Microsoft Surface Book test – fremragende og virkelig fed

MINITEST: Surface Book er et fremragende værktøj til den kritiske Windows bruger. Macbook til probrug er ikke altid bedre, understreger Surface Book test.

Surface Book test

Surface Book i7 (Foto: Microsoft(

Surface Book er ikke en computer du køber, hvis du kun har lejlighedsvis computerbehov, og hvis dit onlineliv mest foregår på smartphones og tablets. Dette er computeren du køber, når du skal have et kraftfuldt arbejdsredskab.

Det svarer til tømreren, der vil have en ordentlig boremaskine, og ikke bare en tilfældig discountudgave fra et lavprisbyggemarked.

Prisen indikerer også, at Microsoft henvender sig til det professionelle segment samt kritiske highend-brugere. Surface Book findes i en del konfigurationer, og ifølge Sponseret link Pricerunner starter priserne omkring 12.000 kroner.

Nu kommer Surface Book endelig til Danmark

Titusindvis af elendige Windows computere

Surface Book i7 2016

Surface Book i7 (Foto: Microsoft(

Gennem tiderne har Windows styresystemet fået meget skæld ud. Men et faktum er, at det er verdens mest udbredte computerplatform. Den nyeste version, Windows 10, køres lige nu på mere end 400 millioner enheder verden over.

Problemet for Windows har været, og er, elendig hardware. En Windows maskine kan købes ned til få tusinde kroner, og det er som om, at køberne ikke forstår sammenhæng mellem pris og kvalitet. Efter min opfattelse har Microsoft gennem tiden totalt tilsidesat deres kvalitetskontrol.

Hold op hvor har jeg set mange elendige Windows computere gennem tiderne. Myten om Macbook som den bedste bærbare computer lever i bedste velgående, og det er Microsofts egen skyld.

Min oplevelse er, at hvis man køber en ordentlig maskine med god hardware, kører Windows lige så fint og stabilt som MacOS. Også når vi ikke taler Windows 10. Men så er vi også på den anden side af 10.000 kroner – fuldstændig som på Macbooks. Selv i de gamle Windows Vista dage havde jeg en stabil computer, fordi jeg investerede ekstra kroner i en ordentlig maskine.

Mød Surface Studio og Surface Book i7

Endelig en ordentlig Windows computer

Hvor er det dejligt med en computer, hvor Microsoft selv er afsender, og har ansvaret. Det er fuldkommen som at købe en Pixel eller Nexus telefon, hvis vi skal drage en parallel til mobilmarkedet. Pixel og Nexus er telefoner som Google står bag, og hvor ingen andre end Google har pillet i styresystemet. Surface er Microsofts software, hvor Microsoft selv håndterer det hele.

For dig betyder det et minimum af bloatware. Altså preinstalleret software du ikke selv har bedt om. På computere fra f.eks. HP, Acer, Asus m.fl. er maskinerne typisk overdynget med en masse skrammel. Først efter et par timer, hvor man har fjernet hundredvis af møgprogrammer, begynder maskinen at køre nogenlunde.

På Surface Book ses enkelte links til programmer i Windows Store samt et par fulde installationer. Det er blandt andet Minecraft (som Microsoft ejer), Facebook, Twitter, Asphalt 8: Airborne, Candy Crush Soda Saga osv.

Jeg havde helst set en helt ren installation, men vi er inden for det acceptable bloatware niveau.

Tastatur og touchpad sidder lige i skabet

Når du køber en dyrere computer, får du oftest et bedre tastatur og touchpad, end på de billige. Det er også tilfældet her. Jeg er vild med tastaturet. Det har en perfekt respons når man skriver på det, og træfsikkerheden er virkelig god.

Der er samtidigt tale om et fuldt tastaturlayout. Tasterne har altså den rigtige størrelse, og man får ikke ondt i fingrene. Heller ikke når der arbejdes længe på maskinen.

Også maskinens touchpad er god. Fingrene glider let og ubesværet på overfladen, og musen følger perfekt med i realtid. Også såkaldte gestures som zoom i et Word dokument med to fingre kører problemfrit.

Som altid vil jeg anbefale, at du afprøver tastatur og mus fysisk, inden du køber. Præferencerne er nemlig meget forskellige fra bruger til bruger.

Flot tydelig skærm som også er en tablet

Surface Book i7 2016

Surface Book i7 (Foto: Microsoft(

Skærmen er 13,5 tommer med en opløsning på 3000 x 2000 pixels. En Macbook Pro 13,3” kører med 2560 x 1600 pixels. Forskellen ligger i lysstyrken. Macbook Pro 13,3” har en lysstyrke på 500 nits, mens Surface Book kun har 387 nits. Det kan have betydning, når der arbejdes f.eks. udendørs. Da jeg havde Surface Book ude i direkte sollys kunne jeg stadig fint se indholdet på skærmen, men over en længere periode bliver man træt i øjnene.

Med til historien hører også, at en Macbook i direkte sollys også hurtigt giver træthed i øjnene trods en højere lysstyrke fra skærmen.

Hvis du tør, så træk pænt hårdt i skærmen, hvorefter den slipper fra tastaturet. Nu har du en Windows baseret tablet i hånden.

Nu har jeg aldrig været fan af Windows som tabletenhed fordi systemet og programmerne i Windows, generelt, ikke er bygget til tabletbrug. Fra Windows 10 er oplevelsen dog blevet langt bedre.

Fordi Surface Book primært er en computer, med mulighed for at være tablet – og ikke omvendt, så kan jeg faktisk god se idéen med den aftalelige skærm. I øvrigt kan skærmen vendes rundt, så den sidder omvendt på tastaturet.

Man kan altså fint sidde til et møde, eller i sofaen, og surfe rundt på nettet, eller fremvise præsentationer. Det giver bare noget ekstra ved et møde, at kunne lægge skærmen på bordet.

Samtidigt kan Surface Pen (medfølger) med 1.024 trykpunkts følsomhed bruges til at tegne og skrive med. I eksempelvis Word kan man faktisk benytte håndskrift, der automatisk oversættes til tekst. Min ubehjælpelige håndskrift havde genkendelsen dog noget svært ved, men muligheden er der, hvis du skriver pænt.

Når du bruger Surface Pen skriver du med ”blyantenden” og sletter med ”viskelæderet” i den anden ende. Præcis som en gammeldags blyant. Cool feature siger jeg bare. En kraftig magnet på venstre side af skærmen gør det muligt for Surface Pen at hænge sikkert, så den ikke bliver væk. Alternativt er der en magnet, der ikke er nær så kraftig, på højre side af tastaturbasen.

Microsoft lancerer Chromebook konkurrenten Surface Laptop

Magnet-ladning og andre tilslutninger

Surface Book i7 2016

Surface Book i7 (Foto: Microsoft(

Mens Apple har lagt den magnetiske oplader-tilslutning MagSafe på hylden, på de nye Macbooks, og gået over til USB Type-C opladning, så fastholder Microsoft deres eget ladestik. Og det er ikke nogen dårlig ting.

Microsofts ladestik på Surface Book klikker nemlig på med magnet. Det er stadig en genial tilslutning. Det er både let, og så sikrer det, at ladestikket ikke vrides i stykker hvis man falder i ledningen.

På venstre side findes to standard USB-porte, og altså ikke USB Type-C, samt en SD-kort læser. Højre side er stedet for ladestik samt en Mini DisplayPort. Hvis du er afhængig af tilslutning til en monitor med HDMI-stik, skal du enten have en adapter eller et kabel der matcher forbindelserne.

Jeg synes godt Microsoft kunne have udskiftet den ene USB-port med USB Type-C for at imødegå overgangen til den nye standard.

Headset-stikket, 3.5 mm jackstik, er placeret på skærmens øverste høre side. På toppen af skærmen er lydstyrke og power-knappen lokaliseret.

God performance og lang batteritid

Surface Book i5 2016

Surface Book i5 (Foto: Microsoft)

Microsoft lover op til 16 timers afspilning af video på Surface Book, men virkeligheden er faktisk bedre. En anmelder fra Engadget har fået den til at køre et video-loop i 16 timer og 15 minutter ved en lysstyrke sat til 15 procent.

I en mere generel batteritest kommer Engadget frem til 11 timer og 31 minutter for Surface Book med Intel Core i7 processor, som er den maskine jeg sidder med. En Apple Macbook Pro 13” (2015) havde i samme test en performance på 11 timer og 23 minutter.

Blandt andre testede computere ligger Surface Book helt i top på den direkte performance, skriver Engadget. Det falder fuldstændigt i tråd med mine oplevelser. Computeren er virkelig hurtig og frisk at arbejde med.

I øvrigt er det også dejligt når myten om, at Mac-computere ALTID er hurtigere, og holder længere strøm end Windows-maskiner, bliver skudt til hjørne af Surface Book.

Konklusion: Skal du købe Surface Book?

Surface Book i7 2016

Surface Book i7 (Foto: Microsoft(

Som nævnt er dette en DYR computer. Surface Book er en Ferrari inden for Windows 10 computere, og du får en rigtig fed computer

Min testmaskine koster vejledende 29.999 kroner. Det er udgaven med 1 TB SSD, Intel Core i7 og 16 GB RAM. En mindre konfiguration kan måske gøre det, men det afhænger naturligvis af dit behov. Går du ned til 512 GB SSD kan du nøjes med 24.999 kroner. Versionen med Intel Core i5 starter ved 12.999 kroner.

Tjek priserne online inden du eventuelt køber. Via Sponseret link Pricerunner har jeg fundet anmelder-computeren ned til omkring 26.000 kroner.

Jeg er ikke sikker på, at Surface Book har samme høje gensalgsværdi som en Macbook Pro, men hvis du er i målgruppen for en powermaskine med Windows 10, så er dette valget.

Husk samtidigt, at skærmen kan aftages fra tastaturet og dermed løse en del tablet-opgaver. Måske kan du så spare, at have f.eks. en iPad eller anden tablet ved siden af.

I en minitest som denne giver jeg ikke karakter, da jeg ikke har haft muligheden for at låne maskinen i lang tid nok til, at dette vil være rimeligt. Min konklusion er, at skulle jeg selv have en Windows 10 maskine til mit arbejde, så skulle det klart være en Surface Book.

Mere til historien

Alt efter konfiguration vejer Surface Book godt 1,6 kilo. Grafikken håndteres af NVIDIA GeForce GTX 965M 2 GB.

Læs også:
Derfor skal du ikke købe en Macbook Air

Hørefejl? – Doro HearingBuds giver nye muligheder

TEST: Doro HearingBuds skærer igennem kaos og det højlydte. Og så spiller de bare fremragende.

(mere…)
Lavpris-mobil: Det er jo næsten umuligt at vælge

VIDEO: Jeg har sat to gode lavpris-telefoner i duel. Hvilken er bedst?

(mere…)
Fik du set den nye M3 MacBook Pro og iMac?

VIDEO: Her er mine første indtryk af M3 MacBook Pro og den nye 24” iMac.

(mere…)
Skal du skifte til iMac M3? TEST

TEST: M3-versionen af iMac er superfed, men overgår den M1 iMac? Læs min test af iMac M3 med 24 tommer skærm..

(mere…)
Motorola Edge 40 Neo giver fuld valuta for pengene | TEST
(mere…)
Apple: Ingen planer om 27-tommer iMac

Apple iMac får ingen 27 tommer model, som mange ellers havde håbet.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram