Hvad er MIMO? Derfor giver det højere 4G-datahastighed

BAGGRUND: Sammen med carrier aggregation og high-density modulation er MIMO en af de essentielle 4G teknologier, der giver din smartphone højere down- og uploadhastigheder i fremtiden.

4G LTE Advanced, netværk, hastighed

Sammenligning af 4G hastighederne
(Foto: Scinotions.com)

Du har måske aldrig hørt om MIMO, men der er en god chance for at du allerede har stiftet bekendtskab med teknologien, hvis du ejer en 4G LTE smartphone eller en moderne Wi-Fi router med 802.11N teknologi.

MIMO er nemlig en del af både LTE standarden og 802.11N Wi-FI standarderne. I Wi-Fi 802.11N netværk benyttes MIMO, når der skal leveres hastigheder på 300 eller 450 Mbit/s.

MIMO står for Multiple Input Multiple Output, og er antenne teknologi, hvor man ved hjælp af flere antenner kan øge hastigheden ganske dramatisk. I en normal 3G smartphone benytter man normalt kun én antenne til at modtage, og én antenne til at sende signaler. I de fleste smartphones er denne antenne faktisk én og samme, som man benytter til skiftevis at sende og modtage.

Med MIMO kan man sende flere datastrømme over samme kanal på samme tid, men det kræver så til gengæld flere antenner. Dette er også forklaringen på, at man skal benytte specielle 4G antenner eller to separate antenner.

- Podcast: Kom med bag om 4G-teknologien

Flere antenner = højere hastighed

I en moderne 4G LTE smartphone benytter man to antenner til at modtage og to antenner til at sende radiosignaler. Dette system kaldes MIMO 2x2, og det er et krav, at alle 4G LTE telefoner understøtter dette. MIMO 2x2 kan oversættes til, at der er to antenner i teleselskabets mobilantenne og to antenner i ens smartphone. Der findes også systemer med flere antenner.

dsklfdsklfsdf

Normalt udsendes et 2G eller 3G signal horisontalt - altså fladt. Når man skal udsende flere forskellige datastrømme på samme tid, så duer det dog ikke at udsende begge signaler på samme måde, da din telefon så ikke vil kunne se forskel på signalerne.

For at modvirke dette, er den mest gængse måde at benytte polarisation diversity, hvilket betyder, at det første signal udsendes skævt i forhold til det andet signal - se illustration.

Dette kræver dog ekstra processorkraft og derved også strømforbrug sammenlignet med at udsende ét signal. Det er også derfor, at de første par generationer af 4G LTE smartphones bruger mere strøm, sammenlignet med normale 3G smartphones.

Det er dog værd at bemærke, at MIMO bliver slået fra, hvis signalstyrken bliver for dårlig. Hvis du befinder dig i meget dårlig dækning indendørs eller meget langt fra nærmeste mobilmast, så vil din smartphone ikke kunne benytte MIMO, da netværket deaktiverer funktionen. Dette problem er dog til at overse i lille Danmark, hvor vi har noget lignede verdens højeste koncentration af mobilmaster pr. indbygger.

Fremtiden byder på flere antenner

De nuværende 4G LTE mobilnet i Danmark understøtter kun MIMO 2x2 på nuværende tidspunkt, men allerede nu ved vi hvad fremtiden byder på

I fremtidens LTE Advanced netværk kommer vi til at se flere forskellige former for MIMO. Der kan både være tale om ekstra antenner i mobilselskabernes mobilantenner, og der kan være tale om flere antenner i din smartphone.

Problemet er dog, at flere antenner kræver mere plads, hvilket kan være svært at få plads til i en lille smartphone. Samtidig kræver flere antenner mere processorkraft og derfor bruger det også mere strøm. Derfor kommer, at vi nok ikke vil se MIMO 4x4 og 8x8 i de små smartphones sådan lige med det samme, men det er yderst oplagt til mobilt bredbånds routere, hvor krav til plads og strøm ikke er så problematiske.

En oplagt mulighed er dog at dit mobilselskab opgraderer til MIMO 4x2, hvilket flere udenlandske teleselskaber allerede nu afprøver. MIMO 4x2 vil ikke lige umiddelbart give dig ekstra hastighed, da din telefon stadigvæk kun har en antenne til modtagelse og en til afsendelse.

Men mobilselskabets mobilantenne får nu pludselig to antenner til modtagelse og to antenner til afsendelse af signaler, hvilket betyder, at selve signaloverførslen bliver mere robust, og et mere robust signal giver højere hastigheder for dig. Mobilmasten kan simpelthen modtage et svagere signal, og derved bliver den oplevede hastighed højere selvom ens smartphone stadigvæk kun har to antenner.

Mere til historien

Lidt længere ude i fremtiden kommer vi til at se MIMO 8x8, som er det højeste LTE Advanced standarden på nuværende tidspunkt understøtter.

Forskerne leger dog allerede nu med flere MIMO teknologier med 64, 128 og 256 antenner, men om og hvornår disse løsninger kommer på markedet, er alt for tidligt at spå om.

Læs mere om MIMO her.

Stabilt mobilnetværk er det vigtigste

Mobilbrugerne går ikke længere efter den skarpeste pris, men i højere grad efter et stabilt mobilnetværk. Det viser en ny undersøgelse.

(mere…)
Teknologierne bag selvkørende biler - så vilde er de

BAGGRUND: Hvornår får vi ægte selvkørende biler som KITT fra Knight Rider? Vi graver os ned i de selvkørende teknologier.

(mere…)
Her slutter livet for din iPhone

BAGGRUND: Jeg har besøgt en robot, der kan adskille og sortere iPhones til genanvendelse. Går fremtiden mod mere miljørigtig genanvendelse?

(mere…)
Her Danmarks bedste og dårligste mobilnet

TDC har det bedste mobilnet i Danmark, mens teleselskabet 3 overrasker positivt. Telia skraber bunden på flere parametre.

(mere…)
Telia og Telenor siger farvel til 3G

Telia og Telenor siger endegyldigt farvel til 3G-netværket i slutningen af sommeren 2022. I stedet sættes der tempo på 5G-udrulning og opgradering.

(mere…)
TDC NET: 4 Gbit/s download over mmWave

Med 5G over mmWave kan man downloade rigtigt hurtigt viser ny test gennemført af TDC NET og Ericsson. 4 Gbit/s er rundet.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram