere findes der ingen indstillingsmuligheder, da routeren selv opdager, når der tilkobles ekstern antenne. Men dette er altså forskelligt fra model til model.

Dernæst skal du sætte antennen op og pege den imod den nærmeste mobilmast. Kablet mellem antennen og routeren bør maksimalt være 5 meter. Det betyder måske, at routeren skal stå i den ene ende af huset, så Wi-Fi signalet fra routeren ikke kan dække hele huset rundt.

5.1 Tips til Wi-Fi dækning af hele huset

Hvis du har brug for at internet længere væk end routeren selv kan dække, så må du trække nogle ledninger fra routeren eller købe en Wi-Fi repeater/extender så du kan få trådløs Wi-Fi dækning langt fra routeren.

Ganske ofte er det indbyggede Wi-Fi på mobilt bredbånds routere elendigt. På MereMobil.dk har vi gode erfaringer med såkaldt MESH Wi-Fi som f.eks. Google Wifi, som med fordel kan bruges i stedet for routerens indbyggede Wi-Fi. Husk at deaktivere Wi-Fi på routeren, hvis der benyttes et andet accesspoint. Herunder finder du links til to velfungerede MESH Wi-Fi systemer, som vi har anmeldt.

 • Google Wifi – den letteste løsning til godt Wi-Fi i hele huset
 • Netgear Orbi – et fremragende alternativ for den mere nørdede bruger

6. Prøv dig frem – sådan gør du

Før du begynder at fastmontere antennen, så prøv dig lidt frem. Når du ikke har professionelt udstyr til justering af antennen til rådighed, så kræver det, at du prøver dig frem, og det tager måske en halv time ekstra, men tiden er givet godt ud.

Antennens følsomhed falder dramatisk, hvis du rører ved antennen. Så før du borer huller i dit hus, så opsæt antennen midlertidig i 2-2,5 meters højde og se om der er signal. Undersøg hvor du får det bedste signal. Du kan f.eks. midlertidigt montere antennen på en stige, og holde fingrene fra antennen, på nær når du justerer på den.

Signalstyrke-indikatoren sidder ofte på routerens forside. Du skal huske på, at denne indikator kan være op til et halvt minut forsinket. Det samme gør sig gældende med signalindikatoren i routens menu.

Hold ikke antennen i hånden, da det kan give forstyrrelser. Monter antennen midlertidig og start med at rette den mod den mobilmast, hvor du mener, du får det bedste signal

Tjek signalindikatoren på routeren. Derefter flytter du antennen 8-10 grader til den ene side og tjekker efter cirka 30 sekunder signalindikatoren. Og så gentager du øvelsen et par gange til hver side og finder den optimale retning.

Du kan nu montere antennen permanent, og den må gerne monteres så højt som muligt. Antennen bør ikke stikke over husets gavl, da det så bliver et oplagt sted for et lyn at slå ned, men monter antennen så højt på gavlen som muligt. En høj placering er vigtigt for at undgå forhindringer såsom små bakker, vegetation (træer, buske) og andre huse.

Nu er antennen så monteret, routeren tilkoblet, og du kan surfe på nettet. En hurtig hastighedstest på speedtest.net vil kunne måle den hastighed, som du kan down-/uploade med.

7. Kom med dine tips og spørgsmål

Hvis du – vore kære læser – har input, tips og gode råd du vil dele med andre læsere om dette emne så benyt kommentarfeltet under artiklen.

Du er også velkommen til at stille spørgsmål, men vi vil gerne gøre opmærksom på, at vi yder IKKE support i forbindelse med opsætning af udstyr. Vi er dog opmærksomme på spørgsmål, og svarer også på de fleste. Ofte danner spørgsmål grundlag for optimering af indholdet i vores guides.

I MereMobil.dk Podcast (episode 45) har vi sat fokus på mobilt bredbånd. Her kan du høre flere tips. Vi fortæller også mere om fordele og ulemper ved mobilt bredbånd.


Synes du denne artikel var interessant? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få hver uge de bedste artikler, så du altid er opdateret. Ved tilmeldingen får du med det samme 10 af vores bedste guides og tips tilsendt.


Mere til historien

Net1 tilbyder også en komplet pakke med mobil bredbånds router og antenne, hvor de tilbyder dækning eller pengene tilbage. Net1 anvender en lidt anden mobilteknologi, hvilket betyder, at selskabet kun tilbyder hastigheder op til omkring 6 Mbit/s.

TDC slukker ADSL-forbindelserne

Hvis din internetforbindelse er baseret på ADSL-teknologi, bliver den lukket.

(mere…)
Hiper har åbnet for mange nye sydfynske husstande

Nu kan ca. 23.000 husstande og erhvervsadresser i og omkring Svendborg Kommune, samt på Langeland, købe fiberprodukter fra Hiper.

(mere…)
4,3 mia. mennesker ejer en smartphone

Rapport afslører store globale forskelle i udbredelsen af smartphones. Millioner bruger stadig mobiler med trykknapper.

(mere…)
Prisnedsættelse på 5G-bredbånd fra 3

En router med frit dataforbrug, hvor du blot skal sætte stikket i, er blevet billigere hos 3.

(mere…)
Er krigen mellem 5G og fiber udsat?

For et år siden meldte teleselskabet 3 krig mod det kablede internet. Og var ikke i tvivl om, at “fremtidens internet er trådløst".

(mere…)
Netgear Orbi 960 test | Effektivt WiFi 6E mesh-netværk

TEST: Virkelig god Wi-Fi dækning i hele boligen og lynhurtige hastigheder. Jeg har prøvet Netgear Orbi 960.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
18 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram