ASUS ZenFone 4 test – denne Kina-telefon holder ikke

TEST: Kameraet i ZenFon 4 er hæderligt, hvis du har tålmodighed, men et mega glat design og Kina-Android holder ikke her i vesten.

Du kender sikkert ASUS for deres computere og computerdele. Men nu vil den taiwanske elektronikproducent for alvor ind på det danske marked igen. Det skal ske med ASUS ZenFone 4. En smartphone til omkring 4.000 kroner.

Jeg har set nærmere på ZenFone 4.

ASUS ZenFone 4 test

ZenFone 4. (Foto: MereMobil.dk)

ASUS ZenFone 4 specifikationer

  • Skærm: 5,5 tommer (IPS LCD) med lysstyrke på 600 nits
  • Opløsning: 1920 x 1080 (FHD)
  • Chipset: Snapdragon 630 eller 660 (Vi har testet med Snapdragon 630)
  • RAM: 4 eller 6 GB afhængig af chipset.
  • Dualkamera: 12 megapixels (f/1.8) med optisk billedstabilisering + 8 megapixels, vidvinkel
  • Frontkamera: 8 megapixels (f/2.0)
  • Fingeraftrykslæser: Ja, på fronten
  • Batteri: 3.300 mAh med hurtig opladning. Dog ikke med den inkluderede oplader.
  • Dual-SIM: Ja, eller op til 2 TB udvidelse via MicroSD-kort
  • Mål: 155.4 x 75.2 x 7.5 mm
  • Vægt: 165 gram
  • Data/opladning: USB Type C
  • System: Android 7.1.1 Nougat

Glat som en ål

Hvis man roder telefonkassen igennem så vil man finde et etui til telefonen.

ZenFone 4 er yderst glat. Heldigvis følger der et etui med. (Foto: MereMobil)

Det virker umiddelbart som en dejlig gestus fra ASUS’ side. Men man indser hurtigt, at det er en nødvendighed. ZenFone 4 er umanerlig glat. Så glat, at den i løbet af en nat kan skøjte hen af et næsten vandret natbord og ligge farligt tæt på kanten, når solen prikker til gardinet.

Telefonens glatte ydre er en kombination af aluminiumsramme og Corning Gorilla glas. Det giver et noget anonymt design. Derudover suger den sorte udgave fingermærker til sig ret nemt.

Det giver igen en grund til at bruge det medfølgende etui. Med det på kan man nemlig opleve ASUS’ nærmest signaturiske glasmønster på telefonens bagsider; uden fingeraftryk.

ASUS lancerer fem nye telefoner i Danmark

Selvom ZenFone 4 føles og mærkes som en glat ål, så er designet ikke helt ved siden af. I hvert fald ikke i hånden. For hvis man har styr på grebet, så føles ZenFone 4 som en telefon, der burde koste mere, end den gør.

Glem alt om biografoplevelse

ZenFone 4 har modsat iPhone 8 og Pixel 2-telefonerne et klassik hovedtelefon-stik.

Modsat flere andre telefoner har ASUS valgt at beholde mini-jackstikket. (Foto: MereMobil.dk)

Og det skulle lyde godt ifølge ASUS. Telefonen har indbygget equalizer, så man kan justere på musikken. Desværre er den indbyggede forstærker ikke specielt prangende. Derfor er lyden i de medfølgende høretelefoner heller ikke særlig smagfuld.

Heldigvis kommer ZenFone 4 med indbyggede stereohøjtalere. Én i bunden og så ørestykket til telefonopkald. Sammen giver de to en stereoeffekt, når man ligger telefonen ned på siden. Samspillet er dog ikke kalibreret korrekt. Og telefonens bund-højtaler overdøver ørestykket. Derfor lyder det som om dåselyden kun kommer fra én side.

Af den grund får man i praksis kun den ene del af stereolyden. Og så har telefonens højtalere, som mange andre mobilhøjtalere, absolut ingen bas.

ASUS elsker kameraet, men gør du?

“We ❤ Photo” står der med fede typer på kassen til ZenFone 4.

ZenFone 4 har to bagside-kameraer. (Foto: MereMobil)

Og ASUS er der heller ikke blege for at rose kameraet i ZenFone 4. Og det er faktisk med god grund. For ZenFone 4 kan tage gode billeder – men den kan også skyde helt ved siden af.

ZenFone 4 har to bagsidekameraer. Det ene er på 12 megapixels og har et synsfelt på 83 grader. Ved siden af sidder bagsidekamera nummer to. Det må nøjes med en sensor på 8 megapixels. Til gengæld har det et synsfelt på 120 grader.

Testen er udelukkende udført med auto-tilstand. Det betyder også, at alle billeder er med automatisk HDR.

To er bedre end ét – kom med bag om dual-kameraet

Når det kommer til selve kvaliteten, så imponerer ZenFone 4. 12 megapixels-kameraet formår i mange tilfælde at gengive virkeligheden med naturtro farver og belysning. Men den kan i sandhed også skyde forbi målet. Særligt i modlys kniber det for hovedkameraet, der gerne blæser himmelen ud; selv med HDR aktiveret. Hvis der til gengæld er mangel på lys bliver resultatet faktisk rimeligt.

Og så er der vidvinkel-kameraet. Man mærker tydeligt, at der er tale om et sekundært kamera. Det udmærker sig eksempelvis i, at sensoren er mindre end på hovedkameraet. Det resulterer i billeder, som ofte er mørkere og mere farvemættede. Derfor ser nogle farver også en anelse urealistiske ud, hvis man sammenligner med resultatet fra hovedkameraet.

Herunder kan du se nogle af de billeder jeg har taget.

Vidvinkel er ikke uundværligt

Jeg er meget i tvivl om, hvor essentielt et vidvinkelkamera er. Jeg følte ikke på noget tidspunkt, at kamera nummer to var uundværligt. Desuden giver vidvinkler en “GoPro-effekt”, hvor lige linjer krummer.

På videofronten kan hovedkameraet på bagsiden optage 4K ved 30 billeder per sekund og optage slow motion med 240 billeder per sekund. Ingen af delene er mulige med vidvinkelkameraet, hvilket er en skam, da “GoPro-effekten” i min optik bedre klæder videoer end billeder.

Selfie-kammeraet rummer en række features, der formodentlig rammer forbi vestlige kunder. Der er mulighed for at lave lysere hud og store øjne samt en baby-glat hud. Alt sammen for skabe den perfekte selfie.

Fotos taget med ZenFone 4

Kina-software

ZenUI er ikke altid lige intuitivt. Tag for eksempel de to enslydende indstillinger her. (Foto: MereMobil)

ZenFone 4 har Android 7.1.1 med ZenUI 4.0. ASUS bud på et Android-skin sidder ikke lige i telefonskabet. Mange af Googles tanker med Android har fået en gang kinesisk neglelak. Det resulterer i pastelfarvede ikoner, der springer i øjnene på en vesterlænding som mig.

Nu er det jo Android, så man naturligvis kan smide en launcher på efter egen smag. Derudover tilbyder ZenUI også en app lavet til at ændre temaet.

Men selvom der primært er tale om en ny lakering er den ikke uden problemer. Hvis man graver i indstillingerne vil man finde et punkt under “ZenMotion”, der indeholder to underpunkter med samme navn: “Håndbevægelser”. Man skal grave længere ned for at finde ud af, at de to punkter rummer vidt forskellige indstillinger.

ZenFone 4 har et hæderligt batteri. (Foto: MereMobil)

Android har et elendigt omdømme på sikkerhed – er du ligeglad?

Derudover indeholder ZenUI en række deciderede uintelligente features. Der er eksempelvis en “handsketilstand”, der skulle gøre skærmen mere følsom, så den kan betjenes med handsker – det virker bare ikke med mine læderhandsker.

Og så kan man åbne kameraet ved to tryk op på lyd-op-knappen når telefonen er slukket. Det er bare ikke optimalt, når man vil justere lyden på Netflix via Chromecast og så kameraet tænder.

ASUS bør kraftigt overveje, hvor meget man skal ændre på Android. For mens Pixel-telefoner har sikkerhedsopdatering for oktober ligger ZenFone 4 inde med august-udgaven.

Konklusion

ASUS har med ASUS ZenFone 4 skabt en god telefon. Men den er langt fra uden problemer. ZenFone 4 har et godt kamera, men den tager ikke gode billeder for hvert tryk på udløseren. Det kræver tålmodighed og ofte flere forsøg.

Designet holder, det samme gør batteritiden. Men der er ikke noget der skriger perfekt på ZenFone 4.

Alt i alt er ZenFone 4 en solid telefon i mellemklassen. Men når mellemklassen også rummer telefoner som Nokia 8, der koster omtrent det samme, er det meget svært at anbefale ASUS ZenFone 4.

Fordele og ulemper 

ZenFone 4. (Foto: MereMobil)

Fordele

  • Kamera, der kan tage fremragende billeder
  • Rimelig hastighed og god batteritid
  • Stærk mobilantenne

Ulemper

  • Glat bagside, der nærmest stiller krav om etui
  • ZenUI er rodet og pastelfarvet
  • Stadig ingen Oreo og sikkerhedsopdatering fra august

Mere til historien

ZenFone 4 er også tilgængelig i en pro-udgave. Den har en hurtigere processor, bedre kamera og en AMOLED-skærm.

ASUS ZenFone 4
Det mener jeg om Xpeng G6 – jeg har også testet selv-parkering

PRØVEKØRT: Xpeng G6 kan konkurrere med Skoda Enyaq og Tesla Model Y, men ikke alt er fedt.

(mere…)
OnePlus 13: Jeg fanger chefen

PODCAST: Lyt til min dybdegående episode om den nye OnePlus topmodel, OnePlus 13, hvor jeg også fanger chefen for OnePlus i et "cold call".

(mere…)
OnePlus 13 er perfekt | TEST

(mere…)
Det læste du i 2024: Mest læste anmeldelser

Igen i 2024 havde vi MANGE forskellige produkter forbi til test. Her har vi samlet de mest læste anmeldelser i 2024.

(mere…)
Mine børn har testet AI-bamsen Poe

MINITEST: Så er den anmelderroste bamse endelig klar til Danmark. Mine børn og jeg har set nærmere på den.

(mere…)
Fik jeg en museskade af Magic Mouse? Er MX Ergo S-musen løsningen?

TEST: Jeg har prøvet om Logitech MX Ergo S kan erstatte min Apple Magic Mouse, som måske har givet mig en lille museskade.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram