Apple løfter Macbook Pro 15” til ny højder

TEST: Den professionelle bruger vil holde af Macbook Pro 15″ (mid 2017), men skal du opgradere den gamle Macbook Pro? Her er svaret.

MacBook Pro 15″, mid 2017 (Foto: Apple)

I flere år har Apples computere stort set ikke ændret design. Det har kun været små kosmetiske ting, som da de i 2012 skar lidt af tykkelsen, og samtidigt satte såkaldt Retina-skærme i computerne. Retina er det udtryk Apple bruger for at beskrive en skærm med høj opløsning.

Efteråret 2016 bød endelig på en rigtig Macbook nyhed da den nye serie af Macbook Pro 13- og 15 tommer modeller kom på markedet. Da jeg sammenlignede med modellen Macbook Pro mid 2014 (15” mod 15” modeller) var jeg overrasket over, hvor lidt der reelt var sket i forhold til ydelsen.

Det største løft lå på lagringsenheden (SSD), som var blevet væsentligt hurtigere. Processor og grafikydelse var på papiret bedre, men jeg mærkede det ikke rigtigt i dagligt brug. Jo. Naturligvis var den nye model hurtigere til det hele, men jeg følte stadig ikke behov for at holde fast i kanten af bordet, for ikke at falde ned.

Nu står jeg så her med Macbook Pro 15” (mid 2017), som er blevet prøvekørt over en periode. Specifikationerne er opjusterede i forhold til late 2016-modellen, og dét mærkes. Hvis du ikke investerede i efterårsmodellen, så skal du ikke være ked af det. Den nye er lige den tand bedre og nu kan man sagtens argumentere for en udskiftning af en gammel 2014-model eller ældre.

I skemaet herunder kan du se de benchmark-målinger jeg har lavet

Benchmarkmålinger af Macbook Pro 15”

Geekbench 4CPU: Single-CoreCPU Multi-CoreGrafik indbyggetGrafik udvidet
Macbook Pro Mid 20174602156002071742383
Macbook Pro Late 20164096125911901942077
Macbook Pro Mid 20144016130012639013813

Designet er mere kompakt

MacBook Pro 15″, mid 2017 (Foto: Apple)

Da jeg første gang fik de modellerne fra den nye serie i hånden, var jeg ikke specielt imponeret over forskellene i designet. SÅ meget mindre og lettere synes jeg egentlig ikke, at den nye serie var.

Men nu har min gamle mid-2014 computer ligget i skabet et stykke tid, og da jeg fandt den frem, kunne jeg pludselig godt se, at der rent faktisk ER sket noget. En vægtforskel fra 2,02 til 1,83 kg lyder ikke af meget, men det føles af mere. Det samme kan siges om tykkelsen, der har tabt 0,64 cm og bredden som er reduceret med 0,96 cm.

De små forskelle gør, at den nye model ser lidt mere fit ud.

Knald på skærmen

Som på efterårsmodellen fortsætter Apple med 500 nits på skærmen, som der den kraftigste lysstyrke Apple ind til nu har leveret på en bærbar computer. I forhold til mid 2015-udgaven er det en forøgelse på 67 procent.

Den kraftige lysstyrke muliggør brug af computeren udendørs, eller i kraftigt lys, hvor man stadig tydeligt kan se hvad er står.

Du får en opløsning på 2.800 x 1.800 pixels (220 PPI). Har du en ældre Macbook med Retina-skærm, og i øvrigt samme opløsning, vil du bemærke en forskel. Det er som om, at man skal knibe øjnene sammen, for at se hvad der står. Eller forøge styrken i brillerne.

Apple har ændret standardindstillingen fra 1.400 x 900 pixels til 1.680 x 1.050 pixels. Det giver mere arbejdsplads på skærmen, men alting er blevet mindre.

Løsningen er: Ind i Indstillinger og sætte opløsningen et hak ned, så er alt ved det gamle.

Virkelig lækker lyd

Apple har optimeret designet af højtalerne i Macbook serien fra late 2016. Mere fylde, højere og klarere lyd er resultatet. Særligt fylden høres med det samme. Dette muliggøres i øvrigt ved at sende de dybe toner ud af ventilationskanalerne i siderne.

Du kan fortsat bruge headset med 3,5 mm jackstik, hvilket kan undre helt vildt. Apple havde med iPhone 7 og iPhone 7 Plus travlt med at fortælle hvor vigtigt det var, at sende det 50 år gamle analoge lydstik på pension. Hvis det er rigtigt hvorfor så bibeholde stikket på både de nye iPads og Macbooks?

Fra iOS 11 begynder iPad at minde om Macbook

Larmende tastatur og fed touchpad

Tastaturet, det primære input redskab, er komplet redesignet. Nu bruges anden generation af den såkaldte ”butterfly mechanism”. Ifølge Apple er den mere præcis, og lettere at skrive på, da man ikke skal trykke helt så hårdt som tidligere.

Jeg medgiver at tasterne er gode at skrive på, men Apples foregående tastatur var nu heller ikke dårligt. Det største problem er, at tastaturet larmer helt vildt. Sætter du med computeren hen over benene, forstærkes lyden for alvor.

Efter en snak med Apple fik jeg oplyst, at tastaturet lyder af mere, fordi jeg trykker for hårdt. Jeg skal vænne mig til, at trykke lettere på tasterne. Når man kommer fra det gamle tastatur, har man, ifølge Apple, tendens til at trykke lige så hårdt på den nye. Jeg øver mig, men synes stadig det larmer meget.

Baggrundsbelysningen er i øvrigt ændret, så det ikke længere er en lang lysstribe i toppen af tastaturet, der fordeler lyset nedad. Nu har hver enkelt knap deres egen lysdiode.

En anden nyhed i den nye serie er en større og redesignet touch- / trackpad. Når der ”klikkes med musen” sker det ikke mekanisk. Hjernen snydes af en lille vibrator, kaldet Tapic Engine, der udløser en lille vibration. Registeringen af ens tryk, er altså snyd. Det betyder også, at mekanisk slid ikke finder sted.

Der er dermed ingen fysisk højre- og venstre knap på touchpad. I stedet kan man nu foretage højre- og venstre klik over hele fladen.

Touchpads har Apple altid været gode til at lave. Måske de bedste i verden. Jeg har prøvet mange computere, men ingen kommer i nærheden af touchpad-oplevelsen på en Macbook. Og det gælder også den nye touchpad, der giver en forrygende lækker brugeroplevelse.

Glem alt om Touch Bar

Touch Bar, MacBook Pro (Foto: Apple)

I reklamematerialet for Macbook Pro er Touch Bar virkelig fremhævet som noget særligt. Linjen på tastaturet hvor man før havde knapperne lyd, lysstyrke m.v. er udskiftet med et display på 2170 x 60 pixels med fuld farvespektrum. Det ser rigtigt blæret ud.

Alt efter hvilket program man benytter skifter Touch Bar udseende og funktion. Er mailen åben er der f.eks. mulighed for at ”flytte til en bestemt mappe”, smileys når man skriver, der er genveje til fed skrift i Microsoft Word osv.

Ser du videoer vises på Touch Bar hvor langt fremskreden afspilningen er, og i Safari ses thumbnails af de åbne faner. Der er også Touch Bar integration i apps som Fotos og Kalender samt mange andre steder. Også programmer som Adobe Photoshop og Adobe Premiere Pro understøtter Touch Bar.

Hvilke knapper du vil have på din Touch Bar tilpasser du selv.

Touch Bar er virkelig en ”eye-catcher”, men du kan sagtens leve uden. Ved dagligt brug glemmer jeg at trykke på genvejene, og ofte strejfer mine fingre den trykfølsomme linje, og trykker dermed på en knap, uden det var med vilje.

Jeg savner, at kunne deaktivere Touch Bar helt eller i det mindste have muligheden for, at slå den til og fra efter behov. Hvis du sætter computeren til en ekstern skærm får du ingen glæde af den lysende nyskabelse, og Apple har ingen eksterne tastaturer med indbygget Touch Bar.

I Apples lineup med 13 tommer fås et par konfigurationer uden Touch Bar, men dette er ikke tilfældet i den nye 15 tommer serie. Det bedste køb ville være en 15 tommer, af den nye model, uden Touch Bar – men en sådan model findes ikke.

Fingeraftrykslæseren fungerer bare

MacBook Pro 15″, mid 2017 (Foto: Apple)

Den integrerede Touch ID-sensor er genial. Sensoren bruges til log-in, køb af apps og identifikation af dig selv i programmer der har et ekstra sikkerhedslag. Du skal dog være opmærksom på, at man kun kan logge ind med fingeren, hvis computeren åbnes fra dvaletilstand. Har den været genstartet, skal adgangskoden angives manuelt. Det er ærligt talt temmelig irriterede.

Touch ID er låst sammen med sikkerhedschippen kaldet Apple T1. Det er en lille minicomputer med en specialversion af WatchOS. Apple har så at sige låst fingeraftrykket inde i en selvstændig computer, for at forhindre misbrug.

Du skal ikke være nervøs for sikkerheden i forbindes med brug af iCloud. Benyttes iPhone eller iPad med Touch ID bliver dit fingeraftryk ikke delt via iCloud. Det ligger kun på computeren og i T1-chippen.

Ejere af Apple Watch behøver i øvrigt slet ikke Touch ID for at logge ind, da Apples smartwatch kan bruges som log-in element. Hvis uret er ved computeren, logges der automatisk ind, uden hænderne skal op af lommen.

Én port til alt – velkommen til en verden af adaptere

Indtil alt dit ekstraudstyr er baseret på USB Type-C er adaptere nødvendige, når du køber denne computer. Det er konsekvensen når man fjerner den gamle USB-port, SD-kort slot og HDMI-stik.

Det nok mest direkte og største tab er MagSafe-stikket, men til gengæld kan opladeren nu tilsluttes en valgfri USB Type-C port, og der kan oplades gennem adaptere. Sætter du f.eks. USB-C Digital AV Multiport-mellemstik (ja, det hedder den faktisk) til, for at kunne tilslutte en HDMI-monitor, er der en ledig port på adapteren til opladeren.

Skal du bruge almindelige USB-stik eller USB-memory sticks kræver det også en adapter. Det sammen er tilfældet, når en iPhone eller iPad skal tilsluttes

Efter min opfattelse er følgende adaptere en nødvendighed:

– USB-C Digital AV Multiport (en alm USB-port, HDMI, USB Type-C port): 649 kroner
– USB-C til USB-mellemstik: 179 kroner
– USB-C til Lightning-kabel: 249 kroner

Priserne er på de originale produkter fra Apple. De kan også findes i alternative versioner, men uanset skal du ved købet indregne en ekstraudgift på op mod 1.077 kroner.

Portene på computeren har via Thunderbolt 3 en overførselshastighed på op til 40 Gbps. De er så kraftige, at der i alt kan trækkes to 5K monitorer og to RAID-baserede diskdrev på én gang. I øvrigt kan man via skærmene sende driftsstrøm retur til computeren.

– Alternativ til Mac og Windows: Bliv klogere på Chromebook

Konklusion: Er den pengene værd?

Videoredigering på Macbook Pro (Foto: Apple)

Du skal skifte til den nye Macbook Pro, hvis du har en model fra 2014 eller ældre, og synes du skal have ekstra power til et stykke ud i fremtiden. Har du modeller fra 2015 eller 2016 er gevinsten begrænset, og du må ”nøjes” med de nye fysiske rammer og lavere vægt, som den største gevinst.

Macbook Pro har en fantastisk batteritid. Apple lover op mod 10 timer, alt efter ens brug. Selv efter en hjemmearbejdsdag i sofaen med computeren på skødet, har jeg ikke brug for ladning undervejs, og maskinen er generelt svær at køre tør for strøm.

Denne Macbook Pro er født med masOS v.10.12.6 men kan opgraderes til macOS High Sierra uden yderligere omkostninger.

Når der skal hives modeller fra 2014/2015 op af skuffen i forbindelse med anmeldelsen af denne computer, vidner det om, at Apple producerer langtidsholdbare computere, som tilmed har en høj pris på brugtmarkedet.

Jeg kan godt leve med overgangen til USB Type-C stik, da jeg har de rigtige adaptere. Derfor generer det ikke mig. Desuden skal nogle producenter jo tage det næste skridt for at flytte udviklingen fremad. Jeg synes dog at Apples strategi flagrer i vinden, da iPad og iPhone ikke følger med på USB Type-C udviklingen, som jo netop Apple på computerne forsøger at promovere. Det er også underligt, at Macbook stadig har 3,5” jackstik. Det giver ingen mening.

Computerens mest irriterede punkt er Touch Bar, som langt fra altid er relevant. Det er som om, at den ikke er godt nok gennemarbejdet.

Naturligvis er en pris på godt 25.000 kroner voldsomt for en computer, men der skal så heller ikke skiftes computer ud i lang tid. Det er altså en computer du køber hvis du først vil skifte ud igen om lang tid. Denne udgave er så i øvrigt heller ikke maskinen du køber blot til lidt Word, mails og Facebook. Det er computeren til den professionelle entusiast.

5 ud af 6 stjerner.

Hvis du mere er til Windows så tag et kig på min anmeldelse af Microsoft Surface Book, der ligesom Macbook, er en computer i high-end kategorien. Tjek desuden dagspriserne på forskellige konfigurationer af Annoncelink MacBook Pro på Pricerunner.

Specifikationer på anmeldermodel

– Modelnavn: Macbook Pro, 15”, mid 2017
– Skærm: 15,4”
– Grafik internt: Intel HD Graphics 630, 1536 MB
– Grafik udvidet: Radeon Pro 560, 4096 MB
– Processor: 2,9 GHz, Intel Core i7
– RAM: 16 GB (2133 MHz)
– Lagringsplads: 512 GB SSD
– Fire Thunderbolt 3-porte med USB Type C interface
– Touch Bar + Touch ID
– System: macOS v 10.12.6 (opgraderbar til macOS High Sierra)
– Pris: 24.999 kroner (vejledende)

Mere til historien

Hvis du har brug for det eksterne grafikkort i forbindelse med f.eks. videoredigering så er du nødt til at købe en 15 tommer udgave. 13 tommer versionerne indeholder kun det interne grafikkort fra Intel.

15" MacBook Pro
OnePlus Nord CE 4 Lite er lidt for “lite” | Test

MINE INDTRYK: Inden sommerferien ramte præsenterede OnePlus den nye lavprismodel Nord CE 4 Lite. Er den værd at købe?

(mere…)
Samsung Galaxy Z Fold6 rammer ikke mig | Test

TEST: Høj kvalitet, fleksibel brug og imponerende skærmteknologi. Samsung Galaxy Z Fold6 har også de nyeste AI-funktioner. Læs testen her.

(mere…)
Jeg har prøvet et MEGA-solidt el-løbehjul

MINE INDTRYK: 60 km på en opladning og virkelig driftssikkert. Jeg har set nærmere på Xiaomi Electric Scooter 4 Pro (2nd gen).

(mere…)
HomePod Mini fås i en ny farve

Apple er klar med en lille lancering her i sommerferien - en ny farve af HomePod Mini.

(mere…)
OnePlus Nord 4 er alt du behøver | Test

TEST: Denne budget-telefon vil de fleste blive glade for. OnePlus Nord 4 har alt du behøver og ikke ret mange problemer.

(mere…)
Sony bliver ved med at skyde forbi

VIDEO: Sony Xperia 1 VI er et fremskridt. Desværre rammer Sony ikke skiven, selvom Xperia 1 VI dog har flere fordele. Se min videotest her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram