Amerikanerne længst fremme med 5G

0

De nordamerikanske teleselskaber er længst med planlægningen af 5G, ifølge netværksleverandøren Ericsson.

5G er stadigvæk et såkaldt “buzz-word” i telebranchen, men fremtiden rykker nærmere dag for dag.Det forventes, at 5G standarderne endelig bliver fastlagt omkring år 2020, men allerede nu foregår der planlægning og tests over hele verdenen.

 – Nokia: Europa får 5G i 2020

M2M Machine-To-Machine
M2M Machine-To-Machine

For at finde ud af, hvor langt fra fremtidens 5G mobilnetværk vi i virkeligheden er, har netværksleverandøren Ericsson spurgt 100 teleselskaber verden over om deres planer og forventninger til 5G. Det er blevet til rapporten ‘What 100 operators really think about 5G‘. Det skriver Ericsson i en pressemeddelelse.

 – 5G, 5G og mere 5G

Svarene fra teleselskaberne var ganske interessante. Blandt de amerikanske teleselskaber har 90 procent en plan for at udrulle 5G, men tallet hos de europæiske teleselskaber er kun 67 procent. Både de europæiske og amerikanske teleselskaber forventer, at 5G bliver forbruger-præget, mens de asiatiske og latinamerikanske teleselskaber hælder mere til et erhvervs-præget 5G. Et lille flertal af de europæiske og amerikanske teleselskaber tror, at 5G bliver forbruger-præget, mens et lille flertal i Asien og Latinamerika tror 5G vil blive præget af industrien.

Oversat til godt danske betyder forbruger-præget, at det primært er almindelige mennesker, som kommer til at bruge og betale for udrulningen af 5G, men erhvervs-præget (eller industri) betyder, at det vil være virksomheder, der kommer til at betale for udrulningen. Denne forskel har nogle helt praktiske implikationer for teleselskaberne, da almindelige forbrugere ofte betaler mindre og forbruger mere, mens erhvervskunder ofte betaler mere og forbruger mindre.

 – Telia: 5G lander i Stockholm og Tallinn i 2018

5G en game changer?

Ericsson mener, at 5G vil blive en “game changer”, der for alvor kommer til at indfri det moderne netværkssamfunds sande potentiale. Ericsson påpeger f.eks. at 95 procent af de adspurgte teleselskaber mener, at 5G vil bidrage til, at stadig flere enheder bliver tilsluttet hinanden (Internet of Things). 86 procent tror, at 5G muliggør nye teknologier, markeder og forretningsmodeller inden for mange industrier, og  87 procent er enige i, at 5G vil markere en stor omvæltning inden for deres egen branche.

En anden regional forskel er på spørgsmålet om, hvordan teleselskaberne forbereder sig på 5G. Undersøgelsen viser, at over de næste fem år, så planlægger operatørerne i Europa at fokusere på både 4G og 5G, mens de fleste nordamerikanske teleselskaber udelukkende vil fokusere på 5G og 90 procent af de nordamerikanske teleselskaber har da også planer på plads i forhold til at rulle 5G ud. I Europa er dette tal kun 67 procent.

 – PODCAST: Fremtidens mobilnet bliver ultra stabilt

– “Mange operatører har allerede påbegyndt planlægningen af 5G, på trods af at arbejdet med standardiseringen ikke forventes på plads før 2020. Særligt Nordamerika synes at være langt fremme og her forventer langt de fleste operatører at påbegynde 5G-tests i 2017 og 2018. Blandt europæiske operatører svarer cirka hver tredje, at de først påbegynder 5G-tests i 2020. Generelt tegner der sig et billede af, at Nordamerikanske operatører er længere fremme end i de andre regioner,” forklarer Glenn Laxdal, Head of Strategy i Nordamerika for Ericsson.

Mere til historien

En stor del af fremtidens 5G muligheder ligger i udnyttelsen af Internet of Things. Læs mere om nogle af de muligheder, der allerede i dag ligger i begrebet IoT i MereMobil.dks baggrundsartikel om emnet.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer