3 tager forskud på 5G med test af Massive MIMO

På Roskilde Festival tester 3 og netværksleverandøren Huawei de nyeste 4,5/5G teknologier, der giver gæsterne bedre forbindelser. Læs mere om Massive MIMO.

3 har opsat opsat Massive MIMO udstyr i fem master på Roskilde 2017 - bl.a. i denne mast, som står bag ved tribunen , der er placeret på den bagerste del af tilskuerarealet ved Orange Scene - også kaldet Grand Stand (Foto 3)

3 har opsat opsat Massive MIMO udstyr i fem master på Roskilde 2017 - bl.a. i denne mast, som står bag ved tribunen , der er placeret på den bagerste del af tilskuerarealet ved Orange Scene - også kaldet Grand Stand (Foto 3)

Det forventes, at fremtidens 5G mobilnetværk først bliver rigtigt kommercielt lanceret i 2020, men allerede nu tester alverdens teleselskaber fremtidens teknologier. Teleselskabet 3 er også med på vognen. De benytter Roskilde Festival som testlaboratoriums for den kommende netværksteknologier.

3 og netværksleverandøren Huawei har på festivalen opsat såkaldt Massive MIMO (multiple-input and multiple-output) udstyr, i fem master i musikområdet. Det nye udstyr bruges til at teste mulighederne for ekstra kapacitet og hastighed.

Vores nysgerrige læsere kan på dette link læse den tekniske forklaring af Massive MIMO (på engelsk).

Princippet for MIMO

Grundprincippet i Massive MIMO er, at man benytter mange antenner til at sende og modtage. Vi kender allerede princippet fra de 4G LTE smartphones, de fleste i dag bruger.

I en normal 4G LTE smartphone sidder der to antenner i selve telefonen, og disse antenner sender signalet til to antenner på nærmeste mobilmast. Dette kaldes MIMO 2x2. Det nye i Massive MIMO er, at man benytter mange flere antenner for at øge kapaciteten og datahastigheden - fra 8x8 op til 256x256 MIMO.

- 3’s kunder har sat ny datarekord på Roskilde Festival

Samtidig benyttes mere avancerede signalbehandlingsteknikker til at levere en forbindelse til mange flere brugere samtidigt. Med denne teknik kan udstyret genbruge samme frekvensrum på samme tid via de mange antenner.

- "Massive MIMO betyder kort sagt, at flere 3-kunder på stedet får en bedre upload og download oplevelse – ikke kun målt på hastighed og kapacitet men også på stabilitet og pålidelighed i form af minimal forsinkelse. Fordelen ved Massive MIMO er, at brugerne ikke ’forstyrrer’ hinanden, da de modtager hvert deres signal fra hver deres antenne på den samme mast. Vi får dermed et højt bundniveau for rigtig mange brugere, og det er essentielt for os på en festival som Roskilde. Dermed udnytter vi vores netværksressourcer optimalt og beviser, at vi kan nå rigtig langt med vores 4G-netværk," forklarer Stefan Ring Støhrmann, som er ansvarlige for 3’s netværk på Roskilde Festival.

Ifølge pressemeddelelsen fra 3 har Massive MIMO kun været testet i mindre skala, og Roskilde Festival bliver således den første kommercielle test af Massive MIMO i Europa, hvor udstyret skal være med til at supportere netværket på en større begivenhed med mere end 10.000 deltagere. 3 anslår, at der vil være omkring 40.000 kunder tilstede i løbet af dette års festival.

Resultaterne er overbevisende

De foreløbige målinger viser, at 3 kan firedoble hastigheden i musikområdet med Massive MIMO. Den gennemsnitlige brugeres download-hastighed på masterne med Massive MIMO er omkring 30 Mbit/s, hvilket skal sammenlignet med 7,7 Mbit/s, når Massive MIMO er slået fra.

-”Massive MIMO betegnes som nøgleteknologi til implementeringen af 5G, når den tid kommer. Vi er derfor meget begejstrede for at kunne teste det allerede nu. Det kan vi, fordi udstyret er kompatibelt med det spektrum, vi har i 2.600 MHz TDD-båndet. De foreløbige målinger viser fremragende resultater, hvor vi leverer download-hastigheder, som er fire gange højere end leverancerne på samme master ved sidste års festival,” siger Stefan Ring Støhrmann.

- 3 opgrader netværket til Roskilde Festival

5G er en evolution

Hos Huawei, som leverer udstyret til testen af Massive MIMO, glæder man sig også over Europa premieren.

- “Huawei er spændt på at give de første danske kunder et glimt af teknologien bag fremtidens 5G-netværk og ønsker alle en god festival”, siger CEO Jason Lan, Huawei Denmark.

Selvom "5G" er nævnt flere gange i denne artikel, så skal det understreges, at overgangen fra 4G til 5G bliver en evolution, hvor nye features løbende tilføjes brugernes smartphones og teleselskabernes mobilnetværk. De teknologier, som teleselskaberne tester i øjeblikket, kan sagtens blive tilgængelige for brugerne, længe før teleselskaberne begynder at kalde det 5G.

Om Massive MIMO på Roskilde Festival

  • Første kommercielle lancering i Europa ved en større begivenhed med titusindvis af brugere samlet samme sted
  • Opsat på fem master i musikområdet på festivalpladsen
  • Udstyret er leveret af og implementeret i 3’s netværk i samarbejde med Huawei
  • 3 tester Massive MIMO på Roskilde Festival og vil på baggrund af erfaringerne lægge en plan for, hvornår teknologien eventuelt skal rulles ud i resten af 3’s netværk
  • Verdens første kommercielle test af Massive MIMO fandt sted i september 2016 i Japan i et samarbejde mellem Huawei og SoftBank
  • Følgende smartphones er kompatible til at kunne modtage signal fra Massive MIMO udstyr: iPhone 7/7 Plus, Sony Xperia XZ, Huawei P9, P10 og Mate 9 Pro. Øvrige smartphones vil forbinde sig til 3’s 3G- og 4G netværk på festivalen på de samme master, som har Massive MIMO implementeret

- PODCAST: Lær mere om 5G-teknologien

Mere til historien

I det udlandet tester mange andre teleselskaber også med Massive MIMO. F.eks. har både amerikanske Sprint, og det multinationale teleselskab Vodafone testnetværk køreende med Massive MIMO.

Læs også:
- Danmark er testland for 5G-teknologi
- Her runder Huawei 70 mbit/s på 5G i Danmark

3 er overraskende gode

Ikke så ringe endda, viser en ny netværksrapport.

(mere…)
Huawei mistænkes (igen) for overvågning

Noget tyder på, at Huawei systematisk overvågede gæsterne på deres stand ved Mobile World Congress. Arrangøren ser med alvor på sagen.

(mere…)
Nu droppes data-begrænsningen endelig

5G-INTERNET: Ét teleselskab har fjernet databegrænsningen på abonnementer til 5G-forbindelser rettet mod private husstande.

(mere…)
Streaminggiganter skal betale

Netflix, TikTok, YouTube og Facebook betaler ikke for udviklingen af mobilnetværkene. Det skal ændres, mener store europæiske teleselskaber.

(mere…)
3 har verdens højeste upload 

Ny analyse fra netværksanalyseselskabet Opensignal viser, at danske 3 har verdens højeste uploadhastighed.

(mere…)
Det koster Galaxy S23’erne hos 3

PRISER: Du kan købe Samsung Galaxy S23 billigt hos 3. Der er dobbelt op på GB uden at det koster ekstra.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram